Skip to content

Tutkimus: Tiedostava saunominen tuo helpotusta allergisiin vaivoihin

Lataa raportti

Allergiat, astma ja ihotaudit ovat mukana saunassa ja vaikuttavat saunomiseen. Uuden tutkimuksen mukaan saunominen myös vaikuttaa näihin vaivoihin. Saunologia toteutti syksyllä 2021 sähköisesti pilottikyselytutkimuksen (N=84) aiheesta. Tutkimuksessa selvisi, että monet suomalaiset saavat helpotusta allergisiin vaivoihinsa saunasta, mutta epäsuotuisissa oloissa sauna voi aiheuttaa uusia oireita ja heikentää vointia. Alustavien tulosten perusteella positiiviset vaikutukset voivat ylittää negatiiviset, sillä vastaajista lähes puolet saunoi nimenomaan terveyssyistä.

Tutkimukseen vastasi erilaisista allergioista kärsiviä, astmaatikkoja sekä atooppista ihottumaa sairastavia. Jokaisella ryhmällä oli erilaisia tapoja saunoa sekä omat kokemuksensa sen hyödyistä ja haitoista. Kokonaisuudessaan lähes puolet kertoi saunomisen vaikuttavan suotuisesti heidän oireisiinsa.

Hengitystiet aukeavat ja puhdistuvat kosteassa ilmassa, iho pysyy myös parempana kun hikoilee huokoset puhtaaksi” kertoo eräs tutkimuksen vastaajista.

Vastaajilla oli saunomisesta myös negatiivisia kokemuksia ja neljännes vältteli saunomista tyystin. Kokemusten analyysin perusteella voitaisiin monia ikäviä kokemuksia välttää kiinnittämällä huomiota saunomisolosuhteisiin ja saunomistapaan, kuten saunan tekniseen kuntoon, mietoon lämpötilaan ja löylyveden puhtauteen.

Useampia vastaaja kertoi saaneensa jonkun ikävän reaktion saunassa. Löylytuoksut mainittiin useasti, mutta myös muita epäpuhtauksia epäiltiin reaktion lähteeksi.” kertoo dosentti Lassi A. Liikkanen, vastaava tutkija.

Tämän pohjaselvityksen perusteella saunomisen vaikutusten selvittämiselle olisi selviä perusteita. Jatkotutkimuksessa olisi hyvä keskittyä tiettyihin oireisiin, sillä astmaatikot, atoopikot ja allergiset edustavat jokainen omaa erityisryhmäänsä joilla interventiot ja odotetut vaikutukset ovat erilaiset. Vaikka saunominen on Suomessa yleistä, suurin osa näistä kolmesta vaivasta on suhteellisen harvinaisia ja näin ollen helpoin olisi aloittaa allergioista, joita esiintyy useammalla kuin joka neljännellä suomalaisella.

Screenshot 2022-03-22 at 13.57.42
Kuvaaja sauna ja allergiat -tutkimuksen keskeisistä tuloksista.

Saunologian julkaiseman raportin tutkimuksen tuloksista voi ladata tästä:

PDF: 220322-Allergiat saunassa raportti - Liikkanen v1.0

Kiitokset

Suomen Saunaseura r.y.:n tuelle. Tutkimus toteutettiin Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n kanssa, kiitokset Niki Malmroosille yhteistyöstä. Heikki K. Lyytinen avusti raportin viimeistelysssä.

 

Summary in English

Mindful Finnish sauna bathing can alleviate allergic symptoms

Allergies, asthma, and skin diseases follow us to the sauna and influence how we bathe. Based on this new study, sauna also has an effect on these conditions. Saunologia conducted an electronic pilot survey (N=84) in the Fall 202. It was found that many Finns receive relieve to their conditions from sauna, but under some circumstances sauna can also provoke new symptoms and make one feel worse. Based on the initial results, positive effects seem to prevail over negative ones as about half of the respondents enjoyed the sauna because of the health benefits. Several informants had bad experiences from sauna. Based on their reports, many undesired experiences could be avoided by paying attention to sauna conditions and the proceedings such as the technical functionality, moderate temperature, and quality of water. This pilot motivates further research into the topic and emphasizes the need to focus on select conditions as asthma, atopic skin, and allergies each seem to have different response to and requirements for sauna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop