Skip to content

Aitokiuas osa 2 – käyttäjäkokemuksia ja hankintaopas

Aitokiukaan tarinan ensimmäisessä osassa palattiin olympiavuoden 1952 tunnelmiin Aitokiukaan päästyä myyntiin. Jutussa kurkistettiin myös Kekkosen edustussaunaan Tamminiemessä, jossa piileskeli AK-78 hyvin maastoutettuna lattiatasossa. Tässä artikkelin jatko-osassa kuullaan Aitokiukaan käyttäjäkokemuksia ja pohditaan kriittisesti kiuastyypin hyviä ja huonoja puolia.

Käyttäjät kehuvat kilpaa

Haastattelin artikkelia varten AK-käyttäjiä ympäri Suomen. Kourallinen kiinnostuneita löytyi mm. Facebookin kautta ja kaikki paljastuivat pitkän linjan Aitomiehiksi (jostain syystä yhtään naista ei ilmoittautunut haastateltavaksi vaikka talouksissa oli kyllä myös naispuolisia saunojia). Kiukaita oli käytössä neljäseiskasta kuuskasiin ja kaikilla oli vähintään kymmenen vuoden historia kiukaan kanssa takanaan.

Kiukaan pitkäikäisyys on hämmentävää. Harras AK-harrastaja Helsingistä kertoo, että hänen kotonaan on ollut pikkupojasta lähtien AK-57. Samainen yksilö palveli noin neljäkymmentä vuotta! Kymmenen vuotta sitten oli kuitenkin pakko vaihtaa uudempaan. Toiseen viisseiskaan, luonnollisesti.

On mukava tapahtuma lämmittää kiuasta kunnolla pari kolme tuntia

Kaikkien mielestä Aitokiukaan viehätys piilee löylykapasiteetissa. Kovinkaan löylyttäjä ei saa vaikkapa hyvin lämmitettyä 68:a hiipumaan. Jo 57:lla pääsee löylyihin myös seuraavana päivänä, jos sauna ja kiuas on lämmitetty edellisenä päivänä kunnolla. Eräs Saunologian lukija raportoi lisäeristetyn ja laajennetun AK-95:n tarjoavan löylyt jopa kolmen päivän päästä! Hyvä lämmittäminen pitää saunan myös puhtaana. Mikäli ”pikalämmittää” saunan, on löylyhuoneen nokeentuminen riskinä.

181205-espoo-pihasauna-ak57-1164
AK-57 espoolaisen talousrakennuksen saunassa. Kiukaalle on lisätty oikeaoppinen raikkaan ilman tuloventtiili kiukaan kannen päälle.

Lämmittäminen on sitten oma hommansa. Ryhmän pienimmäinen 47 lämpiää parhaimmillaan reilussa tunnissa neljällä pesällisellä. Siirryttäessä suurempiin yksilöihin kasvavat lämmitysajat useampiin tunteihin. AK-68:ia lämmittävä Jorma kertoi viettävänsä jopa viisi tuntia lämmityshommissa! Kiukaissa oli käytössä erilaisia luonnonkiviä.

Jos kiuasta ei ole pitkään aikaan lämmitetty, voi vedon kanssa olla haasteita. Tiilihormin esilämmitys kuumailmapuhaltimella onkin havaittu hyväksi ratkaisuksi vedon parantamiseen. Keraamisten kivien käyttäminen lyhentää lämmitysaikoja, kuten pian kerrotaan, mutta harva niitä käyttää. Mitä ilmeisemmin hinnan takia.

160614-Narvi_Aito_JH_IMG_6210
Narvin jälkimarkkinointipäällikkö Jarmo Huotari esittelee kertalämmitteistä Aito-kiuasta Kevätmessuilla 2016. Löylyluukku nousee irroitettavalla hoitokoukulla, jolla on kiukaan kanssa muutakin käyttöä.

Kovassa käytössä olevat kiukaat ovat kokeneet eriasteisia kolhuja vuosien varrella. Arinaa, tuhkaluukun peltiä ja malliston omaleimaista ”hoitokoukkua”, jolla kiukaan päällä oleva löylyluukku avataan, on jouduttu korjailemaan sekä eristeitä vaihtamaan. Kiuaskiviä on luonnollisesti vaihdettava silloin tällöin. Vanhimpia harrastajia harmittaa, ettei alkuperäisiä peridotiittikiviä reilummassa koossa ole enää saatavissa.

Video: Aake Kalliala ja AK

Erilainen ja monipuolinen vaihtoehto

AK:n kanssa voi loihtia erilaisia saunaolosuhteita. Kaikki ihmiset eivät välitä tyypillisestä AK:n tuottamasta miedon, alle 70C lämpöisestä, mutta nopeasti kostuvasta saunailmasta. Siihen ei tarvitsekaan tyytyä, jos vain avaa löylyluukun ja odottelee hetken, niin johan lämpenee! Oheisessa kaaviossa näkyy kuinka tunnin ja kolmen tunnin lämmitysaikana löylyhuone lämpeni yli sataan asteeseen.

1965-Aikas-saunan-lampeamisnopeus-aitokiuas
Löylyhuoneen lämpiämisnopeus. Aitokiuas (mallia ei spesifioitu, ilmeisesti 68) on upotettu lattiaan ja nousee huonetilassa n. 60 cm korkealle.

Aitokiuas mahdollistaa käyttäjälle monia erilaisia löylyelämyksiä ja saunomisolosuhteita. Alla rakennusneuvos Syvähuo’on mietteitä vuodelta 1952, kun hänen suunnittelemansa Aitokiukaat olivat tulossa käyttöön hänen rakennuttamassaan Suomen Saunaseuran Vaskiniemen saunakeskuksessa:

Oma saunani on kuivаsаuna, jossa pidän sadan asteen lämpöä ja käytän vettä ainoastaan vihtoessa. Mutta kyllä savusaunankin löyly on niin makea, että vertailua on vaikea suorittaa. Olenkin sitä mieltä, että savusauna on nyt kokemassa uuden renessanssin, kun Sauna-seurankin jäsenet saavat siihen kunnolla tutustua. Vaskiniеmessä onkin pyritty siihen, että lämpöä riittää tarpeeksi pitkäksi aikaa. Kiukaasta se riippuu. Tähän saakka savusaunan löyly on riittänyt vain pariksi tunniksi yleensä, mutta Vaskiniemessä on päästy 8-10 tuntiin.
Jalo Syvähuoko, Sauna-lehti 3/1952

Lähes 70 vuotta sitten tehty läpimurto koski siis ensisijassa lämpökapasiteettia sekä lämmönpitävyyttä. Kiukaan kehittäjä tunnustautui kuuman ja kuivan saunan ystäväksi, joten käsitykset siitä, että AK olisi ainoastaan matalien lämpötilojen kosteiden löylyjen kiuas ovat eittämättä vääriä. Löylyominaisuuksien objektiivinen vertailu on valitettavan hankalaa ja se jää valitettavasti tämän artikkelin ulkopuolelle.

Nimittäin AK-mallisto on käytännössä ainoa kertalämmitteinen kiuas, jota on tarjolla eri kokoisiin saunoihin. Sen kanssa kilpailevat lähinnä yksilölliset muuratut kiukaat ja esimerkiksi Refrakin tai Warmheartin räätälöimät, suurin saunoihin sopivat kiukaat. Pieni, polttotekniikaltaan samankaltainen kiuas on saatavilla Helolta, kun taas peltiseppä Mika Häkkinen valmistaa tilauksesta pari kokoa klassisia pönttökiukaita, jotka ovat rakenteeltaan hieman yksinkertaisempia. Aitokiukaan käyttö on erilaista kuin esimerkiksi pellettisavukiukaan .

181205-ak-110-kukkolaforsen
AK-110 vm. 2018

Läpi harmaan kiven

Eräs AK-harrastajia harmittava seikka on, että kiukaassa alun perin käytettyjä peridotiittikiviä ei ole enää vuosikymmeniin saanut ja muut vaihtoehdot eivät ole tarjonneet vastaavia ominaisuuksia vastaavaan hintaan. Tilalle on kuitenkin tullut jotain ehkä parempaa.

Eräs kiinnostava ulkopuolinen vaikuttaja on ollut keraamisista kiuaskivituotteistaan tunnetun Kerkesin panostus AK mallistoon. Kerkes on oman historiansa alusta pitäen markkinoinut kivilajitelmia AK-malleihin. Kerkes on panostanut AK-mallistoon merkittävästi kehittäen uusien ”kivi”kokojen lisäksi kaaret nielun päälle sekä massaussarjan tulitiilien välisten rakojen tiivistämiseen.

Raot ovat onneksi lopulta kadonneet, kun tiilet ovat vaihtuneet elementteihin ja pienempiin kiukaisiin on lisätty metallilieriö kivien ja tiilien väliin, kuten edellisessä artikkelissa kerrottiin. Lieriö on muuten eräs kiuasmaailman käyttäjäinnovaatio, jonka Narvi otti käyttöön tällä vuosikymmenelle mahdollisesti Sepe Leskisen vinkistä. Sepe oli ainakin teetättänyt oman kiukaaseensa vastaavan lieriön kyllästyttyään liikkuviin ja rakoileviin tiiliin jo edellisellä vuosikymmenellä. Ja kyllä, Sepekin käyttää kiukaassaan Kerkesin kuulia.

kerkes-kivet_aitokiuas
Kerkes mainostaa AK:n lämpiävän puolet nopeammin heidän kivillään. Tätä varten puiden pitää olla täysin kuivia ja polttamisen tasaista, ei täysiä pesällisiä.

Kerkesin argumentti on, että heidän keraamiset kivensä ovat erinomainen vaihtoehto Aitokiukaisiin kestävyytensä ja lämpiämisnopeutensa ansiosta. Myös Narvi on vakuuttunut tästä siinä määrin, että kiukaita myydään tehtaalta joko oliviinikivillä tai Kerkeseillä varustettuna. Kerkes-kivet lisäävät edellisen artikkelin taulukossa mainittuihin ov-hintoihin n. 20% lisää. Alla taulukon keskeiset osat uudestaan.

Tekniset tiedot AK-47 AK-57 AK-57K AK-68 AK-78 AK-95 AK-110
Löyly-huoneen tilavuus 8–12 m3 9–20 m3 11–23 m3 14-26 m3 19-30 m3 24-34 m3 31-90 m3**)
OVH 1450€ 1700€ 2100€ 3900€ 5500€ 7400€ 11300€

Kerkesin käytettäessä nopeampi lämpiäminen perustuu sekä optimaalisen tehokkaaseen savukaasujen virtaukseen että keraamisten kivien kevyempään ominaispainoon. Jälkimmäisen ominaisuuden ansiosta ne saavuttavat käyttölämpötilan ja puhdistuvat nopeammin. Pyöreät kivet ovat suosiollisia myös sen suhteen ettei niissä ole tarttumapinta-alaa noelle ja muille palamisjätteille, joita ei löylyjen mukana myöskään haluta saunailmaan.

Luonnon kivistä uusien kiukaiden mukana toimitettava oliivinikivi on myös käyttökelpoinen vaihtoehto erityisesti, jos haluaa maksimoida kylpyajan sillä oliviini on lämpökapasiteetiltaan Kerkesiä parempi. Tosin lämpiäminen kestää väistämättä pidempään ja kuluttaa enemmän polttopuita, sillä lämmön talteenoton tehokkuus ei muutu ja tulisijan tehokin pysyy samana. Kiviä voi aina vaihtaa, jos oma preferenssi lämmitys- ja saunomisajan välillä muuttuu.

171024-loylymestari-kerkes-setti-0107Yhteenveto

Aitokiuas on omalaatuinen kiuasratkaisu. En voi rehellisesti suositella sitä varauksetta kaikille, sillä maailmalla liikkuu myös käytettyjä Aitokiukaita, joiden käyttäjät ovat päättäneet vaihtaa eeppisen löylygeneraattorin helpompaan, halvempaan ja vaatimattomampaan löylykeittimeen. Saunomisen iloista tosissaan nauttiville se on kuitenkin varteenotettava vaihtoehto.

Pieniä Aitokiukaita aina 68:an asti voi hankkia verkkokaupoista. Isompien kiukaiden kohdalla on otettava yhteyttä rautakauppaan, joka vahvistaa hinnan  ja kertoo toimitusehdoista. Toimitus onnistuu todennäköisesti suoraan käyttöpaikalle.

Jos kiukaan sopivuus omaan käyttöön vielä mietityttää, seuraavassa ajatuksia siitä, mikä kiukaassa viehättää ja mitä haasteita siihen liittyy.

Vahvuuksia

 • Runsaasti lämpöä varastoivaa massaa
 • Eristetty, lämpöä varastoiva rakenne
 • Kertalämmitteinen kiuas keskittyy saunomiseen
 • Pitkäikäinen hankinta
 • Säilyttää arvonsa (varauksella)

Kertalämmitteisyys ja eristetty rakenne muuttaa kiukaan saunomismahdollisuudet. Verrattuna jatkuvalämmitteiseen kiukaaseen, on vapauttavaa ettei kenenkään tarvitse saunomisen aikana enää nähdä vaivaa ja muistella puiden lisäämistä tulipesään. Kiukaaseen varastoituva lämpömäärä mahdollistaa kohtuullisen käytön jälkeen löylyt vielä seuraavanakin päivänä, vähintään parin pesällisen lisälämmityksellä.

Kuten jo sanottu, AK:n vahvuus on myös se, ettei kiuas ole kertakäyttötavaraa. Uskoo nykyaikaisten kiukaiden laadusta yleisesti ottaen mitä tahansa, AK kestää normaalikäytössä varmasti kymmeniä vuosia. 68-malliin asti käytössä olevat emaloidut vaipat ovat myös ruostumisen suhteen vastustuskykyisiä. Suuremmissa malleissa maalatun vaipan ruostuminen vaikuttaa ulkonäköön nopeammin. Pieniä Aitokiukaita on myynnissä myös käytettynä, joten Aitolöylyjen omistajaksi pääsee edullisesti, jos sietää kiukaan ulkopinnassa käytön jälkiä.

Löylyjen hinta

Eräs merkittävä ominaisuus AK:ssa on sen huomattava korkeus. Aitokiuas on nimittäin rakenteensa vuoksi olennaisesti nykyään vallitsevia jatkuvalämmitteisiä kiukaita korkeampi. Jo malliston pienin kiuas AK-47 on yli metrin korkuinen ja vaikka korkeus ei kasva suhteessa halkaisijaan, suositellaan 57 mallista alkaen saunan sisäkorkeudeksi vähintään 270 senttiä. Löylyn lain mukainen suositus on kiukaan yläpinnan korkeuden perusteella listattu myös yo. taulukkoon ja se vaihtelee kahdesta ja puolesta metristä yli kolmeen metriin.

Löylyn lakiin on suhtauduttava tietyllä varauksella, mutta niin tutkimusten kuin omien kokemusteni mukaan ei Aitokiuaskaan pysty kumoamaan ilman kerrostumisen vaikutuksia. Pitkä lämmitysaika tosin kyllä tasaa ongelmaa. Jos olisin itse nyt suunnittelemassa saunamökkiä, rakentaisin sen sisäkorkeudeksi kolme metriä, vaikka ihan vaan siltä varalta, että saunaan tulisi lopulta AK! Tai sitten voi toimia kuten Tamminiemessä ja Vaskiniemessä ja rakentaa kiukaan lämmitystilan kellariin.

181205-saunaseura-ak-110-luukut-0885
Vaskiniemen saunakeskuksen kiukaissa on vuonna 2018 jäljellä Aitokiukaista käytännössä vain pintaa, mutta lämmitysjärjestely on elegantti.

AK:hon liittyy myös pari muuta varjopuolta. Näistä ehkä tärkeimmät ovat mitoitusvaatimukset sekä vedenlämmityksen hoitaminen. Kiukaan turvaetäisyydet ovat huomattavat eristetystä ulkovaipasta huolimatta. Tämä antaa ymmärtää, että kiukaan eristepaksuutta olisi pitänyt alun perin olla lisää. pyöreä muoto ei ole tilankäytön kannalta optimaalinen yleensä neliskanttisessa löylyhuoneessa.

Jos AK on tulossa kantoveden saunamökkiin, haaste voi olla ettei kiukaaseen ole saatavilla integroitua vedenlämmitintä, vaikka sellaisen voisi eri tavoin toteuttaa. Mm. 57-malliin oli tarjolla vaippavesisäiliö lisävarusteena, mutta tällä hetkellä tällaista ei ole myynnissä. Piippulämmitin ei ole mahdollinen hormiliitännän koon (150 mm) vuoksi, tiettävästi suurin piippusäiliö on Parran 143 millinen, muut ovat 115 millisiä. Rakenteen vuoksi vedenlämmitys onnistuisi todennäköisesti helpoiten lämmöntalteenottopiipun (LTO) kanssa.

181205-saunaseura-ak-lammitys-0887
Suuri kivimassa ei lämpiä käden käänteessä

Kiukaan korkeuden lisäksi viimeinen huomioitava tekijä on lämmitysaika. AK lämpiää paremmasta hyötysuhteestaan huolimatta hitaasti, koska kivet ja niitä ympäröivät elementit lämmitetään olennaisesti kuumemmiksi kuin tavallisessa kiukaassa. Toisaalta, Aitokiukaassa on sitten lämmittyään olennaisesti enemmän lämpöreserviä. Mallista riippuu kestääkö lämmittäminen tunnin vai useampia tunteja. Harva väittää saavansa AK:ta lämpimäksi tätä nopeammin. Jos tätä vertaa jatkuvalämmitteisten suorituskykyisimpiin malleihin, ei vertailu näytä kovin reilulle.

Suurimpien mallien lämpiäminen voi kestää huolettomalla lämmittäjälle lähes koko päivän ja viedä puoli mottia klapeja. Tähän ei kaikilla kärsivällisyys riitä, sillä lämmittäminen on tehtävä huolella ja kiukaan sekä hormin luukut muistettava pitää muina aikoina visusti kiinni, kuten alla olevasta videosta käy ilmi. Hormin pituuteen on myös kiinnitettävä huomiota, lyhin mahdollinen hormi ei välttämättä vedä riittävän hyvin ja entisestään hidastaa operaatiota.

Viimeisenä kyseenalaisena yksityiskohtana valmistaja Narvi myi hetken aikaa Aito-brändillä myös jatkuvalämmitteisiä kiukaita, jotka eivät olennaisesti poikenneet Narvi-brändin puukiukaista. Nyt nämä ovat onneksi poistuneet valikoimista. Jos tutkit käytettyjen kiukaiden markkinoita, kiinnitä huomiota, ettet osta mitä tahansa ”Aitoa” puukiuasta, vaan Aitokiukaan, jonka tunnistaa pyöreästä muodosta.

Parannettavaa

 • Pyöreä muoto ja turvaetäisyydet vaativia sijoittelulle
 • Lämmitysaika & puun kulutus
 • Korkeus
 • Vedenlämmitys
 • Totuttua enemmän asennustyötä

181205-ak-110-2-kukkolaforsen-0069

Yhteenvetona todettakoon, että AK on vaativan saunojan ja kärsivällisen lämmittäjän kiuas, joka vaivanpalkkana antaa löylyt, jotka jäävät mieleen ja joista voi iloita vielä seuraavanakin päivänä.

Lue ja katsele lisää:

Juho Olkkosen opetusvideo Ak-57:n lämmityksestä

Video: erään AK-harrastajan näkemyksiä Aitokiukaasta Narvin esittelyvideolla:

Toisen AK-käyttäjän kokemuksia blogissa:

Aitokiuas tulikokeessa

Aitokiukaan valmistaja Narvi on Saunologian pääyhteistyökumppani vuonna 2018

24 thoughts on “Aitokiuas osa 2 – käyttäjäkokemuksia ja hankintaopas

 1. Matti

  Mietin toimisiko AK47 lämpimässä tiloissa olevassa mökkisaunassa siten, että kun lämmität sen ensimmäisenä päivänä hyvin (1- 1.30 h) niin seuraavina päivinä saat noin yhdellä pesällisellä yhdelle saunamiskerralle riittävät löylyt. Mitä kokemuksia, lämmittääkö AK47 itse saunatilaa säteilylämmöllä minkä verran

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei,
   Todennäköisesti ei. Kiukaan massa on pieni ja suurempi ongelma on se, ettei kertalämmitteistä voi helposti lisälämmittää. Kiuas on lämmitettävä täyteen lämpöön tai se ei tule puhtaaksi.

   AK:n lämmitysnopeudesta on kuitenkin 19.4.22 tulossa iloinen uutinen uudessa artikkelissa!
   Lassi

   Vastaa
 2. Tuomas

  Ensimmäinen kertalämmitteinen kiuas josta omaa täydellistä kokemusta oli 1900l alkupuolen pönttökiuas pihasaunassa jota kävin myös mummolleni kesällä lämmittämässä ja otin alkulöylyt josta alkoi haave myös aitokiukaasta. Kiukaat kesämökeillä oli jatkuvalämmitteisiä joista osa ollut enemmän omaan makuun esim kastor pienessä hirsi rantasaunassa ja kova lämpiämään ja antoi myös kuivat 100c -140c alkuun joka omaan makuun alussa, löytyy myös kokemusta lopetetusta ja kamalasta aito jatkuvalämmitteisestä jossa kävi juuri kuten aijemmassa kirjoituksessa, oli vaihtokunnossa vajaan 3v päästä. Sen jälkeen tuli iki verkkokiuas joka ei helpolla nostanut löylyhuoneen lämpötilaa yli 70c ja max80c joka oli itselle pettymys, tämä sauna ja rakennus paloi sen jälkeen valitettavasti ja uuden suunnittelussa aito kiuas voitiin ottaa huomioon ja toive kävi toteen ja ak57 keraamisilla kivillä tuli valittua, tavallisia kiviä olisi mielenkiintoista myös testata muttei voi valita molempia samaan aikaan:) Keraamiset kivet lämpiää punahehkuun jopa alle 3 tunnissa noin 2t 50min ja kuiva jopa reilusti yli 100c -120c jopa helppo saada nopeasti ja kiva joskus vaan hikoilla pitkään alussa ja ottaa hapekkaita löylyjä vasta sen jälkeen. Kostean löylyn ja matalamman lämpötilan ystävät haluaa saunaan myöhemmin 🙂 Saunaseuralla vieraana on tullut myös käytyä ja se kuumemmaksi lämmitetty sauna ollut se omaan makuun.. Haastavin kohta omasta mielestä on aito ak kiukaassa lämmityksen loputtua, on oltava kunnon suoja varusteet eikä toimenpiteitä: hiilien kolaus , tuhkan poisto ja häkälöylyt ja pellin sulkemisia voi tehdä perehtymätön tai kuka vaan kun kiuas hehkuu sisältä ja ulkoakin varsinkin tulipesän alueelta että lämmittäjän pitää olla riittävän hyväkuntoinen ja tarkka. Silti kiuas on helppo perehdyttyä ja opittua niksit .. En vaihtaisi muuhun .:) savusauna löytyy myös jota harvemmin ja joka vaatisi kiuas remonttia..

  Vastaa
 3. Markus Tuukkanen

  Kiitokset mielenkiintoisesta artikkelista!

  Minua kiinnostaisi nimenomaan nuo isommat AK -mallit. Missähän niitä pääsisi kokeilemaan tai edes kylmiltään katselemaan? Onko kuvan sauna (se missä AK-110) julkinen?
  Suunnittelen omaa pihasaunaa 4x4m 3,5 sisäkorkeus, jolloin tilavuus olisi 56m3. Narvi ohjeistaa lisäämään kuutioita laskennallisesti 50% jos sauna hirttä tai ilman peruslämpöä, jolloin kuutioita 84, 6 alle Narvin ilmoittaman maksimin. Onko tästä kokemuksia tai arvioita? Sitten toisaalta AK:n korkeus mietityttää, kyseisen kuvankin tilanteessa kiukaan yläpinta on istumalauteen korkeudella, mahtaako kyseisessä saunassa muodostua riittävä löylytasku?

  Kiitollisin mielin odottelen josko näihin pohdintoihin saisin kokemukseen perustuvia vastauksia!

  -Markus

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei,

   Aika harvinaisia ovat nuo isommat mallit. PK-seudulla on yksityiskäytössä joitakin, kannattaa olla yhteydessä Narvin jälkimarkkinointiin suoraan ja kysellä referenssikohteita. Mitoitusohjeet ovat noissa koko luokissa aika summittaisia, mutta tuossa varmaan riittää, kannattaa tuijottaa ensisijaisesti kokonaismassa per kuutiota, mikä saisi olla noihin neliöihin puolitoista tonnia.

   Artikkelin kuva on itseasiassa Haaparannasta, Ruotsista.

   Lassi

   Vastaa
 4. Pekka Laine

  Hei,

  Mistähän johtuu, että Aitokiukaan alimpia kiviä putoaa lämmitettäessä tulipesään?

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei Pekka,
   Kuulostaa sille että kaarissa on jotain vikaa. Ne voivat olla pois paikoiltaan tai rikki.

   Asian pitäisi selvitä taskulampulla tulipesästä katsottaessa

   Vastaa
 5. Matti Erkamo

  Hei, meillä on 1985 asennettu AK45 -kiuas omakotitalossa. Käytin kiukaassa peridotiittia muutaman vuoden, mutta noin vuonna 1990 ostin Kerkesin kivet Asikkalasta. Ne ovat olleet ahkerassa käytössä talossamme. Kiuas on purettu muutamaan kertaan aiemminkin, mutta viime kesänä laitoin rst-kehän palovillan ja tiilien väliin. Asettelun keraamikivet paikoilleen (3-4 eri kokoa) kuten ennenkin. Niistä ei ole tähän mennessä murtunut yksikään.

  Remontin jälkeen saunoessa on kiukaasta tullut löylyä heitettäessä runsaasti hiukkasia, vaikka kiuas on lämmitetty puna-keltahehkuiseksi. Ennen remppaa hiukkasia tuli selvästi vähemmän.

  Onko kivien asennuksessa jotain sääntöä, koska hiukkasmäärä on aiempaa suurempi. Olen laittanut tulipesän päälle kolme kaarta ja alimmaksi suurimmat kivet. Seuraavaksi pienemmät ja pintaan puolen nyrkin kokoiset kivet. Ovatko kivet liian tiiviisti asetettuja vai mikä on pielessä?

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei Matti,
   mukava kuulla että Kerkesit ovat kestäneet noinkin pitkään käyttöä.

   Asennustapasi kuulostaa minusta aivan oikealle ja tilanne siis kokonaisuudessaan oudolle. Tarkoitatko hiukkasilla siis puun palamisen jälkiä (tuhkaa tms) vai jotakin muuta?

   Kuvaamasi tapahtumat antaisivat vihjeen siitä että kysymys on ehkä tiilivuoren vaurioitumisesta RST-sylinterin asennuksen jälkeen?

   Asia ei selviä varmasti purkamatta kiuasta.

   Lassi

   Vastaa
 6. Niels Killström

  Milläs tuon villanpölyn saa pysymään pöntössä, ettei tuprahtaa aina saunaan.

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei, mallista riippuen kiukaaseen voisi saada varaosana metallilieriön joka eristää villat kivistä. Kerkes myy kerkesiittimassaa, jolla raot voi myös pysyvästi tilkitä.

   Vastaa
 7. Marko Koivisto

  Aito jatkuva lämmitteinen

  Ihan perseestä koko kiuas. 3,5 vuotta kesti ja 1,5 vuotta kitkuttelin tulipesän katon kadottua. palo myös kylkiin reiät. ihan mahoton pitää hyvää palamista yllä. joko palaa ihan spedenä tai nokee... tuhkaluukun kanssa sais koko ajan vahtaa... ny misa pienempi ja ei paljoo painossa häviä (paksuu rautaa) ja palotapahtuma hallittu. neljäs kiuas 25v ja joka päivä lämpiää (kastor ihan ok. kastor isolla luukulla ei ok. Aito ei ok paskin. )

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei Marko, ikävä kuulla kokemuksestasi.

   Minusta oli selvä virhe että Narvi teki Aito-brändillä jatkuvalämmitteisiä kiukaita. Ne ovat nyt onneksi historiaa.

   Vastaa
 8. Savolainen

  Itsellani on tapitetusta vuilukivista tehty Sisu Kiuas josta tehty rst pellista kertalammitteunen – on saunan Alta lammitettava ja Leca harkoilla eristetty pienella ilmaraolla – massaa n. 1000 kg – lammitysaika 2 h ja 1 tunti Annan hautua – a ampulla Tyler viela kevyet loylyt – kivena oliivinidiabaasi 250 kg

  Vastaa
 9. Antti Pirhonen

  Olisi vielä suotavaa tänä kiertotaluden aikana että 30 vuoden käytön jälkeen murenevat muototiilet saisi järkevään hintaan tarvitsematta vaihtaa koko muuta rakennetta joka kestää ja kestää ja kestää…

  50 vuotta kokemusta ja parhaita löylyjä

  Vastaa
 10. Erkki Palm

  Minulla on Ak-47 ollut parikymmentä vuotta, pettymys, enkä varmasti enää ostaisi. Lämmitys vie vähintään neljä tuntia ja sillä saa noin kolmen tunnin löylyt. Pahin ongelma on se, että kun on ottanut hiilet pois ja heittää häkälöylyt niin tuhkat pölähtää alhaalla sivuilla olevista ilma-aukoista saunan täyteen. Toinen on se, että sauna ei lämpiä ennen kuin aukaisee löylyluukun. Vaihdoin viime kesänä sähköposteja Narviin ja tein sellaisen liikkeen, että otin mineraalivillat pois kiukasta. Nyt sauna lämpiää jo kiukaan lämmitysaikana n. 70 asteeseen ja löylyä riittää kuitenkin yhtä pitkäksi ajaksi kuin ennenkin, kun vettä ei tarvitse heittää niin paljoa kun sauna on muuten lämmin. Lisäksi on se, että ei ainakaan saunoessa tule villanpölyä löylyn mukana. Olen tosin lämmittänyt tuon muutoksen jälkeen vain kerran, koska minulla on savusauna joka lämpiää yhtä joutuin ja saa kuuden tunnin löylyt. Puita tietenkin menee moninkertaisesti, mutta on nautintokin eri luokkaa.

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Kiitos vinkistä ja kommentista Erkki.

   Minkä kokoisessa saunassa kiuas sinulla on ollut?
   47:n kokonaismassa on sarjassa varsin vaatimaton, joten löylyjen riittävyys on väistämättä rajallinen.

   Vastaa
   1. Liisa sirola-Lehto

    hei

    kysyisin mistä saisi ostaa isoimpaan aitokiuaskokoon kiukaan palopesän eteen uuden luukun koska luukku on enää vähän kiinni roikkuen ja irtoaa
    kohta !
    Olisiko luukkkuja saatavissa jostain outletpaikasta tai vanhoina jostain kierrätyskeskuksesta tai metalliromun kerääjältä koska on varmasti aika kallis kun on valurautaa?
    Samoin tarvisisin uuden arinan tulipesään on vääntynyt ihan ja kulunut erittäin pieneksi kiiiitos vastauksestasi Liisa

   2. Lassi A Liikkanen

    Aitokiuas on varaosineen Narvin tuote ja heiltä saattaa tuonkin osan saada. Soita jälkimarkkinointiin.

    Isommat kiukaat ovat niin harvinaisina, että varaosan löytäminen käytettynä on hyvin epätodennäköistä.

    Lassi

  2. Jouni Suomela

   Itse lämmitän AK 47 koivu puilla ja alle 2 tunnin jälkeen pääsen saunomaan.
   Kerkesien on oltava ylös asti noettomat eli punaiset!

   Vastaa
 11. arschloch

  Se, ettei puita tarvitse muistaa lisätä saunomisen aikana, on hyödyllistä erityisesti silloin, jos saunan pihassa on palju tai jos jostain muusta syystä pidetään huomattavan pitkiä vilvoittelutaukoja.

  Vastaa
  1. Ilona

   Olen saunonut aitokiukaan kanssa pienestä pitäen n.40v (kahdessa eri saunassa, satunnaisesti neljässä) ja niille vetää vertoja vain saunaseuran saunat.
   Toisessa saunassa kiuas on pahasti alakanttiin löylyhuoneen tilavuuteen nähden joka on yli 70m2. Kesällä löylyt on taivaallisen ihanat, talvella varpaat jäätyy ja pää palaa, käytämme siis kesäsaunana. Toinen kiuas on pienessä saunassa, pitää olla tarkkana ettei lämmitä liikaa.
   Parempaa ei ole, mutta jos hakee nopeita löylyjä päivittäiseen peseytymiseen, kannattaa ehkä harkita jatkuvalämmitteistä.
   Meitä aitokiukaaseen intohimoisesti suhtautuvia naisia on kyllä, harmi ettet löytänyt yhtään haastateltavaksi.

   Vastaa
   1. Lassi A Liikkanen

    Hei, kiitos kommenteista!
    Asia tuli tälläkin tavalla laajempaan tietoisuuteen, ei ole aina helppoa tavoittaa oikeuta ihmisiä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop