Skip to content

Holvisaunat – palamaton savusauna kaikilla mukavuuksilla ja lumoavilla löylyillä

Saunologia kävi kokeilemassa ainutlaatuista maasaunaa, joka ei taatusti pala. Holvisaunojen savusauna teki lähtemättömän vaikutuksen erityisesti pyöreän katon loihtimilla löylyillä. Lue koko Holvisaunojen tarina!


Savusaunoilla on tunnetusti kaksi merkittävää heikkoutta. Ensinnäkin niillä on maine helposti palavina ja toisekseen saunomisen jälkeen iho voi olla mustempi kuin sitä ennen. Yrittäjä Jari Ruususen kehittämä Holvisauna on eräs ratkaisu näihin ongelmiin.

Holvisauna on maasaunatyyppi, joka on rakennettu palamattomista materiaalista, yrityksen itse valmistamista ontelomaisista betoniharkoista. Itse tehdyn harkon ideana on sekä eristävyys että hengittävyys.

HARKKO 2
Holvisaunojen ja kellarien peruselementti on märkäpuristettu betonilementtiharkko. Kuva: Holvisaunat

Saunan voi varustaa savukiukaalla tai tavallisella puukiukaalla. Yritys ei suosittele Holvisaunoihin sisäpuolelle edes puupanelointia, betonipinta toimii heidän mukaansa hyvin! Saunologi kiinnostui ajatuksesta sen verran, että piti käydä kokeilemassa saunoja Holvisaunojen toimipisteessä Eurassa.

180418-holvisauna-euran-hobittila
Euran Kontu, tai ehkä sittenkin Holvisaunojen maisemoitu esittelyalue. Piipuista voi päätellä saunan ja tuvan paikat. Holvisaunat, Saunologia.fi

Holvisaunan historia - idean juuret

Holvisauna on useampia sukupolvia yhdistävä yritys. Saunan kehittänyt, nyt eläkeaikoja lähestyvä Jari Ruusunen sai idea isältään, joka oli rintamalla nauttinut korsusaunoista.

Korsusaunan löylyt olivat taivaalliset.

Saunologin sivuhuomautus: termiä korsusauna on käytetty yleisesti tarkoittamaan mm. kaikkia Jatkosodan rintamasaunoja, myös sellaisia joita ei oltu rakennettu varsinaiseen Salpalinjalla käytettyyn betonikorsuun. Tyypillisen rintamasauna oli kasattu taidokkaasti kuorimattomista puunrungoista maan alle. Jarin isä Armas Ruususen kokemukset olivat peräisin tällaisesta maasaunasta, jonka rakentamisesta alla oleva kuva:

sa-kuva-58606-korsusaunan-rakennus
K: 7/JR 45 rakentaa itselleen korsusaunaa. Syyskuu 1941. V. Tamminen, Sotamuseo. CC BY 4.0. Kuvalähde: Finna.fi

Ajatus jäi elämään ja kun Jari oli kehittänyt betonielementeistä koottavasta maakellarista toimivan tuotteen vuonna 1990, päätti hän kokeilla kellarista saatujen oppien, myös ilmanvaihdon, soveltamista saunaan. Lopputuloksena syntyi ensimmäinen, kellariamuistuttava Holvisauna vuonna 2001. Uunisaunauna on patentoitu Suomessa vuonna 2004 (Pat.nro 113837).

180421-holvisauna-poikkileikkaus
Poikkileikkaus Holvisaunojen rakenteesta suunnasta, josta valokuvaaminen on mahdotonta. Holvisaunat, Saunologia.fi

Käännekohta oli ensimmäisen savusaunan rakentaminen maan poveen. Tällöin Jari vakuutti asiakkaalleen, että saunaa ei paneloida, vaan jätetään betonille. ”Jos se on huono, niin mun täytyy tulla paneloimaan”

Kun löylyihin ensimmäisen kerran päästiin, tiesi Jari osuneensa maaliin. ”Sitten huomas, että tämä on se juttu. Paljas kivi ja holvimuoto toimivat mahtavasti!

Myöhemmin Jari pääsi rakentamaan myös variaation Puolustusvoimien vanhojen piirustusten mukaisesta korsusaunasta. Asiakkaana oli Lappeenrannan Loma-asuntomessut 2012. Tällä hetkellä kyseinen sauna on ilmeisesti edelleen myynnissä! (kts. kuvat)

Holvisauna tänään

Ensimmäisen tuotteen, Uuni-saunan jälkeen mallisto on moduularisesti laajentunut. Holvisaunat tarjoaa erilaisia kombinaatioita saunoiksi. Mallistossa on kirjoitushetkellä peräti kymmenen saunamallia! Hinnat alkavat noin viidestä tuhannesta eurosta. Tämän lisäksi kustannuksia syntyy maanrakentamisesta, rakennustöistä, vedestä ja sähköistyksestä sekä luvista.

180418-holvisauna-majoitusholvi
Takkatupa. Holvisaunat, Saunologia.fi

Yrityksellä on omat savukiukaansa erityisesti holvisaunaan sekä erillinen, Saunologiassakin vilahtanut Savuhiisi-kiuas, joka sopii valmisratkaisuksi kaikkiin pieniin savusaunoihin.

Holvisaunan ei tarvitse olla savusauna, myös jatkulämmitteisiä saunoja on rakennettu ilmeisen hyvällä menestyksellä.

180418-holvisauna-uunisauna-penkit-0775
Uunisaunan siirrettävät penkit. Holvisaunat, Saunologia.fi

Saunan voi tilata erilaisilla huonekonfiguraatioilla, mukaan saadaan tarvittaessa pesuhuone tai pukeutumistilat. Tiloja voidaan pidentää ja myös korottaa. Pesuhuoneeseen voidaan asentaa vaikka suihkut, jos saunalle tulee juokseva vesi ja sähkö. Lämminvesivaraaja voidaan sijoittaa lauteiden alle. Tila voidaan luonnollisesti myös sähköistää.

180418-holvisauna-uunisauna-pesuhuone-0766
Uunisaunan pesuhuone. Suihkun lisäksi vesipata vasemmassa etunurkassa. Holvisaunat, Saunologia.fi

Uuni-saunasta on valmiiksi tarjolla kolme erikokoista variaatiota, joista jokaisessa on oma kiukaansa. Isossa Uunissa on kiuaskiviä reilut 300 kg ja kiukaan kokonaispaino on 1500 kg. Arinaton kiuas lämmitetään viereisestä huoneesta.

Tässä artikkelissa esiintyvän 13m2 Uuni-saunan aktiivinen lämmitysaika on kaksi tuntia, tällä ajanjaksolla puita lisätään vartin välein. Siintyminen kestää noin tunnin.

Sauna on siis betonielementeistä ja tiilistä koottava kokonaisuus, joka sopii erinomaisesti rinnetontille. Se on varsin massiivinen rakennus ja vaatii huomattavia maatöitä ennen ja jälkeen kokoonpanon. Saunan sisäkorkeus katon rajaan on 2,8 m, tämän päälle tulee betonirakenne ja puoli metriä maata.

190425holvisaunat-uunisauna-rakentaminen
Näin Uunisauna kasataan. Holvisaunat, Saunologia.fi

 

Tämä on huomioitava rakennuksen kokonaiskustannuksissa. Toisaalta kannattaa muistaa, että tämä sauna ei tarvitse palovakuutusta.

Holvisaunan eräitä valtteja ovat maaperäisen rakenteen mukanaan tuoma ympärivuotinen peruslämpö (tai viileys) ja kosteus. Saunan sulautuminen rinnemaastoon voi mahdollistaa rakentamisen paikkoihin, jonne tavallista saunamökkiä on vaikea pystyttää. Myös rantaviivaa ajatellen sauna on maisemallisesti erittäin hyvin istuva. Paloturvallisuus helpottaa saunan sijoittamista pienelle tontille.

180418-holvisauna-esimerkki-kohde-8260136
Esimerkkikuva yhdestä Holvisaunasta. Kuva: Holvisaunat

Mille löylyt maistuvat Holvisaunassa?

Kokeilin reissullani sekä savusaunaa Uunia että jatkuvalämmitteistä Visaa, joka on malliston pienin. Odotukseni löylyistä liittyivät erityisesti holvikaton vaikutuksiin löylyn ohjaamisessa.

Ei tarvinnut pettyä! Löylyt ovat pitkät ja ympäröivät saunojen joka puolelta. Nopein kärki pari minuutissa, mutta löyly jää pitkään leijumaan saunaan

180418-holvisauna-visa-sisalta-0742
Jatkuvalämmitteisen Visa-saunan pieni holvi vaaleaksi rapattuna ja Led-valaistuna. Peräseinälaude. Holvisaunat, Saunologia.fi

Holvimuoto katossa on erinomainen löylyn turbulenssin kannalta, se ohjaa löylyn välittömästi vastakkaiseen seinään ja saa sen sekoittumaan ilmaan, jolloin löyly ei kuuman harson tavoin laskeudu vain korville ja hartioille. Löylyn suunta ei siis ole aistittavissa. Tämä on minusta kiitettävä ominaisuus.

Erityisesti vaaleaksi viimeistellyssä ja hyvin valaistussa jatkuvalämmitteisessä saunassa oli löylyn kierto silmin nähtävissä.

Koska palamaton savusauna konseptina kiinnosti jatkuvalämmitteistä enemmän, käytin suurimman osan ajastani siellä.

Saunologi uunissa

Savusaunan merkittävä ominaisuus on sen matala lämpötila. Useampia tunteja lämmityksen jälkeen löylyhuoneessa vallitsi alle viiden kymmenen asteen peruslämpötila, joka ei merkittävästi muuttunut suuntaan tai toiseen koekylpemisen aikana. Kiukaan luukun pitäminen auki nosti lämpötilaa, mutta sen sulkemisen jälkeen lämpötila palasi ennalleen.

Tässä on se uunimaisuus. Jos tämän saunan lämmittää kolmen päivän välein, aina pääsee saunaan! Toki se on erilaista, mutta kun kahdenkymmenen tonnin massa lämpiää niin se kestää.

Akustiikka saunassa on miellyttävän vaimea, ainoastaan ulkoa ilmanvaihtokanavia myöten kantautuu ääntä.  Betoniharkon pintaan tarttunut noki toimii siis tässä suhteessa aivan yhtä hyvin kuin puurakenteisen savusaunan sisäseinä. Palamisen tuoksu on voimakas, mutta ilma on riittävän puhdasta, haju riippuu löylyn luomisesta eri puolille kiuasta.

180418-loylygraafi-uunisauna-holvisaunat
Löylygraafi Uunisaunan löylyjen lämpötila- ja kosteustilanteesta. Ilma vaihtuu verkkaisesti. Kosteuspiikit löylynmerkkeinä rauhallisia. Holvisaunat, Saunologia.fi

Tunnelma saunassa on erittäin miellyttävä, eikä sieltä tee mieli lähteä pois.

On nostettava hattua painovoimaisen ilmanvaihdon toteutukselle. Siinä eräs suuri tekijä on yhdistetty räppänä/lakeinen ja poistoilmahormi. Lämmityksen aikana hormista johdetaan savua katon rajasta ulos, käytön aikana yläpuolinen lähtö suljetaan ja lattiarajassa oleva luukku avautuu, jolloin ilmaa saadaan tehokkaasti poistettua oikeasta paikasta. Korvausilmareiät sijaitsevat sivuseinissä alle metrin korkeudella. Lopputulos on toimiva.

180418-holvisauna-uunisauna-kalansilma-0772
"Räppänä" katonrajassa näkyy juuri ja juuri noen keskeltä. Uunisauna lähes vallitsevassa valossa kuvattuna. Holvisaunat, Saunologia.fi

Nokeentumisen suhteen Uunisauna saa hyvän arvosanan. Nokeentumisen minimointiin on panostettu liikutettavilla kalusteilla ja suojuksilla, jotka nostetaan saunasta pois lämmityksen aikana. Löylyhuoneessa on myös tuplaovi ratkaisu, joista sisempi ovi on käytössä lämmityksen aikana, ulompi ikkunallinen saunomisen aikana.

180418-holvisauna-irroitettava-kasijohde-0750
Nerokas yksityiskohta: savusaunan irroitettava käsijohteen suoja johteen vasemmalla puolella. Holvisaunat, Saunologia.fi

Saunareissullani ainoa merkittävästi nokeentunut paikka olivat jalkapohjat. Tästäkin täytyy osittain syyttää sitä, että unohdin saunakassista sandaalit. Tosin, terassilla näkyi muidenkin nokisia jalanjälkiä.

Hiottavaa betonisaunassa

Keksin savusaunasta myös parannettavaa. Betonielementeistä valmistetun Uunikiukaan yksityiskohdat mietityttivät, mukaan lukien tavallisten luonnonkivien käyttö. Kivet eivät toki ole pysyvä ongelma, vaan ne voi vaihtaa keraamisiin tai pyöristettyihin, jos siltä tuntuu. Kivitilavuus, on juuri ja juuri riittävä yleisesti käytettyihin mitoitusohjeisiin nähden.

180418-holvisauna-uunikiuas-kansi-0746
Uunikiukaan kansiluukku. Holvisaunat, Saunologia.fi

Yrityksen näkemys asiasta on se, että uuniin varautunut lämpöenergia vähentää kiukaan kivimassan tarvetta ja minimi riittää.  On totta, että Holvisaunat ovat lattiapinta-alaan nähden tilavuudeltaan suhteellisen pieniä kattomuodon ansiosta. Olisin kuitenkin mielelläni nähnyt kiukaassa 10-20% enemmän kiviä. Saunomis- ja lämmitysaikaa voisi tosin pidentää myös siirtymällä raskaampiin oliivini- tai peridotiittikiviin.

Liikuteltavat lauteet, tai pikemminkin penkit, ovat hieman suosituksia kapoisempia, joten niille ei helposti voi pistää pötkölleen, jos tätä haluaa. Mallisaunan valaistus ei ollut meikäläisen makuun vaan muistutti enemmän kellaria, mutta tämän voi toki jokainen omassa saunassaan korjata – kunhan huomioi savusaunan erityisvaatimukset (ei valaisimia savurajan yläpuolelle).

180425-holvisaunat-valkoinen-lolap_crop-185823
Vaalea neito vaaleassa, jatkuvalämmitteisessä saunassa antaa mittakaavaa penkeille, jotka on jostain syystä valittu Saunaparonin saunaan. Kuva: Lola Pähkinäkallio, käytetty luvalla.

Kaiken modernin keskellä savusaunan käytettävyys on edelleen haaste. Kokenutkin käyttäjä voi herpaantua, vaikkei maasauna pala, niin se vaatii tarkkaavaisuutta lämmityksen aikana ja vielä hetken sen jälkeen – useamman tunnin ajan. Nyt oli käynyt niin, että itse saunamajurilta oli unohtunut siintymisen jälkeen kiukaan luukku auki ja kun Saunologi ehti päivän päätteeksi löylyihin, oli kiuas päässyt jo hieman jäähtymään. Syytän kiuasta.

180418-holvisauna-uunikiuas-luukku
Uunikiukaan tulipesän luukku lattiarajassa.. Holvisaunat, Saunologia.fi

Viimeisenä asiana isken ikävästi strategiseen paikkaan saunan tuotteistuksessa. Holvisaunat on lähtenyt modulaarisella mallistollaan linjalle, jossa kuluttajalle on tarjolla toistakymmentä erilaista saunamallia. Tämä valinnan vara on tavallaan hyvä, mutta pelkään sen ruokkivan valinnan paradoksia. Vaikka Holvisaunan väki osannee opastaa ostajaa, on malliston kohtaaminen hieman pelottavaa. Mikä näistä malleista on se Holvisauna, jossa on ne erinomaiset löylyt?

Yrityksen julkaisemia kohdekuvia katsellessa huomaa myös toisen asian. Siinä missä yritys on ideoinut tukun erilaisia sisätilakokonaisuuksia, on sisä- ja ulkotilojen viimeistelyn miettiminen jäänyt asiakkaille. Vaihtoehtoja on loputtomasti ja tämä tekee ostamisen valitettavasti vaikeammaksi, ei helpommaksi. Holvisaunasta tulee nopeasti tarpeettoman monimutkainen itsekonfiguroitava kokonaisuus, jossa kaikkia vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole ikeamaisesti esitetty kuluttajalle.

180418-holvisauna-uunisauna-mv-kalansilma-0767
Uunisauna mustavalkoisena käsittelyn jäljiltä. . Holvisaunat, Saunologia.fi

Kenelle suosittelen Holvisaunaa?

Holvisauna on hyvä vaihtoehto, jos haluat päästä nauttimaan savusaunasta ilman paloturvallisuushuolia. Tai jos sinulla rinnetontti, parhaimmillaan hiekkaperäistä maata, niin sinne on helpompikin sijoittaa kellarisauna, kuin tavallinen. Henkilökohtaisesti rakennuttaisin mieluusti tällaisen saunan seuraavaksi, saunologin tienesteillä tämä jäänee kuitenkin pitkäaikaiseksi haaveeksi.

Savusaunan saunomislämpötila on mieto, mutta uskon että hyvin lämmitetyllä kiukaalla sieltä irtoaa riittävästi löylyä. Tämä kannattaa kuitenkin huomioida, liittyy mitä ilmeisemmin saunanrakenteisiin, ettei se hevillä lämpiä yli 80 asteeseen. Tämän ei todellisuudessa pitäisi haitata, mutta saattaa olla joillekin ongelma.

Holvisaunat on saanut myös Kansainvälisen savusaunaklubin tunnustuspalkinnon maasavusaunan kehittämisestä.

Kiinnostuitko Holvisaunoista? Ota yhteyttä valmistajiin

Kiitokset Ruususen Tuomolle ja Jarille saunologin vierailun isännöimisestä! Holvisaunassa kävisi mielellään useamminkin. Kiitos myös Lola Pähkinämäelle kuvan käyttöoikeuksista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop