Skip to content

2017 kiuasuutuudet ja muut Kevätmessujen kohokohdat

Helsingin Messukeskuksessa järjestetään vuosittain Kevätmessut viitan alla viidet eri messut. Keväällä 2017 myös Saunologia oli mukana Oma Koti -messuilla, yhteistyökumppani Narvin osastolla. Neljästä messupäivästä olin paikalla lauantaina.

Saunaklinikalla päivystämisen lisäksi kävin bongailemassa Mökki ja Koti -messuilta sauna-alan uutuuksia. Tässä kuvavoittoinen reportaasi viikonlopun löydöistä.

Kiuasuutuudet

Kotimaisista kiuasvalmistajista edustettuina olivat omilla osastoilla Narvin (Aito, Kota) lisäksi tutuista kiuasmerkeistä IKI, Sawo, Muko,  Misa ja Tulikivi. K-Raudan osastolla oli muutamia Harvian saunatuotteita, mutta Saunatec, Helon ja Kastorin emoyhtiö oli joukosta poissa.

Kevytmessuilla on yleensä nähty joitakin uutuusmalleja. Niin nytkin. Rohkeimman kiuasuutuuden palkinnon saunologilta saa Holvisaunan Hiisikiuas, kertalämmitteinen savukiuas. Sen rakenteessa on nähtävissä Teuvan keittimen ruostumattomia osia, mutta design on Ruususen yrittäjäperheen. Tuote on tarkoitettu ensisijaisesti yrityksen omiin saunoihin, mutta on ostettavissa erikseen. Hiisikiuas nähtiin myös Iglusaunan uudessa savuiglussa, josta kuva alempana.

Hiisikiuas
Hiisikiuas on pieni ruostumattomasta teräksestä valmistettu savukiuas

Hiisi hotkaisee sisäänsä jopa 140 kg kiviä (kokonaispaino 235 kg). Kiukaan lämmitys- ja siintymisajaksi luvataan n. 3-4 h. Kiuas on rakenteeltaan hyvin yksinkertainen. Se sopinee parhaiten pieniin ja mataliin saunoihin. Toimivuudesta ei voi pelkän ulkonäön avulla antaa pisteitä, mutta ylipäänsä uuden ”tehdasvalmisteisen” savukiukaan esittely on kunnioitettavaa. Kiukaan mitat mahdollistavat sen sijoittamisen moniin paikkoihin. Toki tulipesän korkeus on selvästi nykyisiä mitoitusohjeita pienempi, joten suositus lepän käytöstä polttopuuna haiskahtaa perustellulle. Kiuas on jo myynnissä, ovh. 1230€. Pelkistetty muotoilu toivottavasti vielä muuttuu.

Toinen selvästi erottuva uutuus oli Harvian Finland puukiuas. Tämä jatkuvalämmitteinen kiuas oli täytetty sadalla kahdellakymmenellä kilolla kiviä ja nimetty Harvian Suomi 100 v juhlatuotteeksi. Kivimäärää lämmittää 22 kW tulipesä (10-28 m39 ja itse rakenteella on painoa 96 kg, eli Hiiden kanssa samassa sarjassa painitaan.

Harvia Finland -puukiuas
Harvia Finland -puukiuas on yhtiön Suomen 100-vuotisjuhlamalli, josta on myynnissä 500 kappaleen rajoitettu erä

Design on harmonisen neliömäinen ja leveän lasiluukun kromaus kiiltää hienosti. Kiuasta on tässä vaiheessa tarkoitus valmistaa 500 kappaleen erä. Kysyntää hillitsee kuitenkin n. 1500€ hintalappu. Kiuas tulee myyntiin ilmeisesti pääsiäisen jälkeen rautakaupoissa ympäri Suomen.

Narvin osastolta löytyi useampikin uusi kiuas. Näistä itseäni lämmitti eniten puukiuas Kota Pallas, joka palaa pienin muutoksin tuotantoon viimeistään tänä syksynä. Sen edeltäjä oli Luosto. Tehoja n. 20 kW.

Kota Pallas
Kota Pallas puukiuas on vuoden 2017 uutuuksia. Kuvan mallissa kivikori.

Narvi brändillä on syksyksi valmistumassa myös uusi pilarikiuas kolmessa tavanomaisessa teholuokassa. Kuvassa näkyy suurin 10,5 kW versio. Uutukainen on vielä kastamatta, joten ennakkotilauksia täytyy vielä odotella.

Narvin 2017 uutuus, sähkölämmitteinen pilarikiuas

Narvin kolmas uutuus oli postilaatikon kokoinen Narvi Minex, 3,6 kW sähkökiuas:

Narvi Minex
Narvi Minex minikokoinen sähkökiuas on 2017 uutuus

Uusi sähkökiuas löytyi myös Narvin osaston seinän toiselta puolelta, Sawo Nordicin kojulta. Siellä esillä oli Sawon uusi Aries pilarikiuas. Viime vuonna minuun vaikutuksen tehnyt Dragonfire oli myös esillä punaisena versiona enkä malttanut olla ottamatta siitäkin kuvaa.

Aries pilarikiuas
Sawo Aries, yksi 2017 uutuuksista
Sawo Dragonfire
Sawo Dragonfire tilausvalikoiman sähkökiuas punaisena samettiversiona

Pilari- ja verkkokiukaiden isä IKI oli tuonut näytille myös uuden, malliston edullisempaan päähän sijoittuvan pilarikiukaan. Pyörivällä alustalla esitelty lämmitin oli hintaluokkaa 500 euroa ja teholuokkaa 9 kW. Tähän hintaan ohjauskeskus on integroitu kiukaaseen tavalla, joka ei omaa silmääni erityisesti miellyttänyt

 

Uusi sähkölämmitteinen IKI
IKI vm. 2017

Muko ja Misa olivat liikkeellä vanhoilla tutuilla malleillaan. Itseäni ilostutti mahdollisuus kurkistaa Misan markkinoilla ainutlaatuisen puu+sähköyhdistelmäkiukaan, laavukiukaan pinnan alle. Kuvassa helposti nostamalla irtoavan vuolukivilaatan alla näkyvät sähkövastukset. Vuolukivi ei ole ikuinen materiaali, joten tasojen vaihdettavuus on iso plussa.

Misan Laavukiuas on puu- ja sähkökiukaan yhdistelmä. Tässä ylin vuolukivielementti on nostettu pois paikoiltaan
Misan Laavukiuas on puu- ja sähkökiukaan yhdistelmä. Tässä ylin vuolukivielementti on nostettu pois paikoiltaan

Saunat ja saunatuotteet

Kiukaiden lisäksi messuilla oli esillä useita kokonaisia saunoja, tynnyrisaunoja, savusaunoja ja saunamökkejä, sekä saunojen lisävarusteita

Suurimman numeron itsestään messuilla teki Höyry Löyly oy:n hauskasti nimetty saunatuote Löylynsielu. Löylyhän sanana tarkoittaa alun perin myös sielua tai henkeä. Tuote on ollut markkinoilla alle puoli vuotta ja löytyy jo monista alan ketjuista.

Löylynsielu itse teoassa. Tuote on ollut kaupan vajaan puoli vuotta.
Löylynsielu itse teoassa. Tuote on ollut kaupan vajaan puoli vuotta.

Saunan sielun tarkoitus on kannustaa erilaiseen löylyn luontiin. Kysymyksessä on metallinen suppilo, joka sijoitetaan kiukaan pintaan ja jonne löylyvesi valutetaan. Löylynsielun 2 mm rei’istä vesi sitten tihkuu rauhallisesti kiukaaseen. Hinnat alkaen 49 € pintakäsittelystä riippuen. Saunologian testikokemuksia parin kuukauden päästä.

Saunian osastolta kameran linssin osui Globe-niminen saunakiulun ja kuupan yhdistelmä. Näissä on kiinnostava pyöreä muotoilu. Tuote esiteltiin vuosi sitten. Toivottavasti syssymmällä saunologi pääsee tutustumaan tuotteeseen käytännössä.

Saunia Globe
Saunian Globe "saunamalja" eli pyöreäksi muotoiltu kiulu ja kauha.

Tynnyrisaunoja messuilla oli runsaasti, kuten myös saunamökkejä. Seuraavassa kolme valintaa, joiden toimivuudesta saunana voin esittää veikkauksia.

Iglusauna
Iglusaunoja takaa katsottuna

Iglusaunojen virossa valmistettu uutuus oli savusauna kahdessa koossa. Paikalla oli näistä pienempi.

Iglun savusauna
Iglusaunan pienessä savusaunassa lämmittää Savuhiisi. Saunaa lämmitetään ovi auki. Sisäkatto on valmistettu palamattomasta materiaalista. Haapasisustus ei ole vielä nähnyt savua.

Iglun ulkomuotoilu on varsin erottuva, mutta Virosta löytyy  myös kilpaileva Boatsauna tuotemerkillä myytävä samanhenkinen tuote. Boatsaunaa Suomessa edustava Eropan korjasi aiempaa väärää käsitystäni tuotteen historiasta, ja riittää todeta, että tuotteissa on ulkoisesti paljon samankaltaisuuksia. Odotan kiinnostuksella mahdollisuutta päästä testaamaan kumpaakin päresaunaa käytännössä. Boatsaunojen koot ovat 9, 16 ja 20 m2.

Boatsauna
Boatsaunan pienin versio sisältö

Boatsaunan versiossa on näyttävät tuppeensahatusta ja pitkälle hiotusta koivusta tehdyt, veneen rungon mukaisesti muotoillut lauteet.

Viimeinen esiteltävä kohde tänä vuonna on Eräsauna. Tässä tapauksessa koneellisesti kuoritusta ja pelkatusta hirrestä valmistettu pieni saunamökki ei ollut ihan luovutuskunnossa. Lauteet olivat kuitenkin paikoillaan ja tehty leveistä haapalankuista. Metsäinen tunnelma oli kohdillaan, katsotaan löytääkö saunologi tiensä Eräsaunan prototyypin löylyihin myöhemmin tänä vuonna.

Eräsauna
Eräsaunan esittelymallin sisätilojen tunnelma on rosoinen. Lauteet haapalankkua

2 thoughts on “2017 kiuasuutuudet ja muut Kevätmessujen kohokohdat

  1. lassial

   Hei,
   Pahoitteluni alkuperäisen viestinnän epämääräisyyksistä, nyt on väärää tietoa oikaistu joka kohdasta.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop