Skip to content

Esittelyssä baijerilaisia saunapaikkoja – Munchen, Ainring ja Berchtesgaden

Saunologian Kaakkois-Saksan saunakollaasin viimeinen osa esittelee neljä uutta saunakohdetta. Irrotin nämä edellisestä julkaisusta, jotteivät ne jäisi Euroopan suurimman kylpylän varjoon. Lue myös saksalaisten saunatapoja esittelevä artikkeli  ymmärtääksesi, miten Baijerissa käytännössä saunotaan! Kohteet ovat Muller’sches Volksbad ja Dantebad Munchenissa, Reiter Alm Ainringissa ja Watzmann Therme Berchtesgadenissa. Matka alkaa Münchenista.


Münchenin kaupunki on Saksan kolmanneksi suurin noin puolellatoista miljoonalla asukkaallaan. Tämä osavaltionsa pääkaupunki ylläpitää laajaa M-Baeder nimistä uimahalli- ja saunalaverkostoa (saunalan käänsin saksalaisesta termistä saunalandenschaft). Toimintaa pyörittää infrastruktuuripalveluista vastaava Stadtwerke München (SWM). Tällä hetkellä tällaisia saunalaitoksia kaupungista löytyy yhdeksän. Vierailin niistä parissa.

Muller’sches Volksbad

Muellersches volksbad näyttävä julkisivu vuodelta 1901

Tarina alkaa historiallisesti merkittävästä ja näyttävästä, kaupungin keskustasta löytyvästä Müller’schesin kylpylystä. Kylpylä muistuttaa monin puolin sisätiloiltaan Helsingin Yrjönkadun uimahallia. Saunaan halajava voi lunastaa 18,50 euron pääsylipun, jolla saa hikoilla neljä tuntia. Uimahalliin on erillinen pukutila ja edullinen alle viiden euron sisäänpääsymaksu.

SWM: saunaloista poistutaan portin kautta, vieressä nököttää usein maksupääte mahdollisesti kortilta puuttuvan ajan maksamista varten.

Sisäänpääsyä valvoo magneettista kellokorttia lukeva kääntöportti, joka osaa rahastaa lisää, mikäli kylpyaika sattuu ylittymään. Sisäänkäynnin jälkeen kortti syötetään lukittavan turvalokeron oven, josta irtoaa rannekkeeseen kiinnitetty avain. Lokerikko on henkilökunnan valvovan katseen alla, pöydän vastapäätä. Yläkerrasta löytyvät jaetut pukeutumistilat ja varsinainen pukukaappi.

Volksbadin avaimellinen tallelokero

Sauna/kylpyläosasto löytyy nopeasti. Tarjolla neljä hikoilukylvyn huonetta, höyrysauna, suomalainen sauna, sekä lämmin- ja ilmahuoneet. Roomalaisen tunnelman takaa pieni uima-allas korkean kupolin alla.

Pieni, mutta näyttävä uima-allas kupolin alla

Paikka on hyvin kompaktin kokoinen, mutta erittäin tyylikäs ja entisöity 1900-luvun alun linjalle uskollisesti. Perjantai-iltana tunnelma oli hyvin rauhallinen.

Saksalainen pariskunta saunomassa
Saksassa pariskunnat ovat keskeinen kohderyhmä. Sekasaunominen mahdollistaa myös heteroiden yhteisen ajanvieton. Tässä tapauksessa SWM:n mallit hikoilevat suomalaistyyppisessä saunassa. Kuvalähde: SWM.de

Höyrysauna oli vaikuttava. Kattokorkeus on hämmentävä, etenkin kun sen valoja ei enimmäkseen edes massiivisen sumun takia erota. Höyryhuoneeseen kuuluu myös varsin näyttävä suihkupatsaan ja vesiputouksen yhdistelmä – silloin kun sen sattuu höyryn seasta näkemään.

 

Volksbadin höyrysauna, pressikuvan näkyvyys epätavanomainen. Vieraillessani saunassa ei nähnyt juuri mitään.Kuvalähde: SWM.de

Toinen kiinnostava tila oli ensimmäistä kertaa elämässäni kokemani lämminilmahuone.

Se oli todella miellyttävä kokemus. Se muistutti ilmanvaihdollista erästä Itämeren rannan jurttasaunaa, jossa veti voimakkaasti… Lämpö oli kuitenkin tasaisempaa ja pienen tovin päästä hiki nousi pintaan. Kuumailmahuoneen (n. 70 astetta) tunnelmaan en sen sijaan pystynyt pääsemään. Molemmat olivat hyvin valaistuja.

Ja viimeiseksi suomalaiseen saunaan. Matalat odotukset eivät ylittyneet matalassa saunassa. Mittari näytti 90 astetta ja ilma oli raskas. Käänsin 15 minuutin tiimalasin tullessani ympäri, mutta käärin pyyhkeeni ja nousin kannoiltani ennen tätä. Päivä olikin jo pitkällä.

Müllers'ches Volksbadin suomalainen sauna.
Münchening Müllers'ches Volksbadin suomalainen sauna. Kuva: SWM.de

Saunaosasto avoinna päivittäin 9:00-23:00.

SWM:n saunoissa on jatkuvasti erilaisia tapahtumia ja muita poikkeuksia. Näistä löytää tietoja tällä hetkellä parhaiten jokaisen saunan omalta kotisivulta: https://www.swm.de/privatkunden/m-baeder/sauna/

Dantebad

Dantebad ulkoa

Toinen kaupungin testattu saunala löytyy keskustan luoteispuolelta. Dantebadin ison uimakeskuksen saunaosasto palvelee ympäri vuoden, silloinkin kun maauimala on kiinni.

Saunaosastolle myydään erillisiä pääsylippuja (aikuiset 18,50 e), joiden hinnalla pääsee myös uimahalliin. Kylpyaikaa on neljä tuntia ja opasteet kehoittavat varaamaan vähintään kaksi tuntia. Aika otetaan magneettisen avainkortin avulla, joka avaa ensin kulun pukuhuoneeseen. Pukuhuoneessa kortti sijoitetaan lukittavaan kaappiin, josta irtoaa vedenkestävä avainranneke. Vaatetuksen vähentämisen jälkeen suuntaamme yläkerran saunaosastolle.

Saunaan pääsee myös hissillä ja kokonaisuuden saavutettavuus vaikuttaa lupaavalle. Tapaamani saunapalveluista vastaavan Christian Knottin mukaan kaupunki pyrkii tarjoamaan kylpymahdollisuuksia mahdollisimman laajasti kaikille kaupunkilaisille. Saavutettavuuden lisäksi saunoissa ei ole ikärajoja, toisin kuin esimerkiksi läheisen Erdingin kylpyläkeskuksen saunamaailmaan.

Christian Knott vastasi kysymyksiini SWM:n saunakohteista

Saunaosasto kätkee sisäänsä kolme eri tyyppistä saunaa ja laajan vilvoittelu- sekä peseytymisalueen. Erityisesti kylmäaltaat ja jalkakylvyt (eli itse täytettävät jalka-altaat) on järjestetty esimerkillisesti. Tiloissa on pari suihkupistettä sekä runsaasti pieniä lokeroita että naulakoita.

Dantebadin yleinen tila on kompakti. Kuvalähde: SWM.de

Ensimmäinen eteen tuleva sauna on kristallisauna. Sen lämpötila on 60 astetta ja kosteus 30-40%. Sanarium tuotenimellä tunnettu saunalaitteisto annostelee ison, avoimen sähkökiukaan kiville verkkaisasti vettä. Saunassa on varsin voimakas, mutta miellyttävä eukalyptuksen ja mentholin tuoksu. Laudetilaa riittää ja talon puolesta on ainakin puoli tusinaa laudetyynyä. Matalassa saunassa on neljä laudetasoa, joilla lämpömäärää voi annostella.

Seuraavana on vuorossa alppisaunaksi (SaunaAlm) nimetty suomalaistyyppinen sauna. Tässä saunassa on myös näyttä U-mallinen laude ja kolme tasoa. Sauna on kooltaan varmasti yli 30 neliötä ja ilmatilaa on myös enemmän, ylimmän lauteen ja katon välisen korkeuseron ollessa suomalaisten standardien mukainen.

Ja siellä on lämmin! Saunan lämpötila huitelee jossakin 90 asteen korvilla, mutta siitä huolimatta siellä on tuntuvan kosteaa. Suomalaisen sijaan tämän huone tuo itselleni mieleen venäläisen banjan. Lauteiden keskellä on suuri vapaa lattiatila aufgussia varten. Dantebadin suomalaisessa saunassa oli tasatunnein tarjolla aufgussia. Vaikutelma alppisaunasta on positiivinen, tosin sen ilmanvaihto tuntuu hieman riittämättömälle omaan makuuni – en toisaalta ole koskaan ollut sata-asteisen saunan ystävä.

Aufguss on saksalaisten nimitys käytännölle, jossa henkilökuntaan kuuluva löylymestari luo ensin omaan tahtiinsa löylyä rauhallisesti. Tämän hän jälkeen kiertää saunassa löyhyttelemässä näyttävästi suurta pyyhettä käyttäen löylyjä lauteilla makaavien ja pää polvien välissä kyyhöttävien saunojien suuntaan. Lisää juttua aufgussista erillisessä artikkelissa.

Alle kymmenen minuutin show’n aikana löylyä luodaan kolme kertaa, kunnes löylymaisterin esimerkin mukaisesti on aika poistua jäähdyttelemään. Tässä vaiheessa olo onkin jo varsin lämmin. Onneksi Dantebadissa on erittäin hyvät vilvoitteluvaihtoehdot. Ainoastaan ulkoterassi on jäänyt liian pieneksi, mutta muuten jäähdyttely onnistuu hyvin vaikkapa kylmävesialtaassa.

Dantebadin kristallisauna. Kuvalähde: SWM.de

Viimeinen sauna Dantebadissa on höyrysauna. Noin 40 asteinen ja erittäin kostea (yli 90% RH) sauna on todella voimakkaasti hajustettu. Haju ei miellytä, enkä myöskään totu siihen viidessä minuutissa, joten luovutan. Höyrysaunassa saksalaiset eivät muista saunoista poiketen käytä pyyhettä istuma-alustana, vaan istumapaikka huuhdellaan ennen käyttöä. Ottaen saunojen bakteereja ja viruksia koskevat tutkimukset, joiden mukaan laudelämpötilan olisi hyvä kohota 60 asteen tienoille, tämäkään käytäntö ei lisännyt tilan viehättävyyttä.

Hallilla pitäisi olla myös pieni ravintola, jota en kuitenkaan ehtinyt löytämään. Toisaalta saunaosastolta löytyy sekä mehu- että virvoitusjuoma-automaatti, joiden avulla janon voi sammuttaa. Saksalaiseen tapaan omien eväiden nauttiminen on jopa suosittua, joten ravintolaa ei välttämättä tarvitakaan.

Kaikki Münchenin kaupungin saunalat löytyvät seuraavasta kartasta:

Reiter Alm Ainringissa – saunakonseptien showroom

Pieni kylpylähotelli Reiter Alm edustaa alppiestetiikka parhaimmillaan

Kävimme lounasaikaan tutustumassa Salzburgin kupeeseen, Saksan puolella olevaan Ainringiin kotiutuneen suomalaisen hyvinvointiyrittäjä Esa Rannan hotelliin. Esan kylpylähotelli Reiter Alm toimii samalla hänen kylpylä- ja saunakonsepteja myyvän yrityksensä show roomina.

Esa Ranta

Esa tunnetaan Suomessa useammista kylpylähotelleista sekä viimeisimpänä Flamingo kylpyläkeskuksen suunnittelusta. Hän on kuitenkin siirtynyt saksaan ja omistaa siellä Kurland nimisen yrityksen. Kurlandin valikoimiin kuuluu mm. lukuisia eksoottisia saunakonsepteja sekä hyvinvointituotteita.

Steinbad-saunassa on kiukaan sijaan korillinen kuumia kiviä. Kuva: Kurland

 

Reiter Alm kylpylähotelli on pittoreski hirsirakennus alppien kupeessa. Se on myös Kurlandin tuotteiden, palvelujen ja saunakonseptien esittelytila. Tällä hetkellä työn alla oli mm. Kurlandin suomalainen sauna.

Kurlandin suomalainen sauna on nimetty kiusoittelevasti Aito saunaksi

Sauna rakentui Huliswoodin toimittamasta kelohirrestä ja tulisi lämpiämään AK-110–kiukaalla. Erittäin kutkuttava yhdistelmä, johon Esan yritys oli suunnitellut suomalaisen saunaseremonian. Harmittavasti sauna ei ollut vielä käyttökunnossa.

Reiter Almin rakenteilla olevaan suomalaiseen saunaan oli tulossa Aito-kiukaan 110 malli, joka onkin varsin näyttävä uuni (AK-110)
Kohde valmiina - Kertalämmittäinen Aito-kiuas AK110 saksalaisessa suomalaisessa Aito-saunassa

Kurkistelimme kiinnostaviin valmiisiin ja keskeneräisiin mallisaunoihin, mutta aika ei ollut sopiva saunomiseen.  Esa suositteli meitä jatkamaan matkaamme Berchtesgaden kaupunkiin, jossa olisi myös tarjolla kylpyvaihtoehtoja. Lupasimme ehdottomasti palata uudestaan Ainringiin paremmalla ajalla!

Brechlbad-saunassa mieto lämpö ja voimakas kuusen tuoksu

Tutustu kohteeseen verkossa: https://www.reiteralm.de/

Saunat ja hoidot on esitelty täällä: https://www.reiteralm.de/wellness-sauna-alm

Berchtesgaden ja Watzmann Therme

Watzmann Therme ulkoa helmikuun iltapäiväauringossa.

Berchtesgadenin pikku kaupunki sijaitsee Saksan äärimmäisessä kaakkois-nurkassa, Itävallan vuorten syleilyssä. Berchtesgaden tunnetaan matkailukohteena Hitlerin Kotkan pesästä. Hotel Edelweiss on kaupungin maamerkkihotelli ja kelkkailun kiintopiste. Edelweissin sauna tarjonta jätti meidät kuitenkin kylmiksi, sillä oltiin jo iltapäivän puolella ja ainoa tarjolla ollut kylpyläpaketti oli koko päivän sauna- ja hoitokokonaisuus hintaan 98€!

Watzmann Thermen sauna-alueen ulkotilat. Kuvalähde: Watzmann Therme

Onneksi kaupungista löytyi toinenkin kylpylä saunoineen. Watzmannin perheystävällinen kylpylä käsittää uima-altaiden lisäksi sauna-alueen. Sieltä löytyy seitsemän saunaa. Saunojen lisäksi paikalla on erinomaiset ulkoalueet, aurinkotuoleja ja kylmävesiallas. Helmikuussa oli myös lunta. Sisätiloista löytyy valoisa baari, joka tarjoaa laajan juomavalikoima erilaisiin janoihin (jos kysyt, vastaan kyllä). Kahden tunnin sisäänpääsy aikuisille 17,70€, neljä tuntia 21,40€.

Luolasaunan kiuas on piilotettu hiilivaunun näköiseen metallihäkkiin, joka näyttää työntyneen ulos seinästä alkavasta käytävästä. Kuvalähde: Watzmann Therme

 

Sauna valikoima painottuu määrään. Höyry- ja infrapunasaunan lisäksi paikasta löytyy neljä kuivaa ja kuumaa saksalaisittain suomalaistyyppistä saunaa. Kuumien saunojen sisustustyyli vaihteli valoisasta näyteikkunasauna hyvin tumman sävyiseen kivisaunaan. Luolahenkisen saunan kiuas oli rakennettu vanhan ajan kaivosten malmivaunun näköiseen kuosiin.

Sisustusta lukuun ottamatta kaikki kuumat saunat muistuttavat toisiaan. Saunat on hajustettu jos ollenkaan. Näiden lisäksi löytyy 65 asteinen ja kostea alppisauna. Saunat ovat kohtuullisen tilavia. Monet saunoista ovat lauteita myöten niin kuumia, että paksua pyyhettä tarvitaan suojelemaan herkkiä ruumiinosia. Saunojen ilmanvaihto oli tyydyttävä.

 

Maisemasaunassa on suuret ikkunat, mutta maisema ei ole alueen paras. Kuvalähde: Watzmann Therme

 

Kylpylässä on tarjolla aufgussia vähintään tunnin välein. Aufgussia tarjoillaan hieman vaihtelevilla teemoilla, mikä tarkoitti yleensä jonkun lisäelementin sisällyttämistä esityksen ympärille. Esimerkiksi löylyveteen sekoitettiin sitruksen hajuista tuoksua ja yleisölle tarjoiltiin hedelmäviipaleita.

Watzmannin infrapunasauna on parhaita testaamiani. Luulen että lauteiden suunnittelu makaamista varten ja infrapunasäteilijöiden sijoitus tämän mukaisesti vaikutti asiaan. Saunassa on miellyttävä ilmanvaihto ja jo kymmenessä minuutissa säteilyn vaikutus alkaa tuntumaan.

Opastukset vain Saksaksi, mutta henkilökunta puhui ja sieti riittävästi englantia, ettei Saksan kielen puutteista syntynyt ongelmaa.

Kuvia ja esittelyn Waltsmannin saunoista löydät kylpylän omilta verkkosivuilta: http://www.watzmann-therme.de/en/areas/sauna-area/saunas/

Loppusanat - mihin mennä?

Kaupungin saunalat ovat kiinnostavia ja niitä löytyy Munchenista runsaasti lisää. Berchtesgaden ja erityisesti Ainring tarjoavat erilaiset ympäristön turistille. Ainringiin tekisi mieli palata niin maisemien kuin kokeilematta jääneiden saunojenkin takia. Liikematkalla tai Oktoberfesteilla Baijerissa käydessä Muller'sches on vierailun arvoinen pelkästään arkkitehtonisesta näkökulmasta.

Kiitokset Esa Rannalle haastattelusta ja lounaasta sekä Christian Knottille ja SWM:n organisaatioille tiedoista!

5 thoughts on “Esittelyssä baijerilaisia saunapaikkoja – Munchen, Ainring ja Berchtesgaden

 1. Arto M

  En malttanut olla kirjoittamatta omaa mielipidettäni suomalaisesta brändistä nimeltä Sauna. Ja nimenomaan Wellness matkailuun ammennetussa euroopassa.
  Se ei mielestäni ole lämpö ei rakenne eikä löylyssä viihtymisen aika.
  Vaan yksinkertaisesti, terve suhtautuminen omaan alastomuuteen muiden, myös vastakaisen sukupuolen seurassa saunassa. Eli lyhykäisesti sauna-alastomuus.
  Tämä on se juttu millä eroopasta hävitetyn saunakultuurin perustat on pesty puhtaaksi ja terveeksi. Uskon myös vakaasti että tämän takana on suomalais isännät, jotka ovat tarjonneet saksalaisturisteille saunapalveluja 50-60 luvulla.
  Tätä saunan tarinaa kun vertaa esimerkiksi saksalaisten sauna bordellin tarinaan, niin jokainen ymmärtää minkä varaan voi Wellness matkailupalveluja rakentaa.
  Me myös pystyimme säilyttämään tämän saunapuhtauden yli uskontojen vainojen.
  Mikä lienee ollut myös ainut selviytymiskeino näillä leveysasteilla, pienestä jääkaudesta. Jolloin peseytyminen ilman saunaa olisi ollut mahdottomuus.

  Tästä näkulmasta lähestyen en yhtään ihmettele ulkomaanelävien kiinnostusta oikeaan saunomis tai löylynheitto tapaan, johon todellakin on saanut antaa kommentteja pyynnöstä ; )
  Hieman on täytynyt ohjeistaa " ohjekirja kansaa " kellottomuuteen ja normaaliin saunakeskusteluun saunassa. Minkä jälkeen se on ilman kielimuureja toiminut loistavasti.
  Saunapukeutumisen suhteen ei ole esitetty kysymyksiä. Mikä mielestäni osoittaa vain bränin vahvuutta : )

  Vastaa
 2. Arto Murto

  Kiitos jutusta.
  Olen useampaan kertaa, monella saitilla kommentoinut meidän yhteissauna kultuurimme hiljaista " häpeään " hautaamista.
  Mutta useilla Euroopan matkollani joutunut sauna " isäntien " tuomariksi, heidän mielestään oikeasta saunomisesta ? Toki heidän omasta pyynnöstään.
  Tähän on ollut pakko hakea vastauksia kirjallisuudesta.
  Parempaa teosta kuin Sauna kautta aikojen, vuodelta 1967 Martti Vuorenjuuri, en ole löytänyt.
  Tuota teosta olen suositellut saunan ja etenkin suomalaisen saunan historiasta kiinnostuneille. Teoksen luettuaan jokainen voi ymmärtään suomalaisen saunomisen arvostuksen maailmalla.
  Noita saunoja arvostavia hotelleja voi hakea Wellness Heaven sivustolta. Itse olen vieraillut vaimoni kanssa useassa sivuston kohteessa, pettymättä.

  Vastaa
   1. Arto M

    No näitä " väärin sammutettu " palopääliköitä on aina maailmaan mahtunut.
    Mutta oikeasti me olemme jo melko syvälle kuopanneet oman yhteissaunomis kulttuurimme. Vaikka hyvin tiedämme uima-asun kuulumattomuuden saunaan, niin tällekin käytännölle on haettu puolustavia näkökantoja jopa erillis saunoissa ( misten ja naisten).
    Perustellen ulkolaisten turistien kokemaa alaston häpeää suomalaisessa saunassa, sekä puhtautta.
    Maailmalla saunoneena tiedän ,että niin aasialaiset kuin amerikkalaiset osaavat käytää pyyhettä pääosin istuinpaikkansa suojaamiseen omalta hieltä loistavasti.
    Ja tämä, jos mikä on hyvä ja hygieninen saunomistapa. Säästäen lauteita tolkuttomalta pöpöjen jahtaamiselta. Eli turhan kuluttavalta pesulta hiestä.
    Enkä näe uima-asun toimivan tässä paremmin kuin hyvän froteepyyhkeen.
    Ja tuolle paikalle on myös seuraavan mukavampi istua, kuin märälle "lätäkölle". Mietiskellen edellisen mahdollisia hygienia puutteita.
    Meidän pitäisi kieltää tämä pefletti kulttuurimme pian, pilaamasta ympäristöä, niin saunassa kuin luonnossa.
    Tämä nyt hieman lipsahti puolustus puheeksi eurooppalaisten saunakeskusten pyyhkeen käytölle. No, en puolustaisi, jos ei olisi parempi ; )
    Toimii myös "aasin siltana" saunakokemukseen suomessa:
    -Olin itse paikalla kun suomalaiset metsäinsinöörit kokoustiva eräässä saunakeskuksessamme.
    Saunaosastolle sattui laskeutumaan pikkupussillinen saksalaisia matkanjärjestäjä naisia. Ilman rihmankiertämää, saunapyyhe kauniisti taitettuna käsivarrelle.
    Tällöin suomalainenkin metsämies koki itsensä väärin pukeutuneeksi saunaosatolla, ja uimahousujen poistamiseen ei vaadittu kuin silmänräpäys.
    No, tuosta kiireestä johtuvaan pefletin väärinpäin asettamiseen saunassa, saisi sitten ihan oman jutun....

   2. Lassi A Liikkanen

    Hieno mielipiteen ilmaisu! Kirjoitin itse näkemyksistäni saksalaisen ja suomalaisen tyylin välillä Saksaa yleisesti käsittelevän artikkelin yhteydessä.

    Olen monin paikoin kanssasi samalla linjalla. Suomessa on myös niin paljon yksityissaunoja, että en koe tarpeelliseksi tehdä julkisella puolella älyttömiä joustoja erikoisryhmien palvelemiseksi.

    Kertakäyttöinen laudeliina eli pefletti on kyllä minusta todella surullinen keksintö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop