EasyAuvo pellettikiuas lämmittää Suomen vähäpäästöisintä savusaunaa

Miltä kuulostaisi savusauna, joka käynnistyy kännykällä, pysyy kertalämmityksellä käyttökunnossa parikin päivää, savuttaa vain nimellisesti ja on erittäin paloturvallinen? EasyAuvo pellettilämmitteisen savusaunan kiukaan avulla tämä kaikki onnistuu! Saunologia kävi kokeilemassa Loimaalla Kojonkulman Suomen parhaaksi yrityssavusaunaksi valittua kylpylaitosta Jukolan saunaa ja jututti Konsta Heinosta, kiukaan keksijää ja saunan rakentajaa. Moderni savusauna palkitsi saunavieraat poikkeuksilla löylyillä.

180724-jukolan-sauna-konsta-h_9997
Mies ja kiuas, Konsta Heinonen on kehittänyt EasyAuvo 2.0 pellettikiukaan

Savusaunan uusi aika

Pellettilämmitteinen savusauna edustaa varsin erilaista ajattelua savusaunamaailmassa. Pellettilämmitys tarjoaa vaivattomuutta, tarkkuutta, tehokkuutta ja paloturvallisuutta, joista ei tavanomaisella savusaunan yhteydessä ole voinut edes uneksia. Kiuasta voi mm. etäohjata kännykällä saunan yhteydessä olevan kosketusnäytön lisäksi. Ainoa säännöllinen ylläpitotoimi on pellettisäiliön täyttäminen, tuhkaakin syntyy poikkeuksellisen vähän. Kourallinen tuhkaa pitää poistaa kattilasta 4-5 lämmityksen jälkeen.

Automaatio-ohjaus ja toimintaperiaate avaa vaivattomuuden lisäksi uusia käyttömahdollisuuksia. Pellettikiuasta voi jopa välilämmittää saunomiskertojen välillä, jos löylyaikaa on tarve jatkaa esimerkiksi uuden löylyseurueen kanssa. Kunhan kivet saadaan uudestaan hehkuvan kuumiksi, ei saunan siintymistä tarvitse odotella, vaan häkälöylyjen ja tuuletuksen jälkeen voi saunomista välittömästi jatkaa.

Saunan sydän 2.0

Konsta Heinonen on työskennellyt pitkään teollisten hake- ja pellettilämmitysjärjestelmien parissa. Jossakin vaiheessa hän intoutui kokeilemaan pellettilämmittimen yhdistämistä saunaan. Tämän jälkeen Kojonkulmalle nousi ensimmäinen prototyyppi pellettisaunasta sekä –kiukaasta.

180724-jukolan-sauna-easyauvo-asennus_9978
Saunan takana on tilaa ohjauskeskukselle. Konsta Heinosen käsi lepää pellettisäiliön kannelle

Pellettikiukaan kaupallistamisessa aiempi osaaminen lämmityskeskuksista oli korvaamattoman tärkeää. Konsta sai tämän ansiosta mm. kehitettyä ohjauselektroniikan ja –keskuksen kosketusnäyttöineen suhteellisen helposti ja edullisesti. Ohjauskeskus sisältää myös erilaisia turvaominaisuuksia, ml. saunan lämpötila-anturin, jolla saunan liiallinen lämpiäminen voidaan estää. Poltin, pellettisäiliö ja ohjauskeskus on kaikki paketoitu yhdelle betonielementille.

Lämmittäminen on vaivatonta. Kiukaan lämpiämistä ohjaa moderni teollisuuslogiikka, jolla on suomenkielinen käyttöliittymä. Käyttöliittymää hallitaan riittävän kokoisen kosketusnäytön avulla. Komentoja voi antaa myös tekstiviestillä. Kiukaan saa toimimaan ajastettuna tai etäohjattuna, tosin turvallisuussyistä ohjelmoinnit toimivat vain viikko kerrallaan. Kiukaan luukkua ei ole motorisoitu, joten se pitää jättää auki ennen odotettua lämmitystä.

180724-jukolan-sauna-easyauvo-ohjauskeskus_9986
EasyAuvo-kiuasta ohjataan nykyaikaisesti kosketusnäytöllä

Pellettilämmitteisyyden toinen merkittävä etu on erinomainen palaminen. Itä-Suomen Yliopiston Jarkko Tissarin tutkimuksissa pellettilämmittimet ovat olleet päästöjen osalta aina parhaasta päästä puun polttimia. Keskeistä on, että palaminen jatkuvasti pientä ja tasaista ja polttoaineen homogeenisuuden ansiosta olosuhteet voidaan pitää optimaalisina.

Koska kiukaassa poltetaan kerralla vaatimaton määrä puute ihanteellisella ilmamäärällä, syntyy savukaasuja vähän ja ne ovat puhtaita. Nokea syntyy kyllä jonkin verran, mutta moninkertaisesti vähemmän kuin perinteisellä kiukaalla. Lämpöä syntyy kuitenkin myös rauhallisesti, minkä ansiosta lämpö varastoituu lähinnä kiviin eivätkä saunan puurakenteet lämpene vaarallisesti. Tähän kiinnitti huomiota myös Kansainvälisen savusaunaklubin testiryhmä, joka palkitsi saunan vuoden 2015 parhaana yrityssavusaunana. Myös vuoden 2018 yrityssaunapalkinto meni tällaisella kiukaalla lämpiävälle, Ilkka Sirénin saunalle Lempäälässä.

180724-jukolan-sauna-easyauvo-lahtovalmiina_9982
EasyAuvo 2.0 kokonaisuudessaan toimitusvalmiudessa. Ei muuta kun töpseli seinään tämä kiuas on käyttövalmis!

Lopputuloksena on parin vuoden ajan ollut myynnissä EasyAuvo 2.0 –niminen savusaunan kiuaskokonaisuus. Kiuas on tehonsa puolesta tarkoitettu suuriin, n. 30-60 m3 kokoisiin saunoihin. Pienempiin se ei mahdukaan, sillä sen ulkomitat ovat mittavat. Pelkän kiukaan tilavuus on noin puolitoista kuutiota. Kiuas myös toimitetaan betonilaatan laatan päällä, joka on asennuskohteessa integroitava saunan muuhun lattiaratkaisuun. Kiuas maksaa noin 15,000 euroa. Käyttökustannuksia pelleteistä tulee n. 20€ lämmitys. Kaupallisessa käytössä mahdollisuudet säästää ihmistyön määrää ovat merkittävät.

Kiuasta voi ostaa hieman erilaisilla kivitilavuuksilla riippuen sijoituspaikasta. Tavanomainen kivitilavuus on n. 450 kg.  Jukolassa 200 kg kivistä on Kerkesin kuulia. Kivien päällä on kiukaassa kansi, joka säilöö lämmön pidempään.

Ei kiuasta ilman saunaa

Kiukaan kokeileminen tai ihasteleminen ilman saunomista on turhanpäiväistä. Heinonenkin ymmärsi, että prototyyppi kiuas sekä sauna joutavat historiaan ja ansaitsevat kunnon esittelytilan.

180724-jukolan-sauna-saunakompleksi_9958
Jukolan sauna Loimaalla

Jukolan savusauna valmistui 2014  isännän suunnitelmien mukaan hirsipaketista. Kysymyksessä on kaksi erillistä hirsirakennusta, joiden väliin jää terassi. Pienempi yksihuoneinen rakennus toimii keittiö, ruokailu, seurustelu- ja pukeutumistilana saunojien tarpeista ja ulkoilmasta riippuen.

180724-jukolan-sauna-kiuas-paikallaan_9954
Kiuas kotonaan. Kiukaan muotoilu ei herätä suuria tunteita, metallikuori kätkee sisäänsä kaksikerrosrakenteen.

Varsinainen Jukola saunarakennus edustaa tyyliltään korkeaa länsisuomalaista parvisaunaa, jonka sisäkorkeus peräti 4,5 metriä! Kiuas sijaitsee luonnollisesti lattiatasolla ja parven alle jää sopiva reilu kaksi metriä tilaa.

Koska nousua parven päälle on näin paljon, sinne johtavat portaat tekevät yhden mutkan matkalla. Askelmia kahden ja puolen metrin korkeuteen kertyy kaksitoista, mutta portaiden etenemä on riittävä mukavaan nousuun. Saunan ”yläkerrassa” on L-muotoinen lauderatkaisu, josta toinen osa on selvästi korkeammalla. Lauteen jalkataso tai lavo on kuitenkin kokonaisuudessaan reilusti kiukaan yläreunaan korkeammalla, eli löylytaskussa. Kiuas pilkottaa lattiassa olevasta reiästä.

180724-jukolan-sauna-kiuas-parvelta_9957
Savukiuas ylhäältä katsottuna

Saunassa on joitakin oivaltavia yksityiskohtia. Esimerkiksi lattialämmitys on toteutettu lämpökierukalla, jota lämmitetään saunan yläkerran lämmössä.

Pellettisaunassa: Moderni savusauna palkitsee poikkeuksilla löylyillä

Jukolan saunassa yhdistyy pellettikiukaan lisäksi poikkeuksellisen korkea löylytasku, jotka molemmat ovat kokemisen arvoisia. Aloitan pellettilämmityksen vaikutuksista.

Ensihavainto on se, että pellettilämmityksen seurauksena saunassa on saunomisen aluksi jälkeen erittäin maltillinen, noin 40 asteen lämpötila. Penkit tai lattialaudat tuntuvat juuri ja juuri lämpimille. Lämpötila alkaa tasaisesti kohoamaan, kun kiukaan luukku avataan ja löylyä heitetään. Isännän sanojen mukaan pari ensimmäistä kauhallista menevät seinien lämmitykseen.

 

180724-jukolan-sauna-lauteet-suojaus_9966
Jukolan lauteet ovat kahdessa tasossa ja ne on fiksusti suojattu selkänojiksi taittuvilla levyillä.

Vaikka pellettikiukaasta syntyy hieman nokea, ovet seinäpinnat tavanomaiseen savusaunaan nähden uskomattoman siistejä! Akustiikka ei toisaalta ole erityisen savusaunamaisen vaimea. Ero johtunee siitä, ettei hirsi- ja paneelipintoja peitä paksu noki, vaan ne ovat lähes puhtaita. Yksikseen saunassa ollessa eroa tuskin huomaa. Jos Jukolan sauna täyttyy paristakymmenestä puheliaasta saunojasta, voi pölinä olla melkoinen.

Saunan tuoksu on tavanomaisesta poikkeava. Pehmeän, ja joskus tukahduttavan, noen sijaan on aistittavissa erityinen epätavanomainen aromi, jota en osaa kuvailla. Tämä on pellettilämmityksen seurausta. Pelleteissähän palaa pääsääntöisesti havupuu, joilla savusaunaa ei yleensä lämmitetä.

180724-jukolan-sauna-parvi-kalsansilma_9972
Näkymä Jukolan saunan parvelta, keskellä löylytorvi johtaa veden suoraan kiukaan sisälle

Ilmanlaatu saunassa saa arvosanan hyvä. Jos saunan oven jättää auki, niin tilanne paranee. Se, että ovea ylipäänsä voi saunomisen aikana pitää auki ilman löylyelämyksen vesittymistä, on merkittävä etu. Oven avaaminen tuo selvästi löylyihin lisää raitista ilmaa, toisaalta hieman samalla vaimentaen niitä. Tämä taas kutsuu kaatamaan enemmän vettä.

Saunan pystysuuntainen ulottuvuus tarjoaa teoriassa erinomaiset mahdollisuudet kunnolliseen löylyn kiertoon. Joidenkin arvioiden mukaan saunan löylytasku, eli kiukaan yläreunan ja sisäkaton välinen tila, on Suomen suurin ja saunoja mahtuu sinne erittäin hyvin. Ja täytyy todeta, että korkeaan löylytaskuun riittää kiukaasta erinomaisesti löylyä. Löylyn tulosuunnan huomaa, mutta ei aikaakaan kun se jo kutittelee korvien sijaan jalkapohjia! Tämä on poikkeuksellinen, erittäin miellyttävä löylykokemus.

Koska lauteilta on matkaa kiukaan kivipintaan lähes pari metriä, on löylynluontia varten tehty löylytorvi. Sitä pitkin valutetaan löylyvesi kiukaalle. Löylytorven päähän asennetun hidastimen ansiosta löyly hiipii hitaasti. Torvi on hieman kuin Löylynsielu mutta nyt mittasuhteet ovat sellaiset, että sillä on oikeasti merkitystä. Koska torvi on pari tuumaa paksu ja monta metriä pitkä, vetää se litratolkulla vettä, joten löylynkesto on täysin kiinni saunojien sietokyvystä.

180724-jukolan-sauna-torvi-kaiteet_9967
Löylytorvi sivusta

Yhteenveto

Pellettisavusauna on todellinen saunainnovaatio. Jos 1900-luvun suurimmat keksinnöt olivat pönttökiukaan jälkeen jatkuvalämmitteiset puu- ja sähkökiukaat, voi 2000-luvulla pellettikiukaasta vielä tulla päälämmitteisen saunan pelastaja. Perusteknologia ja polttoainelogistiikka ovat ainakin valmiiksi kohdallaan. Pellettilämmityksellä saadaan aikaan toimiva saunan lämmitys vaivattomasti ja turvallisesti ympäristönäkökulmia unohtamatta. Se vaikuttaa myös sopivan nykyaikaiselle automaation puolesta. Jukolan saunassa ei sinänsä ole mitään radikaalisti aiemmasta perinteestä poikkeava ratkaisuja, mutta kokonaisuus kiukaan ympärillä muodostaa ainutlaatuisen yhdistelmän.

180724-jukolan-sauna-punahehkuiset-kivet_9975
Kivet hohkaavat asianmukaisesti punahehkuisina lämmityksen jälkeen.

EasyAuvo pellettikiukaan suurin harmi on sen koko. Kiukaan polttimen teho on 50 kW, mikä perinteisellä laskentakaavalla riittää yli 40 m3 kokoisen saunan tarpeisiin. Koska pelkkä kiuas vie puolitoista kuutiota tilaa, sen sijoittaminen pieneen saunaan on mahdotonta. Tällaisenaan kiuas soveltuu ainoastaan matkailupalvelukohteisiin. Turun Herran kukkarossa tällaiseen kiukaaseen pääsee jo tutustumaan. Seuraavaksi pellettipolttojärjestelmä onkin menossa Helsingin Uuteen saunaan Jätkäsaaressa. Kiukaat uudessa saunassa ovat tosin kotkalaisen Refrakin käsialaa.

Jukolan saunaa voi varata ryhmille tilaussaunakäyttöön, joten kokonaisuuteen pääsee halutessaan tutustumaan.

Kojonkulman hake myy EasyAuvo 2.0 kiuasta hintaan 15,500 € - osta täältä

Kiitokset Konsta Heinoselle saunan esittelystä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka Lassi A Liikkanen?

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia akateemisesta tutkimuksesta ja opetan edelleen satunnaisesti Aalto-yliopistossa.