Skip to content

Kiuastesti: Juup Original tarjoaa erilaista kuumaa

Saunologia kävi kokeilemassa vuoden 2021 tuoreinta kiuasmerkkiä. Juup Original -kiukaan design on vanhaa perintöä, mutta tuote erottuu tänäkin vuonna massasta monin poikkeuksellisin ratkaisuin. Tämä jatkuvalämmitteinen kiuas ei sovi ihan joka saunaan vuoksi, mutta se rikastuttaa mukavasti kotimaista kiuastarjontaa. Lämpiääkö sauna Juup-kiukaalla vartissa, no, sekin selviää!

Tarinamme alkaa Juupin historialla, josta siirrytään kaksi sukupolvea ja viisikymmentävuotta eteenpäin nykypäivän löylykokemuksiin.

Kuivan sauna kuuma kiuas heräsi horroksesta

Juup-kiukaan tarinan alku osuu 1950- ja 60-lukujen kultaisella ajanjaksolle, jolloin myös esimerkiksi Aitokiuas sai alkunsa. Insinööri Gösta Juup oli ahkera saunoja, joka eräänä päivänä sai kuulla lääkäriltä sydänviasta. Lääkärin mukaan saunominen ei olisi enää hänelle terveellistä. Kysymys ei ollut vain siitä, että saunomista olisi pitänyt rajoittaa yhteen kertaan päivässä vaan se olisi pitänyt lopettaa tykkänään!

Tämä suositus ei mennyt himosaunojalle jakeluun tuosta vaan. Gösta järkeili, että syyn täytyi piillä löylyn vaikutuksessa saunailmastoon. Niinpä insinööri päätti ratkaista tilanteen teknologialla ja rakentaa kiukaan, jonka kanssa löylyttelyä ei tulisi ikävä, mutta saunomista voisi jatkaa. Sitkeän kehittelyn jälkeen syntyi oma kiuas, johon liittyvää teknologiaa jopa patentoitiin. Ensimmäisen patentin (31463; 1960) aiheena oli säteilyn avulla saunaa lämmittävä kiuas. Ideat eivät jääneet tähän. Syntyi myös toiveita kiukaan myymisestä muille kuivan ja kuuman saunan ystäville.

210913-juup-original-patentti-kuva
Juup kiukaan patentin havainnekuva. Vanhassa mallissa alempi luukku oli neliskanttinen ja kivikori kaareva.

Patentoiminen tai tuotteistamisesta haaveilu ei kuitenkaan johtanut kiukaan kaupallistamiseen, ei ensimmäisessä tai toisessa sukupolvessa, vaikka hieno reklaamikin painettiin. Mainoksessa huomio kiinnittyy mm. väitteisiin että saunan lämmittäminen 170 asteeseen on vaivatonta ja 120 astettakin sujuu 10 minuutissa.

Kiukaan käyttö jatkui sukupolvelta toiselle, mutta suuremmalle yleisölle se pysyi piilossa.

210913-juup-mainos-60-luku
Juup-kiukaan mainos 1960-luvulta.

Vasta lähes 70-vuotta myöhemmin pojanpoika Christian Juup koki eräänä päivänä herätyksen. Christian kertoo, että tilanne kiteytyi Facebookista ruudulle putkahtaneeseen lauseeseen: ”Is it one day or day one?” Hän päätti, että nyt olisi se ensimmäinen päivä.

210913-juup-yrittaja+koira-1627
Christian ja saunakoira elementissään.

Uuden elämän alku

Suvun mökillä vuosikymmeniä lämmittänyt kiuas ei olisi enää vain ruosteista perintöä vaan se tuotaisiin päivänvaloon. Saataisiin selvillä voisiko papan hieno keksintö kiinnostaa muitakin ihmisiä. Pian kävi ilmi, että kyllä kiinnostais. Christian ei päätynytkään kiuasyrittäjäksi omine nokkinensa, vaan sai seurakseen pari muutakin Göstan ihmeeseen uskovaa. Oy Juup Ab perustettiin 2019.

210913-juup-ylaluukku-1604

Sauna sukupolvia yhdistävänä kokemuksena herätti Juup-kiukaan eloon. 60-luvun prototyyppi ei sellaisenaan kelvannut tuotantomallin esikuvaksi eivätkä patentit olleet uusittavissa, vaan Juupilla lähdettiin maltillisesti mukauttamaan Juup Originalia nykyajan vaatimuksiin esim. hormiliitännän suhteen. Pienimuotoista tuotekehitystyötä tehtiin ulkopuolisen yrityksen ja oman hitsauskoneen avulla, kunnes kiuas saatiin sovitettua toimimaan tyypillisen hormikoon (115 mm) kanssa.

Vuoden 2021 alkupuolella haasteet tuotteen kaupallistamisessa valmistuksen ja EU-vaatimusten mukaisuuden suhteen oli voitettu ja tämä ”erikoinen tötterö” kiukaaksi oli valmis esiteltäväksi suomalaisille.

Christian kertoo, että juuri nyt kiuasyritys liikkuu maltillisesti ja pyrkii edistämään laadukasta kotimaista kiuasrakentamista äkkirikastumisen sijaan. Keväällä 2021 yritys sai kivasti lisänäkyvyyttä useammassakin paikallismediassa ja pomppasi esiin myös Saunologian tutkassa.

210913-juup-original-kylki-110415
Juup Originalin sivuprofiili. Viimeistely ei vastaa täysin tuotantoa.

Juupin tekniset erikoisuudet

Juup Original -kiuas poikkeaa tavanomaisista jatkuvalämmitteisistä kiukaista monessakin mielessä. Pyöreä kiuas on poikkeuksellisen korkea (140 cm) ja kauttaaltaan metallia (117 kg). Kiukaassa on kaksi pientä ohjusputkille näyttävää luukkua kyljessä, eri korkeuksilla. Kiuaskivet pilkottavat pinnalla eräänlaisesta padasta, hormin noustessa niiden viereltä.

Rakenne kiukaan sisällä on hyvin yksinkertainen, siellä on vain paljon tyhjää tilaa pystysuunnassa. Original-kiukaan ohjeellinen mitoitus on 14-40 m3. Eurooppalaisten testistandardien mukaisten mittausten suhteen kiuas on kelvollista tasoa.

Alkuperäisen kiukaan mainoksen mielikuvissa räjähtävä lämpiäminen pistää väkisin silmään. Voiko kiuas lämmittää saunan alle vartissa? Entäpä kiuaskivet? Pakkohan sitä oli kokeilla!

Juup Original tekniset tiedot

Saunahuoneen vähimmäistilavuus 14 m³
Savuhormilta vaadittava lämpötilaluokka T600
Liitäntäaukon halkaisija 115 mm
Kivimäärä (max.) 65 kg
Nettopaino 117 kg
Leveys x Syvyys x Korkeus 515 x 609 x 1400 mm
Suojaetäisyydet (palavat materiaalit, sivut / yläpuoli) 300 / 900 mm
Suojaetäisyydet (palamattomat materiaalit) 50 mm
Suoritustaso nimellisteholla
Savukaasun lämpötila (keski – max) 386 – 457 °C
Nimellisteho 41,3 kW
Lämmöntuottoteho saunahuoneeseen 29,8 kW
Hiilimonoksidipäästö (red. O₂ 13 %) 1331 mg/m³ (n)
Hiilimonoksidipäästö % (red. O₂ 13 %) 0,11 %
Kokonaishyötysuhde 72,20 %
Sytytyspanos 5,5 kg

 

Kun saunologi kohtasi Juupin

Tapaaminen Juupin, sekä miehen että kiukaan, kanssa koitti sateisena toukokuun päivänä Turun rannikolla. Paikkana oli Juupin vanha rantasauna, josta oli tehty tilapäinen tuotekehitystila.

210913-juup-rantasauna-1596
Juupin laboratorio Itämeren rannalla.

Sauna on varsin tyypillinen n. 60-luvun tyylin edustaja. Reilu löylyhuone, betonilattia, kehno eristys, iso muuri ja pieni ikkuna. Näistä syntyy laskennallisesti lähes 40 kuutiota lämmitettävää tilaa, minkä pitäisi olla riittävä haaste useimmille kiukaille.

Halusin ehdottomasti nähdä koko lämmitysoperaation, joten seurasin alusta pitäen vierestä silmä kovana, kun yrittäjä - ehkä jo hieman hikoillen - pisti klapeja kiukaaseen. Tässä kohtaa minulle selvisi mm. se, miksi kiukaassa on kaksi luukkua. Selvisi muutakin, mutta tuli myös useampia yllätyksiä.

Olin odottanut, että tehokas kiuas loisi saunatilaan nopeasti kuuman ja mahdollisesti hyvin kuivan tunnelman. Olin väärässä.

Kokemuksia Juup-kiukaasta

Kiukaan lämmitysvalmistelut ovat lyhyet. Kiukaaseen ei voi latoa kovinkaan isoja klapeja, vaan jämptin kokoiset n. 25 cm pitkät sytytyspuut kolisteltiin yläluukusta tynnyrin sisuksiin. Tämän jälkeen Christian sytytti kiukaan alaluukun kautta käyttäen paperia sytykkeenä ja pitäen sormia ristissä. Pian tuttu kohina valtasi huonetilan.

Jatkoimme jutustelua kiukaan läheisyydestä. Juup Original tuottaa löylyhuoneeseen voimakkaan ilman läpivirtauksen, minkä huomaa pian sytytyksen jälkeen. Sauna alkaa kyllä lämmetä!

Vartin jälkeen vaatetusta on alettava vähentämään, mutta saunan pinnat eivät ole vielä lämmenneet tuntuvasti. Vaikutelma muistuttaa aiempia kokemuksiani muinaisten roomalaisten kylpylöiden tepidariumien eli lämminilmahuoneiden jäljitelmistä.

210913-juup-fire-in-the-hole-1626

Puolen tunnin jälkeen alkaa tuntua sille, että viimeisetkin vaatekappaleet on pakko poistaa ja siirtyä varsinaiseen löylytestiin. Muuten on saunomisen jälkeen pukeuduttava takaisin hikimärkiin asusteisiin. Ilma on siis jo lämmintä, mutta kylmillään olleen saunan pinnat eivät. Kylmä rakenne lämpene silmänräpäyksessä. Lämpökamera vahvisti kokemuksen.

210913-juup-IR-kuvat-114627
Sauna lämpiää, mutta jopa samalla korkeustasolla erot ovat suuria, kiitos säteilyenergian vaikutuksen etäisyyden neliön suhteessa.

Tehoihin nähden kiukaan höytysuhde on hyvä. Tätäkin tärkeämpää on, että kiuasta voi polttaa erilaisilla panoksilla, mikä helpotta ja monipuolistaa sen käyttöä. Löylyhuoneen lämpötilaa voi näin säätää. Monilla suuritehoisilla kiukailla käyttö ”vajaateholla” on vaikeaa, tulipesä jäähtyy liian paljon primaaripaloilman ansiosta ja pieni määrä puita ei kerta kaikkiaan pala.

Juupin vaikutuspiirissä

Kiuas kyllä säteilee lämpöä tuntuvasti. Vaikkei kiukaan pintalämpötila nousekaan mahdottomaksi, on säteilevää pinta-alaa niin paljon, lähes 2 m2 vaikkakin eri suuntiin, että säteilyn tuntee vielä parinkin metrin päässä. Tällä on merkitystä saunomisen kannalta sillä vastaavaa vaikutusta ei yleensä jatkuvalämmitteisen – tai eristetyn kertalämmitteisen – kiukaan kanssa koe. Tämä voisi olla iloksi ihmisille, jotka eivät halua nousta tai pysty nousemaan löylyihin ylälauteelle.

210913-juup-IR-kuvat-114032
Lämpökamerakuvassa nähdään kuinka kuumana kiuas käy.

210913-juup-IR-kuvat-114735

Kun lopulta päästiin asiaan, huomataan, että löylyissä jaksaa viipyä. Kiuasta on mahdotonta arvioida saunatilasta ja ilmanvaihdosta riippumatta. Tässä tapauksessa ilmanvaihto on hyvin pelkistetty, vain aukko kiukaan takana olevassa seinässä, lattiatasossa. Ratkaisevaa on kuitenkin kokonaisuus ja se toimii. Saunassa tulee lämmin, ja pidemmän päälle hiki. Puiden lisäysväli oli puolisen tuntia. Reilun tunnin saunomisen aikana saunan lämpömittari pysyy juuri alle sadassa, lämpökameran mukaan rakenteiden pintalämpötilat ovat myös hitaasti lämmenneet, mutta lämpötilajakauma ei ole vielä tasaantunut.

Kiuas osuu silmään

Juup ei ole kiuas, jonka olemassa oloa voi saunassa peitellä. Kiukaan muotoilu on varsin karheaa, sanotaanko insinöörimäisen yksinkertaistettua. Teollisen muotoilun kosketusta ei huomaa. Aiemmin mainittu Aitokiuas on kelpo verrokki, mustalla viimeistelyllä (artikkelin pääkuvassa) tyyli on samankaltainen. Kiukaan perusviimeistely on kuitenkin tavallinen teräs, joka saa nopeasti päälleen ruosteisen harson. Tämä lopputulos on näkyy kaikissa Juupin saunassa otetuissa kuvissa.

210913-juup-original-labra-1601
Tätä ei voi olla huomaamatta.

Kiukaan suurin heikkous on löylykapasiteetissa. Kiuaskiviä on mahdotonta mahduttaa suurta määrää tai saada niitä erityisen kuumiksi. Henkilökohtaisesti pidin löylyjä riittävinä siinä vaiheessa kun ilman lämpötila oli noussut selvästi yli 80 asteen. Tiedän ettei tämä löylykapasiteetti kuitenkaan riittäisi kaikille.

Liika löylyttely on myös ongelma kivipadan rakenteen vuoksi, sillä ylimääräinen vesi jää lillumaan padan pohjalle ja höyrystyy sitten omia aikojaan. Tuotekehityksen aikana tilannetta on korjattu, sillä välillä pohja oli kupera, jonka seurauksena vesi jäi helpommin seisomaan.

210913-juup-kivikori-versiot-1621
Uuden ja vanhan mallinen pata.

Kiukaan korkeus herättää varmasti Saunologian valistuneissa lukijoissa aiheellisia epäilyksiä siitä, mitä löylyn lain vääjäämättömästä rikkomisesta seuraa. Ja tottahan se on, että saunaan muodostuu aika vaihteleva pystysuuntainen lämpötilajakauma. Lämpötilaero ei kuitenkaan liikaa häiritse vaikka sen huomaa, voimakas konvektio tuntuu tasoittavan tilannetta.

Oma tulkintani tilanteesta on se, että kun kiuasta testattiin viileässä ja kosteassa ulkosaunassa niin saunan pinnat, joista lämpötilaa mitataan, jäävät viileiksi. Ne eivät lämpene edes 40 kW tehoisella lämmittimellä. Saunassa oleva ihminen kokee kuitenkin myös ilmassa olevan lämpöenergian sekä kiukaan suoran säteilyenergian, jolloin kokemus lämmöstä voi poiketa siitä, mitä rakenteiden lämpötilan perusteella voisi olettaa. Rakenteet toki vaikuttavat sekä suoran johtumisen että säteilyn kautta, mutta tässä kohteessa kiuas tuntuu pääsevän niskan päälle.

210913-juup-IR-kuvat-124429
Lämpötilajakauma saunomisen loppuvaiheesta. Pystysuuntaiset erot ovat edelleen huomattavat.

Kiukaan markkinoinnissa käytetty alle vartin lämpiämisaika ei kuitenkaan ole täysin totta. Mikäli sauna on pieni ja hyvin eristetty, niin alle puoli tuntia, miksei jopa vartti, on realistinen. Juupin alkuperäinen kiuas oli myös selvästi tehokkaampi kuin nykyinen jolloin lyhyemmät ajat ovat voineet olla mahdollisia. Sanoisin kuitenkin, että kiuas on poikkeuksellisen tehokas mikäli sauna on käyttökelpoinen jo ensimmäisen panoksen jälkeen. Vastaavantyyppiseen tulokseen voidaan päästä muillakin tekniikoilla kuten Sydän-kiuas on osoittanut.

Yhteenveto

Kenelle Juup sopii? Kiuas on sen verran tavanomaisesti poikkeava, ettei sitä kannata hankkia ymmärtämättä omia saunamieltymyksiään. Koko kansa kiuasta tästä tuskin tulee. Suurin merkitys on sillä, millaiseen lämpötilaan on tottunut ja millaiseen saunaan kiuasta suunnittelee. Bingo syntyisi siitä, mikäli seuraavat tekijät pitävät paikkansa:

 • pidät kuumasta saunasta (>90 astetta),
 • pidät kuivasta saunasta,
 • saunasi on kohtuullisen kokoinen (laskennallisesti selvästi alle 30 m3),
 • lämmität saunaa usein ja
 • olet valmis investoimaan kiukaaseen puolitoista tonnia.

Saunologia ei ole aiemmin myöntänyt kiukaille Suositeltu saunatuote -merkkiä, eikä tee sitä nytkään. Yllä oleva lista selittää, miksi tämän kiukaan kohdalla suosittelussa on aika monta varausta. Jos ne täyttyvät, niin sitten tuote voi hyvin sopia saunaasi.

Onko Juup kiuas sitten kallis? Juup Original maksaa suoraan valmistajalta ostettuna toimituksineen alkaen n. 1600 €. Tarkka hinta riippuu viimeistelystä ja varustelusta. Se ei siis ole edullinen 300-600 € peruskiukaisiin nähden.

Vertailukohta pitää kuitenkin hakea saman teholuokan eli 30 kW kiukaista, joiden hintahaitari on leveämpi alkaen reilusta kuudesta sadasta aina tuhanteen kahteen sataan. Kalliimpiakin malleja löytyy, mutta tässä seurassa Juup on vain kallis, ei omassa sarjassaan. Kiuas on toisaalta kotimaista työtä ja täyttä terästä, joten hinnalle on perusteita.

210913-juup-alaluukku-1609

Juupin taival on vasta alkanut. Yritys kehittelee uusia variaatioita kiukaasta ja on kiinnostava nähdä millaisia kiukaita on tiedossa. Ensimmäisenä odotellaan nykyistä pienempää kiuasta. Muutostoiveista itse ehdotin Juupille poikkeuksellisen syöttöluukun takia variaatiota, jossa ylempi luukku menisikin toiseen huonetilaan ja kiukaasta tulisi tunnelimalli. Tässä tapauksessa ei pitäisi tarvita kovin suurta palamatonta läpiviennin ympäröintiä.

Nykyinen konstruktio on hämmentävän yksinkertainen, joten voin uskoa, että kiukaan suorituskykyä pystytään vielä parantamaan uusilla paloilmaratkaisuilla. Luulen itse, että kiukaan epätavallinen korkeus on edullinen sen hyötysuhteelle ja matalille päästöille: tulella on tilaa palaa kuten nykyaikaisissa savusaunan kiukaissa.

Kaiken kaikkiaan on ilo nähdä ”uusvanha” kiuasmerkki markkinoilla hämmentämässä kenttää, jossa puukiuasinnovaatiot ovat muuten tiukassa. Juup näyttää, että asioita voi tehdä eri tavalla ja silti päästä hyviin tuloksiin.

Mitä saunologia oppi tästä? Ainakin sen, ettei kostea ja viileä löylyhuoneen rakenne muutu silmänräpäyksessä kuivaksi ja "kerrostalomaiseksi" saunaksi, vaikka sinne iskettäisiin Juupin kaltainen kanuuna. Tämä oli minusta hyvä juttu. Ultimaalisen kiukaan etsintä kuitenkin kohdallani vielä jatkuu.

Kiitokset Christian Juupille mahdollisuudesta tutustua kiukaan tarinaan sekä todellisuuteen ja Matti Hämäläiselle lämpökameran lainasta.

210913-juup-kivet-paalla-1608

One thought on “Kiuastesti: Juup Original tarjoaa erilaista kuumaa

 1. Eero Isoranta

  Sytytys alta, kaasuuntuminen , mistä toisio ilma kaasujen polttoon? Päästöt?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop