Oikein suunniteltu sisäkatto varmistaa hyvät löylyt

Katto pitää lämmön saunassa ja ohjaa löylyjä Tässä postauksessa käsitellään sisäkaton suunnitteluratkaisuja ja perusrakennetta.

Vanhoissa suomalaisissa saunoissa ei ollut erillistä sisäkattoa. Sauna lämpeni aina vesikattoon asti. Myöhempinä aikoina sisäkatosta eli laipiosta on tullut tärkeä osa saunaa. Saunan lämpimäksi saamisen ja löylyttelyn kannalta katon suunnittelulla ja toteutuksella on väliä. Katon pääasialliset toiminnot ovat lämmön pitäminen saunassa ja löylyn ohjaaminen.

Tällä vuosituhannella muotiin ovat tulleet myös kattoon integroitavat valaisinkuidut, jotka kestävät tavanomaisen saunan lämpötiloja. Mikäli tällaisesta valaistuksesta haaveilee, kannattaa se huomioida hyvissä ajoin ennen katon rakennusta, toisin kuin itse tein.

Yksinkertainen rakenne katon eristykseen

Katon lämpöeristys vaikuttaa suoraan saunan lämpötalouteen. Koska lämmin ilma nousee aina ylöspäin, on katon eristäminen aina erityisesti saunassa ensimmäinen energiaa säästävä toimenpide. Mitä paremmin katto on eristetty, sitä paremmin lämpö pysyy saunassa. Ei tarvitse kuitenkaan liioitella. Asiantunteva rakennesuunnittelija, insinööri tai arkkitehti, pystyy tekemään saunaa varten tasapainoisen eristyssuunnitelman.

Koska lämmön lisäksi kosteus pyrkii ylöspäin, kuuluu katon rakenteeseen myös höyrysulku. Sen on tarkoitus pysäyttää kosteuden eteneminen eristeisiin ja välikaton kannattajiin. Höyrysulku sijoitetaan eristeiden alapintaan ja sen alapuolella jää tuuletusrako, joka poistaa tänne kulkeutuvan kosteuden. Tuuletusraon kanssa samalla korkeudelle katossa kulkevat rimat, joihin kattopaneelit tai kattolaudoitus kiinnitetään. Panelointi vihjaa sitä, että katto tehdään puumateriaalista. Periaatteessa katto voi olla jotain muutakin ainetta, kuten seinäverhoilukin. Lasikatto saattaa kuitenkin yllättää tiivistyneen kosteuden aiheuttamalla keinotekoisella kuumalla vesisateella.

Puisen panelointimateriaalin on hyvä olla katossa suhteellisen paksua, sanotaan vaikka yli 20 mm. Saunomisen aiheuttama lämpökuormitus on kovinta katossa ja pidempi paneeli kestää siellä pidempään paremman näköisenä.

Savusaunassa on syytä kiinnittää erityistä huomiota katon paloturvallisuuteen. Materiaalit ja muodot vaikuttavat tähän jonkin verran, oikea käyttö ja riittävät savunpoistumiskanavat vielä enemmän. Tämä ohje ei käsittele paloturvallisen savusaunankaton suunnittelua (kts. Kansainvälisen savusaunaklubin neuvontapalvelut jäsenille).

Löylyt

Katto vaikuttaa lämmityksen ohella myös löylyihin. Ensisijainen asia on kattokorkeus ja sisäkaton muotoilu. Koska lämpö sekä löyly pyrkii ylöspäin, pitää myös saunojan kohota kohti lakea mikäli mielii näistä nauttia.

Kiukaalle heitetty, höyrystynyt vesi suuntaa ensin kohtisuoraan ulos avoimesta kivitilasta. Vanhoissa muuratuissa kiukaissa, joissa löylyluukku avautui sivulle, syöksyi löylypilvi ulos ensin vaakasuoraan kunnes tajusi nousta kohti kattoa. Katon myötäisesti löyly sitten leviää rakenteiden mukaan ympäri kattoa seiniin asti ja alkaa laskeutumaan alemmas ja heikentyä. Tästä suuntaa antava kuva alla:

Kattomallit ja löylyt
Hahmotelmia löylyn kierrosta kiukaalta saunan katon tuntumaan laipion muodon mukaan. Vaihtoehto b löylyille huono.

Katto mahdollistaa siis löylyistä nauttimisen. Jos saunassa on tasakatto, on yleinen ohje jättää 110-150 cm pystysuuntaista tilaa istumalauteesta kattoon. Skaalaa käytetään vaihtelevasti, yleensä tilavuudeltaan pienemmissä saunoissa vähemmän, suuremmissa enemmän.

Missään tapauksessa tilaa ei pidä olla pystysuunnassa liikaa!

Piensaunan rakentajan ei pitäisi tarvita koskaan yli 130 cm korkeutta lauteiden ylle, ellei koko suku ole muutoin epätavallisen pitkäselkeistä väkeä. Muuten sekä lämpö, että löylyt jäävät hyvin heikoiksi.

Kannattaa huomata, että huonekorkeutta voi yleensä kompensoida korkeammilla lauteilla. Asia mutkistuu, jos katto on muotoiltu. Erityisesti jos katto nousee johonkin suuntaan. Erilaiset sisäkaton kallistukset, jotka luovat katolle holvimaisen rakenteen voivat olla löylyn kierrolle saunassa jopa eduksi (asiaa ei tosin mitenkään ole tutkittu), mutta yhteen suuntaan kalteva katto tuottaa löylytaskun, johon kylpijän voi olla mahdoton päästä. Normaaleissa kattomalleissa löyly jakaantuu tasaisesti koko yläkertaan. Vinokattoisen saunan tuulettaminen voi myös olla vaikeaa, sillä (avattava) tuuletusreikä pitää saada kattoon tai hyvin lähelle katon rajaa.

Tasakattoa voi pitää varmana vaihtoehtona, vaikkei se todennäköisesti paras mahdollinen olekaan. Tällaisiahan modernit saunat myös yleensä ovat. Muissa malleissa kannattaa huomioida katon ja lauteiden sijainti

Jos perinnetyylisen saunan kattoon jää näkyviin kannatinpalkkeja tms. isoja rakenteita, ne todennäköisesti vaikuttavat jonkin verran löylyihin. Poikittain oleviin puihin kattoa myöten syöksyvä löyly ”törmää”, pitkittäiset ohjaavat sitä eteenpäin. Vaihtoehto on laskea katonpinta niiden alapuolelle, riippuen myös siitä ovat palkit poikittain vai pitkittäin lauteiden ja kiukaan välissä.

Pintakäsittely ja valaisu

Saunaan  lämmönkeston puolesta sopivia pintakäsittelymateriaaleja on rajoitetusti. Riippuu kattomateriaalista ja saunan muusta ilmeestä, onko käsittelylle edes tarvetta. Palaan maalausasioihin tulevan seinäartikkelin yhteydessä. Todettakoon nyt, että uskon käsittelyn merkityksen saunan toimivuudelle olevan niin vähäinen, ettei asiassa voi saunaan soveltuvilla tuotteilla voi mennä pahasti metsään. Mitä tahansa lateksimaalia kattoon ei kuitenkaan kannata lämpötilan vuoksi sutata.

Kuitu- ja Led-valot ovat tulleet muotiin myös saunan katoissa. Kuituvalaisin sopii kattoon paremmin etenkin jos sen valonlähde, kuituvalaisinprojektori voidaan sijoittaa pukuhuoneeseen tai muualle saunan ulkopuolelle. Tällöin valaisin ei lämpene liikaa. Ledien suhteen katto ei ole paras mahdollinen koti, sillä niiden elektroniikka ei kestä kuumassa lainkaan niin pitkään kuin nimellinen elinikä antaa olettaa. Tässä on toki valtava ero sillä, saunooko +65 vai +105 asteessa. Valovalmistaja Cariitin mukaan 85 astetta on kriittinen raja ledien eliniälle.

Kummankin tekniikan kohdalla pitää valaistus suunnitella ja sähkötyöt tehdä ennen katon pinnan valmistumista. Saunan valaisusta myöhemmin lisää omassa jutussaan.

Esimerkki Suvikallion saunasta

Aureskosken paneelila tehty sisäkatto
Valmis katto paneloituna

Oman saunani katosta tuli tasainen. Olin ajatellut sitä etukäteen hieman kallistettuna, mutta saunan sisäkorkeutta ei loppujen lopuksi ollut niin paljoa, että olisin halunnut siitä enää tinkiä. Lisäksi taitekaton toteuttaminen olisi lisännyt huomattavan paljon työtä ilman selviä etuja.

Katto on eristetty ylhäältä Kingspanin 100 mm polyuretaani Therma TP10-levyllä, joka ei vety eikä ole palonarkaa (aiemmin nimellä SPU AL).  Levyt on aseteltu 100 mm kannatinpalkkien väliin ja tiivistetty uretaanivaahdolla kiinni palkkeihin. Levyissä on itsessään alumiinikalvo, joka toimii höyrysulkuna. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä sillä sekä lattia- että kattorakenteen tiheiden, 600 mm välein olevien, kannattimien vuoksi katton on myös teipattua alumiinipaperia höyrysuluksi estämään kosteuden imeytymistä kannatinlankkujen ja eristeen välisistä raoista.

Sisäkaton eristys Kingspan Therma
Eristys esimerkki pukuhuoneen katosta. 1200 mm levyistä Thermaa on sahattu sopivanlevyiseksi mahtumaan kattojuoksujen väliin.
Pukuhuoneen katto valmiina, "panelointi" tuppeen sahatusta, kuoritusta männystä.
Pukuhuoneen katto valmiina, "panelointi" tuppeen sahatusta, kuoritusta männystä.

Uretaanilevyjen alla on reilu 20 mm tuuletusrako ja rimoitus. Rimoihin on ruuvattu kiinni Aureskosken tuuman (28 x 195) paksuista, pontattua piiluhirsipaneelia. Hankin paneelin valmiiksi sävytettynä savusaunan mustaksi. Tämä säästi käsittelyvaivaa, olihan tavoitteena saunaan tumma ilmeisilme. Kyseinen paneeli on myös suhteellisen paksua, joten toivon sen kestävän kuumentelua useamman vuoden. Paksuus johti ruuvikiinnitykseen, jolla varmistetaan paneelien pysyminen katossa. Naulatun paneelin olisi voinut saada piilotettua ponttiin. Notkuvin kattoihin väsyneenä päätin kärsiä tämän ulkonäkövirheen.

 

piiluhirsipaneeli sivuprofiili
Aureskosken kattopaneelin sivuprofiili

Nyt kun katto on valmis, on ajatuksena ruuvata sieltä vielä yksi pätkä paneelia irti. Aiemmista suunnitelmista poiketen suunnitelmissa on asentaa kiukaalle kuituvalaisin kiuaslinsseineen, joka olisi hyvä upottaa kattoon. Koska paneeli on pontattua ja ruuvattua, saa sen avattua ainoastaan siitä reunasta, johon katon asennus päättyi. Ei ideaalista, mutta mahdollista.

4 kommenttia artikkeliin ”Oikein suunniteltu sisäkatto varmistaa hyvät löylyt

 1. Ralf Vainio

  Uretaanieristettä käytettäessä myös kevythormin eristys poikkeaa tavanomaisesta.Miten olet yhdistellyt mahdollisen palovillan jne.
  Itselläni on 70-luvulla rakennettu erillinen hirsisauna jossa käytetty 100mm.
  villaa ja alumiinipaperi.tarkoitus on korvata eristys käyttämällä uretaanilevyä
  sekä vaihtaa kiuas ja kevythormi.

  Vastaa
  1. lassial

   Hei, tässä tapauksessa PU levy eristys Jättää hormille reilusti turvaetäisyyksiä enemmän tilaa. Palovillaa on alakatossa vain nimellisesti, käytännössä hormin läpivienti ei ole eristetty vaan lämpö nousee välipohjaan, jossa taas on tuuletusaukko katon harjalle.

   PU ei ole mittausten mukaan erityisen tulenarkaa ja sen kohtuullinen eristepaksuus tekee tyyppillisistä hormipaloista siksi epätodennäköisemmän. Kts.

   https://www.kingspan.com/fi/fi-fi/tuotteet/eristeet/tietopankki/paloturvallisuus

   Vastaa
 2. Arto Kontio

  Uretaani ei liene optimaalinen hirsisaunan eristeenä. Hirsi elää kun taas uretaani on jäykkää ja tunnetusti murenee liikkeessä. Onko mitään indikaattia kuinka PIR on kestänyt?

  Vastaa
  1. Hei Arto,

   Tässä tapauksessa kannattaa huomioida, että PU-levyt on kiinnitetty ensisijassa kattojuoksujen väliin, joten ne liikkuvat vain päistään ja niissäkin aika vähän. Otin toisen juoksun pään sivuseinällä äskettäin auki, enkä havainnut höyrynsulkuteipin irtoamista. Toki vaikutuskin pitäisi olla suurempi juoksujen myötäisellä seinällä - JOS - sivuseinät laskeutuvat eri merkittävästi vauhtia, mikä ei kuitenkaan ole ainakaan vielä tapahtunut. Tosin paketti on ollut paikoillaa vasta vuoden, joten ei nyt vielä riemuita.

   Lassi

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka Lassi A Liikkanen?

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia akateemisesta tutkimuksesta ja opetan edelleen satunnaisesti Aalto-yliopistossa.