Skip to content

Sisäsaunan koolaus ja panelointi

Sisäsaunan seinän ja katon paneloiminen on suhteellisen helppo remontti, joilla saunan ilmeen voi uudistaa täysin. Tässä artikkelissa käydään läpi paneloinnin perusteet ja annetaan työohjeet tee-se-itse -rakentajalle sekä vaakapaneloinnin että pystypaneloinnin tekemiseen.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Sun Saunan kanssa.


Saunologian sisäsaunan remontointi ja rakentaminen -sarjan ensimmäisessä osassa tutustuttiin vedeneristykseen ja toisessa eristämiseen ja höyrynsulkuun. Kun nämä ovat nyt kohdallaan niin nyt päästään toteuttamaan saunan uusi ilme paneloinnin avulla.

Saunan panelointi on suhteellisen helppo toimenpide, jonka voi tehdä itse lähes riskittömästi. Mikäli nikkarointi ei kiinnosta, mutta panelointi inspiroi, työn voi jättää hommiin erikoistuneen yrityksen, kuten tämän artikkelin yhteistyökumppanin Sun Saunan vastuulle.

sunsauna-Relax_lauteet_lampokasiteltu_magnolia145mm_Harvia_Kivi_upotuskaulus
Esimerkki Sun saunan toteuttaman saunan viimeistelystä, vastakkaiset lauteet ja integroitu kiuas.

Paneloinnissa tavoiteltu tyyli

Panelointia on aikojen saatossa tehty monin eri tyylein. Nykyisin saunoissa (kts. esim. Asuntomessut 2020 ja 2021) on käytössä useimmiten erittäin yksinkertaistettu ilme, jossa esimerkiksi nurkka-, varjo- tai peitelistoja ei käytetä. Näin esimerkiksi SunSauna viimeistelee kaikki saunansa. Panelointi on loppujen lopuksi ensisijaisesti saunan ulkonäön eteen tehtävää työtä, joten siinä voi säveltää oman maun mukaan niin kuin haluaa kunhan on ymmärtänyt toteutuksen periaatteet, lähinnä tuuletusrakojen merkityksen.

210711-asuntomessut-2021-8-tasapainoinen-1727
Kohde 8. Asuntomessut 2021. Sauna ilman nurkkalistoja, Listoja on käytetty ikkunan ja kivilaatan ympärillä. © Saunologia.fi

Miksi lähteä panelointihommiin?

Repsottava tai vanhentuneen näköinen panelointi on eräs syy remontoida saunaa. Paneloinnin ongelmia, kuten likaantumista tai väärää sävytystä, ei käytännössä kannata korjailla, ellei ongelma ole täysin paikallinen. Mikäli esimerkiksi kiukaan tai lauteen kiinnitykset näyttävät rikkoneen paneloinnin, on valitettavasti aloitettava alusta ja purettava panelointi, jotta kiinnityspisteet voidaan rakentaa kestävämmiksi. Ohut, toistakymmentä vuotta käytössä ollut paneeli on usein niin rapsakassa kunnossa, ettei sitä voi irrottaa ja asentaa takaisin ehjänä.

Mitä panelointi tarkoittaa?

Paneloinnissa löylyhuoneen seinille ja kattoon rakennetaan puupaneeleista sisäpinnat. Paneeleita on moneen lähtöön, eri levyisiä, eri paksuisia ja erilaisilla profiileilla.

Profiili tarkoittaa paneelin sivuprofiilia. Profiili vaikuttaa paneloidun seinän ulkonäköön sillä profiili ja ponttaus, eli paneelien toisiinsa yhdistävät muotoilu, määrittelevät mille raot näyttävät. Tässä on vaihtelua reilusta raosta lähes yhtenäiseen pintaan (HLL ja STS profiilit). Täysin yhtenäistä paneelia ei ole. Ajan saatossa rako tuppaa avautumaan paneelin kuivumisen seurauksena. Kannattaa myös huomioida, että nurkista tulee yhtenäisemmän näköisiä jos paneelin pinta on suhteellisen tasainen. Yhtenäisimmät pinnat saa aikaan käyttämällä seinällä vanerielementtejä, joita muutama valmistaja tarjoaa.

2022-01-koolaus-panelointi-paneeliprofiilit
Seinäpaneelien profiileja, STS, STP, STV, STK, STH, SYH, HLL, helmipontti, sisarpaneeli ja sormipaneeli. kuvalähde Stark.

Tavanomainen paneelikoko 15x90 on15 mm paksu ja 90 mm leveä. 90 mm on kokonaisleveys johon lasketaan urospontti eli kieleke joka lukitsee paneelin naarasponttiin. Paneelimallista riippuu miten näkyviksi yksittäisten paneelien väliset raot jäävät ja mikä on ns. hyötyleveys. Höytyleveyden perusteella voidaan laskea montako ”juoksumetriä” paneelia tarvitaan neliöllä. Tämä selviää yleensä nopeasti rautakaupassa, jossa pakkauskoon ja höytyleveyden perusteella voidaan laskea montako pakettia paneelia tarvitaan.

Alla oleva paneelin menekkilaskuri laskee montako metriä paneelia kuluu

Pinta-ala (m2)
Paneelin hyötyleveys (mm)
Paneelin menekki: m

Panelointi lyhyesti

Tämä artikkeli ei käsittele saunan runkokoolausta eli sisäseinän eristämistä tai väliseinän rakentamista varten tehtävää rimoitusta. Tällainen rakenne on kuitenkin taustalla hyvä olla, jotta paneloinnin edellyttämät koolaukset saadaan paikalleen. Eristyksen ja höyrysulun jälkeen työ etenee seuraavasti:

  1. Koolaa katto ja seinät
  2. Paneloi katto
  3. Tee seinille tarpeen mukaan vahvikkeet kiukaan ja lauteiden kiinnitykseen
  4. Paneloi seinät ”taaimmaisesta” seinästä alkaen

Paneloinnin perustukset

Paneelit kiinnitetään seinille tai kattoon alusrimojen eli koolauksen (tai koolausten) varaan. Sekä seinälle että kattoon paneloinnin taakse, höyrysulun päälle jätetään alusrimoituksen paksuuteen (30 – 50 mm) perustuva tuuletusväli. Katto ja seinät jäävät nurkista auki huonetilaan päin, jolloin mahdollinen kosteus pääsee huonetilaan ja ilmanvaihdon kautta ulos. Paneeli myös lämpenee molemmin puolin.

Kun alusrimoitus eli koolaus on tehty huolella, sujuu panelointi sutjakasti. Tässä artikkelissa käytetään verbiä koolaus kun tarkoitetaan rimojen asentamista.

Alusrimat täytyy saada kunnolla kiinnitettyä ruuveilla, sillä panelointi tulee kokonaisuudessaan ”roikkumaan” rimoista. Rimojen kiinnitykseen pitääkin varautua jo eristysvaiheessa. Jos eristys tehdään alumiinipinnoitetuilla PIR-levyillä, niin koolausten yksinkertaisin kiinnityspaikka on sama kuin levyjen. Koolauksen mahdollisesti poikkeava rimoitusvälivaatimus on huomioitava jo mietittäessä eristystä, koolausta ei voi kiinnittää pelkkään eristeeseen.

220118-saunan-eristys-koolaus-panelointi-pystykoolaukset-2065
Valmiiksi koolatut seinät ja jo paneloitu katto. Koolausväli tyypillisimmin 600 mm.

Rimoitusväli on 400 – 600 mm. Jako määräytyy käytännössä seinän tai katon mittasuhteiden mukaan ja se voi vaihdella saman seinän alalla.

Paneloinnin tärkeimmät materiaalit ja työvälineet

Paneelit voi kiinnittää nauloilla ja naulaimella, koolaukset ruuveilla. Paksut erikoispaneelit ruuvataan päältä. Mikäli kiinnitykseen löytyy valmiiksi paneelin sävyisiä ruuveja, kannattaa näitä käyttää.

220118-saunan-eristys-koolaus-panelointi-naulain-2063
Paneloinnin työvälineet

Koolauksessa käytetään tuuletusrimoina esimerkiksi 30x45 mm kokoisia rimoja. Tuuletusraoksi jää siis n. 30 mm. 48 x 48 mm rima on maksimi, 20 x 30 mm minimi.

Itse paneeli pitää varata käyttöpinta-alan mukaan ja vähintään 10% ekstraa. Paneeleita myydään valmiiksi eri mitoissa (mm. 2000, 2400, 2800 mm) joten fiksu remontoija minimoi hukkamateriaalin hankkimalla paneeleita kohteen mittojen perusteella.

Akkuvääntimen tai -porakoneen lisäksi tarvitaan katkaisusirkkeliä paneelien ja rimojen lyhentämiseen ja mielellään pöytäsirkkeliä tai käsisirkkeliä, jolla reunapaneelit voi kaventaa sopivaan leveyteen. Yhdistelmäsaha (jiirisahan ja pöytäsirkkelin yhdistelmä) voi olla höydyksi.

220118-saunan-eristys-koolaus-panelointi-yhdistelmasaha-2122
Yhdistelmäsahalla hoituvat erilaiset sahaukset. Ulkotiloissa materiaalien käsittely on helpompaa.

Johtojen ja putkien läpivientien poraamiseen tarvitaan sopivia poranteriä, esimerkiksi reikäsaha. 38 mm ohut viimeistely naula (Dyckert) riittää pitämään paneelit paikoillaan, kunhan niitä käyttää riittävässä määrin. Kattohommia varten tarvitaan sopivia askelmia, jotta kattoon yltää.

Varoitus:
Älä puhkaise höyrysulkua!

Saunan paneloinnin kriittiset mitat

Kattokoolaus ulottuu katon päästä päähän, sillä katto paneloidaan ensimmäisenä ja kokonaan. Kattokoolaus voidaan tehdä ristikkona, mikäli tarvitaan esimerkiksi kattoon tilaa sähköjohdoille.

220118-saunan-eristys-koolaus-panelointi-lapivienti-katto-ristikko-2081
Katon ristikkokoolaus jättää enemmän tilaa sähköjohdoille.

Seinäkoolaus tehdään vain sille osalle seinää, jolle paneeleja kiinnitetään, ei siis aivan kattoon tai lattiaan asti. Mikäli panelointi ulottuu löylyhuoneesta kylpyhuoneeseen, väliseinän kohdalle tulee usein seinän edellyttämä ”kolo”, jossa paneloinnin ”suunta” voi kääntyä.

220118-saunan-eristys-koolaus-panelointi-valiseina-2059
Kattopaneloinnissa on aukko väliseinän kohdalla. Paneloinnin suunta myös vaihtuu.

Seinäpaneloinnin sopivan etäisyyden katosta määrittää kattopaneelin paksuus ja haluttu tuuletusrako (4-5 mm), eli koolauksen yläpää jää n. 16-18 mm (rako + paneelin paksuus) kattokoolauksen yläpinnan alapuolelle. Seinäpanelointi tulee huonetilassa siis kattoon nähden sisemmäs.

Seinäpaneloinnin etäisyys lattiaan määräytyy sen mukaan miten ylös laatoitus nousee. Idea on, että seinäpaneelin tulee alaosassa peittää noin puolikas laattaa (50-100 mm). Paneelin leveydestä ja seinän korkeudesta riippuen tämä voi vaatia, että koolausrimojen alapäät viistotaan 45 asteen kulmaa niin, että paneelin nokka voidaan suunnata alaspäin ja alin paneeli sopivasti typistettynä kiinnitetään varjostamaan laatoitusta. Jos tämä unohtuu koolatessa, voi asian korjata vielä paneloinnin loppuvaiheessa rimojen kupeeseen naulattavilla jatkoilla kuten oheisessa kuvassa on tehty.

220118-saunan-eristys-koolaus-pystyjuoksun-jatko-2099

Nurkissa seinäpanelointien väliin jätetään pieni rako (3 mm), mutta sauma näyttää silmään puskusaumalle, kun seinät paneloidaan sopivassa järjestyksessä.

Vinkki:
Maalaa mustalla spraymaalilla sisäkaton ylänurkat ja pystynurkan sekä sen viereisen koolauksen niin höyrynsulun alumiinipinta ei kiillä tuuletusraosta.

sisasauna-pystykoolaus-viistous

Kauanko saunan paneloinnissa kestää?

Ammattilainen koolaa ja paneloi tavanomaisen saunan helposti päivässä. Jos käytät tuntiveloitteista kirvesmiestä, voit tämän perusteella arvioida kustannuksia. Mitä enemmän amatööri joutuu pitämään sormea suussa ja raapimaan päätään, kauemmin hommassa kestää, muttei missään tapauksessa viikkoa.

220118-saunan-eristys-koolaus-panelointi-seina-tyovaihe-2084

Paneloinnin voi tehdä yksin, mutta kahdestaan työskenteleminen nopeuttaa joitakin työvaiheita, erityisesti kattopaneloinnin aloitusta.

Saunan katon panelointi

Katto paneloidaan ensin, jotta seinäpanelointi saadaan myöhemmin sovitettua tuuletusvälin verran kattopaneloinnin alapintaan. Paksut, yli 20 mm kattopaneelit ensisijaisesti ruuveilla, niin ne eivät ala retkottamaan.

Ennen aloittamista ota huoneesta ristimitta ja tarkista, että tila on suorakulmainen. Jos se ei ole suorakulmainen, selvitä mihin suuntaan vino huone on ja miten panelointi kannattaa suunnata.

Panelointi kannattaa suunnata urospontti kohti lauteita, mikäli mahdollista.

Paneloinnin edetessä tarkistetaan, että työ etenee suorasti. Etenemän suoruus selviää mittaamalla etäisyys paneelin molemmista päistä lähtöseinään. Tässä oletetaan, että katto on suorakulmio.

Mikäli käytetään normaaleja (hyvälaatuisia) paneeleita, paneelin painuminen ponttiinsa vaivatta yleensä takaa lopputuloksen suoruuden. Mikäli katon muoto on vinokas tai jotain muuta, täytyy päättää minkä seinän mukaisesti panelointi etenee.

Seinien paneloinnin työjärjestys

Ensimmäisenä paneloidaan takaseinä, eli löylyhuoneeseen tulosuunnasta, ovelta ajateltuna vastakkainen seinä. Tämän jälkeen mahdollisesti vastakkainen seinä (eli oven ympäriltä), jos tämä ei ole lasia. Tämän jälkeen sivuseinät paneloidaan ”puskusaumaan” takaseinään nähden eli sivuseinien paneelit näyttävät törmäävän takaseinään. Todellisuudessa väliin jää 3-4 mm tuuletusrako. Ovelta katsottuna rakoa ei huomaa.

sisasauna-koolaukset-ylhaalta

Seinän paneloinnissa pitää huomioida lauteiden ja kiukaan kiinnitystarve, mikäli näitä on tarkoitus kiinnittää seinään. Kumpaakaan ei voi kiinnittää ohueen seinäpaneeliin, vaan paneelin taa pitää asentaa näitä varten vahvikkeet laudasta tai vanerista. Jos olet nähnyt seinältä roikkuvia pikkukiukaita tai repsottavia lauteita, niin näissä on tätä ei ole tehty. Näiden tukirakenteiden ja höyrysulun väliin olisi hyvä jäädä ilmarako eli niitä ei paineta kiinni eristeeseen, vaan ne kiinnitetään sivulta koolauksiin.

220118-saunan-eristys-koolaus-tukien-asennus-2135
Vahvikkeen asentaminen kiukaalle tai lauteelle tehdään paneloinnin alle. Tukilaudan taakse jää tuuletusrako.

Seinän vaakapanelointi saunassa

Vaakapanelointi on perinteinen ja yksinkertaisin panelointivaihtoehto. Se on helpoin siksi, että tukirakenteena on pystyrimoitus (koolaus) ja mahdollinen kosteus voi nousta paneelin takana ulos tuuletusväliin asti ongelmitta. Se miten tarpeellinen tällainen rakenne kaikissa saunoissa on, ei ole ihan selvää sillä useimmiten kosteutta ei pitäisi tähän väliin kuitenkaan päästä. Toisaalta rako on höydyksi myös saunan energiataloudelle.

Vaakapaneloinnissa pääsee helpommalla, kun huolehtii pystykoolausten tarkasta mitoituksesta. Kun koolaus on tasalevyinen, voi paneelit sahata kätevästi samaan mittaan ja koko seinä menee kerralla siististi.

220118-saunan-eristys-koolaus-puskusauma-2110

Panelointi aloitetaan katosta huomioiden n. 5 mm tuuletusväli kattopaneeliin. Urospontti sijoitetaan osoittamaan ylöspäin, jolloin seinälle osunut vesi ei koskaan jämähdä naarasponttiin. Ylimmän paneelin urospontti poistetaan. Paneelit piilonaulataan paikoilleen naaraspontista. Nauloja voi jättää sopivissa kohdin myös pintaan, jolloin koolausten paikat pysyvät näkyvillä ja niihin voi kiinnittää esimerkiksi lauderakenteita.

Seinäpaneloinnissa etenemän suoruus tarkistetaan tarvittaessa vatupassilla. Paneelien vaakasuoruus on tärkeää, sillä kaikki paneloitavat seinät on syytä saada samansuuntaisiksi ja tasoisiksi. Työtä helpottaa se, että paneelit ovat yleensä varsin mittatarkkoja ja seinät suhteellisen matalia, joten virhettä ei pääse kertymään. Kun työ aina alkaa katonrajasta, niin tämä varmistaa näkyvimpien osien pysymisen silmämääräisesti samassa tasossa.

Seinien pystypanelointi

Pystysuuntaisten seinäpaneelien kiinnitystä varten seiniin on tehtävä ristikoolaus, eli ensin taustalle pystykoolaus ja tämän päälle vielä vaakakoolaus, johon paneelit kiinnitetään. Tällä tavalla paneloinnin taakse jää tarvittava tila ilmankierrolle.

Mikäli mahdollista, panelointi on hyvä suunnata niin, että että urospontti osoittaa lauteiden suuntaan. Tällä tavoin vaikutelma on visuaalisesti eheämpi, toiminallisesti suunnalla ei ole väliä.

Ilmanvaihtoventtiileiden läpiviennit ja sähköistyksen varautuminen

Mikäli saunaan tulee seinään asennettavia valoja, kuituvalaisimia, valokalusteita, infrapunasäteilijä tai vaikkapa kaiutin, niiden johdot on sijoitettava paikoilleen, kun panelointia tehdään. Myös saunakanava pitää huomioida.

Saunakanavan asennustavasta löytyy erilaisia mielipiteitä. Kanavan paksuus 40 mm mahdollistaa sen asentamisen paneelien taakse, höyrysulun (ja vedeneristeen) päälle. Asiasta oli pidempi pohdinta edellisessä artikkelissa .

220118-saunan-eristys-koolaus-panelointi-naulaus-urospontista-2091
Piilonaulattu naaraspontti

Pintakäsittely

Saunologin oma mielipide on, ettei saunan panelointia kannata pintakäsitellä. Jos lauteet toteutetaan niin, ettei saunoja ole kosketuksissa seinään, seinän puhdistettavuudesta ei tarvitse huolehtia, pölyjen kuivapyyhintä ja imurointi riittävät. TM Rakennusmaailman 2017 testin perusteella saunasuojien hyöty on nimenomaan pinnan suojeleminen likaantumiselta, missä ne ovat hieman parafiiniöljykäsittelyä parempia.

Jos kuitenkin haluat paneeleihin väriä, kannattaa sävyttää tuotteet pintakäsittelyaineen ohjeiden mukaan ennen asennusta. Näin vältyt siltä, että paneelien vääjäämättä kuivuessa pontista tulee näkyviin käsittelemätöntä paneelia.

SunSaunan asennuspäällikkö Jyrki Lehtinen kertoo, että pintakäsittely pidentää paneelien elinikää näkyvästi, kun katsotaan jo kypsään 10–15 vuoden ikään ehtineitä seiniä. Paneelit pysyvät suojan ansiosta kuivempina, toisaalta monessa yksityissaunassa tulee muitakin remonttisyitä vastaan ennen kuin pintakäsittelemätön puu on ikääntynyt. Huomioi, että pintakäsittely sulkee lämpöpuun ominaistuoksun.

Kauanko saunan paneelit kestävät?

Panelointi ei ole ikuinen, käyttömäärästä ja käyttötavoista riippuu miten nopeasti paneelit hapertuvat. Materiaalivalinnat todennäköisesti myös vaikuttavat asiaan. Jyrki Lehtinen pitää lämpökäsiteltyjä materiaaleja paremmin muotonsa säilyttävinä. Puuaineksesta riippumatta paneelit kestävät hyvin tehtyinä ainakin 15 vuotta kotikäyttöä, jos saunatiloissa on lämmitys.

Lehtisen mukaan tyypillisimpiä ongelmia ovat SunSaunan purkamissa saunoissa ovat kiukaan ja lauteiden kiinnitysten pettäminen. Huonokuntoisimpia ovat kylmillään olleet, tai siis puutteellisesti lämpiminä pidetyt saunatilat.

Paneelit eivät juuri vaadi hoitoa, korkeintaan imurointia. Jyrkin mukaan merkkejä paneeleiden pesemisestä tai vastaavista huoltotöistä ei yleensä kodeissa näy.

220118-saunan-eristys-koolaus-puskusauma-2110

Saunan paneloinnin hinta

Paneloinnissa kustannukset tulevat ensisijaisesti paneeleiden hinnasta. Paneeleiden neliöhinnat alkavat noin neljästäkymmenestä eurosta ja jatkuvat yli satasen. Esimerkiksi 8 m3 (2 x 2 x 2 m) sisäsaunaan menee 19 m2 + 10% varaa

4 seinää x 4 m2
+ katto 4 m2
– ovi 1 m2
= 20 m2 x 1.1
= eli yhteensä n. 22 m2 paneelia.

Minimihinta tällä on n. 880 € ilman toimitusta. Rimoitus maksaa reilun satasen, kiinnitystarvikkeet korkeintaan saman verran eli helposti mennään yli tuhannen euron mikäli työn tekee itse ja laitteita ei tarvitse vuokrata.

Yhteenveto

Panelointi on suhteellisen yksinkertainen saunanremontti, jossa on hyvät mahdollisuudet onnistua näyttävästi täysin omatoimisesti. Kustannuksia tulee todennäköisesti enemmän materiaaleista kuin työstä tai välineistä, mutta tämä riippuu kohteesta.

Mikäli haluat päästä helpolla, pyydä tarjous saunasi panelointiin työhön erikoistuneelta Sun Saunalta, joka palvelee saunan ystäviä Hangosta Ouluun.

Kiitokset SunSaunan asennusporukka, Jyrki Lehtinen sekä JP Huusko

One thought on “Sisäsaunan koolaus ja panelointi

  1. Kari

    Kiitos hyvästä info-paketista. Vielä kysymyksiä koskien kiinnikkeitä, ruuveja ja/tai nauloja. Jos käyttää peltisiä kiinnitysklipsejä, niin niitä ei taida saada rosterina ja onko edes tarpeen, jos kyseessä sisäsauna, jossa aina lämpö päällä? Onko lämpökäsitellylle puulle (haapa) jotain erityisvaatimuksia kiinnikkeiden osalta? Tuleeko ruuvit/naulat olla rosteria?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop