Skip to content

Kokeilu: kiertoilmakiuas parantaa pienen saunan käyttömukavuutta

Saunologia toteutti loppuvuonna 2022 kokeilun, jossa yhdelle pienen huoneistosaunan omistajalle tarjottiin mahdollisuus tutustua Saunumin kiertoilmakiukaaseen omassa kotisaunassaan. Kokeilijalla oli mahdollisuus lunastaa kiuas itselleen kokeilun lopuksi tuntuvalla alennuksella. Tämän seurauksena himosaunoja Erkka vaihtoi vanhan kiukaansa Saunum Primaryyn. Tässä artikkelissa kerron sekä kokeilijan että omia kokemuksiani siitä, mitä hyötyjä kiertoilmakiukaalla voi saavuttaa ja kenen kannattaa siihen investoida.

Mikä on kiertoilmakiuas?

Kirjoitin ensimmäisen kerran Saunologiassa esteettömästä kiertoilmasaunasta vuonna 2018. Seuraavana vuonna tietoisuuteeni nousi virolaisen Saunumin tuoteinnovaatio, saunan ilmankiertolaite Base sekä Saunumin sähkökiukaat, joihin laite oli integroitu. Aloin käyttämään lopputuloksesta nimeä kiertoilmakiuas.

Kiertoilmakiuas on siis sähkökiuas, johon on yhdistetty kiertoilmalaite. Tällainen laite imee päällä ollessaan kuumaa ilmaa ja kosteutta katon rajasta ja puhaltaa sitä lattianrajaan. Tämä sekä tasaa lämpötilaeroja että siirtää löylyjä alemmas saunassa. Kiertoilman puhallusvoimakkuus määrittää vaikutuksen voimakkuuden ja pelkkä ilman liikuttaminen voi saada ilman tuntumaan kuumemmalle.

Saunum laitteiston toimintaperiaatteen visualisointi valmistajan videolta (C) Saunum, lähde YouTube

Olin itse saanut miellyttäviä kokemuksia Saunumista useammassa kohteessa, mutta koska sauna-asioissa tuppaa mielipiteitä olemaan jokaiselle lauteenpainajalle omansa, halusin todistaa ajatukseni kiukaan hyödyllisyydestä myös jonkun entuudestaan tuntemattoman saunojan näkökulmasta. Tästä syntyi tämän jutun idea, josta Saunumin maahantuoja myös innostui. Halusimme tarjota kiuasta kokeiltavaksi johonkin pieneen sähkösaunaan, jossa huonekorkeuden ja tilavuuden rajoitteet useimmiten eniten häiritsevät saunomista. Projekti käynnistyi syyskuun 2022 lopussa, kun julkaisin hakuilmoituksen kiukaan kokeilumahdollisuudesta. Pienen arvonnan jälkeen kokeilu saatiin käyntiin.

Kokeiluympäristö

Kiukaan kokeilijaksi päätyi Espoon Tapiolassa asuva pitkän linjan sauna- ja lätkäharrastaja, yrittäjä Erkka Suominen. Saunomisen ja urheilun yhdistäminen on ollut erottamaton osa Erkan elämäntapaa vuosikymmeniä.

Tykkään kaikenlaisista saunoista. Eräs mieleenpainuvimpia saunoja opiskeluajoilta oli korotettu puolijoukkuetelttasauna. Unelmasauna on vanha puulämmitteinen parvisauna”, Erkka kertoo.

Eniten Erkka tänä päivänä saunoo modernimmassa ympäristössä. Erkan kerrostalohuoneisto kauppakeskus Ainoan yläpuolella edustaa 2010-luvun saunarakentamista. Sauna on pieni, vain 2,7 neliötä (6,5 m3), matala ja integroituu kylpyhuonetiloihin leveän lasiseinän kautta. Lauteita on yksi, peräseinälaude istumiseen, joille mahtuu kunnolla vain kaksi jääkiekkoilijaa ilman varusteita. Saunatiloissa on kohtuullisesti järjestetty koneellinen ilmanvaihto.

Vajaan kolmen neliön sauna koko komeudessaan. Tilat ovat joka suuntaan sen verran tiukat, että edustava kuvaaminenkin on vaikeaa.

Ennen Saunumin asennusta Erkan sauna lämpeni Suomen tunnetuimpiin kuuluvalla Harvia Cilindro -tornikiukaalla. Cilindrossa on mukava 80 kg kiviä, mutta kiuas on auttamatta korkeahko matalaan saunaa. Erkan omassa suosikkisaunassa sen sijaan saunottiin matalan, puulämmitteisen verkkokiukaan lämmössä. Tämänkin takia nykyinen saunakokonaisuus jätti aktiivisaunojan mielestä parantamisen varaa ja Erkka tarttui toimeen kuultuaan Saunologian tarjoamasta mahdollisuudesta kokeilla jotain erilaista saunassaan. Ratkaisuksi valittiin antrasiitin värinen Saunum Primary 9 kW avoimella kivikorilla ja uudella Leil Wifi ohjainyksiköllä. Kiuas on tilaan nähden mitoitettu reilusti.

Kokeilu tehtiin marras-joulukuussa 2022 ja saunologi kävi jututtamassa Erkkaa ennen ja jälkeen sekä kokeili kohennetun saunan löylyt lopuksi samalla penkillä.

Kokemuksia ennen ja jälkeen kokeilun

Aiemman kiukaan kanssa Erkan kokema suurin puute oli saunan epätasainen lämpöjakauma. Jalat piti nostaa ylälauteelle, jos halusi kunnon tasaisemman saunomiskokemuksen. Isolle miehelle pienessä saunassa tämä ei ole pidemmän päälle kivaa, vaikka kiukaalle asennettu Löylyn sielu antoi pientä lohtua. Ennemmin tai myöhemmin saunoessa tuli usein myös ahdistavan kuuma ja syntyi pakottava tarve siirtyä terassille jäähylle. Tätä ongelmaa esiintyy silloin tällöin pienissä saunoissa, joissa lämpöhuippu kohdistuu voimakkaasti päähän ja ylävartaloon.

Primary on omilla jaloillaan seisova kiuas, joka mahtuu suhteellisen pieneen tilaan. Näin ahtaaseen paikkaan normaalisti suositellaan suljetun kivitilan mallia.

Sitten vanha kiuas laitettiin vaihtopenkille. Ja sinne se jäikin. Saunumin kokeilu kohensi selkeästi Erkan saunomismukavuutta. Saunassa viihtyi nyt aiempaa pidempään. Uuden kiukaan kanssa saunaan pystyi halutessaan luomaan erilaisia saunomisoloja vaihtamalla löylyhuoneen tavoitelämpötilan ja puhallinvoimakkuuden yhdistelmää.

Erkan suosikeiksi olivat kuukauden kokeilun jälkeen valikoituneet 80 ℃ puhallinvoimakkuudella 2 tai 70℃ voimakkuudella 1. Näillä saa erilaiset löylyt.

Kiertoilmakiukaan tärkein asia on ilmaa kierrättävä mekanismi. Kun sauna lämpiää normaalisti ilman kiertoilmaa, on kaikki kuin ennenkin ja lämpötilaerot saunassa ovat huomattavia, sillä Primary on varsin korkea. Kierron käynnistäminen kuitenkin tasaa lämpötilaeroja tuntuvasti ja mitattavasti. Aiemmin lämpötilaero katosta jalkalauteelle oli yli 30 C, nyt selvästi alle 15 C.

Erkan saunan lämpötilajakauma lämpökameran kuvassa. Kohdennusongelman takia vertailulukuja ei ole poimittu suoraan tästä kuvasta.

Käynti lauteilla vahvistaa, sen minkä lämpökamera näyttää. Jalkoja ei ole enää pakko nostaa ylälauteelle varpaiden lämmittämiseksi. Huomioi lämpökameran kuvassa näkyvä kohdentumisongelma, lämpötila-arvot on tarkistettu erikseen infrapunakuvasta.

Saunum rokkaa hyvin ja on kovassa käytössä

Yli puoli vuotta kokeilun aloittamisen jälkeen Erkka kertoo, että ” Saunum rokkaa hyvin ja on kovassa käytössä.” Kiuas selvästi löysi oikean paikan ja tuli jäädäkseen. Kuvaushetkellä kiukaan oikealta sivulta puuttui vielä lauteiden väliin tilattu metalline suojaseinä, joka avoimen kivikorin kiukaan kanssa on hyvä turvallisuusväline.

Saunum Leil ohjauspaneeli

Erkan testilaitteistoon kuului Saunumin etäohjattava Leil-ohjauspaneeli. Etäohjaus osoittautui menevälle miehelle käytännölliseksi. Kun joulun alla haastattelin miestä, Erkka ei ollut enää vähään aikaan koskenut paneeliin ollenkaan, vaan käynnisti saunan lämmityksen aina puhelimelta. Saunum Leil -sovellus saa toisaalta vain tyydyttävän arvosanan, mutta Erkka uskoo, että sitä tullaan vielä parantelemaan sillä kuten ohjauspaneelin ohjelmistoa, molempia voidaan päivittää netin kautta.

Saunum Leil Wifi ohjauspaneeli

Kiertoilmakiukaan tai kiertoilmalaitteen hyödyt ja haitat

Kiertoilmatoiminto saunassa voi auttaa ratkaisemaan seuraavia ongelmia:

 • Epätasainen lämpöjakauma katon ja alimpien lauteiden välillä
 • Saunaan tulevan raikkaan ilman huono sekoittuminen huoneilmaan
 • Löylyjen saavutettavuus liikuntarajoitteisille

Nämä ongelmat heikentävät saunan viihtyvyyttä eri tavoin. Ne johtavat saunomisajan lyhentymiseen ja rajoittavat saunan käyttöä. Kaikkia ongelmia on myös jälkikäteen vaikeaa korjata. Toisin kuin kiuasmyyjät vakuuttelevat, yleensä minkään tavanomaisen kiukaan vaihtaminen ei juurikaan vaikuta lämpöjakaumaan. Tämän ongelman aiheuttaa löylyhuoneen katon ja lauteiden mataluus suhteessa kiukaaseen ja se on hyvin tavallinen suomalaisissa saunoissa erityisesti muodikkaiden korkeiden, integroitujen pilarikiukaiden takia. Lämpötilajakauman ongelmaa ei voi korjata helposti ja luotettavasti millään muulla tunnetulla menetelmällä kuin kiertoilmalla.

Vaikka kiertoilmateknologia saakin saunologilta ison peukun, Saunumin nykyiseen kiertoilmatoiminallisuuden toteutukseen liittyy myös tiettyjä rajoitteita. Nämä ovat:

 1. Ilman puhaltaminen synnyttää meteliä
 2. Puhallinmoottorissa on vain kolme ennalta-asetettua voimakkuutta
 3. Puhalluksen suuntaaminen muuttaa olosuhteita saunan sisällä
 4. Löylyhuoneen lämmittäminen tasaisemmin vaatii enemmän lämpöenergiaa.

Kaksi ensimmäistä haastetta ovat nykyteknologian haittoja ja uskon, että tulevissa kehitysversioissa näistä päästää eroon. Kolmas ongelma tuli esiin myös Erkan saunassa ja on aika tavanomainen kaikille pienille tiloille. Koska puhallus tulee yhdestä paikasta, se myös helposti kohdistuu enemmän yhteen kuin toiseen osaan saunaan. Erkan saunassa se on kiukaan vastapäinen osa laudetta, omassa saunassani kiukaan edessä oleva. Ongelma ei ole kriittinen ja voi tulevaisuudessa olla myös teknisesti ratkaistavissa, jos puhallettavan ilman hajottamista parannetaan. Neljäs, energiaa koskeva, haaste sen sijaan on todellinen ja ansaitsee pidemmän pohdinnan.

Suurempi löylytasku, suurempi energian tarve

Eräs kiertoilmakiukaan paljastama tosiasia on se, että mikäli saunaa lämmittää kiertoilmalla lattiatasosta (n. 20 cm) ylöspäin, lämpöenergia todella jakautuu eri tavalla. Tämä tarkoittaa sitä, että saunailman keskilämpötila ensin laskee kiertoilmatoiminnon käynnistämisen myötä.

Jos saunaan haluaa tismalleen saman lämpötilan kuin mihin tavallisessa saunassa on tottunut, esim. 80℃ lämpötilaan, niin kiertoilman kanssa lämpötehoja tarvitaan selvästi enemmän, koska lämmitettävää tilavuutta sekä seinäpintoja on enemmän. Jos aiemmin saunasta lämpisi kunnolla n. 50 % niin 80 % tilavuudesta on yli 50 % lisää. Koska esimerkiksi sähkökiukaan teho on useimmiten kiinteä, joutuu käyttäjä huomaamaan, ettei sauna enää lämpiä samalla. Saunoja voi korjata tilannetta seuraavasti:

 • Esilämmittää saunan selvästi aiottu kuumemmaksi, jolloin lämpöä sitoutuu kiviin ja pintoihin valmiiksi enemmän
 • Hankkii valmiiksi ”ylitehoisen kiukaan”
 • Käyttää sähkökiukaan sijasta lämmitykseen puukiuasta, jossa on enemmän tehoreserviä. Tämä on luonnollisesti mahdollista vain saunassa, jossa on kaksi kiuasta…

Tehostettu esilämmitys auttaa hieman, mutta lämpö tasoittuu varsin nopeasti ja tämän jälkeen kiuas on saunomisen kuluessa koko ajan päällä. Ylitehoisen kiukaan hankinta on kaksiteräinen miekka. Se johtaa helposti siihen, että sauna ”lämpiää” liian nopeasti ja kivet jäävät kylmiksi. Saunumin kohdalla asiaa voisi kompensoida pitämällä kiertoilmaa päällä jo ennen saunan ”lämpiämistä”, jolloin kivet saisivat aikaa lämmetä. Ovea ei voi pitää auki, jos kiukaassa on etäohjaus ja ovikytkin.

Olen itse saanut parhaita kokemuksia viimeisestä tempusta. Eli lämmitän puukiukaan ja käytän Saunum Primarya kiertoilmalaitteena. Tämä johtuu siitä, että puukiukaani on nimellisesti 16 kW tehoinen, eli jopa 78 % sähkökiuasta tehokkaampi!

Eräs kiinnostava havainto kokonaistehotarpeen nousun ohella on se, miten suhteellisen vähän energiaa vaaditaan ilman kierrättämiseen. Saunumin puhallinmoottorin teho on täydelläkin teholla alle 100 wattia, tarkalleen ottaen vain 60 W, siinä missä saunan kiuas haukkaa iloisesti täydet 9 kW. Suhde on siis 1:150.

Yhteenveto: pieneen saunan suuri parannus

Saunologiassa suhtaudutaan usein skeptisesti erilaisiin uusiin saunateknologiainnovaatioihin. Olen kuitenkin kokeillut erilaisia laitteita innokkaasti vaihtelevin tuloksin. Useimmiten ne muuttavat tilannetta, mutta liian vähän. Tilastotieteellisesti ilmaistuna efektikoko jää liian pieneksi.

Saunumin kiertoilmalaitteet ja -kiukaat ovat mielestäni merkittävin parannusratkaisu, jonka saunaan voi helposti jälkiasentaa, ainakin perinteiseen saunateknologiaan verrattuna. Esimerkiksi ilmanvaihdon parantaminen on monissa Erkan tai oman saunani tyyppisissä kohteissa huomattavasti vaikeampaa tai jopa mahdotonta. Liian matalan katon kanssa on myös vaikea tehdä ihmeitä. Kiertoilmalaite on ainoa tehokas lääke näihin tiloihin, jos se tulee vielä kiukaan mukana, niin sähkölaitteiden kokonaismäärä ei kasva.

Olen suositellut Saunumia myös joillekin Saunologian neuvonta-asiakkaille. Esimerkiksi eräs lukija Kouvolasta oli ostanut lähes uuden omakotitalon, jossa lämpötilajakauma oli poskellaan. Tuliterää saunaa ei haluttu peruskorjata, mutta hankkimalla tilaan kiertoilmakiukaan, omistaja sai saunakokemuksen pelastettua ja parannettua kertaheitolla.

Saunumin Suomen maahantuotavien kiertoilmalaitteiden hinnat alkavat 1240 eurosta, sähkökiukaan ja ohjauspaneelin kokonaisuudet  1790 €.


Artikkeli toteutettiin kaupallisessa yhteistyössä maahantuoja Saunum Finlandin kanssa.

Kiitokset Erkalle ja Ristolle yhteistyöstä hankkeen toteutuksessa!

3 thoughts on “Kokeilu: kiertoilmakiuas parantaa pienen saunan käyttömukavuutta

 1. Walker

  A lot of good and valuable information in this article Lassi. Thank you!

  Am I correct that this ‘small sauna is only’ 60″x72″x94″ ?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop