Saunologian kestotesti selvitti tuhoavatko keraamiset kiuaskivet kiukaan, kuten joidenkin kiuasvalmistajien niitä koskevat rajoitteet antavat ymmärtää. Tutkimus paljasti, että keraamiset kivet kestävät luonnonkiviä pidempään, hajoavat eri tavoin ja eivät ole oikein käytettyinä riski kiukaan eliniälle!
Kevään 2019 kivikausi-artikkelisarjassa esittelin maailman ensimmäisen realistisen menetelmän kiuaskivien kestävyyden tutkimiseen. Tällöin julkaisin vertailutuloksia luonnonkivien kestävyydestä. Keraamiset kiuaskivet eivät päässeet tällöin mukaan, joten tunnetuinta keraamista kiveä Kerkesiä käsittelevän artikkelin yhteydessä oli tarjolla vain laihaa tutkimusnäyttöä näiden tuotteiden kestävyydestä. Aiemmissa, muiden toteuttamisessa tutkimuksissa asiaa ei ole saatu kunnolla selvitettyä.
Talvella 2019-2020 testasin Saunologian kiuaskiviprotokollaa hyödyntäen ovatko keraamiset kiuaskivet väitteiden ja uskomusten mukaisesti luonnonkiviä kestävämpiä. Tavanomaista testiprotokollaa tuplasti pidemmässä testissä (lähes 1/3 vuotta) havaittiin, että keraamiset kivet kestävät kyllä luonnonkiviä pidempään, mutta eivät ikuisesti.
Keraamisten tuotteiden ominaisuudet eivät ole yhdenmukaisia ja ne ikääntyvät eri tavoin. Tulosten perusteella keraamisia tuotteita voi hyvin suositella laiskoille saunan omistajille ainakin pidemmän vaihtovälin toivossa tietyin varauksin.
Mitä ja miten tutkittiin
Testiin otettiin mukaan Kerkesin valmistamia, sähkökiukaisiin tarkoitettua kiuasvälikiviä ja pieniä tetrakiviä sekä Tiilerin valmistamia keraamisia muotokappaleita, joita on saatavilla vain yhdessä koossa.
Kivet ladottiin samaan testikiukaaseen ohjeiden mukaan ja testi käynnistettiin. Testissä kiuasta lämmitetään kolme tuntia kerrallaan ja löylyä annostellaan 2 dl aina 10 min välein. Protokolla 1.0:sta poiketen testin kestoa pidennettiin, jotta kivien ominaisuudet tulisivat esille. Testi kesti lopulta n. 90 protokollan 50 verrattavaa päivää eli 180%. Teknisistä syistä johtuen välillä oli viikon jakso ilman löylyjä ja pari viikkoa löylytystä 24/7 kerrallaan.
Mitä havaittiin
Ensimmäisenä testissä, pian käynnistyksen jälkeen hajosi yksi Kerkesin kivi kiukaan pinnalla. Tämä tuli hieman yllätyksenä, vaikka oli odotettua, että Kerkesille löylyautomaatti voi olla haastava kaveri. Tämä automaatti ei kuitenkaan vuotanut joten tämä tuho meni satunnaisvaihtelun piikkiin. Tämän jälkeen Kerkesien ikääntyminen jatkui verkkaisasti. Tiilerin osastolla ei testin aikana tapahtunut mitään silmiinpistävää muutosta, vaan palikat säilyivät suhteellisen eheän näköisinä loppuun asti, ainoastaan roskan määrä kiukaan alla jatkuvasti kasvoi.
Kun testijakso päättyi ja kivet kaivettiin kiukaasta ulos, kävi ilmi, että tuotteiden väliset erot olivat huomattavia.
Suurin poikkeavuus liittyi pinnan eheyteen: Kerkesin pinta säilyi 18/21 kappaleessa (86%) sileänä ja yhtenäisenä, mutta Tiilereistä 53% oli alkanut hilseilemään huomattavasti. Kiinnostava havainto oli myös se, että kummastakin testattavasta oli kuitenkin haljennut vain yksi kappale koko erästä! Jos tähän testierään sovelletaan aiemmissa tutkimuksissa kriteerinä käytettyä halkeamista, Tiileri osoittautuu tuotteista kestävämmäksi, johtuen kappaleiden suuresta määrästä. Seuraavassa kuvassa tulosvertailu luonnonkiviin:
- Kerkes 20/21 selviytyi, kahdessa näistä pientä hilseilyä, yksi halki
- Tiileri 15/34 selviytyi, 18 rapautumista, halkeilua, hilseilyä, yksi halki
Jos tulosten tarkasteluun sovelletaan tiukkoja selviytymiskriteerejä, jäävät Tiilerin tulokset samalle tasolle oliviinidiabaasin kanssa. Tämä näkyy seuraavassa kuvassa.
On kuitenkin todettava, ettei Tiileri missään tapauksessa ole tässä ajassa vahingoittunut lainkaan yhtä pahasti kuin oliviinidiabaasi. Kumpikaan tulkinta ei anna oikeaa kuvaa Tiilerin käyttäytymisestä, sillä se hajoaa eri tavalla kuin mikään muu tuote. Tiileri hajoaa luonnonkiven, tai tiilen, tavoin pieniin murusiin ja aiheuttaa lattialle näyttävän sotkun.
Alkuperäisen tutkimusasetelman kehittelyn yhteydessä luovuin kivien punnituksesta ennen ja jälkeen, mutta tässä tapauksessa vaaka olisi todennäköisesti kertonut todentuntuisemman tarinan Tiilerin ikääntymisestä, sillä sen hilseily on huomattavaa. Tiilerit olivat vaihtokunnossa selvästi ennen tutkimusjakson loppua, Kerkesit yleisesti ottaen eivät.
Toisaalta, jos huomioidaan se, että Tiileri kesti sähkökiukaan alemmissa kivikerroksissa suhteellisen hyvin ja kivistä halkesi ainoastaan yksi, on Tiilerin kestävyys suhteessa luonnonkiviin ylivertainen. Sen ikääntyminen on vain luonteeltaan erilaista.
Vertaa tuloksia luonnonkivitestin kuviin alla:
Johtopäätökset: maraton on keraamisten kivien laji
Jos tämän testin tuloksia verrataan aiemmin julkaistuihin luonnonkivien testituloksiin, niin voidaan uskottavasti väittää, että keraamisilla kivillä on mahdollista ongelmattomasti pidentää kiukaan huoltoväliä ja välttää joitakin luonnonkiviin liittyviä ongelmia. Voidaan myös todeta, etteivät tiettyjen valmistajien selkeät keraamisia kiuaskiviä koskevat kiellot ole perusteltuja. En tieten tahtoen yrittänyt hajottaa kiuasta latomalla kiviä väärin ja kiuas selvisi sinänsä hyvin keraamisten kappaleiden käytöstä huolimatta (lue kuitenkin ihan tämän artikkelin loppuun).
Keraamiset kivet ovat siis varsin kestävä valinta, mutta niillä ei tarvitse täyttää koko kiuasta jos haluaa nauttia luonnonkivien ulkonäöstä ja erilaisista löylyominaisuuksista.
Kerkesin kunniapaikka
Kerkes suoriutui testistä erittäin hyvin, lunastaen niitä lupauksia, joita aiemmissa selvityksissä on siihen kohdistunut. Pidän itse tätä testiä sille ensimmäisenä realistisena kestotestinä kontrolloiduissa olosuhteissa. Yhden Kerkesin kiven hajoaminen on vielä anteeksi annettavaa sen muutoin puhtoiselle suoriutumiselle, sillä tämän pintakiven vaihtaminen olisi ollut helppoa ja se olisi todennäköisesti tapahtunut kotikäytössä viiden vuoden ajalle ulottuvan takuun puitteissa. Hyvää rahalla siis saa.
Tämän testin valokuvat toisaalta muistuttavat siitä, että vedenlaatu voi vaikuttaa kivien käyttökelpoisuuteen ennen niiden halkeilua tai murenemista. Tässä tapauksessa veden ja putkiston mineraalit värjäsivät Kerkesitkin perin pohjin sotkuisiksi niin, että niistä kolmasosa (pintakivet) olisi ollut pakko ainakin kierrättää kiukaan pohjalle vaikkei niissä ollut sinänsä mitään muuta kuin esteettistä vikaa.
Tämän testin ja aiempien kokemusten perusteella Kerkes on ansainnut Saunologian 2020 ensimmäisen Suositeltu saunatuote -merkin. Onnittelut!
Arvosana: Suositeltu saunatuote
Tiileri, hyvä kakkonen
En ole aiemmin juuri kehunut Tiileriä. Kiuaskivilaboratorion aikana olen käyttänyt Tiilerin kiviä kiukaan alakerrosten täytteenä ja yllätyksekseni havainnut niiden kestävän siellä varsin hyvin. Nyt tehty testi vahvisti tätä käsitystä. Tiilerin kestävyys ylemmissä kerroksissa heikkeni, mutta aiemmin testattuihin luonnonkiviin nähden se selvisi silti erinomaisesti. Jälki ei kuitenkaan ollut järin kaunista.
Hyvänä puolena Tiileri-kappaleiden halkeilemattomuudesta on se, ettei kivien ladonta juurikaan pääse elämään eikä kiukaassa tapahdu kiilautumisilmiötä, joka rasittaisi suljetun kiukaan rakenteita tai vastuksia. Jos Tiilerit siis asettelee huolella sähkökiukaaseen varoen kiilaamatta niitä alun perin vastuksiin, voi niiden kanssa saunoa huoletta todennäköisesti vuosikausia. Ovela käyttäjä valitsee kuitenkin pintakerroksiin jotain muuta kiveä, kuten tavallista oliviinidiabaasia, jota voi vaihdella aina kun silmämääräisesti se alkaa ikääntymään tai kalkkiutumaan.
Bonus: sähkökiukaan kestotesti
Tämän ankaran testin aikana kävi ilmi kuinka pitkään laadukkaat sähkökiukaan vastukset kovassa käytössä kestävät. Tässä tapauksessa yli 3000 tuntia! Kotikäytössä vastukset ovat siis käytännössä lähes ikuisia, jos kiuaskivien kunnosta jaksaa huolehtia (katso ohjeet).
Ironisesti kuitenkin tämän keraamisten kivien testin aikana toinen vastus kärsi pintavaurion ja vaihdoin testin jälkeen molemmat. Syy oli ainoastaan epäsuorasti kivissä, sillä testikiukaan kiviosastoja erottava teräsverkko pääsi hyvin erilaisesti latoutuvien kivien välissä lopulta osumaan vastukseen ja vaurioitti tämän kuorta. Samaa kiilautumista esiintyy kaikilla epäsäännöllisillä tai pyöreillä kivillä, joten tästä ei voi keraamisia kiviä syyttää.
Kiitos Kerkesille testikappaleiden lahjoittamisesta ja Narville uusista sähkövastuksista!
Otin juuri 17.6.2025 Harvian sähkö kiukaasta Tiilerin keraamiset kiuaskivet pois koska yksi vastus oli pimeänä.
Kivet ja kiuas ovat asennettu 1992.
Vastus siis kesti 32 vuotta ja kilvet ovat vielä kunnossa.
Muut vastukset ovat kunnossa.
Tämä sauna lämpiää joka toinen – kolmas päivä.
Aika mainio tulos! Kivien täytyy olla ollut aika ensimmäisiä tuotantoeriä
Kiitos tästä artikkelista, koska hankin sähkökiukaaseen Kerkesin keraamiset kivet.
On tullut mukavat pehmeät löylyt. Katsoin kiukaan valmistajan nettisivuilta, että heidän kiukaaseen suositeltiin vulkaniitti-kiviä, sillä keraamiset kivet rikkovat vastukset. Tämä artikkeli todensi vain sen, että testit ovat tärkeitä. Sitä paitsi Kekesin sivuilla sanottiin, että heidän kivensä sopii kaikkiin sähkökiukaisiin.
onkohan niin, että kiukaiden valmistajilla on kapeahko näkökenttä?
Tämä testi vei aikaa ja vaati sinnikkyyttä, osaamista sekä hermoja.
Kiitos vielä kerran.
Oli pakko laittaa myönteinen kommentti, sillä itse en ole näissä asioissa asiantuntija, mutta onneksi löytyy sellaisia, jotka avittavat näissä asioissa. Menstystä edelleen arvokkaassa työssä. Kyllä sanominen kuuluu, jos voi sanoa suomalaiseen kulttuuriin, joka oli havaittavissa Aleksi Kiven kirjassa seitsemän veljestä.
Terveisin Lauri Penttilä
Kiitos Lauri,
Keraamisten kivien käyttökielto liittyy surulliseen episodiin historiassa ja on sellaiseen perusteeton tänä päivänä.
Mieti miten tulitiili, se keltainen käyttäyttyisi kiukassa. Se on hieman huokoinenkin joten luulisi sen antavan pidempään löylyä, varsinkin jos vesi ehtii imeytyä kiveen. Onkohan siinä jotain päästöjä?
Hei Mikko,
Tiilerin tuote vaikuttaa tulitiilimassasta tehdyltä, mutta on hieman epätasaisempaa ja Rakennusmaailman testin perusteella huokoisempaa. En usko että siihen sisältyy mitään potentiaalisia terveysriskejä, tiilet ovat aika vanhaa ja luotettua materiaalia. Voit siis kokeilla tätä pilkkomalla tiiliä timanttilaikalla ja asentamalla huuhdeltuina kiukaan pinnalle.
Omien havaintojeni mukaan ehdottomaasi vaikutusta ei kuitenkaan käytännössä tapahdu minkään kiven kanssa. Saunologiassa esitelty Mount Shasta Sauna stones - vulkaaninen kivi on ainoa todella "huokoinen" materiaali johon vesi jää pidemmäksi aikaa kuplimaan.
Lassi
Tuttavallani on AK-57 -kiukaassa kivinä kyljelleen ladottuja (ilmeisesti venäläisiä) tulitiiliä.
Erittäin hyvät löylyt tulivat kun kävin koekylpemässö ja tulitiilet ovat hänen mukaansa olleet kiukaassa 17 vuotta!
Itselleni tulee samanlainen kiuas ja ennen Kerkes-kaupoille lähtöä pääyin kokeilla omien ja kaverin varastossa lojuvien tulitiilten kanssa.
Kiinnostavaa. Venäläiset tiilet olivat kestävässä maineessa. Ja tietysti tiilien pitää tuolla kestääkin, mutta muotoilu ei ole lämmityksen näkökulmasta kovin optimaalinen