Mikä oli saunologista messujen rohkein, houkuttelevin ja piristävin sauna? Mitkä ovat viisi huoneistosaunojen kuuminta trendiä? Entäpä mitkä olivat messujen kiinnostavimmat tuoteuutuudet? Selaa Saunologian Asuntomessujen 2020 saunaopas ja olet sauna-aikalaisiasi edellä!
Vuoden 2020 Tuusulan Asuntomessut järjestetään poikkeuksellisesti elokuussa ja erityisjärjestelyin. Tuusulasta löytyy laadukasta rakentamista ja myös kymmenittäin saunoja, sillä lähes kaikissa yli kolmessa kymmenessä kohteessa on jonkinlainen sauna. Saunanäkökulmasta messuilla onkin tänä vuonna mukavasti nähtävää. Useammassa kohteessa on esillä asuntojen ulkopuolisia saunarakennuksia. Saunat ovat kuitenkin suhteellisen kompakteja, kuten talotkin tontteineen.
Kävin katsastamassa saunat ja poimin valokuviin messujen kiinnostavimmat kohteet sekä viisi asuntosaunatrendiä!
Saunanosto 1: Rohkein sauna - Kohde 3 Veljesteco
Kohde 3 Veljesteco läntisessä puoliskossa on saunatuvaksi nimetyssä ulkorakennuksessa rohkea ja omaleimainen sauna. Saunasta löytyy ensinnäkin IKIn suurin ja kallein Kivi-Iki puukiuas, joka on n. 16 m3 saunaan vähintäänkin riittävä . Sävymaailma on musta-ruskea, mutta lauteet on valmistettu poikkeuksellisen paksusta materiaalista, jonka materiaali jäi arvoitukseksi. Nousujakkara on upea!
Seinät ja katto on paneeloitu suorareunaisella, leveällä STS-tyyppisellä paneelilla ja sävytetty niin, että lopputulos näyttää (saumattomalle) massiivipuulle. Lauteiden kannatus metallikehikolla on pyritty piilottamaan, mutta rakennelma ei ole erityisen stabiili, mikä muistutus siitä, ettei massiivista laudetta ole helppo saada tuettua vain seinään.
Kaikista hämmentävin erikoisuus saunassa on kuitenkin perinteiseen ulkosaunatyyliin integroitu pesupiste kiuasta vastapäätä – mutta suihkulla! Rohkeaa.
Tyhmänrohkeaa on kuitenkin se, että ylälauteen korkeus jää suhteellisen korkeassa huonetilassa liian matalaksi. Ottaen huomioon kiukaan 151 cm korkeuden, en haluaisi olla suunnittelija kuulemassa palautetta saunan löylyominaisuuksista.
Saunanosto 2: Houkuttelevin sauna Villa Mikael
Kohde 6 Villa Mikaelin saunaosasto olisi kelvannut ehdokkaaksi myös rohkeimman saunan palkinnolle, mutta nyt se saa kunnian saunana, johon itse haluaisin ensimmäisenä mennä kylpemään.
Tämä kohde on kokonaisuudessaan esteetön ja myös sauna on toteutettu esteettömästi. Saunassa ei nimittäin ole perinteisiä lauteita, vaan ainoastaan lattiatasossa oleva penkki. Täällä saunominen on mahdollista, sillä sauna on toteutettu kiertoilmasaunana Harvian kehittämiä ilmankierrättimiä käyttäen (lue lisää esteettömän saunan ratkaisuista). Kiertoilman lisäksi erikoisuutena on voimakas lattialämmitys, joka nostaa kivilattian lämpötilan yli 40 asteen saunomisen aikana.
Kiertoilmaratkaisu ei ole sinänsä uutta, mutta se, että Harvia on toteuttanut sen, kertoo siitä, että laitteisto on tulossa lopulta yleisemmin saataville. Twitterillä tavoitettu toimitusjohtaja Tapio Pajuharju kertoo tämän olevan vielä harkinnassa, joten tilausta ei voi vielä tehdä. Harvia ei tosin ole ”keksinnön” kanssa yksin, vaan kohteessa 18 on esillä jo pidemmälle hiottu vastaavanlainen, virolaisen Saunumin valmistama lisälaite. Tästä lisää Saunologian seuraavassa julkaisussa.
Mikaelin sauna on myös poikkeuksellisen suuri. Sinne mahtuu vaivatta pyörimään vaikka useampi pyörätuoli. Samaa ei voi valitettavasti sanoa juuri mistään muusta kohteesta.
Saunanosto 3: Piristävin sauna Terratinta
Yllättävin sauna pienistä kohteista löytyy paritalosta Kohde 26 Terratinta. Täällä toteutuu useampi seuraavaksi esiteltävä trendi: voimakas laatoitus ja epäsymmetriä. Saunoja on yksi molemmissa paritalon puolikkaissa, näistä erityisesti pohjoinen puoli vetosi minuun.
Trendit
Kohteista hahmottaa useampia saunoissa valitsevia ja nousevia trendejä. Helsingin Sanomien artikkeli kiinnitti huomiota puurakentamisen yleisyyteen, mutta saunoissa puu on aina ollut läsnä - trendi onkin pikemmin päinvastainen!
Trendi #1 - Laatoitus jatkuu saunaan
Suurien ja näyttävien 60 x 60 cm laattojen käyttäminen laajasti märkätilojen ulkopuolella oli näkyvä 2020 trendi arvokkaissa messukohteissa. Saunoissa raja kylpyhuoneeseen on pitkään hämärtynyt lasiseinän avulla, mutta saunojen oma ilme on luotu lauteiden ohella puuverhoilulla, joka on hengittävyyden kannalta hyvä ratkaisu.
Selvä 2020 trendi on se, että laatoitus jatkuu kylpyhuoneesta yhtenäisenä jollekin saunan seinistä. Kovin montaa saunaa ei vielä ollut toteutettu näin, mutta esimerkit olivat vakuuttavia ja odotan, että tätä tullaan seuraavina vuosina näkemään lisää. Variaationa jonkin erittäin voimakkaan lattialaatan käyttäminen myös saunassa. Seinälaatta on tyypillinen ja asennusteknisesti mahdollisesti helpompi.
Trendi #2 – Listat ja paneelit pieniin päin
Vuosia saunoissa on suosittu ”ylileveitä” laudelautoja ja panelointeja. Tänä vuonna pienten muotojen paneelit olivat selvästi tulleet takaisin. Erityisesti sormipaneeli oli näkyvästi esillä erilaisina sävyvaihtoehtoina.
Trendi #3 – Epäsymmetria
Tämä trendi on vasta heikko signaali, mutta se on luonnollista seurausta saunaan hiipivästä laatoituksesta. Saunan sisustushan on yleensä symmetrinen, lasiseinä pois lukien, seinät ja lauteet on tehty materaalisesti symmetrisesti kiukaan ympärille. Kun yksi sisäseinä tehdäänkin laatasta, avautuu uusia mahdollisuuksia kokeilla selvästi erilaisia malleja saunan vastakkaisilla puolilla.
Trendi #4 - Musta-ruskea sävytys
Musta-ruskeaa sävymaailmaa käytettiin monissa messukohteissa onnistuneesti. Tämä ei ole mikään vallankumous, mutta on hyvää vaihtelua mustavalkoisiin ratkaisuihin, joita niitäkin edelleen runsaasti löytyy.
Trendi #5 – Puulämmitteiset pihasaunat
Tämä trendi voi olla ohuella pohjalla, mutta Veljesteco ja Linnamajuri kohteiden normaalikokoiset puulämmitteiset ulkosaunat ovat minusta hyvää vaihtelua piskuisille sähkösaunoille. Puulämmitteinen kiuas ei ole vieläkään täysin ongelmaton sovitettava koneellisen ilmanvaihdon taloihin, joita suurin osa messukohteista on. Sijoittamalla puusauna erilliseen rakennukseen ratkeaa ilmanvaihto ja myös lämmönsiirto-ongelma, kun helposti kuumeneva puusauna ei pääse lämmittämään hyvin eristettyä päärakennusta ja lisäämään jäähdytystarvetta.
Napinaa huonoa suunnittelua vastaan
Yltiöoptimismi ei kuulu saunologin tavaramerkkiin, joten on syytä läväyttää myös saunakriitikin sanallista ruoskaa messukohteiden saunoille. Olen aiempinakin messuvuosina (kts. Asuntomessujen 2017 saunat ja Kotisauna Asuntomessut 2019 -tyyliin) valittanut siitä, että saunoissa on selviä ilmanvaihdon suunnittelun ja lauteiden mitoituksen mokia (liian matala ylälaude). Tämä vitsaus on edelleen läsnä. Kohteista löytyisi useampia saunoja, jotka olisi pitänyt korjata jo piirustuspöydällä.
Käsittämättömän pienet saunat ovat toinen luku. Vaikutelmani tänä vuonna oli, että yllättävän monessa suuressakin talossa oli 2-3 m2 sauna. En pidä tätä perusteltuna, etenkään jos neliöitä on muutoin 150-200. Talon kokonaispinta-alasta esim. 4 m2 sauna ei vielä lohkaisi suurta siivua, mutta saunan hyödynnettävyys olisi olennaisesti parempi.
lyhytnäköistä suunnittelua, kun messujen teemanakin on kestävyys
Liian pieni sauna tekee lähes mahdottomaksi myöhemmät muutostyöt, kuten kiuastyypin vaihdon, ja vaikeuttaa esimerkiksi esteettömyyden parantamista jälkikäteen. Tämä on lyhytnäköistä suunnittelua, kun messujen teemanakin on kestävyys.
Satunnaisia saunanostoja
Hauskoja yksityiskohtia ja huomionarvoisia ratkaisuja
Mennäkö vaiko jäädä?
Jos kaipaat ideoita missä vierailla, ota pohjaksi vaikka seuraava lottorivi:
3, 4, 6, 9-11, 14, 17, 19, 23, 24, 26, 38, 39 ja 40.
Kohteiden lisäksi alueelta löytyy sauna-aiheista sisältöä Tulikiven, Salvoksen ja Aino-kiukaan esittelypisteiltä.
Pääsyliput on ostettava etukäteen verkosta, sisään pääsee vain lipussa määritetyn saapumisajan mukaisesti.
Johtuen vallitsevasta epidemiasta, en voi varauksetta suositella osallistumista Asuntomessuille. Messujärjestäjät ovat tehneet toimia ihmisten turvallisuuden parantamiseksi, mutta lehdistöpäivän 31.7. perusteella on odotettavissa lähes aiempien vuosien kaltaista ihmisvilinää – olkoonkin että sisäänpääsyt alueelle ja kohteisiin on porrastettu. Messujen työntekijät eivät toistaiseksi käytä systemaattisesti kasvomaskeja vaan visiireja, joiden suojaava vaikutus on kyseenalainen. Vierailijoille on jaossa kirurgisia maskeja, mutta ainakaan lehdistöpäivänä tämä ei innostanut 95%:ia kävijöistä näin suojautumaan, mikä vesittää ajatuksen.
Näkemistä messuilla on kuitenkin aiempaa vuotta enemmän, joten jos uudisrakentaminen on ajankohtaista, on visiitti houkutteleva.
Pääsylippuja ja lisätietoja verkosta:
https://asuntomessut.fi/tulevat-messut/tuusula-2020/messukohteet/
Messuoppaaksi suosittelen TM Rakennusmaailman viimeisintä teemanumeroa, jossa aluekartta ja kohteiden pohjapiirrokset.
Huomasitko kuvassasi BoKlok yhteisösaunassa aika iso virhe. Nimittäin kiuas on Harvian Legend, ehkäpä malli 150. Sen turvaetäisyys palaviin rakenteisiin on 200mm, mutta tuossa saunassa se on tuskin 50mm, ehkä vain 25mm. Aika hurja. Mahtaneeko mennä läpi rakennustarkastuksesta.
Hei,
Totta, mutta malli on sähkökiuas PO165, jossa turvaetäisyydet ovat 100/150 mm. Tuossa asennuksessa ei kyllä taida täyttyä tuokaan.
https://harvia.fi/en/product/legend/