Skip to content

Kirjaesittely: Carita Harju Saunafulness

Vuoden 2021 Kirjamessut houkuttelevat esiin uuden saunakirjan. Carita Harjun Hyvää oloa saunomalla – Saunafulness on melkein kolmen sadan sivun värikäs teos täynnä vinkkejä uusiin tapoihin nauttia saunasta ja elämästä. Omasta hyvinvoinnista ja saunasta kiinnostuneille suunnattua kirjaa voi suositella ihmiselle, joka kaipaa uusia vinkkejä saunaelämyksensä rikastuttamiseen.

Mistä on kysymys?

Sauna from Finland -sauna-alan yhteistyöjärjestön perustaja ja pitkäaikainen toiminnanjohtaja Carita Harju on julkaissut uuden saunasta ideoita hyvinvointiin ammentavan kirjan. Caritan teos on hänelle kolmas sauna-aiheinen (kts. Kirja-arvio: Carita Harju: Sauna aito suomalainen elämys). Se ilmestyy nyt Suomen kielellä, mutta ”saunafulness”:ia pyritään varmasti viemään myös kansainvälisen ”wellness ja mindfulness” -yleisön tietoisuuteen.

Kirjassa on 272 neliväristä sivua, erittäin tyylikäs. Hanna Palosaaren taitto ja runsaasti eloisia kuvituskuvia joista on kiittäminen Hanna Palosaarta, Julia Alakuljua sekä Anna Ruotasta. Mattapaperilla harmaahko Jaana Virrosen kansikuva ei tee täyttä oikeutta muun kuvituksen värikkyydelle.

211026-carita-harju-saunafulness-kirja-2046

Osa sisällysluettelosta.

Kirja on kaksiosainen teos, jonka ensimmäinen osa kokoaa laajasti yhteen erilaisia saunaa ja hyvinvointia käsitteleviä näkökulmia sekä tutkimustuloksia. Tutkimuksen kannalta sisällössä on paljon yhtymäkohtia Laukkasten Sauna, keho ja mieli -kirjaan.

Kirjan omalaatuisempi puoli onkin toisessa osassa, jossa Carita esittelee Saunafulness-lähestymistavan viidenkymmenen hyvinvointireseptin kautta. Näissä resepteissä on rohkeasti mukana aktiivista kehonhuoltoa joogan ja kiinalaisen perinteen sovelluksina saunaan. Saunafulnessia on mahdoton olla vertaamatta 2021 keväällä julkaistuun Terhi Ruudun Hoitava sauna -kirjaan, joka oli varsinainen hyvinvointireseptien keittokirja.

Omalla polullaan

Harjun kirjan ainekset ovat monimuotoisempia Ruudulla, mutta toisaalta syvyyttä ei vastaavasti voi olla ihan yhtä paljon sillä aihepiirin vaihdokset ovat suurempia. On kuitenkin huomautettava, ettei teemansa puolesta yhtenevillä kirjoilla ole sisällön osalta juurikaan päällekkäisyyttä.

Caritan kirjasta löytyy paljon uniikkeja ideoita ja sen reseptit ovat käytännönläheisiä ja onnistuvat enimmäkseen ilman suuria ennakkovalmisteluja. Reseptit on myös kivasti jaoteltu kolmeen osaan eri puolille saunamatkaa: ennen saunaa, saunassa ja saunan jälkeen. Reseptien hyvä puoli on, etteivät ne yleensä vaadi erikoisia raaka-aineita tai erikoisvalmisteluja.

Tätä teosta voi selvästi pitää saunakirjana jopa Saunologian sumealla logiikalla!

211026-carita-harju-saunafulness-kirja-2049

Esimerkkiaukeama Carita Harjun kirjasta näyttää miten kuva ja teksti elävät sovussa läpi kirjan.

Kenelle kirja sopii?

Kirjan Suomessa julkaissut kustantamo Viisas elämä on tunnettu erityisesti naisille suunnatusta elämäntapakirjallisuudesta. Kuten Terhi Ruudun kirjan kanssa spekuloin, omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneet naiset ovat kirjan selkein kohderyhmä. Kustantajan kuvauksen kirjasta lukemalla käy nopeasti ilmi vetoaako sisältö sinuun:

Carita Harju valottaa teoksessaan, miten saunomisesta on tullut entistä tärkeämpi hyvinvoinnin lähde: se vähentää stressiä, tekee hyvää sydämelle ja parantaa unen laatua.

Hyvää oloa saunomalla – Saunafulness sisältää uutta tietoa saunan monista terveyshyödyistä ja myös hyviä vinkkejä oman saunahetken rikastuttamiseen. Kuin huomaamatta sauna tarjoaa luonnollisen ja kiireettömän meditatiivisen tilan, jossa voit aidosti pysähtyä ja antaa mielen rauhoittua.

Saunologin kirja tämä ei siis lähtökohtaisesti ole, enkä siksi tästä juuri ilmestyneestä kirjasta halunnut kirjoittaa siitä arvostelua vaan uutisen. Kirjan puolesta on sanottava, että sen reseptit ovat sen verran helppoja, että niitä nopeasti kokeilla myös vähemmän vannoutunut, satunnainen saunakirjallisuuden ystävä sukupuolen katsomatta.

Tämän uutisen yhteydessä en voi kuitenkaan olla huomauttamatta siitä, että kirjan lopun ”faktalaatikoihin” on eksynyt fiktiivisiä aineksia (kuka muukaan tätä faktojen tarkistusta tekisi? ...).

Vuonna 2020 Jari Laukkasen kanssa julkaisemamme vertaisarvioidun tutkimuksen mukaan 65% miehistä ja 52% naisista (18-75 -vuotiaat suomalaiset) saunoo viikoittain, kun Harjun nimeämättömän ”tutkimuksen” mukaan luku on 90%. Tämä on aivan huimasti yläkanttiin.

Toinen selvä asiavirhe on suomalaisten saunojen lukumäärän ja autojen lukumäärään suhteen myytin toistaminen. Suomessa ei missään tapauksessa ole autoja enempää saunoja. Asiasta olen kirjoittanut pitkästi aiemmin, mutta ilmeisesti täytyy vielä toistella viestiä, että myytti murtuisi eikä höpöjuttuja toisteltaisi kaavamaisesta vuodesta toiseen.


Hyvää oloa saunomalla -kirja on saatavilla Kirjamessuilta tai tilattavissa esimerkiksi kustantajan verkkokaupasta hintaan 36€
https://viisaselama.fi/kirjat/hyvaa-oloa-saunomalla/

Kiitos Caritalle ja kustantajalle kirjasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop