Skip to content

Allas Seapool sauna tarjoaa leppoisia löylyjä Stadin meriuimalassa

Saunologia kokeili  helsinkiläisen meriuimala Allas Seapoolin saunapalveluita. Seapool sauna osoittautui mukavaksi, suomalaisia mietojen ja kosteiden löylyjen perinteitä kunnioittavaksi kohteeksi. Identtisten sähkösaunojen ympärille on tuotettu kiitettävästi oheispalveluita, joista uima-altaat ovat vain näkyvin osa. Suositellun saunakohteen merkin Seapool saa selkeästi toteutusta palvelusta ja onnistuneesta joskin yksipuolisesta löylykokemuksesta.

Saunamatkailijan pikaohje

Tarjolla sähkösaunoja aamusta iltaan miehille ja naisille sekä vuokrattavissa oleva yhteissauna. Saunoissa käytetään uima-asua satunnaisia alastonuinti-iltoja lukuun ottamatta. Naku-uinti ja muut erityistapahtumat on listattu netissä. Saunapalvelut ovat ensisijassa oheispalveluita ulkoilmauimalalle, mutta eivät estä saunanautintoja. Saunojalle on tarjolla mieto sähkösaunakokemus, jossa saa kuitenkin yrittämällä kunnon löylyt.

Sisäänpääsy: aikuiset 12€/krt, lapset (3-11 v.) 6€ (maks. aika 10 h). Sarjalippuja ja kausikortteja myynnissä. Liput voi ostaa verkkokaupasta

Aukioloajat: ma-pe 07:00–21:00, la 09.00-21.00 ja su klo 10:00–20:00. Pyhien poikkeukset löytyvät verkkosivuilta.

Hyvää:

 • Sijainti
 • Aukioloajat
 • Uintimahdollisuudet
 • Siisteys

Parannettavaa

 • Pukutilat
 • Ruuhkahuiput
 • Esteettömyys
Saunologian arviot
Löylyt ★★★★☆
Ilmanlaatu ★★★★★
Vilvoittelumahdollisuudet ★★★★☆
Pesu- ja pukeutumistilat ★★☆☆☆
Oheispalvelut ★★★★☆
Vinkit
Ota ehdottomasti mukaan uima-asu ja pyyhe, suosittelen myös rantasandaaleja sekä muita uintivarusteita ja juomapulloa.Löylyä kannattaa heittää reilusti, alimitoitetun löylykauhan heiluttelun sijaan rohkaisen löylynystäviä heittämään kolmanneksen kiulullista, muut saunojat huomioon ottaen.

Saunojen lämpöluokitukset

Lämmin ja kostea Kuuma ja kostea
 • Tilaussauna
 • Miesten sauna
 • Naisten sauna
-
Lämmin ja kuiva Kuuma ja kuiva
- -
171219-allas-seapool-saunologi-8757mur
Saunologi Allas Seapoolin yhteissaunan lauteilla

Saunaan Presidentinlinnan kupeessa

Vuonna 2016 avautunut Allas Seapool on toinen Helsingissä huomiota keränneistä uusista ”saunoista”. Sauna lainausmerkillä, sillä kysymys on ensisijaisesti uimalaitoksesta. Eikä mistä tahansa uimahallista, vaan Helsingin vanhan keskustan ytimeen, Kauppatorin laitaan, Presidentin linnan edustalle, Uspenskin katedraalin viereen perustetusta meriuimalasta.
Uimalan altaat kelluvat todellakin meressä ja yksi niistä myös sisältää puhdistettua, lämmittämätöntä merivettä. Pääallas (25 x 15 m) on lämmitetty kuten myös kesäisin käytössä oleva lasten allas (17 x 11 m).

171219-allas-seapool-panorama
Allas Seapool - näkymä uimalarakennuksen katolta Kauppatorin edustalle

Erikoisen uimalasta tekee sen sijainnin lisäksi sen omistuspohja. Allasta rahoitettiin modernisti ensin vuonna 2015 joukkorahoituksella ja sitten vielä 2016 erillisellä osakeannilla. Omistajia on nykyisellään toista tuhatta .

Kävin itse Seapoolissa (siipuulissa) ensimmäisen kerran syksyllä 2016. Tällöin saunoista ei jäänyt hyvää vaikutelmaa ja arvelin sivuuttavani kohteen saunakohdearvioinnissa. Saunat remontoitiin seuraavana talvena ja kun vierailin uudestaan marraskuussa 2017, yllätyin niistä positiivisesti.

Yhteissaunassa ja miesten saunassa saikin nyt kunnon löylyt! Paikkaahan kehtaa suositella saunankin takia!

171219-allas-seapool-kiukaan-reuna-1355
Allas Seapoolin saunoista löytyy jättimäisiä Ikin Pilari sähkökiukaita

Tässä postauksessa kerron Allas Seapoolin saunapalveluista ja kenelle sitä suosittelen.

Reitti löylyihin

Saunaan pääseminen alkaa monella tänä päivänä netin kautta. Allas Seapool on voimakkaasti läsnä sosiaalisissa medioissa. Heillä on myös selkeät verkkosivut, joista palveluita voi etukäteen ostaa. Sivut on toteutettu suomeksi ja englanniksi. Lipun ostaminen ennakkoon on helppoa, sillä Seapooliin ei tehdä aikavarauksia, vaan lippua voi käyttää kun se itselle sopii.

Ainoa verkosta puuttuva tieto on tilaussaunan reaaliaikainen varaustilanne. Tämän avulla satunnainen saunaturisti voisi arvioida saunojen saavutettavuutta.

Allas Seapoolin löytäminen ei ole vaikeaa (katso kartalta). Sinne on noin kilometrin kävelymatka Helsingin rautatieasemalta. Lähellä sijaitsevat myös raitiovaunupysäkit. Ratikat 2, 4, 5 ja 7 pysähtyvät Allas Seapoolin lähistöllä. Lähin julkisen liikenteen pysäkki on kuitenkin Suomenlinnan lautan laituri, joten turisti voi yhdistää Seapool käynnin esimerkiksi Suomenlinnan visiitin jatkoksi.

171219-allas-seapool-ranneke-120910
Allas Seapool ranneke avaa portin ja pukukaapin oven

Allas Seapoolin saunat ovat osa isompaa rakennuskokonaisuutta, johon kuuluu ravintola ja terasseja. Uimalan kassalta saa pääsymaksua vastineeksi rannekkeen, jonka avulla kääntöportista pääsee kylpylän alueelle. Maksu oli kirjoitushetkellä 12€ aikuisille. Samalla voi vuokrata mahdollisesti unohtuneen pyyhkeen tai uima-asun.

171219-allas-seapool-turnstile-120904
Allas Seapoolin kääntöporteistsa pääsee rannekkeella

Saunat ja pukutilat sijaitsevat kylpylän eteläpäädyssä, sisäänkäynnistä suoraan eteenpäin. Rannekkeen avulla voi lukita tavaransa miesten, naisten tai yhteisökäytössä olevan pukuhuoneen pieniin kaappeihin. Pukuhuoneista paikka saa eniten pyyhkeitä.

171219-allas-seapool-miesten-kaapit-1358
Allas Seapool pukeutumistilat miesten puolella ovat kovin ahtaat

Pukutilat ovat kävijä- ja kaappimäärään nähden erittäin niukat. On selvää ettei täälläkään ole sovellettu saunatilojen mitoitusohjeita, vaan tilat on optimoitu tila äärimmilleen pukeutumismukavuuden kustannuksella. Valitettavasti tämä on enemmänkin sääntö kuin poikkeus pääkaupunkiseudun saunapaikoissa.

171219-allas-seapool-saunasymbolit-grafiikka-1369
Hyvät ohjeistukset ja selkeät symbolit auttavat uuttakin kävijää navigoimaan Allas Seapoolissa

Saunat ja saunapalvelut

Jokaisen pukuhuoneen yhteydessä on myös oma saunansa. Sunsaunan toteuttamat Seapoolin saunat ovat keskenään lähes identtisiä. Naisten ja miesten saunoihin mahtuu 15–20 henkilöä ja tilaussaunaan (nimeltään Yhteisösauna) hieman vähemmän. Saunojen tyyli on hillityn moderni ja selkeän puinen. Värimaailma on maanläheinen ja seesteinen. Seapoolin saunat on varustettu samanlaisilla Pilari-Iki –sähkökiukailla.

171219-allas-seapool-yhteisosauna-1353
Allas Seapool yhteisösauna edustaa tyyliltään muitakin paikan saunoja

Yhteisösauna on kaikkien vierailijoiden käytössä silloin, kun sitä ei ole varattu ryhmän tai tapahtuman käyttöön.Yhteisösaunassa voi uima-asussa tavata toisen sukupuolen edustajia, oman sukupuolen saunassa uima-asu on valinnainen. Kertakäyttöisiä istuinalusia löytyi ainakin miesten saunan ulkopuolelta.

Seapoolin sauna tilauskäyttöön palvelee myös yrityksen erityisten saunaelämysten toteutuspaikkana. Kirjoitushetkellä joulukuussa 2017 Allas tarjoaa saunan ympärille suunniteltuja hyvinvointipalveluita otsikoilla Wild Herbs Sauna Experience, Winter Sauna Experience ja Saunayoga Experience. Elämykset maksavat 120€ per henki. Niihin kuuluu tapahtuman jälkeinen sauna menu -ruokailu.

171219-allas-seapool-kiukaan-ikkunanakyma-1356
Allas Seapool saunan ikkunoista avautuu Suomenlahti

Allas Seapoolin Tiina Vainio kertoo elämysten houkuttelevan aasialaisten turistien lisäksi myös kotimaisia elämysmatkailijoita. Yrttisauna vetoaa Tiinan mukaan erityisesti naiskävijöihin.

Palveluvalikoimassa on kaksi kertaa viikossa myös pelkkä saunajoogatunti (25€/krt/45 min) sekä vaihtuvaa ohjelmaa. Tämän lisäksi uimalassa on tarjolla erilaista uimiseen ja hyvinvointiin liittyvää tapahtumaa uima-altaan ympärillä.

Uima-allas ja ulkotilat vaikuttavat oleellisesti paikan viihtyisyyteen. Lämmitetty uima-allas on milloin vain vaikuttava kokemus jo itsessään. Kylmänä vuodenaikana se entisestään korostuu.

171219-allas-seapool-sundeck-1373
Allas Seapoolissa on erinomaiset ulkotilat, tässä kohtaa syksyä terassille paistoi välillä aurinkokin

Jäähdyttelymahdollisuudet saunomisen välissä ovat uima-altaiden ansiosta hyvät. Kiitettävää arvosanaa en voi kuitenkaan antaa, sillä katettua vilvoittelutilaa ei muutoin juuri ole. Pukuhuoneista pääsee joko suoraan ulos tai yhdyskäytävälle. Ravintolaan ei tee mieli mennä uimapuvussa ja mikäli yhteisösauna on varattuna, ei sisätilaa juuri ole.

171219-allas-seapool-muut-tilta-1371
Yhteisösaunan vierestä löytyvä kabinetti ei selvästikään ole tarkoitettu kaikille 60:lle pukuhuoneen käyttäjälle

Kokemuksia Allas Seapoolin löylyistä

Heti saunaan astuessa aistii Allas saunan puisen sisustuksen vienon tuoksun. Tämä on erittäin tärkeä pieni elementti, joka etäännyttää kaupunkitunnelmasta. Kaupunki ei nimittäin muuten katoa koskaan näkyvistä, kun saunan ikkunoista jatkuvasti siintää eteläinen osa kaupunkia.

171219-allas-seapool-miesten-sauna-1359
Allas Seapool miesten sauna

Allas Seapool sauna on sähkölämmitteisyyden vuoksi tasavarma kokemus, ainakin kunhan kiuas on ehtinyt lämmetä. Yhteisösaunassa tavoitelämpötila on 70 astetta, miesten ja naisten saunoissa 80 astetta.

”Saunayogassa lämpötila on noin 50 astetta ja Villiyrttisaunassa noin 70 astetta, koska näissä saunaelämyksissä saunassa ollaan yhtäjaksoisesti normaalia saunakokemusta pidempi aika.

Kun itse vierailin yhteisösaunassa ja Seapoolin miesten saunassa hieman ennen puolta päivää, ei lämpötila referenssikorkeudella käyttämälläni mittarilla noussut yli 55 asteen. Miesten sauna oli hivenen lämpimämpi, muttei missään tapauksessa 80 astetta.

Henkilökohtaisesti en ollut tästä pahoillani, mutta mikäli matkailija kaipaa kuumaa saunaa, ei tänne kannata tulla saunan takia ollenkaan.

171215-allas-seapool-y+m-saunat-loylygraafi
Allas Seapoolin yhteisösaunan (vasen osa kuvaajaa) ja miesten saunan löylygraafi. Lämpötila on matala, mutta löylyaallon piikki kosteustasossa on huomattava.

Kylmä saunassa ei kuitenkaan ole. Korkeat lauteet ja toimiva ilmanvaihto tasaavat lämmön varsin hyvin.

Löylyä voi luoda tarpeen mukaan itse. Jättimäisestä kivipaadesta, jota kiukaaksi kutsutaan, löytyy mukavasti potkua. Löylyttelyyn on löylyhuoneen koon huomioon ottaen alimitoitetut luomisvälineet. Tuntuvat löylyt tilassa saa vasta noin litralla vettä. Kiuaskivien pintalämpötilat ovat sen verran kohtuulliset, etteivät löylyt ole hyökkäävät. Löylyn kierto sopivasti ja rauhallinen höyrystyminen takaa kohtuullisen pitkät löylyt, ei korvien käristymistä.

Ilmanvaihto saunoissa on onnistunut. Raitista ilmaa tuodaan tilaan useammasta kohtaa katosta. Tämän näkee paljain silmin, kunhan heittää reilummin löylyä. Lopputuloksena on raikas ilma, joka tekee miedossa lämmössä lekottelusta mahdollista pidempäänkin.

171219-allas-seapool-OHJEET-1367
Allas Seapool saunan opaste ohjeistaa suomeksi ja englanniksi saunan käyttöön

Loppusanat

Allas Seapool on uimalana ainutlaatuinen ja säväyttävä. Saunakohteena se on kieltämättä yksipuolinen. Toisaalta se tarjoaa helposti lähestyttävän, siistin ja miellyttävän tavan tutustua suomalaiseen saunaan. Pukuhuonetilojen ahtautta lukuun ottamatta kaikki toimii jouhevasti.

Paikkaa voi suositella mukavuudenhaluiselle turistille, joka haluaa helposti ja edullisesti mukavan ensi kosketuksen suomalaiseen saunaan. Hyvän palvelukokemuksen, kelvollisten löylyjen ja hyvin oheispalveluiden vuoksi kohde saa Saunologian Suositellun saunakohteen merkin.

Vieraillessani saunassa juttelin useamman kausikortin omistajan kanssa. Kausikortti oli heille edullinen hankinta. Se mahdollistaa saunakäynnit vaikka useamman kerran viikossa. Vakiovieraat varoittelivat kuitenkin, että paikka muuttuu iltaa kohden ruuhkaisemmaksi, minkä takia aamupäivä (ei aikainen aamu) ja puolen päivän aika ovat hyviä tapoja vältellä tungosta. Puolenpäivän aikoihin saunoissa oli lisäkseni vain pari kolme saunojaa.

171219-allas-seapool-kiulu-lauteilla-1357

Saunaksi Seapool on sijaintiin nähden edullinen. Sisäänpääsymaksulla saa saunoa käytännössä koko päivän (10 h). Satunnaisen saunaturistin lompakkoa kuitenkin kuritetaan, mikäli uima-asu tai pyyhe unohtuu kotiin. Pyyhe vuokraa maksaa suhteellisen paljon, eikä uima-asun vuokra ole sekään edullinen. Oma lukunsa ovat sitten saunelämyspalvelut, jotka on hinnoiteltu erottelemaan vierailijoista ne, joilla on kykyä panostaa omaan tai ystävänsä hyvinvointiin. Hintaa toki kompensoi ruokailu.

Saunaelämykset ovat kiinnostava avaus rakentaa uudenlaista liiketoimintaa saunan ympärille ja tuotteistaa saunaelämyksiä erityisesti ulkomaalaisille. En itse koe kuuluvani niiden kohderyhmään, mutta jos se olisi taloudellisesti mahdollista, kokeilisin ehdottomasti myös tällaista ohjattua ”saunarituaalia”. Tämähän on radikaali vastaliike yksityissaunan itsemääräämisoikeuteen tottuneelle suomalaiselle saunojalle.

Seapool saunoille Saunologian suositus pienellä varauksella.

Kertaliput saunaan ja elämyksiin voi ostaa Suomen ja Englanninkielisestä verkkokaupasta:

https://oma.enkora.fi/helsinkiallas/reservations2/reservations/shop/4/3/-

171219-allas-seapool-saunologi-8709murKiitos Mari Laukkaselle valokuvauksesta (kuvat, joissa saunologi esiintyy) sekä Tiina Vainiolle haastattelusta

Tutustu myös muihin Saunologian suosittelemiin saunakohteisiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop