Skip to content

Saunan muut tilat – saunaelämyksiä löylyhuoneen ulkopuolella


Saunakäynnillä suuri osa ajasta kuluu yleensä löylyhuoneen ulkopuolisissa tiloissa. Tällöin vaatimattomankin saunan rakentajan on hyvä vastata suunnitteluvaiheessa kysymyksiin: mistä saadaan lämmintä vettä, missä on vessa ja mihin vaatteet ja pyyhkeet säilytetään siististi? Tässä jutussa muistutetaan saunan muiden tilojen huomioinnista ja esitellään tilakaavioita erilaisiin saunoihin. Paljastan myös missä mielessä saunologin sauna on edelleen keskeneräinen.


Saunalla tarkoitetaan suomenkielellä niin montaa asiaa, että tarpeen painottaa, että tässä artikkelissa saunalla tarkoitetaan saunarakennusta tai saunaosastoa.

Olen Saunologian aikana pohtinut saunaelämyksen järjestelyä moninaisista suunnista. Enimmäkseen olen miettinyt mitä löylyhuoneen seinien sisällä tapahtuu. Olen kuitenkin joutunut tunnustamaan että hyvät löylyt ovat vain osa, vaikkakin tärkein osa, saunakokemusta. On nimittäin niin, että suomalainen saunoja viettää saunareissullaan vähintään yhtä paljon aika löylyhuoneen ulkopuolella kuin sen seinien sisällä.

171013-kaurila-terassi+ovi
Kaurilan saunan katettu terassi laajentaa pientä saunamökkiä mainiosti

Mitä muita tiloja tarvitaan?

Sauna muut tilat täytyy siis myös suunnitella huolella, mikäli pyrkii hyvään saunakokemukseen. Esittelin Saunologian edellisen viikon julkaisussa Rakennustiedon RT-kortteja. Näistä RT 91-11257 Saunan tilojen suunnittelu sisältää useamman tilakaavion. Kaaviossa yhdistetään löylyhuoneeseen muita saunomiseen tarvittavia tiloja. Näitä tiloja ovat muun muassa

  • Pesuhuone
  • Pukuhuone
  • WC
  • Siivousvälinevarasto
  • Terassi
  • Uima-allas alue
  • Vilvoittelu/takkahuone
  • Ravintola
  • Eteinen
  • Puuvarasto
  • Tekninen tila/lämmityshuone

Erilaisia saunoja, pukuhuoneita ja vessoja voi olla useampia isommissa yleisissä saunoissa. Saunologiassa ajattelen asioita ensisijassa yksityisihmisen näkökulmasta, joten esitän seuraavassa pari tilakaaviota suositeltavista tilakokonaisuuksista yksityissaunaan:

180311-tilakaavio-saunan-muut-tilat-yhteydet
Saunarakennuksen tai saunaosaston ja muiden tilojen väliset yhteydet saunamökissä ja edustusssaunassa

Kaavioissa on yksinkertainen saunamökki Suvikallion saunan tapaan ja moderni, esimerkiksi Villa Paratiisin rantasaunaa muistuttava täysvarusteltu saunamökki.

Tilojen suhteellista koko olen esitellyt aiemminkin. Näistä on olemassa seuraavassa kuvassa visualisoitu peukalosääntö, jossa pesuhuone on pinta-alaltaan 1,5-kertainen ja pukeuteutumistila 2-kertainen löylyhuoneeseen nähden:

Saunan huoneiden mittasuhdesuositukset
Saunan huoneiden mittasuhdesuositukset, suhteelliset koot löylyhuone, pesuhuone, pukeutumistilat

Siivouskomero ja roskakori

Saunaosastoa siivotaan usein muista tiloista käsin, mutta saunamökin siivoamisen perusvälineet on käytännöllistä säilyttää saunalla. Tätä varten tarvitaan tilaa. Tilaa ei välttämättä tarvita paljoa, puolikin neliötä voi jo riittää, mutta ilman sitä siivousvälineet lojuvat milloin missäkin.

Roskakori pitää myös tilat siisteinä. Roskat tulee laitettua helpommin oikeaan paikkaan kun niille on oma koti. En ole itse vielä löytänyt oman saunamökkini sisustukseen sopivaa roskista, joten pullonkorkit ja mehutölkit jäävät turhan usein pukuhuoneen pöydälle lojumaan.

Vettä ja vaatteita

Lämpimän veden saatavuus on pakko jotenkin ratkaista jokaisessa saunassa. Tämä on onnistunut jo satoja vuosia, joten teknisesti siinä ei pitäisi olla ongelma. Olennaista on kuitenkin ottaa tarve ja siihen sopiva ratkaisu huomioon alusta pitäen.

Mitoitussääntönä on n. 10 l kuumaa vettä per saunoja, jos saunassa peseydytään. Tästä saadaan n. 20-30 l lämmintä pesuvettä, jonka pitäisi riittää kaikille. Itse selviän yleensä puolella tästä, pidempihiuksiset eivät. Tämä kulutus tarkoittaa sitä, että juokseva vesi reilulla lämminvesivaraajalla on välttämättömyys yhteisökäytössä olevassa saunassa. Löylyhuoneeseen sijoitetun peseytymistilan sijaan varsinainen pesuhuone on yleensä hyvä ratkaisu. Siinä saa tilankäytön maksimoitua esimerkiksi suihkukoppia käyttämällä.

Tulen käsittelemään integroituja vedenlämmittimiä, piippulämmittimiä ja vesipatoja myöhemmin erillisessä artikkelissa.

180312-IDO-kylppari-Glow_560_package_
IDO Glow paketti 560. Material is reproduced with the kind permission of IDO Kylpyhuone Oy ©2012.

Vaatteiden säilytyksessä mitoitus lähtee myös saunojien lukumäärästä. Mikäli vaatteet haluaa saada pysymään järjestyksessä, tarvitaan hyllyjä, koukkuja, naulakoita ja vaatepuita hengareineen. Lopputulos on siistein mikäli käytössä on vaatekaappi. Kaappi luo yksityissaunaan ehkä kuitenkin vierasta tunnelmaa, mutta sen takia ei säilytystiloista kannata tinkiä.

171107-kuusijarvi-paarakennus-m-pukkari_0603
Cafe Kuusijärven päärakennuksen miesten pukuhuone sunnuntaina syksyllä 2017. Kaapit unohtuivat, koukkuihin ei saa reppuja.

Itse olen laittanut omaan saunaani toistaiseksi vain joitakin pyyhekoukkuja. Tavoite olisi parantaa tilannetta seinään asennettavilla ripustimilla, suunnittelu on kuitenkin vielä kesken.

170723-Suvikallio-Terassi-naulakko_0160
Terassin "naulakko" on tehty Saaremaan seppien taotuista nauloista

Älä unohda vessaa!

Vaikka vessassa olisi periaatteessa helppo käydä ennen saunaan lähtöä, on erittäin suositeltavaa miettiä saunan yhteyteen alusta pitäen oma käymäläjärjestely. Tästä tulee erityisen tärkeää, jos saunamökki toimii myös lisämajoitustilana (ja ulkona on kesällä hyttysiä…).

Jos sauna on modernisti vesijohdon ja viemäriverkoston on sinne luontevaa tehdä tavallinen vesivessa eli WC. Vessaan on hyvä sijoittaa vesipiste, josta voi käsienpesun lisäksi tankata juomavettä. Vaikka vessojen tyylit ovat Suomessa saaneet runsaasti kansainvälisiä vivahteita on ilo huomata, että vessansa voi edelleen kalustaa myös täysin kotimaisesti! Muun muassa Ido tuotemerkki suunnittelee ja valmistaa edelleen kylpyhuonekalusteita, vessan pönttöjä, suihkuja ja lavuaareja Tammisaaressa.

180312-IDO-Glow_1000
IDO:n tuotteilla kalustettu kotikylppäri sopii hyvin saunan jatkeeksi. Material is reproduced with the kind permission of IDO Kylpyhuone Oy ©2012.

Ido on vastikään esitellyt uuden huuhtelureunuksettoman vessanpöntön. Kuka olisi luullut, että näinkin perinteisellä alueella vielä keksitään uutta! Oikeastaan ihme ettei huuhtelukaulusta ymmärretty poistaa jo aiemmin. Lopputuloksena on helpommin puhtaanapidettävä istuin. Ido Glow rimfree maksaa noin kuusi sataa euroa.

180312-IDO-vessanpontto-Glow_61_hard-seat_side
IDO Glow 61 Material is reproduced with the kind permission of IDO Kylpyhuone Oy ©2012.

Jos saunalle ei tule juoksevaa vettä, tarvitaan muun tyyppinen toiletti. Erilaiset kuivakäymälät ovat varsin siistejä, mutta vaativat vesivessaa enemmän huolenpitoa. Sähköverkkoon liitettävät mallit puhaltavat hajut ulos, kuten Separett Villa –kuivakäymälöissä tai vaikka jäädyttävät jätökset kuten Biolanin Icelettissa!

Harkitsimme itse aiemmin nimenomaan edullisen Separett Villa 9000 –käymälän hankintaa mökille. Tämä sähkötoiminen kuivakäymälä toimii myös kylmissä olosuhteissa eikä maksa hirveästi, n. 600 euroa. Sähkö ja tuuletushormi liitäntä vaaditana.

Muiden tilojen varustelu

Laitetaan lopuksi muistilista edellä mainitun RT-kortin erityyppisiin saunoihin suosittelemista varusteista. Esimerkiksi peili ja roskakori kannattaa muistaa. Lisäisin sopivaan paikkaan löylyhuoneen läheisyyteen saksalaisten suosiman silmälasihyllyn.

Pesuhuone:

  • Pesupenkki
  • Suihkuistuin
  • Hylly / lokerikko
  • Pyyhekoukku
  • Suihkuseinä
  • Shampoopidike
  • Pesuaineannostelija
  • Opasteet

Pukuhuone

  • Istuimet
  • Pöytä
  • Vaatekoukut
  • Pukukaapit (lukittava)
  • Hyllyköt
  • Peili
  • Hiustenkuivaaja
  • Roskakori
  • Pyykkikori
  • Opasteet
  • Kärpäslätkä

Tässä tämän kerran muistisäännöt saunan suunnittelijoille!

Jätän lukijoiden harkinnan varaan millaisilla tuotteilla saunan muut tilat kalustaa. Kannatta käydä katsomassa tätä postausta tukeneen Idon sivuilta esimerkkejä heidän tuotteidensa käytöstä: https://www.ido.fi/tuotteet/.

Tuotekuvat ja pääkuva IDO:n kuvapankista.

2 thoughts on “Saunan muut tilat – saunaelämyksiä löylyhuoneen ulkopuolella

  1. Eero Kilpi

    Erinomainen artikkeli. Olisko mahdollista julkaista tätä modifioidusti sinun nimelläsi North American Sauna Societyn blogissa, onko tekstistä mitään versiota englanniksi?

    Vastaa
    1. lassial

      Hei Eero, mukava kuulla että kelpasi! Englanninkielisen sisällön tuotanto on välitilassa. Olen kirjoittanut paljon enemmän kuin julkaissut. Onko edustamasi järjestön puolesta tarjota käännökseen mitään käytännön apua (raakakäännös tai edit)? Lassi (voit vastata emailiin info@saunologia.fi)

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop