Skip to content

Esittelyssä kirjauutuuksia saunan ystävälle

Sauna-aiheisia kirjoja ilmestyy Suomessa ja maailmalla silloin tällöin. Tällä kertaa kasasin yhteen esittelyyn kuusi kappaletta 2022-2023 ilmestyneitä kirjoja, joiden uskon kiinnostavan saunologian lukijoita ja heidän lähipiiriään.

Loppuvuoden lahjasesongin kunniaksi on myös Hyvien löylyjen salaisuus 2.0 saatavilla Saunologian verkkokaupassa alennuksella, 25€ kotiin toimitettuna marraskuun 2023 ajan! (2023 vuoden keskihinta 29€).


Juulia Mikkola, Leino Kuuluvainen ja Netta Böök: Ilmakirja (Moreeni, 2022)

Aloitan kirjalla, joka ilmestyi jo vuonna 2022 ja osoittautui niin suosituksi, että sitä on tänä päivänä saatavilla enää rajoitetusti. Kirja ei ole varsinainen saunakirja, mutta kirjan teema – painovoimaisen ilmanvaihdon historia ja tekniikka – on monelle saunatekniikan ystävälle kiinnostava.

Pieni joukko rakennusalan ammattilaisia on sinnikkäästi edistänyt painovoimaisen ilmanvaihdon palauttamista hyväksyttävien ilmanvaihtoratkaisujen osaksi. Tästä syntyi ensin Ympäristöministeriön julkaisema Painovoimaisen ilmanvaihdon opas, sitten Museoviraston korjauskortti ja lopulta kesällä 2022 Moreeni kustannuksen julkaisema Ilmakirja.

Haastattelin Ilmakirjan pääkirjoittajaa, arkkitehti Juulia Mikkolaa kirjan tekemisestä sekä painovoimaisen ilmanvaihdon toteuttamisesta erityisesti saunan ilmanvaihdon suhteen, joka ei muutoin kirjassa pääse parrasvaloihin.

Ilmakirja lyhyesti

Pidän kirjaa tärkeänä kulttuurisena artefaktina erityisesti siksi, ettei siinä on perehdytty aiheeseen monelta eri kantilta ja dokumentoitu uskottavasti kaikki käytettävissä oleva tieto yhteen paikkaan. Reiluun kolmeen sataa sivuun mahtuu tekstin suhteen jonkun verran toistoa mikä kielii kiireisestä tuotantoaikataulusta

Kirjallisesti ja kuvituksellisesti kirja palvelee tarkoitustaan. Erityisesti kuvamateriaalia on kiitettävän paljon, vaikka sen aukot ovat historiallisesti ilmeisiä. Esimerkkejä painovoimaisesta ilmanvaihdosta löytyy nimittäin Suomesta vain rajallisesti. Kirjan kuvituksessa näkyvimmin edustettuina ovat pääkaupunkiseudun rakennukset. Suomen maa-alueen ulkopuoliseen rakennuskulttuuriin viitataan vain harvakseen.

Kirjassa on minun näkökulmastani tiettyjä puutteita. Sisällöllisesti Ilmakirja pysyy kyllä hyvin raiteillaan keskittyen painovoimaiseen ilmanvaihtoon, mutta aihepiirin käsittelylle olisi minusta ollut edullista avartaa hieman enemmän koneellisen ilmanvaihdon kehityshistoriaa. Mikkolan mukaan päätös jättää koneellinen ilmanvaihto pois oli tietoinen valinta.

Nyt kirjoituksen näkökulma on linssi paitsioon jätetyn painovoimaisen ilmanvaihdon etuihin ja kamppailuun marginaalissa. Koneellisen ilmanvaihdon nousun syitä, hyötyjä ja haittoja, olisi voinut aika pienellä tekstimäärällä avata paljon enemmän. Sinänsä tämä on uskollisuutta otsikolle, mutta lyhyt taustoitus ”vastustajasta” olisi mielestäni tässä sivumäärässä ollut perusteltua.

Ilmankirja sisältää runsaasti historiallista kuvamateriaalia

Kuka ilahtuisi Ilmakirjasta?

Pidän kirjaa hyvänä hakuteoksena sekä rakennustekniikan historiasta että suomalaisten rakennusmääräysten kehityksen historiasta kiinnostuneille. Se palvelee myös erinomaisesti erikokoisten asuinrakennusten painovoimaisen ilmanvaihdon suunnittelijoita.

Harmillisesti kirja ei käsittele saunatiloja erikseen. Saunojen kohdalla olisi pitänyt edes sanoa, että suunnitteluhaasteet ovat poikkeukselliset. Tässä kohtaa voin kuitenkin täydentää Ilmakirjan antia, sillä luvalla julkaisen ohessa Juulia Mikkolan haastattelun aikana tekemän pikainen havainnepiirros painovoimaisen ilmanvaihdon toteuttamisesta sähkösaunaan poistohormia käyttäen:

Painovoimaisen ilmanvaihdon käyttö sähkösaunassa, Juulia Mikkolan luonnos.

Tiivistettynä ratkaisu muistuttaa suuresti koneellisen ilman vaihdon suosituksia sillä poikkeuksella, että korvausilma tuodaan lähempänä kiukaan yläosaa (ei katosta). Poisto tapahtuu mieluiten tiilihormista lauteiden alta. Tällä tavalla  ilmankierron saunassa pitäisi toimia hyvin, kuten tutkimusten mukaan toteutetun koneellisen järjestelmän kanssa. Suosittelen pientaloon sähkösaunaa harkitsevan tutustuvan myös Hyvien löylyjen salaisuus 2.0-kirjan mietteisiin ilmanvaihdosta.

Harmillisesti kirjan ensimmäinen painos on jo loppuunmyyty. Sitä on kirjoitushetkellä jäljellä joissakin Suomalaisen kirjakaupan myymälöissä sekä esim. Domus Classicassa. Suomalaisen saatavuustiedot kirjalle näkyvät verkkokaupassa kohdassa Myymäläsaatavuus. Hinta 35 €.

Kirjailijat odottavat, että kirjasta saataisiin uusi painos viimeistään ensi vuodeksi.

Urmas Hõbepappel, Liisa Hõbepappel, Silja Nellis, Siim Nellis: Saun : ajalugu, kultuur, tervis, ehitus (Populus alba, 2023. ISBN 9789916418277)

Urmas Hõbepappel, Liisa Hõbepappel, Silja Nellis, Siim Nellis: Sauna : History, culture, health, construction (Populus alba, 2023 ISBN 9789916420492 nidottu)

Toisena esittelyssä on englannin- ja vironkielistä uutta saunatietokirjallisuutta. HUUM, Turu Uuringute ja Thermory ovat yhteisesti tuottaneet ”virolaisen version” Saunan historiasta Martti Vuorenjuuren ja Heikki K. Lyytisen suomalaisten kirjojen tyyliin. Luonnollisesti kirjassa käydään läpi juuri virolaisen saunan historiaa ja tapakulttuuria, toisin kuin suomalaisteoksissa. Tämä on suomalaiselle lukijalle myös arvokasta, sillä Tamara Habictin klassikkoteos virolaisesta saunasta on ollut aina saatavilla vain viroksi ja Ilmar Talven tunnettu väitöskirja ruotsiksi.

Kulttuurin ja historian lisäksi tästä kirjasta löytyvät myös tiivistetyt saunan suunnittelu-, rakennus- ja käyttöohjeet. Kirjaa varten on teetetty myös tutkimusta virolaisten saunomisesta. Sen tulokset muistuttavat suuresti Suomessa kesällä 2020 tekemämme tutkimuksen tuloksia.

Kirja on lähes nelisataasivuisena kohtuullisen pitkä, mutta taitto on yksipalstaista ja maltillista, joten tekstimäärä ei ole aivan valtava. Tämä johtaa väistämättä siihen, että laajan asiakokonaisuuden käsittelyssä osa aiheista tulee käsitellyiksi vain hyvin pintapuolisesti.

Englanninkielisen kirjan jakelu on toistaiseksi epäselvä, mutta virolaisen version voi ostaa netistä noin neljälläkymmenellä eurolla.

Emma O’Kelly & Maija Astikainen: Sauna. The Power of Deep Heat. (Welbeck publishing, 2023)

Englantilaisen ja suomalaisen asiantuntemuksen yhdistelmänä syntyi tänä vuonna uusi englanninkielinen saunakirja. Kirjailija Emma O’Kellyn sanoittama ja Maija Astikaisen valokuvittama kirja on hengeltään johdatus suomalais-virolaiseen saunaperinteeseen kuvin ja sanoin.

Kirja käsittelee saunomisen rituaalia, vaikutuksia ja paikkoja laajasti. Rehellisyyden nimissä kohteena ei ole vain Suomi, vaan suomalaistyyppinen sauna ympäri Pohjoismaita ja Viroa. Kyseenalaisin askel liittyy Keski-Euroopan vallanneen aufgus-kulttuurin esittelyyn. Se ei varmaan yhdenkään suomalaisen tai virolaisen kirjoittajan saunakirjaan olisi mahtunut.

Kirjasta löytyy suomalaisellekin paljon inspiroivaa saunakuvastoa, vaikkei tarinallisesti missään osiossa päästä sellaisiin syvyyksiin, jotka muuttaisivat näkemystämme saunan luonteesta. On kuitenkin piristävää katsella saunaa selvästi tuoreesta perspektiivistä. Saunamatkailuvinkkejä annetaan runsaasti ja nämä varmasti siivittävät myös suomalaista saunojaa maailmalle.

Saatavilla verkkokirjakaupoista, esim. Suomalainen.com hintaan 35€ ilman postikuluja.

Kaarina Kailo: Sauna, naiseus, elämänkaari – perinnekulttuurin paluu (Basam books, 2022)

Pitkän linjan saunakulttuuritieteilijä Kaarina Kailo julkaisi vuonna 2022 uuden sauna-aiheisen tietokirjan. Kustantaja kuvailee kirjaa seuraavasti.

Saunassa - suomalaisen perinnekulttuurin mikrokosmoksessa - on kautta aikain uudistuttu sekä eheytetty niin kehoa kuin mieltä. Tämä uutuusteos keskittyy saunan elämänkaarirituaaleihin ja unohdettuun, jopa vaiennettuun feminiiniseen puoleen ja kulttuurihistoriaan. Kirjassa esitellään saunarituaaleja synnytys-, morsius- ja hääsaunoista sekä lemmennostatussaunoista vainajan viimeisiin löylyihin. Teoksessa tarkastellaan myös erityisesti naisten rituaali- ja sosiaalisessa asemassa tapahtuneita muutoksia.

Voin pintapuolisen tutustumisen perusteella vahvistaa esittelyn pitävän paikkansa, kirja on nimenomaan feminiinisen saunakulttuurin- ja historian reflektiota. Se sijoittuu jossain määrin samaan kulttuuritutkimuksen seuraan Laura Seesmeren Sauno itsellesi menneisyys -väitöskirjan kanssa, vaikka on menetelmällisesti erilainen teos.

Kailon kirja on valitettavasti jo loppuunmyyty, mutta sitä on saatavilla käytettynä.

Lisa Gerholm Luhanko: Bygga bastu. (Natur & kultur, 2022)

Naisenergian linjoilla mennään myös teknisempään kirjallisuuden lajiin. Ruotsalainen Lisa Luhanko julkaisi vuonna 2022 kirjan pihasaunan rakentamisesta. Kirja ei itse alleviivaa naisenergiaa, mutta sen lähestymistavasta uniikin tekee nimenomaan se, että sahan ja poran varressa on nimenomaan nainen eikä iänikuinen remonttireiska. Luhanko ei tosin ole ihan satunnainen vasaran heiluttaja, vaan rakennuskonservoinnin ammattilainen, joten työt sujuvat kirjassa kuin Strömssössä.

Aukeama Bygga Bastu -kirjasta.

Kirja on kuvitettu tyylikkäästi valokuvittelu ja sopii ruotsia taitavan saunan rakentajan kirjahyllyyn kivasti. Reilun sadan sivun kuvaus pihasaunaprojektista ohjeistaa tärkeimmät työvaiheet ja vielä vähän lisää. Kirjassa kerrotaan mm. puun polttokäsittelystä, keittomaalista sekä perinneikkunoiden kunnostuksesta.

Kirjasta saa runsaasti inspiraatiota ensimmäisen saunaprojektin käynnistämiseen! Saatavilla uutena verkkokirjakaupoista, esimerkiksi Suomalainen.com hinta 36€ plus postikulut.

Jarmo Hiltunen: Building a Traditional Finnish Smoke Sauna (omakustanne, ilmestyy 2023)

Lopuksi palataan rakentamisen mustalle puolelle. Useamman ansiokkaan hirsityökirjan kirjoittanut ja kuvittanut Jarmo Hiltunen kunnostautuu nyt saunakirjallisuuden alalla. Olen ollut mukana hyvin pienessä roolissa editoimassa Jarmon kansainvälisille markkinoille suunnattua savusaunan rakennusmanuaalia. Luhankon tavoin kirjan keskiössä on yhden saunan rakennusprojekti.

Tämä kirja tulee ilmestymään vuoden 2023 loppuun mennessä. Se tulee myyntiin ainakin Amazonin print-on-demand -verkostossa. Suomessa kirja tulee olemaan saatavilla myös perinteisten kanavien kautta. Tietoa kirjasta saa Jarmon verkkosivulta http://www.saarisauna.fi/.

Susanna Søberg: Winter swimming: the nordic way towards a healthier and happier life (Maclehose, 2022)

Tämän artikkelin pääkuvan taustalla pilkottaa vielä yksi kiinnostava, mutta vanhempi kirja. Tanskalaisen Susanne Søbergin Winter Swimming julkaistiin englanniksi vuonna 2022, mutta tanskaksi jo 2019. Kirja on avantouintioppaan ja tutkimuksen sekoitus.

Kirja on kiinnostavaa luettavaa sekä kylmäaltistuksesta haaveileville, että siihen jo tottuneille. Kovakantinen kirja maksaa Adlibriksessa vain 22€, mutta kansimateriaali on vähän heikkoa eikä sietänyt enää valokuvausta.

Kiitos Jarmo Hiltuselle, Juulia Mikkolalle sekä Moreenin kustannustoimittajalle haastattelusta ja kirjeenvaihdosta sekä Risto Elomaalle kirjavinkkauksista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop