Skip to content

Tee-se-itse: saunan oven suljin

Tässä ohje, jonka avulla rakentuu halvasta hitsausmagneetista saunan oven kiinnipitävä suljin. Tämä on helppo ja edullinen tuunaus, joka syntyy alle tunnissa!


Lyhyesti:

Vaikeusaste: helppo

Tarvittava aika: n. 40 + 20 min (sis. Maalauksen)

Kustannukset: alle 20 eur

Tarvikkeet:

Laitteet / työkalut:

 • Pora
 • Metallinhiontaratkaisu
 • Ruuvinväännin

Mitä ollaan tekemässä?

Eräs saunamökillämme häiritsevä yksityiskohta on ollut itsestään avautuva löylyhuoneen ja pukuhuoneen välinen ovi. Ongelma on oven rullasalpa ja ilmankosteuden mukaan hieman muuttuva välys oven ja karmin välissä. Tämän seurauksena ovi menee kiinni joko liian tiukasti tai liian kevyesti. Olen pitkään pohtinut katsellut sopivaa ratkaisua, mutta en ole löytänyt sopivaa.

161206-saunan_ovi_sisaovi_haserv_feat_7850
Haservin väliovi näyttää kivalle, mutta ei ole koskaan oikein sulkeutunut oikein.

Kaupallisesta tarjonnasta olen kokeillut mekaanista jousta, mutta tämä oli liian voimakas – ovesta tuli giljotiini sormille. Myynnissä on myös hienostuneempi ratkaisu, Ovimikko (esim. AMIG 6499 tai Moriten Ovimikko oven ulkopuolelle), jossa on hydraulinen vaimennus. Tämä maksaa kuitenkin noin sata euroa, on vaikea sovittaa haluttuun asennuspaikkaan ja sen elinikä saunalämpötilassa mietityttää. Viimeinen huoli voi olla aiheeton, mutta nämä yhdessä ovat hidastaneet minua kokeilemasta sitä.

200411-ovensuljin-huono-jousi-0172
Jousikuormitteinen Habo oven suljin ei osoittautunut toimivaksi. Veto on aivan liian kova.

Idea joka meni oven pieleen

Kesällä 2019 bongasin Saunafestivaaleilta Hermanni-perävaunusaunasta hyvän idean oven sulkemiseen. Magneetti. Kiinnitetään oven lehteen (eli itse liikkuvaan oveen) metallinen vastakappale, joka kiinnittyy karmiin kiinnitettyyn magneettiin. Vastaavia on käytetty pienemmässä mittakaavassa erilaisten peilikaappien ja vastaavien ovissa.

200411-ovensuljin-saunafestari-inspis-saunahermanni
Saunafestarit 2019 ja Hermanni-vankkurisaunan magneettiratkaisu.

Tätä tee-se-itse ratkaisua varten tarvitaan varusteiksi hitsausmagneetti, pala lattarautaa vastakappaleeksi ja ruuveja kiinnitykseen. Magneetin saa ostettua esimerkiksi Motonetista, jossa on myynnissä useita eri kokoisia magneetteja. Otin oman heppoisen ovemme kaveriksi arviolta pienimmän mallin, nimeltään Hitsaajan magneettikulma 75 x 75 mm, hintaan 4,99€. Lattarautaa (4 mm paksu) löytyi n. 30 x 100 mm pala harrastekaverin työpajan roskiksesta.

200411-ovensuljin-tarvikkeet-0170
Suvikallion ovensulkimen lopullinen asennuspaketti

Valmistelu

Seuraavaksi magneettia täytyy hieman muokata tarkoitukseen sopivaksi. Käytännössä tämän kulman kanssa riitti se, että poraa pari magneettia ympäröivää kuorta kiinnipitävää niittiä irti. Samalla paljastuu kaksi läpireikää, joita voi käyttää kiinnitykseen.

200411-ovensuljin-magneetti-IMG_20200410_114602
Magneettikulma, josta kaksi niittiä poistettu.

Tämän lisäksi kuoren punaisen värin voi hioa pois vaikka kulmahiomakoneella ja suihkuttaa pintaa mustaa spraymaalia, mikäli valmis sävy ei miellytä. Spraymaalihan on siitä hieno tuote, että sillä saa nopeasti aikaa hirveän sotkun ja keskinkertaisen lopputuloksen. Pullon lämmittäminen kuumassa vedessä auttaa hieman, mutta huolellinen maalari ei puutu sekatavarakaupan sumuteväreihin. Mikäli magneetin ominainen punainen väri ei haittaa, niin maalaamisen voi myös unohtaa.

200411-ovensuljin-maalaus-IMG_20200410_115919
Spraymaalausta pahvilaatikossa.

Kun valmistelut on tehty, valitaan magneetin kiinnityspaikka. Päätin itse kiinnittää sen pystysuuntaisesti yläreunaan. Harkitsin myös kiinnitystä vaakasuuntaisesti karmin yläosaan, mutta epäilin mitä tapahtuisi kun magneetti pyrkii kiinnittymään ”vinosti” oven sulkeutuessa heilurimaisesti

Tämä magneetti ei ole erityisen vahva, mutta riittää ainakin kevyen oven sulkemiseen. Magneetin voimakkuudella on merkitystä siinä mielessä, että päätin kiinnittää magneetin oven karmin yläreunaan minkä takia tämä aiheuttaa epätasaista vääntöä ovea avattaessa. Aika näyttää rasittaako tämä alempaa saranaa merkittävästi, tai alkaako magneetti repsottaa.

200411-ovensuljin-asennus-0182
Asennus on helppoa, kun paikka on valittu. Sovituspalikkaan porasin läpireiät, ettei se halkea, karmiin vain erittäin lyhyen kolon. Kuva: Ava N.

Kiinnityspaikka voi edellyttää sovituspalikkaa magneetin alle. Tämä riippuu oven ja karmin tarkasta rakenteesta. Itse tein tuoreesta, valmiiksi sopivan paksuisesti haapalankun korotusosan, jonka ansiosta magneetti ja vastakappale kohtaavat. Laiskuus voitti, oikean kokoisen olisi voinut sirkkelöidä myös kuusi/mäntylankusta, niin väri olisi ollut välittömästi lähes sama kuin käsittelemättömässä karmissa. Tässä asennuksessa kaikki palaset tulivat kiinteästi paikoilleen, joten tarkkaa kohtaa piti hakea asentamalla ensin vastakappale, sulkemalla ovi, kiinnittämällä magneetti ja sitten tähtäämällä magneetti paikoilleen.

Siitä vaan pitää

Lopputulos toimii niin kuin pitäisi. Ovi menee kiinni helposti ja lapsikin saa sen tarvittaessa edelleen auki. Irrotin magneetin tilapäisesti tämän artikkelin kuvitusta varten ja sain välittömästi muistutuksen rullasalvan riittämättömyydestä, kun ovi ehti pari kertaa tekemään ”reboundin”.

Olen ratkaisuun tyytyväinen. Tämä suljin hintaansa nähden paras saunatuunaus tähän asti!

Kiitokset: Henkka ja Ava

7 thoughts on “Tee-se-itse: saunan oven suljin

 1. Erkki Nieminen

  Kiitoksia vinkistä! Sama ongelma rullasulun riittämättömyydestä ilmeni saunan oven lukitusta uudistaessa. Tämä niksi otetaan kokeiluun.

  Vastaa
   1. Erkki Nieminen

    Nyt on niksi ollut viikon verran käytössä ja voin todeta sen toimivan 110-prosenttisesti!

 2. Hannu Kauppinen

  Tämä saunaoven mangeetti oli hyvä juttu. Puurunkoiset saunanovet pakkaa ajan oloon yläosasta elämään eli ovesta tulee lenka. Tämä mangeettisalpa vetää oven lyhyessä ajassa myls suoraksi.
  Itse en tykkää lasiovista, koska perinteiseen saunaan riittää ikkunavalo.
  Parhaat löylyt saa hämärissä ja nautintoa lisää se ulkopuolisista tekijöistä irrottautuminen ja vaipuminen täydelliseen rentouteen.
  Ajatuksetkin oppii pysäyttämään, hengittäminen riittää ja välillä llylyn heitto.

  Vastaa
  1. Reijo Hakanen

   Hyva vinkkeja. Vanha saunan oven Kansas voi myos menetella nain: Irroita ensin keski saranan ruuvit karmista. Irroita sitten ala saranan ruuvit karmista ja veda ovea pari millia ulos ja kiinnita yksi ruuvit ja kokeile sulkeutuuko voi painovoiman mukaan itsestaan. Jos ei, niin milli lisaa ulospain. Tuki toinen ruuvit reika tikulla ja ruuvaa saranan kiinni. Nyt pitaisi oven sulkeutua itsestaan ja pasta kiinni. Pieni ilmarako lisa ei loylyn heikenna. Maksaa vain vaivan.

   Vastaa
   1. Lassi A Liikkanen

    Kiitos Reijo kommentista!

    olen itse aiemmin säätänyt ovea vähän samaan tapaan laittamalla saranan ja karmin väliin fyllinkiä, mutta lopputulos ei sillä kertaa ollut tyydyttävä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop