Skip to content

Näin saapuu saunamökki kotiinkuljetuksena

Saunan voi nykyään tilata kotipihalle valmiina suoraan netistä. Saunan vastaanottaminen on kuitenkin erilainen asia kuin koiranruokapaketin. Saunologia kävi seuraamassa Ehtasauna Vihta L -valmissaunan toimitusta ja esittelee, miten sauna ilmestyy tyhjästä täyteen käyttökuntoon parissa tunnissa.

Tilaa sauna netistä

Saunologiassa on aiemmin esitelty kotimaisten saunamökkien tarjonnan kirjoa ja kumppanimme Ehtasaunan netissä toimivaa Seppo-nimistä saunan räätälöintityökalua. Työkalu on suunniteltu helpottamaan oman näköisen saunamallin löytämistä.

Mäntsäläläiset Vesa ja Anne tykästyivät Ehtasaunan mutkattomaan tilausmalliin loppukesästä 2023. Verkkotyökalulla Vesa muokkasi Vihta-mallistosta sopivan, ulkoa tummaksi pintakäsitellyn saunamallin.

Saunaseppo näyttää saunan hyvin pitkälle sellaisena kuin se on valmistuessaan.

Toimituksen suhteen pariskuntaa onnisti. Kesällä omiin tarpeisiin räätälöity saunamökki oli saapumassa Porvoon lähistöllä sijaitsevan piilopirtin pihaan jo kaksi kuukautta myöhemmin. Saunologi rynnisti paikalle aamukahdeksaksi katsomaan kuinka kaikki käy ns. viimeisen kilometrin aikana.

Oheisesta videosta käy selville millaiseen paikkaan saunaan laskeutui.

Mitä valmissaunan vastaanottaminen vaatii tilaajalta?

Saunan tilaaminen netistä on vielä hieman monimutkaisempi prosessi kuin vaikka kahvipaketin. Perhossa toimiva Ehtasauna varmistaa ostajalta tilauksen yksityiskohdat ja mahdolliset muutostoiveet puhelimitse tai sähköpostilla. Tämän jälkeen tuotanto voi käynnistyä heti ostajan maksettua saunasta varausmaksun. Tuotantoon kuluu tilanteesta riippuen viikkoja tai kuukausia. Tällä välin ostaja voikin vain odotella, kunnes sauna on valmiina toimitettavaksi!

Tai ei ihan. Ostajan vastuulle tyypillisen ns. löylyvalmiin saunan kanssa jää kaksi tärkeää asiaa:

  • Rekalle sopivan ajotien turvaaminen sijoituspaikalle
  • Saunamökin perustustyöt

Tie on tärkeä osa valmissaunaa, sillä Ehtasauna saapuu tontille yhtenä isona pakettina, yhdellä isolla rekka-autolla. Auton pitää pystyä ajamaan sijoituspaikan viereen, sillä isokaan kuorma-auton nosturi ei pysty nostamaan useamman tonnin painoista saunaa kymmenien metrien päähän auton lavalta. Tarkat vaatimukset etäisyydelle ja tielle pitää aina varmistaa toimittajalta.

Valmissaunapaketti saapuu rekan lavalla.

Esimerkkikohteessa tietä oli parannettu syksyn aikana useammalla tapaa. Lähtökohtana oli kapea tie puiden välissä, josta osa oli avokalliota. Mäen päälle johtava pikkutien pohjaa oli tasoitettu erilaisella murskemateriaalilla. Tietä oli myös avarrettu poistamalla ajouran ympäriltä puustoa. Tie jatkui tulevan saunan sijaintipaikan vierelle, niin että rekan keula puski lopulta hieman metsän puolelle.

Valmissaunan perustaminen pilareille sujuu helposti missä vain

Uuden saunan omistaja Vesa oli toteuttanut perustukset valmistajan piirustusten mukaan. Sijoituspaikka oli mäen päällä kalliolla. Sinne tasoitettiin ensin selvästi saunaa isompi tiivistetty sorapatja, joka on myös kapillaarisesti katkaiseva perustus. Soran pintakerrokseen upotettiin betonisia perustuspilareita (BCE TP 300) kaksitoista kappaletta. Perustuspilari on näppärä ratkaisu välttää valutöitä rakennuspaikassa, jossa ei ole juoksevaa vettä tai sähköä.

Perustuspilari murskepetiin upotettuna.

Perustuspilareiden korkeusasemat tasattiin ja niiden päälle asennettiin metalliset säätö- ja kiinnityslevyt. Kuvissa näkyvä kiinnityslevy on Vesan mukaan turhan pieni ja siinä on vain yksi reikä. Parempi vaihtoehto on hankkia reilun kokoinen pilarikenkä tai teräslaatta, joka sopii yhteen seinämateriaalin kanssa. Näissä tuotteissa valikoimaa riittää, esimerkiksi pilarivalmistaja BCE:n sivuilta löytyy runsaasti vaihtoehtoja.

Pilareita on useampaa kokoa. Tässä lyhytjalkainen (300 mm) malli.

Valmissaunan vastaanotto

Kun edellytykset saunan toimitukselle ovat kohdallaan, loppu sujuu kuin tanssi. Ainakin jos toimituksen hoitaa kokenut ammattilainen. Näin kävi esimerkkikohteessa, jossa kuljetusauto lähti nousemaan viimeistä mökkitien pätkää klo 7.55 ja poistui 9.55 mennessä.

Kuljettajan tavoite oli ehtiä toimittamaan seuraava sauna vielä samana päivänä!

Vajaan kahden tunnin aikana rekan lavalta purettiin järjestyksessä terassi, sauna ja terassin katto.

Kauko-ohjattavan nosturin turvin yksi monitoimikuljettaja voi purkaa kuormaa ja samalla asetella saunan perustuksilleen. Erittäin näppärää ja saa parin tonnin saunan näyttämään kevyelle!

Nosturin kauko-ohjain mahdollistaa saunan asennuksen yhden ihmisen voimin.

Ensimmäisenä nostettiin terassi saunan katolta ja asetettiin se paikoilleen. Tämän jälkeen nousi itse saunamökki. Mökki oli kuljetuksen ajaksi suojattu kaikki sivuiltaan muovilla.

Terassia on kuljetettu saunan katolla.

Ehtasaunan terassin katto on kätevästi saranoitu kuljetusta varten räystään alle.

Terassin katto on saranoitu ja nostetaan ylös kannatintolppien asennusta varten.

Kun itse sauna istuu perustuksilla, voidaan katto nostaa oikeaan asentoon nosturin avulla. Sitten saunan sisällä kulkeneet terassitolpat kiinnitetään paikoilleen ja sauna on savuhormin jatko-osaa lukuun ottamatta valmis.

Parin tonnin saunaa on käsiteltävä varovasti.

Miten valmis on löylyvalmis sauna?

Löylyvalmis sauna kuoriutuu paketistaan uudelle rakennuspaikalle hämmentävän nopeasti. Jäljelle jää vain pakkausjätettä, muovia, pahvia ja lautoja sekä pari polttopuuksi kelpaavaa hirren pätkää. Tämän lisäksi puukiukaaseen pitää tehdä esilämmitys ja tämän jälkeen latoa kiuaskivet, jotta saunomaan päästään.

Sauna on tärkeä saada sentilleen oikeaan paikkaan perustusten päälle.

On täysin realistista, että aamulla saunan vastaanottanut ihminen on jo iltaan mennessä tehnyt kaikki valmistelut, loppusiivouksen ja päässyt nauttimaan uuden saunan löylyistä.

Viimeisenä liitetään savuhormin jatkopalat piipun päähän.

Ostajien vaikutelmia uudesta saunasta

Haastattelin Vesaa ja Annea saunan saavuttua. Molemmat vaikuttivat silmin nähden tyytyväisille siihen, mitä paketista paljastui. Heidän mielestään sauna vastasi hyvin odotuksia ja sopi tontille jopa odotettua paremmin. Annea oli aiemmin mietityttänyt saunan korkeus mäen huipulla, mutta saunan nyt istuessa puiden katveessa, se osoittautui paikkaan sopivan kokoiseksi.

Omistajien kertoman mukaan Ehtasaunasta  saatiin illan aikana myös makoiset löylyt. Ainakin saunologi vakuuttui, että saunan voi hyvällä menestyksellä ostaa myös netistä avaimet käteen -periaatteella, kunhan ymmärtää esim. 3d-visualisoinnin perusteella mitä on hankkimassa.

Ehtasauna on Saunologian markkinointikumppani vuonna 2023

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop