Skip to content

Testi Kindling Cracker pilkkeen palastelija

Puukiukaan sytytyksessä tarvitaan tavanomaista ohueampia polttopuita. Saunologia testasi Kindling Cracker halkaisulaitetta pilkkeiden pienimiseen. Klapikone hoitaa hommansa ja on pienellä tuunaamisella sisäsiisti. Tuotearvioinnin tulos on kuitenkin vain tyydyttävä, sillä laitekokonaisuus ei tunnu lainkaan hintansa arvoiselle.


Näin marraskuussa puulämmityskausi on käynnistynyt tosissaan myös Etelä-Suomessa. Kesäsaunat ovat jäähtyneet, mutta tänä vuonna yhä useampi pihasauna lämpiää varmasti jouluun asti puilla. Kuten Saunologian aiemmissa puukiukaan sytyttämistä ja puhdasta polttamista käsittelevissä jutuissa (Lämmitä saunasi ennätyksellisen puhtaasti! ja Puukiukaan sytytys ja saunan lämmitys puilla) on kerrottu, päältä sytyttäminen on paras tapa puhtaaseen palamiseen. Tämä onnistuu kivuttomasti, jos käytettävissä on sopivan pieneksi pilkottua polttopuuta, jotka asetetaan isompien puiden päälle.

Pienen sytykepuun kanssa olen itse toistuvasti kipuillut, kun ei ole tilaa säilyttää sitä erikseen. Jos yritän ennakoida sen tekemistä, tikut yleensä tippuvat korista matkalla puuvajasta kiukaan edustalle. Olen siis kaipaillut ratkaisua sytykepuiden pilkkomiseen käyttöpaikalla enkä aiemmissa testeissä ole sellaista löytänyt.

211122-kindling-cracker-1358
Kindling Cracker Original

Cracker osui saunologin silmään joitakin vuosia sitten ja syksyllä 2020 päätin hankkia sen kokeiltavaksi. Halusin ratkaista vehkeellä sen ongelman, että yleensä koskaan sytyttäessäni kiuasta tai takkaa ei korista löydy riittävästi riittävän pieniä pilkkeitä. Näin vuosi myöhemmin on Kindling Cracker Originalista kertynyt sen verran kokemuksia, että on sopiva hetki summata tuotearvio.

Mikä Kindling Cracker on?

Kindling Cracker (suom. ”sytykkeen pilkkoja”) on uusseelantilaisen nuoren naisen Ayla Hutchinsonin keksintö vuodelta 2009. Laitteen idea syntyi Aylan nähtyä äitinsä vahingoittavan sormeaan polttopuita pilkkoessa. Keksinnön piti tarjota turvallinen tapa puiden pilkkomiseen. Idea on se, että puita ei hakata kirveellä, vaan kirvesmäinen terä on kiinnitetty metallikehikon sisään ja klapia lyödään päin terää esimerkiksi moskalla.

Ulkonäöltään Crackerin idea ei vaikuta vallankumoukselliselle ja saattaakin olla monelle tuttu jo entuudestaan. Tänne maailman toiselle puolelle Cracker on kuitenkin Australiassa valmistettuna alkuperäistuotteena rantautunut vasta joitakin vuosia sitten. Kindling Crackerista on myynnissä kaksi versiota. Perusmalli Original halkaisija on 16,5 cm, isomman King-mallin on 22 cm, painot vastaavasti 5 ja 9 kg.

211122-kindling-cracker-1252
Kindling Cracker Original toimituspaketti

Kokemuksia Kindling Cracker Originalista

Kindling Crackeri (tästä eteenpäin vain KC) toimitetaan tarkkaan mitoitetussa pahvilaatikossa. Toimitussisältö on pelkkä valurautainen halkaisuteline.

Ensimmäinen havainto, on se että laite on kiinnitettävä jonnekin, jotenkin. Onneksi sattui olemaan vielä lyhyitä pyöröhirrenpätkiä varastossa, joten parin millin tarkkuudella laitteen kokoinen pölkky löytyy. Sopivia ruuveja pitää kuitenkin käydä ostamassa, sillä kiinnitysreiät ovat suhteellisen isot.

211122-kindling-cracker-1333
Kindling Cracker Original ensi kertoja sisätiloissa.

Tämän jälkeen pääsen ensimmäisen kerran vauhtiin. Hakkaan pilkottavaa klapia toisella klapilla. Lopputulos on ristiriitainen.

Vähäoksaiset klapit kyllä pienenevät, mutta sotkua tulee. Toisella klapilla takominen on huono idea, sillä suurin osa puusälästä ja pölystä irtoaa lyömävälineenä toimivasta klapista.

Lukijaa voi askarruttaa, miksen tuotemainoskuvien mukaisesti käytä lekaa? Tämä on turvallisuuskysymys. Haluan pitää laitteen tulisijan välittömässä läheisyydessä sekä turvallisena. Lähistöllä on pieniä lapsia ja parin kilon moska lapsen kädessä ei ole hyvä idea. Jos moska pitää piilottaa kauemmas, niin hyöty laitteesta katoaa.

211122-kindling-cracker-2147

KC: n tuunausta

Niinpä jatkan KC:n virittelyä etsimällä kovimman puunuijan minkä äkkiseltään löydän kaupoista. Päädyn puolen kilon tammivasaraan. No nyt homma toimii paremmin ja pilkettä syntyy!

Ei kuitenkaan tyydyttävästi. Silppua tulee lattialle, sekä itse sytykkeet että niitä pienemmät pilkkomisjätteet tippuvat läpi laitteen ”pohjalta” läpi.

En ole kuitenkin vielä valmis luovuttamaan, vaan palkkaan peltisepän millimetrin mitalla tekemään pinnoitetusta kattopellistä KC:n ulkohalkaisijan kokoisen, 100 mm korkean renkaan. Renkaan idea on estää roskia ja sytykkeitä tippumasta lattialle.

Nyt se lopulta toimii kuten toivoinkin!

Kaikkien näiden toimenpiteiden jälkeen KC täyttää tehtävänsä. Toteutukseen jäi jonkin verran pientä parannettavaa. Tammivasara on liian kevyt isompien saunapuiden pilkkomiseen ja kauluksesta olisi pitänyt tehdä millin leveämpi halkaisijaltaan, jolloin se istuisi paremmin paikoilleen. Roskaa kerääntyy laitteen pohjalle, mutta nyt sen voi kantaa pihalle putsattavaksi tarpeen mukaan.

211122-kindling-cracker-2146
Kindling Cracker Original tuunattu kokonaisuus, tammileka ja kaulus.

Yhteenveto: kaunis idea kovaan hintaan

Taidokkaan teollisen muotoilun ystävänä en voi olla ihastelematta tuotteen tarinaa tai sen toimintavarmuutta uhkuvaa täysmustaa valurautaista ilmettä. Tuotteen muotoilu on itsessään erittäin vakuuttava. Esimerkiksi laitteen ”kruununa” oleva kaari on juuri sopivan paksu toimimaan kantokahvana.

211122-kindling-cracker-1357
Kindling Cracker Original terässä on keksijän nimikirjaimet.

Tuotteena KC on kuitenkin pettymys. Tuotteen toimituskokonaisuus on puutteellinen. Vähintäänkin mukana pitäisi toimittaa kiinnityspultit ja/tai -ruuvit, mielellään myös lyömäväline.

Alaosan kaulus olkoon saunologin käyttäjäinnovaatio, joten sen puutteesta ei sinänsä miinusta, mutta on vaikea kuvitella ettei kukaan muu maailmassa kärsisi samasta ongelmasta.

Jos katsotaan mainoslauseita, niin KC:n mainoksissa esiintyy sekä liikuteltavuus että ”kirveettömyys”. Kumpikin on omalla tavallaan puppua. Kirvestä ei tarvitse, mutta käytännössä tarpeen on pakollinen raskas vasara. Kun laitteen on kiinnittänyt toisen viisi kiloa painavaan pölkkyyn, on se yhtä kannettava kuin Weberin kaasugrilli. Eli ei ole kumppaniksi vaelluksella autiotuvalle.

211122-kindling-cracker-2143

Onko se sitten turvallisempi tai kevyempi käyttää kuin kirves? Sitä se kyllä on. Satunnaisen kirveen heiluttajan osumatarkkuus tuskin on koskaan sitä millinluokkaa, jolla kuka tahansa klapin voi asetella KC:n terän päälle. Näin klapi halkeaa juuri halutusta paikasta.

Hyvä idea, huono hinta

Tuotearvosana muuttuu synkemmäksi, kun sen suhteuttaa hintaan. Original maksaa kotimaisessa verkkokaupassa 129€, King yli 200€. Hinnassa on todella runsaasti ilmaa, ottaen huomioon mitä rahalla ei saa. Ehdottamani lisäominaisuudet maksaisivat pari euroa ja mahtuisivat vaivatta samaan pakettiin.

Ei siis ole ihme, että laitteesta on saatavilla kopioita alle puoleen hintaan, tosin esimerkiksi tämä E-Villessä myytävä versio (57€) on viimeistelyltään niin tökerö, etten itse sitä kehtaisi tuoda sisälle. Olen nähnyt siistimpiä itse tehtyjä versioita pääkaupunkiseudun kunnallisilla retkeilypaikoilla. Jos itse tehdyn laitteen teräkulma muistuttaa kirvestä, se saattaakin toimia lähes yhtä hyvin kuin KC.

Tuotetta voi siis suositella sellaiselle henkilölle, jolle hintalapulla ei ole väliä, mutta johon laitteen tyyli vetoaa. Toimiva se kyllä, mutta ei lähellekään käyttövalmis. Oman prototyyppikokonaisuuden myyn, jos joku tarjoaa 250€…

9 thoughts on “Testi Kindling Cracker pilkkeen palastelija

 1. Juha Vane

  Taisit poistaa aiemman kommenttini?
  Mitä palvelee "testaus" jossa testattavaa laitetta käytetään väärin?

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Kommenttisi on poistettu Saunologian kommentointisääntöjen perusteella.

   Olen aiheesta eri mieltä.

   En usko tuotteiden kiinteisiin käyttötarkoituksiin.
   Ajattelen asiaa käyttötapausten kautta, joissa huomioidaan käyttäjän erityiset tarpeet käyttökontekstissa. Jokainen arviointi perustuu tähän. Jotkin käyttötapaukset voivat olla yleisempiä ja jotkut sellaisia joihin tuote on suunniteltu.

   Tässä ajattelussa ei ole väärää käyttöä niin pitkään kun tuotetta ei käytetä täysin eri tarkoitukseen tai kontekstissa, ainoastaan tyypillisiä tai epätyypillisiä käyttötapauksia. Esimerkiksi jos arvioitaisiin Bahcon vasaraa ruokaluvälineenä tämä olisi niin epätyypillistä käyttöä, että johtopäätöksillä ei olisi merkitystä juuri kenellekään.

   Työkalut ovat tuotteita joiden on hyvä soveltua moniin käyttötapauksiin. Tässäkin artikkelissa on kerrottu perusteellisesti millaista käyttötapausta vasten arviointi tehtiin.

   Mikäli käyttötapaus ei ole lukijalle relevantti, niin kannattaa etsiä testi joka edustaa omasta mielestä relevantimpaa käyttöä. Tämä ei ole missään tapauksessa tieteellinen tutkimus.

   Näiden arvosteluperiaatteiden vuoksi on tiettyjä tuotteita, joita ei Saunologiassa arvioida ja esimerkiksi kirjallisuusesittelyissä painotetaan millaiseen ”käyttöön” tai tarpeeseen kirja näyttäisi sopiva.

   Vastaa
 2. Timo

  Sorrii:lle kommenttina, että jos on osainen kuusi tai mikä tahansa pölli, niin (Timcon) pikahalkomakone (kineettinen) on se mikä hoitaa homman. Isku on niin nopea ja voimakas, että kirveet ja kotitarvehydraulipuristimet ovat historiaa. Minun kirveet jäi työttömiksi kun hankin ko. laitteen.

  Vastaa
 3. Pekka

  Minulla on ollut KC käytössä pari vuotta ja olen ollut siihen hyvin tyytyväinen. Käytän sitä puuvajassa hakkuupölkyn päällä irrallaan, enkä ole havainnut tarvetta sen kiinnittämiseen. Lyömävälineenä pieni moska. Teen sillä niin sytykesilppua kuin keittiön hellapilkkeitä.
  Ainoa miinus on että kylällä varmaan tiedetään milloin olen pilkkeitä tekemässä, koska vehje kilahtaa varsin kirkkaasti lyödessä.

  Vastaa
 4. Timo

  Minulla on sama tuote ja sanottakoon, että moskakin tulisi olla pitkävartinen, jotta sormet olisivat turvassa. Heikompiranteinen voi nimittäin jättää sormet suojan ja moskan varren väliin lyödessään liian lujaa tai “ohi” . Testaa myös se pilkkoja, joka on kuin giljotiini vivulla. Ja oksaisia kuusia ei näillä oikein kannata edes yrittää.

  Vastaa
  1. komppaan

   Itse käyttäisin vajaan kilon painoista rekyyli moskaa esim. bahco 3625PU-50. Yllättävän toimiva ei “pompi” niin paljon silmille kuin esim. teräsmoska tms. eikä vauroita lattiapintoja esim. klinkkeri tms. tippuessa käsistä. Itse kun veisin tuollaisen lähinnä sytykkeiden tekemiseen esim. ulkosaunaan halkojen pienintään en mokomaa edes hankkisi. Jos tulipesään helposti heitettävät pienimisen aikana muodostuvat roskat häiritsee eiköhän se ole sama hankkia sähkösauna? Roskien (puu) määrää on muutenkin helppo minimoida lyömällä halkoja yhteen enempien roskien irroittamiseksi ennen niiden asettamista renkkuun.

   “Giljotiini” kiinnostaisi myös itseä edelleen yksinomaan sytykkeiden tekemiseen esim. Stikkan fliskløyvern. Ajatuksena renkku täynnä valmiiksi halottuja puita esim. kiukaan lähellä ilman kuumenemisvaaraa (säteilylämpö) joista tehdä “giljotiinilla” sytykkeitä. Valikoimalla siihen käyttötarkoitukseen renkusta oksattomia halkoja.

   Vastaa
   1. Sorrii

    En ymmärrä. Pienten pilkkeiden -hellapuiden- teko nyt on helpoin osa halonhakkuuta. Vähän pitää vaivautua opettelemaan jos ei osaa: Minä pidän paksumpaa halkoa toisella kädellä vaaka-asennossa ja lyön pikkukirveellä siitä palasia. Ei mitenkään voi satuttaa itseään, ellei lyö ohi ja reiteen ... X-) ... Sitäkään ei voi tapahtua jos on kunnon pölli alla ja vielä muistaa pitää kirveen "lentoradan" itsestöä poispäin.
    Sensijaan minä kaipaisin apuvälinettä isompien sitkeiden, ehkä oksaisten koivupöllien halkomiseen: Sen ensimmäisen halkaisun onnistuminen on joskus vaikeaa ilman 10T halkomakonetta ... Wishistä tilasin joskus sähköporaan kiinnitettävän kierteillä varustetun spiraalimaisen halkaisuterän suurin odotuksin. Posti toi kotiin tyhjän pussin joka oli halki! ... Jäi siis se koikeilematta tällä erää 🙁

  2. Lassi A Liikkanen

   Hyvä huomio, kiitos kommentista Timo!
   Tosiaan täytyy olla valikoiva millaisia puita edes pilkkoo, en yrittäisi tällä sytykettä isompaa, eli valmiiksi sopiva klapi.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop