Skip to content

Saunan ovi – mallit ja muotoilu

Saunan ovi tarkoittaa yleensä löylyhuoneeseen johtavaa sisäovea, mutta saunamökin tapauksessa se voi tarkoittaa myös rakennuksen ulko-ovea. Omaan saunatupaani tarvittiin molemmat. Tässä artikkelissa kerron saunan oven tärkeydestä, mitoituksesta, hankintavaihtoehdoista ja esittelen oman saunani ovien tarinan.

Ovi pitää löylyt saunassa

Saunan löylyjen kannalta oven korkeudella ja erityisesti kynnyksellä on merkitystä. Omakotitalojen ja muiden uudiskohteiden saunan ovet tarkoituksella 10-15 cm auki alareunasta. Ovi on myös kynnyksetön, jolloin lattian mahdollinen laatoitus voi jatkua katkeamattomana huoneesta toiseen. Perinteiset puuovet lahosivat nimenomaan lattian tasosta, joten avoin alaosa pidentää oven elinikää. Sitä voi tosin myös suojata esimerkiksi pellillä.

Kun ovi on alhaalta auki, kylpyhuoneen suurempi ilmanvaihto saa ilman siirtymään löylyhuoneesta kylpyhuoneen kautta pois. Kohteissa, joita ei ole kokonaisuudessaan ilmastoitu, kuten ulkosaunamökissä, tämä ei ole toivottu ratkaisu. Siellä oven pitää jatkua kynnykseen asti ja alhaalla pitää löytyä suhteellisen tiivis kynnys, jotta ilma ei huoneiden välillä vaihdu tarpeettomasti. Tämä erityisesti silloin, jos sauna johtaa huoneeseen, jossa ei ole erityistä ilmanvaihtoa.

Vanhoissa savusaunoissa ovet eivät aina olleet myöskään täyskorkeita, vaan sisäänastuminen saattoi vaatia kumartumista. Esimerkiksi Juha Telkkisen moderni savusauna on imitoinut vanhaa tyyliä 80 x 80 cm kokoisella ovella, jonka kynnys on 30 cm korkeudella. Lienee selvää, ettei tämä ole saavutettavuuden nimissä tehty ratkaisu. Risto Vuolle-Apialan mukaan vanhoissa savusaunoissa oven korkeus jäi useimmiten noin 120 cm korkeita ja niissä oli yhden hirren korkuinen kynnys tai ei kynnystä.

Matalan oven idea on edesauttaa hyvän löylytaskun syntymistä, eli sitä että löylyt karkaisivat ovea avattaessa tai ilmaa vuotavasta karmista. Telkkisen mukaan hänen saunassaan voisi heittää löylyä menestyksekkäästi jopa ovi auki, mikä kertonee jotain löylyn lain toiminnasta. Telkkisen ovi on myös niin matala, että se pakottaa käyttäjän kumartumaan kunnolla, jolloin päätä ei vahingossa pokkaa oven karmiin.

Savusaunan ovi vanhaa tyyliä mukaillen
Juha Telkkisen palkitun savusaunan ovi. Kuva: (C) Juha Telkkinen.

Ai niin, meinasi unohtua, että saunan ovi avautuu perinteisesti aina ulos saunasta. Molempiin suuntiin aukeavat lasiovet mahdollistavat toki tästäkin poikkeamisen...

Ovivalikoima

Verkosta hakusanalla saunan ovi löytää lähinnä sisäovia. Ulko-ovia voi etsiä hakusanalla ’mökkiovi’. Omaan makuuni hakutulokset kummallakin sanalla eivät olleet kovinkaan sopivia.

Saunan sisäovien valikoima on suunnattu moderneihin huoneisto- ja yleisösaunoihin. Lasista on tullut eri sävyissään ylivoimaisesti suosituin ovityyppi – niin suosittu ettei muun kaltaisia ovia meinaa edes löytää. Monet ovia valmistaneet yritykset ovat myös tästä tuoteryhmästä luopuneet.

Lasivoi voi toki sopia moneen saunaan ihan hyvin. Lasiseinillä saa pientä saunahuonetta avaramman tuntuiseksi. Hyvälaatuinen lasi on myös turvallinen sekä kosteusrasitukselle immuuni eli periaatteessa puuta kestävämpi. Yksikerroslasi on kuitenkin huono lämmöneriste ja erityisesti kylmillään olevassa saunarakennuksessa tällöin kyseenalainen välioviratkaisu.

Mitoitus ja mallit

Saunan oven rakenteelliset ominaisuudet typistyvät leveyteen ja korkeuteen. Kuten ikkunoidenkin kohdalla, on niiden mittayksikkönä erikoinen desimetri eli 10 cm. Koot ilmoitetaan muodossa ”9x20” joka tarkoittaa 90 cm leveää ja 200 cm korkeaa ovea – tai pikemminkin oven karmia. Standardimitoitukseen kuuluu, että 9x20 ovi mahtuu 90x200 cm kokoiseen aukkoon, niin että tilaa jää myös eriste- tai tiivistysmateriaalille.

Kuten eräs blogin lukija ystävällisesti huomautti, modulikokoisten sisäovien ja ikkunoiden ulkomitat ovat aina sentin pienempiä ja asennusaukon olisi hyvä olla taas sentin suurempi. Ulko-ovissa taas karmi on valmiiksi 12 mm kapeampi, jättäen molemmin puolin millin lisää tilaa.

Eli 9x20 tapauksessa ovi karmeineen on 890 mm leveä ja 1990 mm korkea, aukosta kannattaa tehdä 910 mm leveä ja 2010 mm korkea, jolloin asennusvaraa jää sentti joka suuntaan!

Jeld Wenin sisävien mitoitus ohje, ovilevyn mitat
Jeld Wenin sisävien mitoitus ohje, ovilevyn mitat

Koot määrittyvät uudiskohteessa ensisijassa hyväksytyn rakennussuunnitelman mukaan, samoin jos remontointi edellyttää rakennuslupaa (esim. jokin huone muunnetaan saunaksi). Vanhassa kohteessa oven koon saa päättää omin luvin. Nykyiset esteettömyysvaatimukset voivat asettaa oville kyseenalaisia vaatimuksia – kohteen yleisestä saavutettavuudesta riippumatta saunaan voidaan vaatia M8 tai jopa M9 levyistä ovea. Tämä vaikuttaa sekä valikoimaan että hintaan. Yleisin ovileveys on aiemmin ollut M7 .

Esteettömyyden kannalta tärkeää on kulkuaukon koko eli tila, joka on oven karmien välissä kuljettavissa. Iso ovivalmistaja  Jeld Wen kertoo että "RakMK G1 2005 mukaan ovien vapaan kulkuaukon minimileveys tulee olla 800 mm asumisen kannalta välttämättömien tilojen osalta, jotta pyörätuolinkin kanssa voi kulkea jouhevasti tilasta toiseen."

Oven hankinta

Perinteiset saunan ovet tehtiin aina puusta. Puu ikääntyy ja modernissa kylpyhuoneessa sen kuivumisesta täytyy huolehtia.  Massiivipuusta tehtyjä ovia on saatavilla rajoitetusti. Onneksi valmiitakin puuovia löytyy. Niiden valikoima laajenee, jos lähtee selvittämään rautakauppojen tilausvalikoimaa. Ainakin vuonna 2016 monien rautakauppojen tilanne on se, että ainoastaan osa hyllyvalikoimasta ja murto-osa tilausvalikoimasta on listattu verkkoon. Tämä ei tietenkään koske verkkorautakauppoja, joilla piilovalikoimaa ei vastaavalla tavalla ole.

Ha Servin saunan ovimallistoa.
Ha Servin saunan ovimallistoa.

Kiinnostavimmat valmiit sisäovet tehdään omasta mielestäni Baltiassa. Päädyimme itse ison virolaisen ”saunapuutavarayhtiön” Ha Servin oveen (myös laudelaudat tulivat sieltä). Valmistaja kutsuu sitä leikkisästi nimellä ”7”. Ovi ei ole umpinainen, vaan siinä on keskellä korkea ja kapea ikkuna. Oven mukana ei tullut kynnystä, joten se piti tehdä. Tilasimme oven Starkin kautta reilun 200 e hintaan ja sen toimitus kesti nelisen viikkoa.

Olin oveen suhteellisen tyytyväinen. Se näyttää sillä mille odotinkin, ainoastaan oven rullasalvan toiminta on aiheuttanut harmaita hiuksia. Toivon, että se saadaan vielä säädettyä kohdalleen.

Tässä muita vaihtoehtoja:

Monet ovet toimitetaan puuvalmiina, eli niiden mahdollinen pintakäsittely jää rakentajan huoleksi. Itse olen toistaiseksi jättänyt sisäoven käsittelemättä. Lasiovissa ”väri” on yleensä valittavissa valmiina. Oven mittoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Virolaiset valmistajat eivät ole vielä heränneet kotimaisen esteettömyysmääräysten tuomiin leveisiin ulkomittoihin ja kaikki ovia, kuten alla olevan kuvan esimerkissä, ei saa kuin M7 eli 700 mm leveinä.

saunovet eli saunuksed
Andres.ee saunaovi eli uksed valikoimaa

Hirsisaunan oven asennus - karapuut

Hirsirakennuksessa ovien ja ikkunoiden asentaminen vaatii omat niksinsä. Näistä selkein on niin sanottujen karapuiden käyttö ovien karmien kiinnityspisteinä. Karapuut ovat esim. 2 x 2” kokoista raakalautaa, joka koverretaan ovi- tai ikkuna-aukon ympärille. Karapuu ratkaisee rakennuksen luontaisesta painumisesta johtuvan ongelma, jonka takia ovea ei kiinnittää suoraan seinähirsiin. Karapuu ei täytä koko lovea, vaan on ylhäältä auki ja seinällä on tilaa painua kasaan puun ympärillä. Karapuuhun kiinnitetty ovi tai ikkuna pysyy paikoillaan.

Karapuita ei enää myöhemmin huomaa, mutta tässä asennuksen aikaisessa kehnossa valokuvassa näkyvät sekä ulko- että sisäoven karat:

Karapuu
Karapuu näkyy oviaukon vasemmassa reunassa tiiviinä pystysuuntaisena lankkuna. Oikeassa reunassa huoneen perillä siintää saunan oven karapuu.

Saunan ulko-ovi tilaustyönä

Ulko-ovien suhteen tilanne on sisäovia heikompi. Virosta olisi löytynyt joitakin malleja: http://ladu6.ee/tootekategooria/puit/tuup-2/uksed/valisuksed/, mutta tilaaminen osoittautui vaikeaksi. Rautakauppojen mökkiovimallisto oli ainakin omiin tarpeisiimme täysin sopimaton. Ratkaisuksi ronkelille jäi hankkia ovi tilaustyönä.

Suunnittelutyö alkoi sillä, että bongailimme erilaisista lehdistä ja netistä esimerkkejä sopivista ovista – niin sisä- kuin ulkopuolelta – ja etsimme samaan aikaan puuseppää, joka tekisi oven. Tämä oli oma salapoliisityönsä, mutta paikallisilta kirvesmiehiltä kysely auttoi pääsemään tekijöiden jäljille.

ulko-ovikollaasi
Kollaasiesimerkki inspiraationa toimineista ulko-ovimalleista koottuna satunnaisista lähteistä

Yritimme tälläkin kertaa tiedustella vaihtoehtoja etelärajan takaa, mm. https://www.sisustusweb.ee/ palvelun kautta, mutta ei tärpännyt. Lopulta lähiseudulta löytyi perinnerakentamisesta kiinnostunut ja aiemminkin ovia nikkaroinut puuseppä, Matti Muukka, joka valmisti oven suunnitelmamme mukaan pajallaan.

oven panelointi
Muukan verstaalla suunnitellaan oven panelointia

Oveen tuli pieni ikkuna, joka on ainoa pohjoissivustalla oleva luonnollisen valonlähde. Hankin oveen Domus Classicasta takorautasaranat. Oven karmista tehtiin suhteellisen syvä, mutta pyöröhirsi teki tässäkin suhteessa temput, sillä asennusvaiheessa huomattiin tiettyjä haasteita saranoiden näkyviin jättämisen kanssa. Koska oviaukon ympärillä on lähes 30 cm paksuisia hirsiä, oli smyygilistojen kanssa pakko tehdä virityksiä, joiden viimeistely on kuvaushetkellä edelleen kesken.

Takorautainen sarana ei halua smyygin alle piiloon
Takorautainen sarana ei halua smyygin alle piiloon

Oveen on tulossa myös taottu vedin sekä lukitusrauta pinta-asennuksena, jolloin ovessa voi käyttää haluamaansa riippulukkoa eikä mahdollinen murtomies hajota ovea.

Ovi näyttää tämän postauksen kirjoitushetkellä tälle:

161201-valmis_ovi_ulkoa_7669

Ulko-ovi ulko- ja sisäpuolelta katsottuna
Ulko-ovi ulko- ja sisäpuolelta katsottuna

Oven sisäkahvan tein itse tontilta siivotun vuoristomännyn juuresta. Katsotaan tarttuuko kesällä näppeihin.

Yhteenvetona siis todettakoon, että ovi on saunan lämpötekninen elementti, jonka merkitys löylyille on ensisijaisesti kiinni saunan mitoituksesta. Ulkonäöllinen vaikutus sillä on aina ja ovi kannattaa valita ensisijassa sen mukaan, että se sopii kokonaisuuteen.

6 thoughts on “Saunan ovi – mallit ja muotoilu

 1. Perkki

  Takorautasaranan asennuksessa ei pitäisi tehdä smyygiin lovea. Jos joutuu loveamaan on smyygi liikaa oveen päin asennettu (ja ehkä karmi liian ohuesta puusta). Tuosta Juha Telkkisen oviluukun takorautasaranasta ja smyygistä voi ottaa mallia.

  Vastaa
 2. Kim

  Hei

  Todella mielenkiintoista luettavaa.

  Meillä on mökillä hirsirakennus, jossa kuistilta kaksi ulko-ovea. Toinen “mökkiin”, ja toinen pukuhuoneeseen. Pukuhuoneesta on sisäovi saunaan.

  Sauna on sen verran pieni, että olen harkinnut välioven poistamista ja saunan laajentamista pukutilan puolelle. Samalla olisi tarkoitus avata tilojen välissä olevaa hirsiseinää. Myös lattia uusiksi ja kaadot sen mukaisesti. Samalla lauteet uusiksi.

  Oviin liittyen olisikin kysymys.

  Nyt saunan ulko-ovi on perinteinen puuovi, n. kolmanneksen lasia.

  Sauna ja pesutila tulisi olemaan noin 10-12 neliötä yhteensä.

  Mitä mieltä olet, onko tämä toimiva ratkaisu? Tulisiko ovi vaihtaa? Tuleeko saunassa olla erillinen ulko-ovi ja “sisäovi”?

  Sauna tulee jatkossa olemaan pääosin kesäkäytössä, joten talvieristystä ei mielestäni tarvitse olla.

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei,
   Eiköhän vanhallakin ovella pärjää. Sen elinikä voi kuitenkin lyhentyä kun lämpö- ja kosteusrasitus muuttuu. Eristävyys ei kesäkäytössä ole ratkaisevaa.

   Kuvaamassasi muutostyössä voi tosin tulla muita kysymysmerkkejä. Esim. väliseinän avaaminen tärkeää nimenomaan ylhäällä jos lämpöä ja löylyä halutaan kiertämään.

   Lassi

   Vastaa
 3. Mikko Mononen

  Kiitos mahtavasta blogista! Moduulimitta 9x20 tarkoittaa, että aukon koko on 920x2020 ja karmin koko on 880x1980. Eli aukko on sentin isompi joka suuntaan ja karmi sentin pienempi.

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Kiitos kannustuksesta ja korjauksesta Mikko!
   Tarkensin tekstiä karmin ulkomittojen suhteen Jeld Wenin ovia esimerkkinä käyttäen. Niissä sisäovet ovat 10 mm mittaa kapeampia, ulko-ovet 12 mm pienempiä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop