Skip to content

Vuoden 2020-2021 saunakulttuurisatoa

Saunologiassa on tänäänkin (31.8.2021) tuplajulkaisu päivä kotimaisen saunakultturituotannon kunniaksi. Esittelen toistaiseksi uusimman saunakirjan, yhden saunadokumenttielokuvan sekä saunalaulukokoelman! Kaikki tämä on ilmestynyt tai ilmestymässä noin vuoden aikana, joten on elokuun päätteeksi luontevaa korjata kaikki talteen! Erillisessä julkaisuissa esittelen Terhi Ruudun näyttävän Hoitava sauna -kirjan, joka ilmestyi keväällä 2021.

Torsti Lehtinen: Stadilaiset lauteilla

Aviador kustannus julkaisi elokuussa 2021 uuden sauna-aiheisen kirjan, Stadilaiset lauteilla. Kirjan aiheena ovat Helsinkiin sijoittuvat saunatarinat. Kaupungin museon arkistosta napattu Eino Heinosen kansikuva Elannon saunan (Helsinginkatu 2) jonosta vuodelta 1950  henkii historiaa (katso lisää kuvia Finnasta).

210831-kirja-stadilaiset–1892
Torstai Lehtinen: Stadilaiset lauteilla (Aviador, 2021)

Kirjan kirjoittanut Torsti Lehtinen (s. 1942) on tunnettu kääntäjä ja kirjailija. Saunatarinatkin onkin kuratoitu vahvasti 50- ja 60-luvuilla varttuneiden kokemusten mukaan.

Ennen kirjan julkaisua olin kuullut useammalta taholta, että tulossa olisi stadin saunojen historiikki. Historian tutkielmaa tästä kirjasta ei kuitenkaan tullut.

Kuvailisin kirjaa saunateemaiseksi aforismikokoelmaksi. Liiankin tutun kaavanomaisesti siinä aluksi kaivellaan pintapuolisesti kylpemisen historiaa ja sen jälkeen vaellellaan ilman suuntaviittoja eri aikakausien Helsinkiä sinne tänne kuin ajatuksen virtaa seuraillen. Onneksi matka käy säännöllisesti kylpylästä toiseen.

210831-kirja-stadilaiset–1893
Torsti Lehtinen Stadilaiset lauteilla kirja, osa sisällysluetteloa

Pääasiassa kirjassa esiintyy stadissa varttuneita tarinaniskijöitä. Tällaisenaan se on ehkä parhaimmillaan iäkkäämpien kaupunkilaisten muistojen herättelijä. Nuoremmille kirja vilauttelee sensaationhakuisia ajankuvia ja muistuttelee yhden aikakauden stadin slangin koukeroista.

Lehtisen kirjoitustyyli on erittäin sulava, ammattimainen ja konstailematon. Tämän ansiosta  150-sivuinen kirja tulee luetuksi nopeaan. Kovakantisena teos tuntuu käsissä kokoistaan suuremmalle, mutta en voi pitää kirjaa 29,50€ ovh:n arvoisena. Esimerkiksi Viime vuonna julkaistu Heikki Lyytisen Terve löyly maksaa kuusi euroa enemmän, mutta on sisällöltään kaikin puolin ylivertainen lähde myös erilaisille anekdooteille.

Saatavilla esimerkiksi kustantajan verkkokaupasta http://www.aviador.fi/product-page/stadilaiset-lauteilla?lang=en

Savusaunan kutsu DVD

Kun Heikki Lyytinen tuli jo mainittua, niin mainitaanpa, että sama mies oli mukana vuonna 2020 myös toisen saunakulttuurituotteen sisällöntuotannossa. Savusaunan kutsu DVD on tuottaja Juha Venäläisen ja kuvaaja Irma Pokelan käsialaa ja esittelee valikoituja paloja Keski-Suomen savusaunakulttuurista. Mukana on Heikin sauna, vieraileva vihtamestari Pentti Hakala, Tupaswillan maailman suurin sauna ja savusaunayritys.

20210831-savusaunan-kutsu-dvd-_071054_2
Savusaunan kutsu DVD kansi

Tuotetta on muodoltaan vajaan kolmen vartin dokumentaari, johon on sujautettu pari Teuvo Oinaan musiikkiesitystä mukaan. Kuvaus ja äänitys on tehty laadukkaasti, mutta tuotanto on hieman kotikutoinen. DVD:tä myy Jeleppi hintaan 40€, joka on myös kustantanut tuotannon:
http://jeleppi.fi/index.php/tarinat-musiikilla/savusauna/

Tuotteesta on katseltavissa traileri: https://vimeo.com/user20324231/review/473339398/3e44934df0%20

Saunologin vinkki veronmaksajana:
Olisi erittäin kiva, mikäli YLE näyttäisi dokumentin joskus Teemalta. DVD:nä tai ladattavana tallenteena se ei tähän hintaan muuten leviä mihinkään.

Saunalaulukokoelma Lauteilla

Tampereen suunnassa puuhataan lokakuussa 2021 ilmestyvää äänilevyä. Levyn aiheena tietenkin saunominen!

Lauteille nimiseen kokoelmaan kutsuttiin 18 artistia. Kappaleet ovat sekä uutta tuotantoa että vanhoja helmiä. Tallenteen kansikuvaksi tulee oheinen Jouni Kopsan taitelema lasimaalaus:

2021-saunalauluja-Levynkansiehdotus
Saunateemainen lasimaalaus, taiteilija Jouni Kopsa.

CD:llä esiintyvät niin kansanmuusikot kuin pop- ja rock -artistitkin, tässä aakkosjärjestyksessä: Mikko Alatalo, Haulibros, Suvi Karjula, Anne-Mari Kivimäki, Mirja Korkka, Kormus, Gilbert Kuppusami, Pekko Käppi, Kielo Kärkkäinen, Juha Lehti, Jouko Mäki-Lohiluoma, Elina Nora/Nastolan Pikkupelimannit, Ismo Oikarinen, Petra Poutanen/Naiskuoro Tellus ja Tampereen Ihankaikkinen Kuninkaallinen Tuomiokuoro, Ilkka Kuusniemi/Pispalan Sälli, Rantavahdit, Heikki Salo, Vastavirta-orkesteri ja Kusti Vuorinen. Eli Tampereen parhaat voimat leveällä rintamalla!

Tuotantoa luotsaa Eevamaija Miettinen-Kopsa ja kokoelman julkaisusta on tulossa tietoa Facebook-sivulle: https://www.facebook.com/Sauna-cd-Lauteilla-103072175449285

Lokakuussa Tampereelle odotetaan levynjulkistustapahtumaa. Musiikkihankkeen taustavoimina toimivat Pispalan saunayhdistys ry, Pispalan musiikkiyhdistys ry ja Kulttuuriyhdistys Sisunartut ry. LIsätiedot Eevamaija Miettinen-Kopsa.

YLE:n lyhytdokumentti

Rusinana pohjalla muistutus minulle vastikään paljastuneesta YLE:n Keski-Suomen paikallistoimituksen lyhytdokumentista kesältä 2020. Siinä pujahdetaan mm. Saunakylän saunoissa ja esitellään ”saunamaakuntaa” laajemminkin.

https://areena.yle.fi/1-50566553

Seuraavan kerran vuonna 2021 kulttuuria annostellaan hikoilun kanssa, kunhan saan Sarah Eversin hikoilusta kertovan uutuuskirjan käsiini ja luettua!


Kiitokset Aviadorille kirjasta, Jelepille DVD:stä sekä Lauteilla-työryhmälle  tuotantotiedoista.


Lue myös kirjaesittely: Terhi Ruutu (2021)
ja vuoden 2020 kirjaesittelyjä:

Kirjauutuus: Terve Löyly Heikki Lyytinen

Kirjaesittely: Sauna, keho, mieli – Laukkanen ja Laukkanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop