Skip to content

Miksi Löylyn savusauna paloi?

Saavuin 4.4.2017 iltapäivällä saunaravintolan Löyly Helsinkiin valmistautumaan suunniteltuun Löyly-luentooni.

Vastassa oli kuitenkin ei-toivotusti yllättänyt näky, useampi pelastuslaitoksen sammutusyksikkö. Saapuessani oli selvää, että jotain ikävää oli ehtinyt tapahtua aiemmin, sillä palomiehet pakkasivat jo tavaroitaan eikä liekkejä tai savua näkynyt.

Sisätiloissa selvisi, että Löylyn saunaosastolla asiat eivät olleet enää kohdallaan, sillä savusauna oli päässyt syttymään lämmityksen aikana.

Sauna oli sammutettu tullessani paikalle. Sammutustöiden aiheuttama tuho oli yhtä suurta kuin itse paljon, mutta itse rakennus ei ollut vaarassa. Savusaunahan on fiksusti rakennettu betonisen bunkkerin sisään, mikä tehokkaasti osastoi palon.

Kestää kuitenkin viikkoja ennen kuin sauna on taas kunnossa. Asiasta uutisoi mm. Helsingin Sanomat.

Sauna ehti olla käytössä vajaan vuoden.

Savusaunoilla on kohonnut tulipaloriski, tarkka suuruus ei tiedossa (kts. tulipalotilastot)

Miksi savusaunat palavat?

Jos savusaunan kiukaasta ulos tulevat savukaasut jäävät liian pitkäksi aikaa saunatilaa, alkaa sauna lämpiämään ja myös itse kaasut voivat räjähtää. Pintojen lämpeneminen on merkittävin riski, puun lämpötilan ylittäessä turvallisuusrajat (kts. puiden polttamisen fysiikka)

Olen kirjoittanut aiemmin saunojen yleisestä turvallisuuskehityksestä että savusaunojen erityisesti paloturvallisuushaasteista.

Savusaunat palavat yleensä huonon suunnittelun ja huolettoman lämmityksen yhteisvaikutuksesta.

Löylyssä selkeä ongelma on ollut savukaasujen riittämättömän poistumiskanavat. Sekä lakeisen että räppänän liian pieni koko. Lämmityksestä tietävän, kiukaan valmistaneen Tulisydän Oy:n Iiro Sahramaan mukaan on ollut tavallista, että savua on tullut lämmityksen aikana pihalle myös ovesta. Tämä on huono merkki.

Savun pakeneminen oviaukosta kertoo savusauna-asiantuntija Seppo Leskisen mukaan siitä, etteivät muut poistumisaukot ole riittävän suuria. Savun jääminen saunaan pyörimään on vaarallista, sillä se lämmittää rakenteita tarpeettomasti, jopa siihen pisteeseen, että pinnat syttyvät. Tällaistakin saunaa voi Sepon lämmittää, mutta ainoastaan hyvin varovasti.

Seppo Leskinen
Seppo Leskinen on Suomen tiedostavimpia savusauna-asiantuntijoita, joille saunojen paloturvallisuus on sydämen asia.

Löylyn savusauna ei tosin Leskisen mukaan ole edes aito savusauna, sillä siinä on myös savuhormi. Sitä käytetään kuitenkin vain lämmityksen alkuvaiheessa. Jotkut sanovat, että savusauna on savusauna vasta, kun se on kerran palanut. Seppo ei selvästikään ole tätä mieltä.

Tulevaisuudessa hormia käytetään ehkä useammankin, ellei muita reikiä suurenneta. En usko, että ravintola on innostunut jännittämään tulevaisuudessa milloin savusauna taas palaa.


Löylyn palo vaikutti suunnitelmiini jatkaa Löyly-luennot sarjaa. 11.4. luento on peruttu ja 25.4. aihe tulee muuttumaan, paikka ja henki sama.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop