Skip to content

Moskovan banjat ja Moskova saunaturismikaupunkina

Moskovassa on hyvä hikoilla! Saunologi kävi kokeilemassa kaksi aitoa venäläistä banjaa, Sandunyn ja Seleznjovkan. Tämä tarina opastaa miten näissä kohteissa pääsee nauttimaan kuumista ja kosteista löylyistä sekä kertoo miten kaupungissa selviytyy.


Moskovassa saunamahdollisuudet ovat erinomaiset, jos taskussa on riittävästi ruplia. Yleisiä banjoja on kymmenittäin ja erilaisia vuokrattavia saunatiloja on tämän lisäksi paljon. Esimerkiksi Sauna.ru sivustolta löytyy kirjoitushetkellä lähes tuhat vuokrattavaa kohdetta.

Saunologiassa julkaistiin viime viikolla johdatus venäläiseen saunakulttuuriin. kuinka vierailimme Viime vuonna venäläisen kirjallisuuden asiantuntijn Tuukka Sandström kuvaili vierailuamme kahdessa banjassa: Sandunyssa ja Seleznjovkassa. Ensimmäinen on mahdollisesti Venäjän tunnetuin ylellinen kylpylaitos, jälkimmäinen kirjailija Bryon MacWilliamsin suosikki. Tässä artikkelissa kerron kohteista omasta perspektiivistäni, jaan käytännön vinkit Moskovassa saunaan haluavalle ja kerron Moskovassa matkailusta.

Sanduny (Сандуны)

171003-moscow-sanduny-street
Sandunyn kortteli katutasosta

Sijainti
14, Neglinnaya St, Moskva, Russia, 107031
Google Maps: https://goo.gl/maps/gRkhTN9Gp4p

Vierailijan vinkit. Ota mukaan:

 • Riittävästi rahaa
 • Suihkusaippua ja shampoo*
 • Pyyhe*
 • Sandaalit*
 • Saunahattu*
 • Vihta, 1-2 kpl

* myös myynnissä

Aukioloajat Ma-Su 8:00-22:00 Osastoilla kerran viikossa huoltopäivä

Pääsymaksu 1800-2800 ruplaa/2h  (24-38€). lisäaika maksusta (500 ruplaa / 30 min)

Hyvät englanninkieliset verkkosivut
http://eng.sanduny.ru/public-classes/detail.php?ID=1910#content-block

Kaikkien yleisten banjojen äiti

Sandunyn sauna Punaisen torin läheisyydessä on venäläisen banjan tunnetuin instituutio, kaikin puolin korkealuokkainen kylpylaitos ja todennäköisesti maailman suurin korttelisauna. Sanduny on toiminut jo vuodesta 1808 ja sillä menee edelleen hyvin.

Sanduny ei ole millään muotoa vaatimaton saunalaitos. Se kattaa lähes kokonaisen korttelin yhden maailman suurimman kaupungin keskusta-alueella. Julkisivu on alueen tyylin mukaisesti moitteettomassa kunnossa. Kadulla seisoo pysäköitynä loistoautoja paikallisten tapojen mukaan hieman holtittomasti.

171003-moscow-sanduny-street-sign
Sandunyn opastekyltti henkii Venäjältä muutoin kadonnutta eleganttia tyyliä

Sandunyn kortteli kätkee sisäänsä kaikenlaista. Miehille on kolme erillistä saunaosastoa: miesten huippuosasto, toinen huippuosasto ja ensimmäinen miesten luokka, ylellisyys- ja hintajärjestyksessä. Naisille luokkia on kaksi. Jokaisella luokalla on omat tilansa ja saunansa. Banjojen lisäksi korttelista löytyy yläluokan ravintola, yksityiskabinetteja, saunatarvikemyymälä, kauneushoitola ja pesula/vaatehuolto. Näiden lisäksi on vuokrattavana yksityisiä kabinetteja omien, vaatimattomien saunojen kera.

Keskiluokan saunassa

Käyntikohteeksi valikoitui sattumankaupalla keskimmäinen miesten luokka. Luksusbanjan konseptiin kuuluu erittäin kattava palveluvalikoima. Yleinen pukuhuone, joka kuuluu n. 30 euron sisäänpääsymaksuun, on samalla ravintola-aluetta. Pukukaappeja ei ole, vaan aluetta vallitsevat massiiviset penkit naulakkoineen, joiden välissä on pieniä pöytiä. Pöytiin voi tilata ruokaa ja juomaa. Vaikuttikin sille, että monet asiakkaat tulivat paikalle lähinnä tekemään bisnestä ja nautiskelemaan ravintolan antimista. Lisähintaan tätä voi tehdä omassa kabinetissa.

Banjahenkilökunnalta voi tilata myös puuttuvia saunavarusteita. Menu sisältää kaiken mitä voi kuvitella tarvitsevansa. Jos on kiireissään unohtanut ottaa oman vihdan mukaan, niitä voi ostaa täältä.

Ravintolasalista kulku käy pesutiloja ja banjaa. Toisen huippuluokan alueelta löytyi useita erilaisia kylmävesialtaita ja paljuja sekä kylmävesisaavi suihkuksi.

Valtavan pesutilan päädystä avautuu myös piskuinen ovi kohti banjan pyhintä kolkkaa.

171001-Moscow-Sanduny-PR-Coldbath-XORX9975

Sandunyn löylyissä

Saunaa hallitsee suuri muurattu kiuas, joka odottaa vierasta heti ovesta vasemmalla. Vähän alle kahden metrin korkeudessa on löylyluukku, joka pidetään suurimman osan ajasta tiivisti kiinni.

171003-moscow-sanduny-pr-stove
Keskiluokan kiukaassa ei ole mitään keskikokoista

Ovi löylyhuoneeseen on enimmäkseen sepposen selällään. Saunojia suihkaa sisään ja ulos, vihdat kainalossa ja saunahattu päässä. Ilman näitä tunnusmerkkejä liikkuva on varmasti ulkopuolinen. Siivousvuoroja on myös noin kerran tunnissa, jolloin henkilökunta lakaisee lattialle kertyvät lehdet pois ja saunaa tuuletetaan seuraavia löylyjä varten. Täällä on erikseen kielletty heittämästä kiukaaseen hajusteita tai olutta.

Ovi on saunan mittasuhteissa sen verran matalalla, että eivät löylyt nopeasti karkaa vaikka se avautuu tiuhaan. Kauniisti pyöristetty katto on siis lähes neljän metrin korkeudessa. Saunan toimenpiteet keskittyvät lähes parin metriin korkeudessa olevan lavon päälle. Siellä kahta vihtomapenkkiä kiertävät lauteet. Ja lämmintä riittää.

171003-moscow-sanduny-pr-rimsky-pano

Sandunyn lämpötila on n. 90 asteen luokkaa. Kuumalla lavolla ei tee mieli sipsutella paljain varpain eikä istua ilman alusta kuumalle lauteelle. Lauteissa näkyy paikan ainoa saunatekninen kauneusvirhe. Lauteet on naulattu pinnalta minkä niitä värittävät ikävät tummat laikut naulojen ympärillä.

Luksuslöylyt?

Löylyt ovat varsin rauhalliset. Painostava kosteus hiljakseen lisääntyy, kun suureen kiukaaseen heitetään pari litraa vettä, kunnes sitkeimmätkin venäläiset alkavat punoittamaan. Banjan suomalaiseen nykysaunaan nähden tuntuva ero jatkuva kuuman ja kostean yhdistelmä, jonka takia osaltaan löylyn suhteellinen merkitys vähentyy.

171001-Moscow-Sanduny-PR-vihdonta-XORX6237
Venäläinen vihdonta ammattilaisen suorittamana. Huomaa penkeissä mustat naulankannat. Sandunyn PR-kuvissa kaikilla miesten osaston asiakkailla on pyyhe lanteille, tosiasiassa saunassa asioidaan enimmäkseen alasti.

On pakko tunnustaa ettei saunologi pystynyt edes saunahattu päässään täysin pääsemään Sandunyn keskiluokan tunnelmaan. Koska lauderakennelma oli kasattu kuin katsomoksi vihtomapenkkien ympärille, viihtyi saunan polttavissa olosuhteissa kuitenkin suhteellisen pitkään ihmetellen venäläiskanssasaunojien kärsimysnäytelmää.

Vihdontapalvelu kestää korkeintaan vartin (!) ja maksaa lähes pääsylipun verran, n. 20€ (1800 rbl). Oma vihdonta jäi täällä väliin, mutta kylmävesialtaaseen sukeltaminen tuntui silti taivaalliselta.

Pohdiskelua jäähyllä

Kahden tunnin saunavuoro Sandunyssa tuntui varsin riittävälle. Kävimme löylyjen välillä huikkaamassa omasta pullosta pukuhuoneessa ja taisimmepa tilata jotain virkistystä myös ravintolan listalta.

Kaupungin laajan valikoiman vuoksi mitään erityistä syytä palata juuri Sandunyyn, mutta tilaisuuden tulle se on täysin mahdollisen ja suhteellisen matalan kynnyksen vaihtoehto banjaan menolle Moskovassa. Palveluista kerrotaan nimittäin myös englanniksi ja henkilökunta ei ole täysin kielitaidotonta, mikä parantaa palvelukokemusta venäjää taitamattomalle kovasti.

171001-Moscow-Sanduny-SaunaMenu_182053
Saunamenu a la Sanduny. Ruokalistan lopusta löytyy erilaisia saunatarpeita myös englanniksi listattuna. Listalla on myös kiuaskiviä kotiinviemisiksi!

Sandunyn tunnelma on suomalaiseen saunan hiljaisuuteen ja rauhallisuuteen nähden hämmentävä. Pukuhuoneessa ja saunassa on tasainen puheensorina. Edellisessä keskusteluja käydään niin kasvotusten kuin puhelimessakin. Saunomisen välillä ryypiskellään ja mässäillään, löylyhuoneessa meno on vihtomisen rahinaa lukuun ottamatta asteen tyynempi.

Mutta se kuivuvien vihdan lehtien tuoksu. Se jää mieleen. Ei suotta Sandunyn logossa ole tammenlehteä!

Seleznjovka (Селезневские Бани)

171003-moscow-selezn-street
Seleznjovkan banjat

Sijainti:
Seleznevskaya Ulitsa, 15с1, Moskva, Russia, 127473
Google-kartta –linkki https://goo.gl/maps/puB8ZTryz872

Vierailijan vinkit. Ota mukaan:

 • Pyyhe
 • Saippua ja shampoo
 • Suihkusandaalit
 • Saunahattu
 • Juotavaa & syötävää

Aukioloajat Ma-Su 8:00-22:00

Pääsymaksu riippuu viikonpäivästä ja kellonajasta. Hinta 1500-2800 ruplaa (n. 20-38€) sisältää kahden tunnin saunavuoro. Vain käteinen.

Verkkosivut vain venäjäksi, http://www.seleznevskiebani.ru/ Google Translate / Chrome auttaa, tiedot verkossa niukat.

Löylyä vuodesta 1851

Seleznien banjat on ulkopäin koreilemattoman näköinen kylpylä keskustan pohjoisosassa, kuitenkin vain kolmen kilometrin päässä Sandunysta. Ne ovat säilyneet paikalla kuitenkin jo yli 160 vuotta, joten niissä täytyy olla jotain taikaa.

Saunalassa on kolmen erillistä miesten osastoa, naisten osasto, baari sekä muita palveluita. Hillitymmästä tyylistä huolimatta palveluvalikoima on lähes Sandunyn tasoa. Baari palvelee ainoastaan kalliimman saunan asiakkaita, edullisemmalla osastolla on syytä turvautua omiin eväisiin. Juomat voi siellä säilyttää pukuhuoneen kylmäkaapissa.

Kummallakin osastolla on yksi sauna. MacWilliamsin suosituksesta vierailin niistä edullisemmasta ns. propeller-saunassa. Vierailun onnistuminen oli täysin kiinni kustantaja Sandströmin kielitaidosta, sillä englantia ei paikassa nähty tai kuultu.

171003-moscow-selezn-ns-pyyhe
Pyyhe moskovolaiseen tapaan. Vuokrasimme tämän lakanan 200 ruplalla. Lakana on tarkoitettu ainoastaan vihdontapenkin aluseksi. Muut rätit saunojat tuovat tullessaan.

Neuvostohenkeä

Edullisimman osaston pukuhuoneessa ei ole mitään ylimääräistä. Arvotavarat voi jättää säilytykseen bantstsikille, jos uskaltaa, tai on melkein pakko sillä minkäänlaisia lukittavia kaappeja ei tästä korkeilla sermeillä osastoidusta pukutilasta löydy. Peilit, vessat ja kylmäkaappi sen sijaan kuuluvat varusteisiin.

171003-moscow-selezn-pukeutumistilat
Seleznjovkan pukuhuone edullisimmalla osastolla sisältää vain välttämättömimmät. Sisustus on kivinen.

Varsinainen löylyhuone on karu ilmestys, jossa on valtava kertalämmitteinen kiuas. Kiuas on monen kuution kokoinen, erittäin paksusta tiilikerroksesta muurattu. Korkeutta on yli kolme metriä. Kiukaan löylyluukkuna toimii vanhan sukellusveneen torpedoluukku (tai näin ainakin väitetään). Puulämmitteinen kiuas sisältää tonneittain rautaa, ei kiviä.

Saunassa on lauteita ja lavereita kahdella eri tasolla, lisäksi valittavana on useampia istuinkorkeuksia. Ovesta heti oikealla on useamman neliön laveri, jonka päälle paikalliset kellistyvät vastaanottamaan heimotovereiden ystävällismielistä vihdan pieksentää.

Lauteiden välissä on suuri vapaa lattiatila. Tätä tilaa dominoi kotikutoisen näköinen, mutta erittäin vakuuttava käsin veivattava propelli – noin kaksi metriä halkaisijaltaan oleva katon rajaan kiinnitetty kaksilapainen roottori.

Mitä saunassa tapahtuu?

Kahden tunnin saunavuoroilla vierailee usein ”saunajengejä”, jotka ovat huolellisesti valmistautuneet viikoittaiseen sessioonsa. Kun saunavuoro vaihtuu, alkaa rauhallinen mutta kellontarkasti etenevä löylyttely, jossa löylyjä luodaan, niissä piehtaroidaan ja lopulta sauna tuuletetaan seuraavia löylyjä varten. Tämän aikana saunojat jäähdyttelevät itseään minkä kykenevät.

171003-moscow-selezn-joukkueurheilu
Sauna on Moskovassa joukkueurheilua. Saunajengit poseeraavat aulan yhteispotreteissa.

Kello kymmeneltä aamupäivällä Moskovan aikaa ihminen loi löylyn

Löylyt Seleznyissa ovat ikimuistoiset. Niitä on tosin vaikea erottaa kokonaisuudessa ensi alkuun hyvin oudosta saunomiskulttuurista, jossa saunojat säntäilevät saunasta sisään ja ulos poikamaisella innostuksella. Löylyt puhaltavat tullessaan banjaan kuitenkin uutta elävöittävää henkeä, josta on mahdoton olla pitämättä.

Seleznyissa käy selväksi mikä on ero löylyn heittämisen tai roiskuttelun ja löylyn luomisen välillä. Banjan valtavan kiukaan avulla löylyä todellakin luodaan suureen saunatilaan. Löylyn luominen alkaa edellisen löylyn poistamisella oven ja tuuletusikkunan kautta.

171001-Moscow-Selez-BM-HurlingWater
Mies ja vesi. Täällä löylyä heitetään ihan tosissaan. Kuva Bryon MacWilliams

Kiukaaseen kumotaan Seleznyissa toista, ellei jopa kolmatta kymmentä litraa vettä. Vesi on joka kerta ”maustettu” erikseen jollakin aromilla, kuten mintulla tai eukalyptuksella, tai klassisesti oluella.

Tärykalvot poksahtavat kevyesti joka kerta, kun Seleznyin reaktoriin uppoaa ämpärillinen vettä

Luomisen jälkeen saunojat pakkautuvat lauteille. Löylytapahtuma ei kuitenkaan ole vielä ohitse.

Kuten hyvin tiedetään, nousee löyly ylös ja pakenee kohti vastakkaista nurkkaa. Sandunyn katon rakenne ohjailee löylyä, mutta tämä ei vielä riitä. Luomisen jälkeen venäläiset komentavat löylyä. Tähän näimme käytettävän erilaisia apuvälineitä suuresta muurinpohjapannun kokoisen leivinlapion ja melan näköisestä yhdistelmästä saksalaisista saunarituaaleista  tuttuihin pyyhkeisiin.

Löyly on huumaavaa ja parhaimmillaan tulisen kuumaa, mutta kosteaa. Ilman vauhdittaminen saa löylyn sekoittumaan tasaisesti löylyhuoneen ilmatilaan ja kumoaa löylyn lain vaikutuksen tilapäisesti. Mikäli pystyssä on vielä jokin vapaaehtoinen löyhyttelijä, saa yleisö nauttia kuumista aalloista, joita liikkuva ilma riipii pitkin alastonta ihoa.

pelkkään kommandopipoon pukeutunut, valtavaa mustaa pyyhettä heiluttava saunajengiläinen piirtyy verkkokalvoille pysyvästi

Kiinnostavaa kyllä, saunassa säilyy löylyä oven ollessa sepposen selällään. Ei liene liioittelua väittää, että löylyä on vaikka muille jakaa.

171001-Moscow-Selez-BM–Grishas-Wand
Lätkä isommille kärpäsille. Tällaisella laitteella saunajengi pitää löylyn liikkeessä.

Vihdotaan kuin venäläiset

Ennen löylyjen katoamista saunan täyttää vihtomisen piiskaava rätinä. Venäläinen vihtahieronta tai vihtakylvetys ("parenije venikami" tai "rabota venikami") tarkoittaa henkilökunnan eli banštšikin kaksikätisesti saunan penkillä tai laverilla suorittamaa vajaan kymmenen minuutin käsittelyä. Käsittelyssä raa’asta mediumiksi kypsyvä asiakas vastaanottaa täyslaidallisen tammi-, koivu- tai katajavihdan iskuja koko vartalon alueelle. Operaation kutsuminen hieronnaksi on ehkä liioiteltua, mutta suomalainen ymmärtänee idean. Venäläinen toteutus on vaan aivan omaa luokkaansa.

171003-moscow-selezn-kauhat
Sinkkiämpärit kestävät kuumaa ja kosteaa. Ämpäreitä käytetään löylyvedelle, pesuvedelle ja tietysti vihtojen pehmittämiseen.

Näytelmä näyttää ensi kertaa katsottuna pelottavalle, sillä banchikin vihdonta on kuin kokeneen nyrkkeilijän päärynäpalloharjoituksista. Vihdat räpsivät rytmikkäästi pitkin vastaanottavaista ja punoittavaa ihoa.

Pitihän tätäkin hieman kevennetysti kokeilla. Kuuman ilman ja pehmeän vihdan yhdistelmä tekee ihon vastaanottavaiseksi toimitukselle, eikä sen sietäminen edellytä masokismia, kuin ronskilla urheiluhierojalla käynti. Käsittämättömän, mutta nautinnollisen kuuma vatsallaan maatessa tulee.

Bantstiki käy vihdonnan välissä sukeltamassa jäähdyttelyaltaaseen ja palaa sitten jatkamaan hieronnan loppuun asiakkaan odotellessa punakkana

Seleznyissa on yksi noin kymmenasteinen kylmävesiallas. Kanta-asiakkaat kutsuvat mursuiksi (morš;avantouimari) saunojia, jotka vilvoittelevat ennen löylyjä viitisen minuuttia kylmässä vedessä. Jäähdyttelyn jälkeen he kapuavat ylälaverille vihdottavaksi ja kuuman ilman korvennettaviksi.

Mitä jäi mieleen?

Seleznyi on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde äärimmäisiä saunakokemuksia etsivälle. Onnistumiseen liittyy kuitenkin paljon sattumaa, sillä vakiovieraiden aikatauluista ja sitä kautta banjan elämästä ei löydy ennakkotietoa mistään. Kahden tunnin välein maailma kuitenkin muuttuu käyttäjäjoukon mukana erilaiseksi, joten on vaikea ennustaa mitä milloinkin tapahtuu.

Kielikynnyksen ja palvelun arvaamattomuuden vuoksi kohdetta ei varauksetta suositella, mutta seikkailunhaluisin saunaturistin kannattaa pakata kimpsunsa sinne ehdottomasti!

Moskova matkailukohteena - opas saunanomadille

171003-moscow-req-square
Moskova ja punainen tori ilta-aikaan.

Moskova on valtava, tehokas, mutta hieman tylsä suurkaupunki. Kaupungin ydinkeskustalle antaa leimansa giganttisen monumentalismin ja näyttävyydellä vallan legitimoinnin lisäksi loputon kavalkadi ulkomaisia urheiluautoja. Erityisesti Mercedes-Benzin tuotekehityskustannuksista näyttäisivät moskovalaiset uusrikkaat yksin kattavan suuren osan. Autoharrastajille S600, SLS ja Brabus GL sanovat jotakin, todettakoon vain, että Moskovan keskustassa on ruuhkaksi asti autoja, joita suomessa myydään yksittäiskappaleita, jos yhtään.

Eriarvoisuus ja superrikkaus koskettaa matkailijaa lähinnä sitä kautta, että ravintoloiden ja hotellien kohdalla on syytä tarkistaa hinta ennen tilausta, koska palveluita todellakin löytyy kaikille luottorajoille. Toisaalta, esimerkiksi parin kilometrin päässä Kremlistä majoituimme AirBnB taiteilijastudiossa viidellä kympillä yö. Kivenheiton päässä olevassa hotellissa hintaan olisi voinut lisätä yhden nollan.

Hyvää ja helppoa

Turistikohteena Moskovassa on useita hyviä puolia. Helsingistä lentää Moskovaan parissa tunnissa ja lentoja saa jopa alle satasella. Lentokentältä pääsee keskustaan junalla tai taksilla, joista jälkimmäinen on ruuhka-aikojen ulkopuolella kilpailukykyinen vaihtoehto.

Metro riittää Moskovassa joka suuntaan. Suurimpien juna-asemien yhteydessä on myös metroasema.

Kaupungin sisäinen metroverkko on kattava, liikkuminen sillä edullista, yksinkertaista ja suhteellisen nopeaa. Kaupunki on varsin selkeä ja keskustan alueet ovat siistin oloisia. Nykyaikaa seuraava älypuhelimen käyttäjä liikkuu Uberin tai Yandexin tilaustaksisovelluksella paikasta toiseen kätevästi ja suhteellisen nopeasti. Moskovassa on tosin erittäin pahoja ruuhkia, jolloin kannattaa suosia metroa.

Kerjäläiset tai kaupustelijat eivät vaivaa kulkijaa Moskovan keskustassa. Valtavan mittakaavan ansiosta aasialaisten ahtaanpaikankammoa tai henkilökohtaisen tilan puutetta ei tarvitse kokea. Turvallisuustaso vaikuttaa kohtuullisen hyvälle ja poliisin eli entisen miliisin, läsnäolo on kaupungilla näkyvää. Toisaalta suurkaupungista löytää varmasti sekä suurta että pientä rikollisuutta, joten kannattaa huolehtia itsestään sekä tavaroistaan eikä rähjätä poliisille pienistä.

Ruplan kurssi on ollut viime vuodet euroturistille suosiollinen. Juuri nyt toukokuussa 2018 1€ = 75  ruplaa. Tämä vaikuttaa suoraan jokapäiväisiin kustannuksiin. Suosittelen maksuvälineeksi ensisijassa käteistä, jota kannattaa vaihtaa kerralla tarpeeksi.

Rahaa kannattaa nostaa automaateista tai ottaa mukaan euroja ja vaihtaa niitä keskustan katujen varsilta löytyvissä kioskeissa. Näissä pisteissä ei ole piilotettuja kuluja ja kurssi on automaattikurssin kanssa kilpailukykyinen. Viimeisimpien kokemusteni mukaan parempi kuin luottokorttikurssi.

Käteistä tarvitsee myös moniin paikkoihin, joihin kortti ei kelpaa. Kortilla maksamista välttelen itse turvallisuussyistä. Aina kun tarjoilija tai kassaneiti lähtee korttisi kanssa kävelemään, on mahdollista ettei kortti tule yhtenä kappaleena takaisin. Luottokorttipetosten havaitseminen ja selvittely ei ole kivaa puuhaa reissun jälkeen.

Hankaluuksia ja niiden torjuntaa

Suurin ongelma on kielimuuri. Kyrillisten kirjainten osaamista voisi ehkä pitää minimivaatimuksena kaupungissa selviytymiselle. Kartan tai älypuhelimen avulla voi ummikkonakin suunnistaa, mutta esimerkiksi saunapalveluista nauttiminen saattaa pelkällä englannilla olla vaikeaa.

Liikuin itse kielitaitoisen kustantajan seurassa. Tämän lopputuloksena keskustelut venäläisten kanssa jäivät olemattomiksi. Tästä jäi ulkopuolinen tunnelma samaan tapaan kuin Aasin suurissa maissa helposti käy.

180514-moskova-google-maps
Google kartta tuntee Moskovan banjat erinomaisesti.

Älypuhelimesta saa Venäjällä paljon iloa. Moskovan kartat ja metro oppaan (Yandex) voi ladata puhelimeen valmiiksi sovelluksina, niin että ne toimivat ilman nettiyhteyttä. Google Mapsista kannattaa tallentaa etukäteen kartta off line käyttöä varten. Suomalaisen puhelinliittymän netin käyttö maksoi 0,20€/Mt maaliskuussa 2017 Elisan liittymässä. Venäjältä voisi ostaa prepaid-liittymän mobiililaajakaistalla parilla kympillä, mutta valitettavasti näitä ei myydä ilman venäläistä passia.

Google Translate palvelun käyttö online tilassa mahdollistaa konenäköön perustuvan kyrillisen tekstin reaaliaikaisen käännöksen. Helpottaa paljon ruokalistojen tulkintaa ravintoloissa, joissa englanninkielinen palvelu on rajoittunutta.

Seuraavassa artikkelissa käydään Pietarin banjoissa ja paljastetaan sieltä löytyvä, ensimmäisenä banjana Saunologian Suositeltu saunakohde –merkin saava banja.

Kiitos Tuukka Sandströmille, Bryon MacWilliamsille sekä Sandunyn henkilökunnalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop