Skip to content

Finnish Sauna Festival 2017 – Viisi kiinnostavinta saunaa

Finnish Sauna Festival käynnistyi 8.6.2017. Saunologi kävi kokeilemassa saunafestareiden saunat ensimmäisten joukossa. Valikoimista löytyy viisi kohdetta, jotka kannatta kokea! Mukana myös herkullisia yksityiskohtia kohtaamisista tappajasaunan sekä kuuman oven karmin kanssa! Kokonaisuutena tapahtuma valitettavasti kärsii vielä lapsentaudeista ja asiakaskeskeisen suunnittelun puutteesta. Toisaalta siinä on paljon hyvää, jonka toivoisi selviytyvän uudelle kierrokselle.


Mikä tämä juttu on? Finnish Sauna Festivals

Kesällä 2017 Suomessa järjestetään kaksi tapahtumaa kutsumanimellä saunafestarit. Näistä uudempi on kolme paikkakuntaa kiertävä Finnish Sauna Festival. Tämä tapahtuma tuo Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylään valikoiman kiertäviä saunoja sekä vaihtuvan elävän musiikin kattauksen. Helsingissä saunotaan Olympiastadionin eteläpuolella, Turussa Turun linnan kainalossa ja Jyväskylässä Lutakossa.

Tapahtuma on kaikilla paikkakunnilla nelipäiväinen (to-su). Ennakkolippu maksaa 29€, portilla 34€ ja on voimassa päivän. Lippu vaihdetaan portilla rannekkeeseen, jolla pääsee poistumaan alueelta. Monipäiväisiä lippuja ei ole tarjolla. Narikka maksaa 3€ ja säilyttää esimerkiksi repun ja päällysvaatteet. Narikkalappu on muovia, joten se kestää saunomisen, jos vain saa sen pidettyä jossakin tallessa.

Helsingissä oli käytössä maksuranneke, johon voi ladata rahaa myyntipisteissä tehtäviä ostoksia varten. Tämä helpottaa merkittävästi ostosten tekoa uimapuvussa. Ranneke piti tosin lunastaa hieman erikoisesti lavan vierestä, alueen sisäänkäyntiä vastakkaisesta nurkasta.

AfterPay rannakkeelle voi ladata rahaa tuotemyyntipisteessä ja käyttää toisaalla

Torstai-lauantai välillä tapahtuma on vain täysi-ikäisille. Sunnuntaina on perhepäivä, jolloin alle 18-vuotiaat pääsevät alueelle, mutta sunnuntaina sisäänpääsy on kertaluontoinen. Pääsylippujen lisäksi järjestäjät vuokraavat saunoja klo 19 jälkeen yksityiskäyttöön. Lisätietoja löytyy kunkin tapahtuman info sivuilta, esimerkiksi Helsingin: http://saunafestival.fi/helsinki-info/

Osta pääsylippu verkkokaupasta: https://www.lippu.fi/

Oheistuotteet ja saunavaraukset http://www.suvilahdenkauppa.fi/category/14/finnish-sauna-festival

Mitä festivaali sisältää? Montako saunaa festareilla on?

Saunologin näkökulmasta pääosissa ovat saunat. Saunoja on eri kaupunkien tapahtumissa vaihteleva määrä eivätkä järjestäjät ole artisteista poiketen etukäteen julkaisseet tietoja mukana olevista saunoista. Kiertueen käynnistyessä saunoja oli 17 kappaletta, mutta tarjonta tulee päivien mukana elämään, niin hyvässä kuin pahassa.

Saunat on ripoteltu noin sadan metrin alueelle

Saunat ovat pääasiallisesti sen verran pieniä, että niiden siirtäminen onnistuu kokonaisena. Saunoja löytyykin telttasaunoista perävaunusaunoihin ja pienistä saunamökeistä isoon elementtisaunaan.

Mielestäni tapahtuman paras puoli on tarjota tällaisen saunan hankinnasta kiinnostuneelle kuluttajalle mahdollisuudet tutustua erilaisiin saunoihin käytännössä. Saunojen testaaminen ei ole tässä mittakaavassa mahdollista missään muualla!

Saunojen testaaminen ei ole tässä mittakaavassa mahdollista missään muualla!

Musiikin ystävät voivat löytää tapahtumasta myös kiinnostavaa kotimaista elävän musiikin tarjontaa. Helsingissä mukana on vanhempien ikäluokkien tuntemia artisteissa kuten Agents, Ile Kallio, CMX ja Klamydia, mutta lavalle nousee myös nuorille suunnattuja nimiä kuten Kasmir, Isac Elliot ja Evelina. Sunnuntai on ikärajaton, joten iltaesiintyjä Isac Elliot sopii sinne mainioasti.

Päävetonaulojen lisäksi paikalle on organisoitu saunaan enemmän ja vähemmän liittyvää oheisohjelmaa, kuten saunajoogaa, ihonhoitoa, vihdontanäytöksiä ja jopa sauna-aiheinen keskustelutilaisuus. Keskustelun vetää lähinnä muista ansioista tunnettu Mato Valtonen, jonka sauna-alan yhteydet löytyvät IKI:n historiasta.

 

Helsingin tapahtuman aluekartta, Jokaisella kaupungilla on omansa.

 

Katso Turun festari-aluekartta:
http://saunafestival.fi/wp-content/uploads/2017/02/turku_v3.png

Kiinnostavimmat saunat festareilla

Kerron alla kommelluksistani saunafestareilla pidemmästi, mutta paljastetaan alkuun kohokohdat Helsingissä esillä olleiden kohteiden joukosta. Lista ehdottomasti tutustumisen arvoisista saunoista aakkosjärjestyksessä on seuraava:

 1. Aino-tynnyrisauna
 2. Akvaariosauna
 3. Iglun suuri savusauna
 4. Pasu-sauna + Kastee
 5. Rennon Iglusauna

Helsingissä on esillä myös todella upea viinitynnyrisauna! Messuilla pääsee lisäksi kokeilemaan Höyrylöylyn Löylynsielua useissa saunoissa sekä aistimaan Mount Shastan vulkaanisten löylykivien pinnasta kohoavaa löylyä.

Seuraavaksi kuvat viisikosta.

Iglun suuri savusauna. Tilaa jopa 10 hengelle, hinta alk. 7900€

Iglun savusauna on merkittävä tuote, sillä se on varmasti edullisin kompakti savusauna, joka Suomesta löytyy! Sauna kärsii Iglun mataluudesta, mutta sen löylyt ovat kertalämmitteisen kiukaan ansiosta selvästi muusta valikoimasta poikkeavat. Kiuas aiheutti toisaalta järjestäjille myös päänvaivaa, sillä perjantaina iltapäivällä käydessäni se ei enää tarjonnut löylyjä.

Fimexin Aino-tynnyrisauna toimii poikkeuksellisen hyvin mataluudesta huolimatta

Turun Fimexin Aino 953 tynnyrisaunassa sisätilan korkeuden yleensä aiheuttama lämpötilajakaumaongelma on selätetty. Kyseisessä tynnyrissä on saunan lisäksi pukuhuone. Saunaan oli nyt sijoitettu niin iso kiuas, ettei lauteille turvallisesti mahtunut neljää henkeä enempää väkeä. Sisäänmahtuneille tunnelma oli kuitenkin hyvä. Tutustumisen arvoinen tynnyrimalli parhaasta päästä!

Huone1:n Pasu-saunasta löytyy Kasteen ja kuvassa poseeraavan Dan Mertalehdon Kastee-järjestelmä

Festareilla tarjoutuu myös mahdollisuus tutustua Kastee saunan kosteudenhallintajärjestelmää voi kokeilla Huone1:n Pasu-saunassa. Tämä sauna näyttää hyvin pelkistetylle, mutta toimii mainiosti. Saunassa on reilusti ilmatilavuutta, joten löylyistä tulee maltilliset. Kattokorkeuteen nähden lauteet ovat tosin normaalikorkuiset. Aiempi Kastee-testailu päättyi ristiriitaisissa tunnelmissa, mutta Pasun sähkökiukaan kanssa Kastee loihti saunaan aivan fantastisen tunnelma. Kiukaassa ei tämän jälkeen ollut juuri puhtia löylyihin, mutta olo erittäin miellyttävä.

Erikoistyöt Lehtinen on tehnyt Akvaariosaunan prototyypin, jossa on kunnon kokoinen sukellusallas

Akvaariosauna on minusta erityisen viehättävä suomalaisen pienyrittäjän ideanikkaroinnin lopputulos. Ylistän ensisijaisesti konseptia, jossa yhdistyy uima-allas sekä sauna yhdessä kontissa. Toteutettu sauna on aivan liian pieni, mutta idea on fantastinen. Erilaisella tilajaolla tästä saisi hauskan sauna, pukuhuone ja palju yhdistelmän kulkemaan ympäri saunamantuja! Nyt kävi niin, ettei turvallisuustarkastus sallinut konttiin sukellusta puutteellisen ”uloskäynnin” takia.

Akvaariosauna on rakennettu konttiin

Pääsin itse nauttimaan rauhassa myös Rennon tuote-esittelysaunassa, joka on myös Iglusaunan tekoa. Ylikokoinen kiuas ja pyöristetty katto mahdollistavat erinomaiset löylyt. Tämänkin iglun haasteena on korkeus. Löylyn laki puree painovoimaisissa ilmaa vaihtavissa saunoissa ja tässäkään ei jalkalauteen tasolla riitä lämpöä tai löylyä.

Rennon lainaama Iglun keskikokoinen "tynnyrisauna" on sisustettu siisti mustavalkoiseen tyyliin

Tähän eivät festareilta saunat loppuneet. Myös telttasaunoissa oli tarjolla mukavaa löylyä, mutta en henkilökohtaisesti ole koskaan oikein innostunut niiden tunnelmasta. Nytkin uuden telttakankaan hajumaailma karkotti minut matalammasta telttasaunasta.

Helsingin ekstrana oli paikalla Heikki Karjalaisen vanhaan ranskalaiseen viinitynnyriin rakentama sauna. Tämä yhden hengen hikoilumaja oli erittäin sympaattinen ja sen antama viinilöyly jotain aivan ainutlaatuista! En itse tällaista hankkisi, mutta kävisin erittäin mielelläni siinä vielä uudestaan.

Saunologi viinilöylyjen jälkeen YLE Suomen tentattavana. Vasemmalla saunan omistaja.

 

Odotukseni olivat matalat, joten pettymyksiä ei oikeastaan tullut. Paitsi yksi. Slowsaunan Hotcube saunakonsepti, jolle oli laitettu muhkea 39.000,00€ hintalappu oli tällainen. Saunan ulkonäkö seinien kummaltakin puolelta ei vedonnut itseeni. Tämä ilmeisen uniikkia yksilö ei ole mielestäni ikääntynyt ollenkaan kunniakkaasti vaan näyttää lähinnä laiminlyödylle.

Slowsaunan Hotcube festarikunnossa kuivalla maalla

Odotukseni kohdistuivat arkkitehtoonisen muotoilun sijaan ilmanvaihtoon. Hotcubessa on ilmavin lattia, jonka olen koskaan nähnyt. Se on ristikko, jossa reikien pinta-ala on samaa luokkaa puumateriaalin kanssa. Saunassa oli tällä kertaa Sydän-kiuas. Kombinaatio ei jotenkin ollenkaan vedonnut minuun. Sauna oli ehtinyt lämpiämään turhan paljon siihen nähden ettei mukana ollut laudeliina eivätkä löylyt tehneet vaikutusta.

Ristikkorakenne näkyy lauteissa ja lattiassa. Seinät vaneria

Ilmanvaihto kyllä toimi, mutta lähinnä poistaen löylyt ennätysvauhdilla. Kokemuksen ”kruunasi” kovan laittaminen kovaa vastaan, kun löin pääni Hotcuben liian matalaan oviaukkoon. Kahdesti.

Löin pääni Hotcuben liian matalaan oviaukkoon. Kahdesti.

Olisin kovasti halunnut pitää Hotcubesta, sillä sen tarina on vedonnut minuun, mutta nyt kokonaisuudesta jäi erittäin epäuskoinen olo.

Tarkennus 12.6.2017: Hotcuben kohdalla kokemukseeni vaikutti selvästi negatiivisesti se, että festareilla alkoi välittömästi saunaan istuttuani soittamaan artisti, jonka olisin mielellään jättänyt kuulematta. Hotcuben avoimen lattian vuoksi tilasta muodostui kuitenkin erinomainen kaikukoppa entisestään voimakkaalle äänentoistolle, joten musiikin kuulematta jääminen ei ollut vaihtoehto. Lopputulos ei lisännyt saunan viihtyisyyttä.

Jättisauna alkoi lämpiämään perjantaina kahdella Tulikiven suurella kiukaalla.

Sitten vielä kokonaisvaltaiseen festarikokemukseen, joka oli sitten jotain muuta kuin yksittäisten saunojen suomat ilot ja surut.

Äänikylpyjä tarjottiin jättisaunassa artistien välillä

Tappajasaunassa - Kokemuksia Finnish Sauna Festival Helsingin tapahtumasta

Saunologi hyökkäsi festareille heti, kun se oli mahdollista. Riippumatta siitä oliko se järkevää. Itse asiassa kävin kurkkimassa tapahtuma-alueella jo edellisenä päivänä sekä tapahtuma-aamuna ennakkoon. Tämä paljastuu myös sosiaalisesta mediasta.

Torstai 8.6.2017 paljastui erittäin klassiseksi kesäfestarikeliksi koko päivän kestäneen voimakkaan sateen ja kymmenen lämpöasteen parissa. Karu suomalainen kesäilma antoi tapahtumalle yleisilmeen, jota pahasti keskeneräiset valmistelut vain synkensivät.

Maksavaa yleisöä oli paikalla joitakin kymmeniä, näistä kaikki olivat selvästi paikalla saunojen takia. Ensimmäistä artistia ei nähdäkseni ollut katsomassa yhtään maksavaa katsojaa. Jututtamani vierailijat olivat aistineet tapahtuman kokeilullisen luonteen, mutta päättäneet siitä huolimatta uhmata olosuhteita. Mielialat olivat tilanteeseen nähden yllättävän hyvät, mutta olihan aivan liian moni asia pahasti pielessä!

Perjantaina yleisöä oli enemmän, muttei paljoa.

Helsingin tapahtumaan oli avajaisiin mennessä saatu paikalle 17 saunaa. Torstaina näistä 12-13 oli saatu kello 18 mennessä toimimaan. Kolme näistä sijaitsi VIP-alueella. Festivaalipäivä käynnistyi virallisesti kahdelta, milloin suurin osa saunoista oli kylminä, kaikissa ei ollut kiuasta, ja alueella ei ollut vielä juoksevaa vettä.

Vettä sen sijaan tuli taivaalta iloisesti iltaan asti. Neljään mennessä sitä saatiin myös hanasta. Saunoista vastanneen tuottajan, Harri Kuusijärven, mukaan saunoja oli odotettavissa viikonlopulle vielä lisää, mutta lukuisat peruutukset olivat ikävästi verottaneet saunojen lukua.

Saunakapasiteetti ja väljä sijoittelu sopi pienelle saunatestaajajoukolle eikä saunoihin joutunut jonottamaan. Ulkona ei tarjennut uimavarusteissa kauaa istuskella joten minimaalinen penkkikapasiteettikaan ei haitannut.

Saunaistuin ottamassa aurinkoa yksikseen.

Heikko sää ei peittänyt alleen sitä tosiasiaa, että järjestelijät olivat vajaan vuorokauden myöhässä aikataulusta. Esimerkiksi mainostetun jättisaunan kiuas ei ollut saapunut vielä 17.00 mennessä ja tämän varsin karun vanerimajan pitkät penkit hohtivat vaaleina ja kylminä.

Saunojen määrä ei sinänsä ehkä olisi merkittävä kysymys, voi haastaa onko sillä sitten väliä on saunoja 13, 26 vai 39. Asia muuttuu kuitenkin festarikontekstissa erittäin tärkeäksi, koska alueen saunat olivat mökki- ja pihasaunojen esittelymalleja. Pienimmissä oli tilaa yhdelle saunojalle, suurimmissakin alle kymmenelle, keskimäärin ehkä neljälle. Tästä voi lyhyelläkin matematiikalla laskea, montako pyllyä saunoihin mahtuisi parhaimmillaankaan lämmittelemään.

Tilan puutetta ei torstaina ollut, kun ei ollut saunojia, mutta jos alueella olisi rynnännyt vaikkapa pari sataa saunojaa, olisi saunoihin pitänyt jonottaa. Ihan kivaa, jos aurinko paistaa ja on lämmintä. Tai ei ole kiire katsomaan seuraavaa artistia.

Mutta kerrankin festarit, joissa kalja- tai ruokakojulla ei ollut jonoja!

Yhteenotto "tappajasaunan" kanssa

Henkilökohtaisesti ikävin esimerkki keskeneräisyydestä tuli Boatsaunasta, jonka oveen oli laitettu keskieurooppalaistyyppinen lukko. Lukko on kotimaisten rakennusmääräysten vastainen, sillä löylyhuoneen ovessa on oltava lukkiutumaton salpa. Tämä vaikutti hauskasti lukkiutuvan avaimen ollessa paikoilleen.

Boatsaunan lukittuva ovi on Suomessa kielletty.

Tuleeko kenellekään mieleen Tsekkien tappajasauna? Niinpä tapahtui, että saunavierailujen aluksi jäimme puolison kanssa saunan sisälle jumiin! Pakokauhua ei kestänyt kovinkaan kauaa eikä tilannetta olisi päässyt syntymään, jos väkeä olisi ollut enemmän, mutta esimerkki pienestä käsittämättömästä yksityiskohdasta, jota ei missään tapauksessa saisi tapahtua tällaisen palvelun yhteydessä!

Saunologi sujahtamassa vaaroista tietämättä Boatsaunan lämpöön

Kokonaisuudessaan saunavalikoimasta ja niiden hoidosta jäi erittäin keskeneräinen olo. Toisaalta mahdollisuus käydä kymmenessäkin erilaisessa puusauna keskellä kaupunkia oli erittäin tervetullut. Toimivaa konseptia kaiken sekoilun keskeltä ei ole helppo nähdä. Ensi viikon Saunologia-julkaisussa lisää pohdintaa saunarokinn ideasta ja elämystapahtuman palvelumuotoilun tärkeydestä.

2 thoughts on “Finnish Sauna Festival 2017 – Viisi kiinnostavinta saunaa

 1. Kimmo Raitio

  Tervehdys Lassi,

  Ihan hyvä raportti festareista. Minä päivinä kävit Hot Cubessa?
  Lainaus: 'Sauna oli ehtinyt lämpiämään turhan paljon siihen nähden ettei mukana ollut laudeliina eivätkä löylyt tehneet vaikutusta.' Edellinen lause ei minulle auennut. Jos voisit auttaa ymmärtämään? Oliko Cuben lämmitys laiminlyöty vai turhan kuuma?

  t Kimmo

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei Kimmo,

   Kävin saunassa perjantaina n. 16.00. Saunassa oli lämmintä mittarin mukaan +85C ja kunnon roihu tulipesässä.

   Saunassa ei ollut varmaan kukaan äkännyt käydä hiljattain, joten lämpö oli pysynyt hyvin kopissa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop