Skip to content

Paradoksinen kylmyys – vilua löylyissä

Saatko saunassa joskus aluksi vilun väreitä? Kysymyksessä voi olla paradoksinen kylmyys, psykofyysinen ilmiö jossa koemme lämpimään kylpyyn tai löylyihin mennessä yllättäen ohimenevän kylmän, jopa ihokarvat  nostattavan tunteen.

Ilmiölle ei ole kattavaa tieteellistä selitystä, mutta sen epäillään johtuvan ihon lämpötilareseptorien toiminnasta poikkeuslämpötiloissa. Toinen myötävaikuttava tekijä on kylmään reagoivan hermopäätteen impulssin nopeampi saapuminen aivoihin.

Tämän takia ehdimme luulemaan äkillistä lämpöä joskus kylmyydeksi! Hieman samalla tavalla kuin, jos tajuamme juuri polttaneemme sormemme niin lämpö- ja kipuaistimus huomataan pienellä viiveellä vahingon tiedostamisen jälkeen kun olemme jo refleksinä nykäisseet kätemme kauemmas.

Lue lisää:

https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007%2F978-3-540-29805-2_3184

https://www.smithsonianmag.com/science-nature/why-does-very-hot-water-sometimes-feel-cold-180953532/

https://www.scientificamerican.com/article/cold-or-warm-can-we-really-tell/

Kiitos Vesa Leskisenojalle huomioni kiinnittämisestä ilmiöön!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop