Skip to content

Pikatesti: Ice-Tub kevyt kylmävesiallas kotiin

Saunologia testasi kevyen, sadan euron kylmävesialtaan. Testissä amme osoittautui huonolaatuiseksi ja epäkäytännölliseksi. Halpa hinta ei oikeuta tätä muovipaljua ja kehotan lukijoita välttämään tätä monella eri tuotemerkillä myytävää kevytallasta. Artikkelissa katsaus kylmävesiterapian erilaisiin tuotevaihtoehtoihin sekä tee-se-itse -ratkaisuihin.


Saunomisen kaveriksi moni suomalainen valitsee talvella avantouinnin. Avantoja Suomessa on kuitenkin paljon vähemmän kuin saunoja. Vaihtoehto oikealle avannolle ovat mm. kylmävesialtaat.

Isossa maailmassa suosituksi tulleet kylmäterapiatuotteet ovat rantautuneet myös Suomeen. Kiinasta kaupataan keveitä ratkaisuja avantopulaan länsimaisin tuotemerkein. Lukuisilla brändeillä on myynnissä lähes identtisiä ”kylmävesialtaita” eli parin sadan litran kokoisia pehmeitä muovitynnyreitä. Tynnyreitä markkinoidaan näyttävästi sosiaalisessa mediassa ja niille on löytynyt viime vuoden aikana myös kotimaisia jälleenmyyjiä. Toisin oli vielä kesällä 2023, kun saunologi innostui asiasta.

Saunologia testasi kesällä 2023 ja talvella 2024 Ice-Tub -brändillä myytävää allasta, jonka vetoisuus on 300 litraa. Sitä myy Iso-Britanniassa toimiva yritys. Vastaavia tuotteita on tarjolla myös mm. Icedify, Lumi, FX-Fysio, Muro, Nurecover ja Avant0 tuotemerkeillä sekä brändittöminä kiinalaisissa verkkomarketeissa. Tuotteita löytyy hakusanoilla kylmäallas, kylmäterapia-allas, jääkylpyamme ja jääallas. Katsomalla tarkkaan tuotekuvia käy selväksi onko kysymys samasta tuotteesta, jossa on vain eri värinen kuori ja toisen brändin logo kyljessä.

Monta variaatiota samasta tuotteesta. Lisää laitteita kuvina https://fi.pinterest.com/saunologi/cold-plunges/

Seuraavaksi lyhyt katsaus kylmävesiterapiaratkaisuihin ja sen jälkeen kokemuksia tästä kyseistä ammeesta.

Kylmävesiallas kotiin: katsaus kylmävesilaitteiden kirjavaan valikoimaan

Kylmävesihoitoon tarkoitetut laitteet voi jakaa karkeasti neljään:

 • Kevyet ammeet, alle 200 €
 • Eristetyt ammeet, alle 1 000 €
 • Aktiivisesti jäähdytetyt ammeet, yli 5 000 €
 • Itsetehdyt ja vaihtoehtoiset ammeet 0+ €

Kevyet ammeet ovat materiaalilta pehmeitä ja niissä on usein ilmatäytteisiä osia. Ice-Tub kuuluu tähän joukkoon. Muotoilultaan kevytamme on useimmiten istuma-allas.

Eristetyt ammeet ovat raskaampia, sillä niissä on kova kuori ja eristetty rakenne. Allas voi olla myös seisoma-allas, sillä kiinteä materiaali sallii erilaisia muotoja. Esimerkiksi amerikkalainen Ice Barrel edustaa tätä kategoriaa. Jos vesi pysyy riittävän kylmänä, sen jatkuva vaihtaminen ei ole pakollista, jos käyttäjät huolehtivat omasta hygieniasta hyvin. Mitään vedenpuhdistusjärjestelmää ei näihin tuotteisiin kuulu, tosin esim. Ice Barrel myy omaa kemikaalipakettiaan (”water stabilizer”) ja mainostaa veden vaihtoväliksi jopa neljää viikkoa!

Kolmanneksi tulevat hienostuneet sähköiset laitteet. Näissä vettä jäähdytetään aktiivisesti ja useimmiten myös suodatetaan niin ettei vettä tarvitse tiheästi vaihtaa. Suomestakin löytyy kolme tällaista tuotetta: Avantopool, Harvia Frosty ja Arctic Dip. Amerikkalaisia tuotemerkkejä ovat The Cold Plunge, Polar Monkeys, Renu ja iCoolSport. Aktiiviset laitteet vaativat kiinteän asennuspaikan, sähköä ja vesi- ja viemäriliitännät. Hintaa laitteille kertyy useita tuhansia euroja, jopa yli kymmenen tuhatta. Tämä vähentää houkuttelevuutta yksityiskäyttöön. Joillakin merkeillä allas ja jäähdytin ostetaan erikseen.

Pinterest-taulu ammeista: https://pin.it/3c1WcaLDB

Näiden lisäksi Suomessakin on käytössä useita välimuotoja. Uimahalleissa tapaa kylmävesialtaita, joiden vesi tulee suoraan kylmästä vesijohtoverkosta ja vaihtuu tiheään. Kodeissaan suomalaisilla on tee-se-itse -altaita vanhoista 300 l arkkupakastimista tai tuhannen litran muovisista kemikaalisäiliöistä (ns. IBC-säiliö siirtolavalla). Mikäli pakastin vielä toimii, niin käyttökokemus vastaa osittain aktiivisesti jäähdytettyä laitetta. IBC-kontti on kooltaan varsin suuri kotikäyttöön. Saunologiassa aiemmin testattu kylmäsumusuihku Narvi Avanto tavoittelee samoja vaikutuksia, mutta on näiden ulkopuolella omassa sarjassaan.

Kokemuksia käyttöönotosta

Kannettava allas pakkautuu tiiviisti 15x25x65 cm pahvilaatikkoon. Kompakti pakkauskoko selittää tämän kiinalaisihmeen nopeaa maailmanvalloitusta, sillä tällaisia paketteja mahtuu yhteen konttiin koko joukko. Perustoimitukseen kuuluu koominen pumppu, 80 cm halkaisijaltaan oleva allas, lyhyt poistoletku, kevyt kansi ja paikkaustarra-arkki. Icetubin oma, yhden A4-sivun mittainen englanninkielinen käyttöohje löytyi myös paketista.

Toimituspakkaus. Ice-Tub kylmäamme Saunologian testissä.

Altaan kokoaminen on yksinkertaista. Kahdeksan metallista tukikeppiä pujotetaan altaan sivuille ja tyhjennyshana tiivisteineen kierretään paikoilleen. Sitten pumpataan yläreunan ilmatäytteiseen tukirenkaaseen ilmaa. Tuote on nyt täyttövalmis!

Toimituskokonaisuus (pumppu ei tässä kuvassa).

Käytön haasteet alkavat altaan täyttämisen kohdalla. Ammeen seinät ovat pehmeät mikä tarkoittaa sitä, että ne pysyvät kunnolla pystyssä vain veden paineen vaikutuksesta. Ilmatäytteinen rengas ylhäällä pakottaa yläosan muotoon. Ennen täyttöä amme muistuttaa kuitenkin Pisan tornia. Asennuspaikan on hyvä olla selvästi isompi kuin tuotteen halkaisija, sillä jalat hakevat paikkaansa altaan täyttyessä. Kun vettä on täytetty noin viidennes ammetta ei voi enää siirtää.

Pumppu on sympaattinen, muttei tehokas.

Kun vettä saa ammeeseen parikymmentä litraa se pysyy paikoillaan ja seinät suoristuvat itsestään. Sitten vain odotellaan sillä altaan täyttäminen vie aikansa. 300 litran ammeesta täytetään noin 2/3, eli reilu 200 litraa. Vertailun vuoksi useimmat tavalliset kylpyammeet ovat alle 200 litraisia.

Huomio: allas on niin syvä, että lapsiperheissä tällainen tuote on valvottava ja tyhjennettävä hukkumisen estämiseksi.

Kokemuksia käytöstä ja kestävyydestä

Tilasin Ice Tub altaan toukokuussa 2023 valmistajan nettikaupasta noin sadalla eurolla. Se saapui Suomeen ja kotiovelle noin viikossa. UPS veloitti tullauksesta 8 euroa.

Altaan paras puoli on sen riittävän suuri koko. Yksi ihminen mahtuu altaaseen hyvin ja ainakin keskikokoinen (alle 100 kg) kansalainen pääsee halutessaan painumaan pinnan alle kokonaan. Altaan materiaalien tuntuma ihoa vasten on miellyttävä.

Vesi on kyllä juuri niin kylmää kuin hanasta tulee.

Ongelmani altaan kanssa alkoivat pian ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Kesällä olin asettanut altaan terassin reunalle. Havaitsin, että altaan täyttyminen liikuttaa heppoisia jalkoja ja terassilaudoituksen reilut raot taas estivät keppejä näitä löytämästä paikkaansa. Seurauksena oli jalan muovisen kotelon repeytyminen alareunasta.

Näin siinä sitten kävi parin täytön jälkeen. Pysyy pystyssä, mutta menossa huonoon suuntaan.

Otin yhteyttä tuotteen myyneeseen yritykseen ja he lähettivät ripeästi tilalle uuden vastaavan tuotteen. Siinä missä alkuperäinen paketti tuli lähettäjän tullaamana Brexit-alueelta EU:hun, tämä korvaava tuote kosahti Tulliin. Koska en ollut lähettänyt edellistä muovi-ihmettä korjattavaksi Britteihin, laskutti Tulli minulta täyden uuden tuotteen hinnan mukaisen tullin, joten asiakaskorvauksen hinnaksi tuli heti pari kymppiä.

Seuraava allas oli juuri yhtä hyvä kuin edellinenkin. Senkin jaloista yksi on jo hieman repeytynyt. Talvella ulkosäilytyksestä sisälle tuotaessa kävi ilmi, että yläreunan renkaaseen oli tullut kaksi pientä reikää, joten paikkamateriaalille tuli käyttöä. Näiden avulla ilma pysyi taas renkaassa, mutta ei kunnolla, kuten kuvasta näkyy.

Uusikin amme repesi.

Pysyykö allas kylmänä?

Kestävyyden ohella altaan suurin ongelma on eristävyys, tai sen puute. Kesällä allas lämpeni kauniina kesäyönä ulkona ulkoilman lämpötilaan aamuun mennessä. Talvella en ole uskaltanut käyttää sitä ulkona ollenkaan pakkasilla, sillä pelkään sen jäätyvän isoksi kuutioksi tai poistoventtiilin halkeavan.

Sisätiloissa testatessa lämpiäminen yllätti kuitenkin positiivisesti, sillä 12 h aikana lämpötila nousi vain 6 astetta, joten illalla täytetty allas oli vielä aamulla viileä. 24 h kuluessa lämpötila oli kohonnut edelleen 10 astetta ja vesi oli lähes huoneen lämpöistä.

Poistoletku on lyhyt ja sijoitettava viemärin läheisyyteen sisällä.

Seuraava ei-toivottu ominaisuus on veden kulutus. Vaikka tämä kylmävesiamme on paljon paljua pienempi, menee siihenkin runsaasti vettä. Tämä ei ole kovin ekologista. Toinen puoli on veden poisto. Poistoventtiilissä on sisäkierre, mutta mukana tuleva poistoletku työnnetään vain hanan päälle. Haitariletku venyy korkeintaan 60 cm mittaiseksi, mikä kannattaa huomioida ammeen sijoittelussa. Vettä täytyy lirutella pois varovasti, oli sisällä tai ulkona jottei aiheuta paikallista vesivahinkoa kylpyhuoneeseen tai nurmikolle. Allas ei tyhjenny itsestään kokonaan, vaan vaatii lopulta pohjatulpan avaamista ja ympärikääntämistä.

Kova kansi on pakollinen lisävaruste ulkokäyttöön

Ice-Tub -ammeesta puuttuu kova kansi. Kannen tarve kävi kesällä sateella ilmeiseksi, kun terassi ei ole täysin katettu. Pehmeä kansi vastaa lähinnä tuorekelmua ja painuu välittömästi parin sadepisaran painosta kasaan. Tämän jälkeen on vain ajan kysymys, kunnes kansi irtoaa ja uppoaa ammeeseen.

Viimeinen haaste on altaan säilytys. Vaikka se on Kiinassa saatu sullottua erittäin pieneen tilaan, se ei käyttökunnossa enää pakkaudu yhtä kivasti. Jalat eivät myöskään mitenkään lukitu paikoilleen, vaan valuvat pois hahloistaa, jos päätyvät osoittamaan alaspäin. Amme on toisaalta erittäin kevyt, joten se voi kuskata ja kantaa jonnekin kauemmaskin ongelmitta, kunhan saa kaikki osat kulkemaan mukana.

Tuotteen valmistusmateriaalista ei ole tietoa, joten muovirunko päätyy energia/sekajätteeseen, metallijalat voi onneksi kierrättää asianmukaisesti.

Yhteenveto

Hyvää Parannettavaa
Riittävän iso

Siirreltävyys kuivana

Ei kuluta energiaa itsessään.

Kestävyys / kertakäyttöisyys

Lämpötilan säätäminen

Eristämättömyys

Tyhjennettävyys

Ympäristönäkökulmat

Kova kansi välttämätön

Kierrätettävyys

Ice-Tubin hyvien ja parannettavien ominaisuuksien lista painottuu ikävästi jälkimmäisten puolelle. Kehotukseksi tulee ”älä osta” (ellet tiedä mitä olet tekemässä), sillä tuote on liian heppoinen pidempään käyttöön. Jos järjestät tilaisuuden, johon haluat kertakäyttöisen ammeen, niin laitteen edullinen hinta voi olla perusteltu. Laitteen heikkous on nimenomaan asennus ja säilytysvaihe. Jos taas amme tuhoutuu alle kymmenen kerran jälkeen, ei se tule kovin edulliseksi ja on lähinnä iso roska. Sama allas sopii käytettäväksi myös lämpimän veden kanssa. Yhden hengen palju ei kuitenkaan ole kovin sosiaalinen.

Ekologisten arvojen vuoksi en kannata tällaisia tuotteita, joiden huonot ominaisuudet ja heikko laatu lyövät heti silmille. Mikäli haluat saman tyyppisen tuotteen kotiin ja tilaa löytyy, suosittelisin etsimään käytetyn 300 litran arkkupakastimen. Nämä maksavat toimintakuntoisina noin satasen. Tässä esitellyn kaltainen allas maksaa Suomessa suunnilleen saman verran.


Jos haluat osallistua kiertotalouteen, Saunologian testin Ice-Tub on myynnissä viidellä kympillä. Vähän käytetty, mutta ei ihan kunnossa.

Kiitos @wendyinwonderland pääkuvan mallina toimimisesta

2 thoughts on “Pikatesti: Ice-Tub kevyt kylmävesiallas kotiin

 1. Jason Bradley

  I have one of these (Ice Pod) and I have a slightly different opinion on them.

  For people who do not want to commit to a large, permanent piece of furniture inside/outside their house, these are a good option.

  The one I bought is made with thicker material and durability has not been an issue. I keep it in a garage and I admit I would be concerned if this had to be kept outside unprotected in a harsh environment.

  Cold plunges (like saunas) are inherently “bad” from an ecological standpoint. You are either using a lot of water or a lot of power to clean the water. I’m also not sure recycling an old freezer is any “better” than trying to recycle one of these cheap tubs.

  Most serious enthusiasts are going to be using ice to manage the water temperature in one of these (just like they would in an insulated tub), so the lack temperature regulation is not so important. An insulated version will be much bigger and may not be suitable for many people.

  These are great for people who are cold plunge curious, but who are not ready to commit to a more elaborate system.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop