Mihin saunan lämpömittari kannattaa sijoittaa?

Mihin saunan lämpömittari  kannattaa sijoittaa?

Miten saunan lämpömittari toimii varmasti oikein? Mikä on märkälämpötilamittari?

Saunan lämpötila mitataan yleensä pään korkeudelta eli reilu metri ylälauteelta ylöspäin. Mittarin sijoittelussa kannattaa kuitenkin pitää mielessä kaksi asiaa.

  1. Mittari pitää sijoittaa mahdollisimman etäälle kiukaasta. Jos mittari on lähellä kiuasta, mittaa se myös kiukaan säteilylämpöä, samaan tapaan kuin aurinkoon sijoitettu ulkolämpömittari.
  2. Saunassa on lämpimintä ylhäällä, suoraan kiukaan yläpuolella. Mitä alemmas ja kauemmas kiukaasta mittarin sijoittaa, sitä matalampia mitatut lämpötilat ovat.

Kunhan ensimmäistä ohjetta noudattaa, mittarin sijoituksella ei ole loppujen lopuksi valtavan suurta merkitystä, ellei yritä hakea saunaansa yleisesti vertailukelpoista lämpötilaa.

160416-Lämpömittari
Lasiputkimittari on yleensä viisarillista tarkempi mittalaite.

Jos haluaa saada lämmittämisen kannalta sopivan vertailulämpötilan, kannattaa mittari sijoittaa paikkaan, josta se on mahdollisimman helppoa lukea. Erityisesti ”elohopea”mittarien eli käytännössä värjättyä alkoholia sisältävien mittareiden kohdalla kulma, josta pylvään korkeus näkyy, on usein niin kapea että kannattaa huolehtia mistä lämpötila näkyy. Digitaalisen mittarin näytön voi toki helposti sijoittaa vaikka löylyhuoneen ulkopuolelle tai rakennuksen ulkoseinään.

Jos saunalla on paljon käyttäjiä, kannattaa noudattaa yli hartiankorkuista suositusta.

Saunan lämpömittaritesti
Rakennusmaailma 2005 testasi lämpömittareita

Mittareiden näyttämä lämpötila ei myöskään aina pidä paikkaansa. Rakennusmaailma 4/2005 testasi 7 saunalämpömittaria. Lähes jokaisessa lämpötila oli pielessä. Pahimmillaan todellisen lämpötilan ollessa 80 astetta oli mittarin arvio jopa 30 astetta alakanttiin! Jos siis haluat vertailukelpoisen lämpötila-arvion, täytyy hankkia tarkka mittari. Nestemittarin tarkkuuden voi tarkistaa helposti upottamalla sen kiehuvaan veteen. Jos lämpötila poikkeaa sadasta asteesta, on jotain vialla.

Ilmankosteusmittari on myös teoriassa erittäin käyttökelpoinen lisälaite. Valitettavasti käytännössä perinteiset hiuskosteusmittarit (joissa kosteus vaikuttaa karvan pituuteen) eivät ole huhupuheiden mukaan ole saunan lämpötiloissa lainkaan tarkkoja. Tarkan kosteuden saa mitattua märkälämpötilamittarilla ja vertailemalla sitä kuivalämpötilamittariin, jollaisia mittarit normaalisti ovat.

Märkälämpötilan mittaaminen perustuu siihen, että mikäli suhteellinen ilmankosteus on alle 100% (kts. artikkeli saunafysiikasta LINKKI), nestemäinen vesi höyrystyy ja jäähdyttää pintaa, jolta se katoaa. Mitä kuivempaa, sitä suurempi ero märän ja kuivan lämpötilan välillä on. Yksinkertaisin hygrometri märkälämpötilan mittaukseen on kostutettu kengännauha alkoholitäytteisen laboratoriolämpömittarin päässä. Myös digitaalisia laitteita saa rahalla.

Masonin hygrometri mittaa märkälämpötilaa pienen vesisäiliön avulla

Yksi kommentti artikkeliin ”Mihin saunan lämpömittari kannattaa sijoittaa?

  1. Kannattaa huomata, ettei lämpötila kerro koko totuutta kylpyolosuhteista.

    Digitaaliset sekä lasiputkimittarit ovat todennäköisesti aina tarkempia kuin viisarimittarit. Kosteusmittareiden suhteen tilanne on epäselvä.

    Kovin tuoreita testejä ei ole kuitenkaan olemassa.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka Lassi A Liikkanen?

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.