Skip to content

Näin järjestät onnistuneen sekasaunan työpaikalla

Työpaikkasaunominen Suomessa on astumassa uudelle aikakaudelle. Saunologian ohjeilla onnistut helpommin järjestelemään saunatilaisuuden, joka ei jätä  ketään kylmäksi!


Suomalaisilla työpaikoilla on tällä vuosikymmenellä odotettavissa uudenlaista havahtumista tasa-arvokysymyksiin. Avainsanoja ovat monimuotoisuus, mahdollistaminen ja mukaanottaminen (diversity, equity, and inclusion; DEI). Tämä pakottaa meidät tarkastelemaan työpaikkasaunomista uudestaan kulttuurisena käytänteenä, jonka pitäisi olla avoin kaikille. Mutta miten miesten tai naisten saunailta muuttuu onnistuneesti kaikkien saunaillaksi?

Tämä Saunologian artikkeli on poikkeuksellinen sillä, sen on kirjoittanut Laura Toropainen, ihka ensimmäinen naiseksi identifioituva saunavierailijamme. Laura on tutkinut mistä ulkopuolisuuden kokemus saunaseurassa voi johtua ja hänellä on kokemusta tämän haasteen ratkaisemisesta omalta työpaikaltaan. Laura kirjoittaa näin :


Miten järjestät onnistuneen sekasaunan työporukalle?

Työn ja saunan sekoitus ei ole uusi ilmiö. Jo Presidentti Kekkonen kestitti poliittisia vierailijoita ja kollegoitaan saunakerhossaan, ja yritykset ovat jo pitkään järjestäneet saunailtoja.

Mutta mitä jos kaikki eivät tunnekaan oloaan mukavaksi tilanteessa, jossa pitää saunoa työkaverin kanssa?

Taustatutkimus

Lähdin selvittämään, mitä IT-alalla työskentelevät naiseksi identifioituvat ajattelevat saunomisesta työporukalla. Puhuin 38 naiseksi identifioituvan henkilön kanssa heidän kokemuksistaan saunomisesta kollegoiden kanssa. Hyödynsimme sitten näitä kommentteja yrityksemme New Things Co:n saunapolitiikan rakentamisessa.

220927-new-things-co-sauna-etiquette-4823
Saunaetiketti New Things Co. toimiston saunasta.

Kokemuksista kaikui monia niin positiivisia kuin negatiivisiakin tunteita. Osalle sauna on mahtava suomalainen kokemus, osalle työkontekstissa saunominen oli tuntematonta. Kuitenkin suuri osa kokemuksista sisälsi jonkin negatiivien vivahteen, ja kun näihin pureutui lähemmin, löytyi negatiivisista tunteista yksi yhdistävä tekijä: ulkopuolisuuden tunne.

Ulkopuolinen olo syntyi monesta eri syystä, joihin lukeutuivat:

Saunojien erottelu. Kokemus “saunavuoroista” (eli ensin yksi osa ryhmästä, sitten toinen, mahdollisesti myös kolmas) voi olla positiivinen ja luoda turvallisuudentunnetta saunojille. Mutta se voi myös kokemuksena olla kivulias, ja tuntua siltä että jätetään porukan ulkopuolelle. Pahimmassa tapauksessa porukka on jaettu järjestäjän tai johdon toimesta kahteen ryhmään, joista toisessa on vain yksi henkilö.

Osalla oli myös omia syitä jättää saunaillat väliin. Nämä saattoivat liittyä kulttuuriin, uskontoon, arvomaailmaan tai siihen, että kokee hiljaisesti, ettei ole tervetullut saunaan. Tässä korostui, että vaikka päätös on ollut oma, ulkopuolisuuden tunne pysyy samana.

Kolmas ulkopuolisuuden tunteen aiheuttaja oli ettei saunomisen ohella samanaikaisesti ei ole järjestetty muuta vaihtoehtoista aktiviteettia. Myös fasiliteettien yksipuolisuus, eli se, että tiloista puuttuu tuotteita tai välineitä (esim hiustenkuivaaja, kosteusvoiteet, hiusgeeli), joita osa porukasta saattaa tarvita, herätti tätä tunnetta.

Osan mielipide oli vahva; saunaa ja työtä ei pitäisi sekoittaa.

Huomioi nämä asiat järjestäessäsi saunatapahtumaa työpaikalle

Jos olet järjestämässä työporukalle saunailtaa, tässä muutama vinkki joilla saunailloista voi tehdä mukavampia kokemuksia jokaiselle osallistujalle:

  1. Keskusteleva ja osallistava suunnittelu

Pitäkää huolta siitä, että jokainen kutsutaan mukaan ja keskustelua käydään avoimesti tunteista liittyen pukukoodiin, fasiliteetteihin sekä saunomiseen yleisesti. Yritykseltä tämä vaatii työskentelyä kohti psykologista turvallisuudentunnetta. Jos työntekijät eivät koe, että voivat puhua avoimesti tunteistaan, ei myöskään saunomisesta voi avoimesti keskustella rehellisellä tasolla.

Jos ryhmään kuuluu ihmisiä, joille saunominen ei ole entuudestaan tuttua, kannattaa suomalainen saunatapa esitellä heille etukäteen. Esimerkiksi Saunologian kootuista saunomisohjeista voi olla apua.

  1. Pukukoodi

Pukukoodi voi alentaa joidenkin saunavierailijoiden kynnystä lähteä mukaan saunaan. Alastomuus voi toisille olla täysin luontaista, mutta tehdä toisille epämukavan olon. Uimapukujen, uimahousujen, pyyhkeiden ja kylpytakkien saatavuus voi auttaa joitakin ihmisiä tuntemaan olonsa mukavammaksi.

Ota pukukoodista neuvottelu esille hyvissä ajoin ennen saunomista, ja pidä huolta, että työporukalla on mahdollisuus kommentoida aiheeseen myös yksityisesti (näin poistat pelon siitä, että joutuu koko työporukan edessä olemaan ns. vastarannan kiiski). Voit myös käyttää työkaluja, jotka mahdollistavat ajatusten jakamisen anonyymisti, esim. Polly, Google Forms.

  1. Nollatoleranssi häirinnälle

Viestikää absoluuttinen nollatoleranssi minkäänlaiselle häirinnälle, sekä vastuu häirintään puuttumisesta jokaiselle saunaosallistujalle. Jos sikailee, saa lähtöpassit.

  1. Alkoholittomat juomat

Sauna tunnetusti kuivattaa saunojaa. Pidä huolta, että saunan yhteydessä on aina tarjolla alkoholittomia juomia. Alkoholin kulutus voi aiheuttaa saunassa myös sosiaalisia tilanteita, jotka voivat tehdä osalle epämiellyttävän olon.

  1. Yksityisyys

Jos mahdollista, pidä huolta, että saunafasiliteetit mahdollistavat riittävän yksityisyyden esim vaatteiden vaihdolle ja suihkulle. Myös valaistus voi vaikuttaa yksityisyyden tuntuun. Hämärämpi valaistus voi myös parantaa yksityisyyden tunnetta. Riittäväksi koettu yksityisyys voi mahdollistaa osallistumisen niille, jotka eivät esim. halua riisuuntua muiden läsnäollessa.

  1. Muista ne, jotka eivät sauno 

Tilanteita tulee vastaan, missä osa porukasta ei sauno. Pidä huolta siitä, että heille on tekemistä. Älä myöskään jätä ketään yksin. Jos porukasta vain yksi henkilö ei sauno, ota vastuu tilanteesta ja järjestä asiat niin, että tällä henkilöllä on seuraa.

  1. Vältä tärkeitä päätöksiä saunassa 

Jos saunot työporukalla saunassa, vältä tekemästä kuin Kekkonen jos kaikki relevantit henkilöt eivät syystä tai toisesta ole mukanasi. Tärkeät työhön liittyvät saunassa tehdyt päätökset voivat tehdä epäreilun ja ulkopuolelle jätetyn olon niille, jotka eivät ole saunassa. Jos saunassa tehdään päätöksiä tai käydään tärkeitä keskusteluja, tulee ne käydä koko porukan kanssa uudelleen läpi myöhemmällä ajankohdalla.

  1. Pidä huolta, että fasiliteetit palvelevat mahdollisimman monia

Kysy, mitä eri ihmiset tarvitsevat saunomisen yhteydessä. Toiset tarvitsevat shampoon ja hoitoaineen, perusvoidetta, partavahaa tai vaikka hiustenkuivaajan. Tarvittavien tuotteiden tai välineiden järjestäminen voi poistaa kynnystä liittyä saunomiseen.

220927-storfinnhova-lauteilla-3024
Saunologian päivätyön lähipiiriä Storfinnhovagårdin lauteilla.

Loppusanat

Onnistuneen sekasaunan järjestäminen vaatii yritykseltä paljon muutakin kuin saunaan liittyvistä järjestelyistä huolehtimista. Tärkeimpänä huolehtiminen yrityksen monimuotoisuutta, tasa-arvoa ja mukaanottamista tukevista struktuureista. On tärkeää, että työyhteisössä vallitsee psykologinen turvallisuudentunne, jossa jokainen voi olla oma itsensä ja ilmaista tunteitaan terveellä tavalla.

Onnistuneen sekasaunan järjestät työyhteisöön, jossa työntekijöillä on hyvä olla, kun sekasaunan järjestämisessä otat kaikkien tai mahdollisimman monien tarpeet huomioon. Täysin inklusiivista kokemusta saunasta ei kuitenkaan kaikissa työyhteisöissä saa tehtyä. Voi siis olla tarpeen arvioida ovatko saunaillat työyhteisössä suositeltava illanviettotapa.


Saunologian puolesta suurkiitos Lauralle tästä ohjeistuksesta!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Laura Toropainen

Laura Toropainen on kokenut IT-alan HR ammattilainen ja rekrytoija New Things Company Oy:llä sekä Diversity, Equity/ Inclusion asioiden puolestapuhuja. Hän on myös saunaintoilija, jonka oma isä on syntynyt saunassa, ja joka on nyt ensi kertaa yrityksessä töissä, jossa kokee olonsa mukavaksi yrityksen sekasaunailloissa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop