Skip to content

Pikaohje: saunatyynyn tuunaus – päänalusesta sisustuksen sopiva

Edellisessä postauksessa esittelin Saunologian suuren saunatyynyvertailun tuloksia. Testiryhmän ”kovista tyynyistä” en meinannut löytää mieleistä, mutta näin Pinetan puuvalmiissa tyynyssä potentiaalia kehittyä paremmaksi tuotteeksi. Niinpä päätin tuunata tyynyn sävyttämällä sen saunavahalla tuoreen männyn vaaleaa sävyä entistä valkoisemmaksi.

180403-saunatyynyt-pinetta-9841
Pineta saunatyyny on puuvalmista mäntyä ja tuoreena varsin vaalea

Lopputulos on minusta erittäin hyvä ja näkyy kuvissa. Kerron seuraavaksi miten sinäkin onnistut saunatyynyn sävyttämisessä.

Tavoitteet

Tehdään puiselle päänaluselle uusi, vaalea läpikuultava pintasävy ja varmistetaan sen puhtaana pysyminen.

Valmistelut

Pinetan saunatyyny on puuvalmis ja mäntyä. Kuten testissä huomautin, on siinä pihkariski. Asiaa voi lähestyä kahdella tavalla: joko käsitellä tyyny heti, tai ensin koesaunottaa se korkeimmassa mahdollisessa käyttölämpötilassa. Jälkimmäisellä tavalla saat pihkan pintaan ja voit poistaa sen myöhemmin hiomalla. Kummassakin tapauksessa on tärkeää myös kastella tyyny kauttaaltaan. Kastelu nostaa puun syyt pintaan. Kun hiot ne sileäksi, ei niistä ole enää myöhemmin samalla tavoin vaivaa.

180403-saunatyynyt-pinetta-pihka-9848
Pinetan mäntyisestä reunasta puskee pihkaa pintaan. Saunologian saunatyynyvertailu

Itse käytin tyynyä ensi pariin otteeseen saunassa, jonka jälkeen pihkaa ja syitä tuli pintaan. Hioin tämän jälkeen laudetyynyn 100 ja 150 karkeuden hiomapapereilla. Kiinnitin erityistä huomiota päällyspuoleen, mutta hioin kaikki osat joihin pääsin käsiksi.

180403-saunatyynyt-pinetta-hionta-9849
Saunatyynyn tuunaus: hionta

Kun hiontapöly on poistettu, esimerkiksi huuhtomalla tyyny suihkussa, annetaan sen hieman kuivahtaa. Tuotteen kosteus on lähtökohtaisesti niin matala, ettei sitä saa helposti juurikaan kastumaan.

Pintakäsittely

Käsittelin tyynyn aiemmista kokeiluista säilyneellä Tikkurilan valmiiksi sävytetyllä valkoisella Supi Saunavahalla. 0,3 litran tölkki maksaa reilun kympin. Sävyttäminen lähes tuplaisi pienen purkin hinnan.

Saunavaha on ainoa Tikkurilan tuote, jota voi käyttää lauteisiin. Kuten olen saunan pintakäsittelystä aiemmin kirjoittanut, muut hyvät vaihtoehdot ovat petsejä, kuten Liberonin tai Amellon valmistamat petsit. Petseissä ei välttämättä ole mitään vahan kaltaista suojaa, joten niiden kanssa vaalean pintaan puhtaana pito voi olla haastavampaa.

Saunavaha
Tikkurila Supi Saunavaha, kuvassa musta valmissävy

Tikkurilan saunavaha on suhteellisen helppokäyttöinen aine. Sen käsittelyssä pitää kuitenkin olla tarkkana. Pinnasta tulee helposti epätasainen, ellei pensseli ole kunnossa ja työskentely rivakkaa. Käyttöohjeen mukaan kerroksia saisi olla vain yksi. Tyynyn tapauksessa päädyin kuitenkin käsittelemään pintapuolen kahteen kertaan, jolloin peittävyys parani – ja ensimmäisen käsittelyn mokat hävisivät näkyvistä.

Ensimmäisen käsittelyn jälkeen pinta kuivuu nopeasti. Tämän jälkeen hion vielä kerran joitakin vahan epätasaiseksi jättämiä kohtia uudelleen ennen toista käsittelyä.

Lopputulos

180403-saunatyynyt-pinetta-valkoinen-9851
Tuunattu Pinetan tyyny

Minusta sävytetty tyyny näyttää paljon paremmalle kuin alkuperäinen. Lopputuloksen kuultava vaalea pinta sopii vaaleaan saunaan erinomaisesti. Tyynyn hintakin tosin samalla kaksinkertaistui, mutta ei edelleenkään päätä huimaa. Operaation kului aikaa yhteensä noin puolitoista tuntia, sisältäen välineiden puhdistukset ja valmistelut.

Olen sittemmin käyttänyt tyynyä kertaalleen ilman ikäviä yllätyksiä ja koen että tuunaus lisäsi ainakin minulle tyynyn käyttöarvoa. Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop