Skip to content

Saunologia 8 v – mennyttä ja tulevaa

Saunologiassa alkoi helmikuussa 2024 jo kahdeksas toimintavuosi. Viimeisen vuoden aikana toiminta muutti muotoaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Tulevaisuus on aina yhtä arvaamaton, mutta alkaneen vuoden suunnitelmissa on siintää vahvasti kansainvälisen toiminnan kasvu, kotimaan valitettavasti kyntäessä korjaamisen ja rakentamisen laskusuhdanteessa. Erityisenä tavoitteena on seuraavan englanninkielisen kirjan julkaisu. Seuraavassa tiivis katsaus menneeseen ja tulevaan sekä viisi minulle tärkeää oppia parin viime vuoden ajalta. Kansikuvassa viime vuonna avattu Pereensaaren sauna Pirkkalassa.

Viime vuosien tapahtumia

Vuonna 2023 Saunologiassa julkaistiin poikkeuksellisen runsaalla rintamalla kiuastestiartikkeleita, joiden taustalla oli kaupallinen yhteistyö. Kiuas testaaminen on huomattavan vaivalloista, joten valmistajien kanssa yhteistyö oli välttämätöntä testien tekemiseksi. Kaikkea testattua ei ole voitu julkaista, mutta testaaminen oli itsessään hyvin kiinnostavaa ja opettavaista.

Saunologian suosituimpia artikkeleita viime vuonna olivat lukuisat saunan rakentamisen ja ylläpidon perusteemat, jotka keräsivät kaikki kymmeniä tuhansia lukukertoja.

Vuoden suosikit

 1. /sahkokiuas-kivien-vaihto/
 2. Saunan lauteiden mitoitus ja löylyn laki/
 3. Hirsisaunan lattiaratkaisut ja saunakokemus
 4. Sisäsaunan koolaus ja panelointi
 5. Sauna ja painovoimaisen ilmanvaihdon ratkaisut

Vuoden 2023 aikana Saunologia.fi tavoitti useampia satoja tuhansia lukijoita, trendi oli kuitenkin kotimaassa alan yleisen kehityksen mukaisesti laskeva. Toisin kuin korona-aikana, sota on monine lieveilmiöineen ajanut sekä korjaus- että uudisrakentamista ahdinkoon ja tämä näkyy myös kiinnostuksessa teknistä saunatietoa kohtaa.

Monilla suurimmilla kiuasvalmistajilla kotimaan myynti on selvästi laskenut koronan kuumista vuosista. Esimerkiksi Harvian viimeisin tiedote vuoden 2023 jälkipuolesta kertoo kotimaan myynnin tippuneen tasan 15 %, mutta Pohjois-Amerikan kasvaneen jopa 28 %. Kotimaisten rautakauppojen myynti laski viime vuonna yli 15 %. Vientiä harjoittavilla yrityksillä tilannetta on korjannut ulkomaan jatkuvasti kasvava imu. Tämä on näkynyt myös Saunologian sähköpostilaatikossa ja verkkosivuilla.

Saunologian saunan suunnittelupalvelut vahvistuivat

Eräs 2023 kohokohta oli Pereensaaren saunan avautuminen Pirkkalassa. Tämä lämmitti saunologia, sillä kohde oli ensimmäinen merkittävä julkinen uudiskohde, jonka saunan sisätiloja ja toimintaa olen ollut mukana yksityiskohtaisesti suunnittelemassa. Vierailu Pirkkalaan alkusyksystä näytti, että kun Pereensaarella oli alkukankauden jälkeen saatu kiukaat toimimaan kunnolla, oli paikka löylyjen puolesta hyvässä tikissä.

Pereensaari public sauna in Pirkkala, Finland. Designed with Saunologia in 2022, operational since June 2023.

Koska oma aikani Saunologian parissa on pysynyt rajallisena, oli vuonna 2023 mukava löytää asiantuntijaverkostoon kaksi toimivaa käsiparia lisää, jolloin mahdollisuudet auttaa sauna-asioissa heti moninkertaistuivat.

Näistä muutoksista johtuen Saunologia on joulukuusta 2023 alkaen toiminut osakeyhtiönä aiemmin käytetyn toiminimen sijaan.

Sauna kiinnostaa lännessä

Vuosi 2024 ei Saunologiassa olisi kuitenkaan koittanut ilman kansainvälistä ulottuvuutta. Sauna on nimittäin noussut riittävän isoksi ilmiöksi Atlantin takana, jotta myös Saunologian ovelle on tullut kyselijöitä kaukaa. Jo viime vuoden aikana ehdin auttamaan useampia yksityisiä saunan rakentajia Amerikan molemmille mantereilla ja tilanne näyttää kaikin puolin kiinnostavalle myös alkaneena vuonna.

Suurin investointi kansainväliseen toimintaan on ollut tähän mennessä englanninkielisen suunnittelukirjan The Secrets of Finnish Sauna Design julkaisu. Kirjasta on tullut vaatimattomista lähtökohdistaan huolimatta pieni menestystarina Amazonin alustalla ja sitä on myyty useampia tuhansia kappaleita. Palaute on ollut myös positiivista.

Vuosi 2024

Kirja saa jatkoa tänä vuonna. Tavoite on julkaista seuraava, rakentamiseen keskittyvä englanninkielinen teos Finnish Sauna Builder’s Companion vielä tämän vuoden aikana. Tätä varten on jo tehty runsaasti töitä, mutta hommat vielä jatkuvat. Pohjois-Amerikan markkinoille suunnattua kirjaa varten olen kesällä lähdössä tutkimusmatkalle Yhdysvaltain länsirannikolle, jossa vietän suomalaista Juhannusta ja järjestän suunnittelutyöpajan. Tämä tarkoittaa myös sitä, etten valitettavasti ole paikalla kesäkuussa Jyväskylässä tapahtuvassa World Sauna Forumissa.

Minulla ei ole suunnitelmia vastaavan saunanrakennuskirjan julkaisemiseksi Suomeksi, sillä suomenkielisen kirjallisuuden kysyntä on vähäistä ja viimeisimmät ponnistelut kirjallisen työskentelyn apurahoittamiseksi eivät ole tuottaneet tulosta.

Suomenkielinen saunajournalismi ja -tutkimus jatkuvat Saunologiassa myös vuoden 2024. Iloisena asian voin sanoa, että alkuperäistutkimuksia tullaan tänäkin vuonna julkaisemaan useampia.

Kansainvälisen toiminnan takia suomenkielisen sisällön osuus kuitenkin vähenee. Kesällä on tiedossa julkaisutauko kesä-heinäkuussa kirjan valmistelun vuoksi. Toisaalta toivon, että uudet saunavieraat auttavat paikkaamaan omaa sisällöntuotantovajetta.

Saunologian tyylistä sisältöä saa edelleen tarjota julkaistavaksi!

Viime vuosien merkittävimmät opit

Minun on haastava nähdä Saunologian toiminnassa metsää puilta. Jos parin viime vuoden asioita vetää yhteen, on kuitenkin tehtävä pari Saunologian näkökulmasta tärkeää havaintoa:

 1. Saunojen etäohjaus on nykyaikaa. Vaikka ratkaisujen kypsyysaste vaihtelee, on etäohjaus tullut jäädäkseen sekä koteihin että erityisesti taloyhtiöihin.
 2. Myös hiilidioksidi kerrostuu saunaoloissa. Saunologiassa maaliskuuss 2024 julkaistavan artikkelin pohjalta vaikuttaa yhä todennäköisemmälle, että selitys saunoissa ajoittain esiintyvään huonoon ilmanlaatuun on hiilidioksidissa. Tämä ei ole yllätys, vaan yllätys on se, että hiilidioksidin käyttäytyy vesihöyryn (eli löylyn) tavoin kerrostuen saunan yläosiin. Tämä korostaa toimivan ilmanvaihdon merkitystä laadukkaan saunailman kannalta.
 3. Saunat eivät parane itsestään. Olen Saunologian alkuvuosista alkaen seurannut Asuntomessuja indeksinä uuudissaunarakentamisen laadulle. Juttuja lukeneet ovat varmaankin huomanneet kyynisemmäksi muuttuneen asenteeni, sillä saunojen suunnitteluvirheet eivät ole vähentyneet. Monia suomalaisia saunojen laatu kyllä kiinnostaa ja esimerkiksi Loviisan Asuntomessujen lukuisat ulkosaunat kertovat halusta investoida arjen luksukseen kotona. Tämän takia olen toisaalta katsonut tärkeäksi tarjota henkilökohtaisia neuvontapalveluita niille, joita parempi sauna todella kiinnostaa!
 4. Jämsän Saunakylällä menee hyvin. Saunakulttuuriyhdistyksen tukijäsenenä on ollut mukava nähdä, että vapaaehtoisvoimin pyörivä kultuurimonumentti on vuosi vuodelta vain entistä ehompi. Suosittelen kaikille lukijoille jäseneksi liittymistä vaikkei Jämsään kovin usein ehtisikään. Maailmassa on vain yksi Saunakylä.
 5. Puukiukaat jatkavat toistaiseksi päästelemistä kuten ennenkin. Kuluttajien harmiksi ei ole vieläkään tarjolla mitään yhdenmukaista standardia uusien kiukaiden kokonaispäästöjen arviointiin. Uusien tuotevaatimusten piti alun perin tulla voimaan jo tämän vuoden alusta, mutta on selvää, että tässä menee vielä vuosia. Ennen kuin pienhiukkaisille tulee pakolliset tuotevaatimukset, niin on vaikea uskoa, että tilanne paranee.
 6. Lauteiden istuinsyvyys suosituksissa en ole aiemmin ymmärtänyt huomioida selkänojan vaikutusta. Tulen muokkaamaan tämän havainnon kaikkiin digijulkaisuihini tänä vuonna, sillä 60 cm ei riitä, jos selkänoja on yhtään paksumpi.

Lisää sauna-asiaa toisaalla

Loppu vuonna 2022 Saunologian Twitter hiljentyi vastalauseena palvelun muutoksille. Vajaan puolentoista vuoden seurannan perusteella takaisin vanhaa ei ole paluuta ja someläsnäolo keskittyy Metan kanaviin (better the devil you know). Samat sisällöt löytävät tiensä Instagrammiin (@saunologia) sekä FB-sivulle. Esimerkiksi viimeisimpänä somessa juhlin saunakeksinnön maihinnousua oman saunan oven pieleen. Silmälasihylly odotettu vuosia, mutta on nyt lopulta paikoillaan!

Kuvaruutukaappaus Instasta

Synkemmistä saunauutisista kiinnostuneille suosittelen tutustumaan Onnettomuustutkimuskeskuksen tuoreeseen tiedotteeseen Hakunilan traagisen saunapalon tutkimuksista. Raportin suositukseen kiukaan säännöllisen huollon tarpeesta on helppo yhtyä. Jos sauna ei jaksa käyttää tai pitää kunnossa, on turvallisempaa poistaa se käytöstä.  https://turvallisuustutkinta.fi/fi/index/ajankohtaista/tiedotteet/2024/hakunilantulipalossaolleenkiukaantutkintajatkuu.html

Toivotan kaikille lukijoille hyvää saunavuoden 2024 jatkoa!

3 thoughts on “Saunologia 8 v – mennyttä ja tulevaa

 1. Vesa Leskisenoja

  Minä myös kiitän Lassi sinua, olet tällä hetkellä ainut asianatuntija näissä sauna-asiaoissa. Minua harmittaa se asia kun olin itsekin kiinnostunut ja yritin parantaa saunomista omalla panoksella, mutta silloin asiantuntijat alkoivat hiipua pois kuvioista. Jos olisit ollut jo silloin kuvioissa mukana niin minäkin olisin vielä mukana. Hyvä jatkoa ja uurastamista sinulle.

  Vastaa
 2. Hannu Saintula

  Haluan kiittää Lassia ja Saunalogiaa laadukkaasta työskentelystä ja materiaalista saunakulttuurin ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. Saunalogian tapa tuottaa materiaalia saunahenkisten (myös muiden) käyttöön on omaa luokkaansa!
  t.Hannu Saintula, Suomen Saunaseuran puheenjohtaja

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop