Skip to content 123456qwerty

Tuhansien murheellisten saunojen maa

Suomessa on yli kolme miljoonaa saunaa ja jokaisella suomalaisella on jonkinlaisia kokemuksia saunoista. Kokemukset ovat ilmeisen hyviä, sillä valtaosa suomalaisista palaa saunan lauteille viikoittain.

Omat saunakokemukseni ovat kirjavia. Jossakin vaiheessa minua alkoi kiinnostaa, miksi näppituntumalta suurin osa kokemistani saunoista ei oikein miellyttänyt, kun taas toisiin teki suorastaan mieli palata takaisin. Kun aika koitti miettiä oman saunan rakentamista, päätin ottaa saunoista selvää. Selvittämisen ohessa päätin pistää löydöksiä ylös, sillä kaipaamani vastaukset eivät löytyneet olemassa olevasta kirjallisuudesta.

Ketä voi syyttää huonoista saunoista?

Miksi suomen miljoonat saunat eivät kaikki tarjoa hyviä saunakokemuksia? Yleisesti ottaen huonoa saunakokemusta voi syyttää kolmesta synnistä: huonosta suunnittelusta, huonosta toteutuksesta tai taitamattomasta saunojasta. Jokainen näistä kolmesta on varmasti ajoittain syyllinen.

On kuitenkin myös niin, että vaikka huono saunoja voi sössiä löylyt erinomaisessakin saunassa, ei paraskaan löylynheittäjä pysty korjaamaan suunnittelijan tai rakentajan virheitä. Tästä syystä olen itse suunnittelijana sitä mieltä, että hyvä saunakokemus alkaa suunnittelupöydältä. Siitä, että saunan suunnitteluratkaisut on valittu saunojan tarpeiden ja toivoitun saunakokemuksen mukaan.

Onko meillä Suomessa erityisiä ongelmia saunojen suunnittelussa? Väitän, että on. En kuitenkaan usko, että arkkitehdit ja rakennusinsinöörit ovat kiusallaan suunnitelleet kansakunnallamme tunkkaisia, polttavan kuumia hikikoppeja. Uskon, että kysymys on siitä, että kun saunasta on tullut välttämättömyyshyödyke, on sen arvo erityisenä tilana ja rakennuksena laskenut ja se on tasapäistänyt saunan tilana vain yhdeksi energia- ja ilmanvaihtotehokkaan rakentamisen haasteeksi.

Osoitan sormella erityisesti niin sanottujen asunto- tai huoneistosaunojen invaasiota suomalaiseen rakennuskantaan. 1990- ja 2000-luvuilla muodostui jonkinlaiseksi standardiksi saunan rakentaminen kaikkien uudisrakennusten huoneistojen yhteyteen. Siis 30-neliöisistä kerrostalon vuokrayksiöistä 230-neliöisiin omakotitaloihin. Erityisesti ensimmäisessä tapauksessa joudutaan väistämättä tekemään kompromisseja jo suunnitteluvaiheessa, sillä kokemukset ovat osoittaneet alle 5m2 saunat kelvottomiksi. Asuin itse vuosia 30-luvun tiilikerrostalossa, johon oli vuosituhannen vaihteessa haettu rakennuslupa 4m2 saunan sijoittamiseen makuualkoviin. Talossa oli painovoimainen ilmanvaihto. Onneksi saunaa ei koskaan rakennutettu.

Uskon itse siihen, ettei huonoa saunaa kannata rakentaa. Käyttämättömästä saunasta tulee turhan kallis, väärin varusteltu ja huonosti toimiva varasto

Kohti iloisempia saunoja

estonia-1920
On saunoissa ja kiukaissa tapahtunut piristäviä uudistuksia. Saunoihin löytyy yhä suurempi valikoima erilaisia materiaaleja, design kiukaita, lauderatkaisuja sekä seinämateriaaleja. Esimerkiksi asuntomessujen ideakatalogista (valitse huonetyypiksi Sauna) löytyy näyttäviä esimerkkejä tällaisista innovaatioista. Painopiste sanalla näyttävä, sillä kaikki ratkaisut eivät tee saunoista toimivampia saunakokemuksen mielessä.

On kuitenkin merkkejä siitä, että suomalaiset osaavat vaatia saunoiltaan aiempaa enemmän myös kokemuksen tasolla. Saunoista keskustellaan ahkerasti ja savusaunaharrastajien määrä lisääntyy. Kerrostaloissa huoneistosaunoista ollaan luopumassa ja palaamassa yhtiösaunoihin.

Tärkeintä on suunnitella sauna sen mukaan, millaista käyttöä ja millaisia kokemuksia siitä toivotaan. Kun nämä tavoitteet ovat selvillä, toimivan ja elämyksellisen saunan suunnittelu tarvitsee tietoa yhtälailla kuin muukin suunnittelu. En väitä, etteikö tätä tietoa olisi suunnittelun ja rakentamisen harrastajille ollut aiemmin tarjolla. Väitän, että saunan suunnittelukirjallisuutta ja –toimintaa on hallinnut toiminnallisten vaatimusten tarjoama suhteellisen yksinkertainen suunnittelumalli.

Toisaalta parempaa tietoa on myös ollut vaikea löytää kootusti. Pyrin omalta osaltani korjaamaan asiaa kokoamalla tähän blogiin kokemuksellisen saunan suunnittelun tietoa vapaasti kaiken saunakansan luettavaksi. Toivon, että tämä myös herättää keskustelua hyvien kokemusten mahdollistavien saunojen suunnittelusta ja tuo esiin aiheeseen liittyviä kehitysideoita.

Oma lähestymistapani on ruohonjuuritaso. Pyrin siihen, että jokainen tätä blogia lukenut omakoti- tai mökkirakentaja kykenee tekemään itse tärkeimmät hyvään saunaan tarvittavat suunnittelupäätökset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop