Skip to content

Sydämen asiana puukiuas

Kiistellyn Sydän-kiukaan tarina ja koelöylyt

Sydän-kiuas voitti viimeisimmän Rakennusmaailman puukiuasvertailun vuonna 2014. Sen jälkeen se on kerännyt itselleen sekä äänekkäitä kannattajia että vastustajia, muttei merkittävää asemaa alan keskeisissä jälleenmyyntipisteissä. Tämä tarina valottaa miksi.

Lähes viisikymmentä vuotta sitten Reijo Vierimaa totesi, etteivät puukiukaat ole mistään kotoisin. Seuraavina vuosikymmeninä suurempien polttoenergialähteiden parissa työskennellyt toisinajattelija alkoi vakavasti miettiä ratkaisuja tehokkaampaan ja puhtaampaan puun polttamiseen jatkuvalämmitteisissä kiukaissa. Syntyi sarja pieniä keksintöjä, joista 2000-luvun alussa rakentui kaupallisesti riittävän valmis tuote, jota hän tällä hetkellä myy nimellä Sydän-kiuas.

Reijo Vierimaa
Sydän-kiukaan sinnikäs keksijä

Vierimaan tavoitteena on ollut jatkuvasti saada aikaan parempi puukiuas. Hänen mukaansa suomalaiset kiuasvalmistajat ovat olleet laiskoja eivätkä vakavasti yrittäneet tehdä kiukaista parempia. Vuosituhannen vaihtuessa ja EU-ajan alkaessa Vierimaa uskoi ajan koittavan, jolloin kiukaisiinkin kohdistuisi edes jonkinlaisia hyötysuhde- tai päästövaatimuksia. Tässä veikkauksessa hän oli oikeassa – ainakin osittain (kts. kiukaiden päästöjä koskeva artikkeli).

Vaikea matka markkinoille – kymmenen vuotta takarivissä

Vierimaa ei varmasti ole ainoa suomalainen Pelle Peloton, joka päättänyt tehdä omanlaisensa kiukaan. Vaikka savukiukaat unohdettaisiin, luulen että kiuasseppiä on elossa edelleen satoja. Tilanne on toki erilainen kuin sata vuotta sitten jolloin tuhannet kyläsepät nikkaroivat pönttökiukaita paikallisen mallin mukaan, mutta siitäkin aikakaudesta on jäljellä enää yksi tuote.

Matka kotisaunan ihmekiukaasta kaupalliseen onnistumiseen on nimittäin pitkä, kivinen ja kallis. Idea, keksintö ja innovaatio ovat kolme eri asiaa. Tämän on Vierimaakin saanut kokea.

Keksijä ja kiuas
Keksijä syömässä "omaa ruokaansa"

Vierimaan kiuas sai ensimmäisen mahdollisuuteensa vuonna 2003, kun monitoimialayhtiö Hägert & Fältmarsch Oy Ab lisensoi tuotteen omakseen ja perusti aputoiminimen Sauna Academy. Tuotemerkki Tornadon alku näytti lupaavalle, kun seuraavan vuoden alkuun kiuastestiä valmistellut Tekniikan Maailman Rakennusmaailma kiinnostui kiukaan testaamisesta.

Tornado RM 2003
Rakennusmaailman kuvat Tornadosta olivat perinteisistä tuotemainoksista poikkeavat

Kiuas ei kuitenkaan testiviivalle kelvannut. Lehteen painetun selityksen mukaan kysymys oli testikappaleesta, jossa oli puutteellinen dokumentaatio, ei sarjatuotantomallista. Vierimaan mukaan todellinen syy oli kuitenkin poliittinen. Kiuas esiteltiin lehdessä kuitenkin mairittelevin arvioin, ainoastaan vertailukelpoinen pisteytys jäi arvostelusta pois. Uusintamahdollisuuden Vierimaan keksintö sai vasta kymmenen vuotta myöhemmin (lue testituloksista Puukiukaan valitseminen -artikkelista).

Hägert & Fältmarschin tuotanto takkuaa

Tornadon polku oli muutenkin vaikea. Hägert & Fältmarsch ajautui pian Tornadon lanseerauksen jälkeen talousvaikeuksiin, lopulta konkurssiin, osana entisten Wärtsilän telakoiden alihankintaketjua. Vierimaan onneksi patentit eivät jääneet konkurssipesän omistukseen. Vierimaan oli lopulta pakko ottaa koko kiuasbisnes omaan hallintaansa ja etsiä yhteistyökumppani, joka hoitaisi ainoastaan kiukaan valmistuksen, jättäen tuotteistuksen, myynnin ja markkinoinnin Vierimaan Warmheart Oy:lle. Nimi jäi kuitenkin edelliselle valmistajalle, joten vuonna 2005 myyntiin tuli Sydän kiuas. Vierimaa hoitaa kaiken liiketoiminnan itse, ainoastaan luotettu virolainen alihankkija valmistaa kiukaat. Vierimaan mukaan kiuasta valmistetaan siellä missä se laadukkaasti ja kustannustehokkaasti on mahdollista.

Missä yksikään kiuas ei ole koskaan käynyt

Kiuas on sittemmin pysynyt syystä jos toisestakin marginaalituotteena. Se nousi suurempaa tietoisuuteen vasta 2013, kun se voitti viimeisimmän puukiuasvertailun Rakennusmaailmassa. Rakennusmaailman mittarit olivat kiukaan painotuksille suotuisat ja marginaali oli aika selvä.

Sydän-kiuas on jostain syystä sosiaalisessa mediassa suhteettoman huomion kohteena. Olen aiemmin kommentoinut erityisesti Suomi24 kiuaskeskusteluja, joissa tämä marginaalituote epätavallisen usein mainitaan. Ottaen huomioon yrityksen vaatimattoman markkinointilinjan, tätä on hieman vaikea ymmärtää.

En lähde spekuloimaan tätä enempää, oli tilanne internetpeikkojen ja fanihaltioiden keskuudessa mikä tahansa, suurin kauppaketjuihin Sydän-kiuas ei ole kuitenkaan vieläkään päässyt.

Kiuas ei ole koskaan valmis, parantamisen varaa on aina. Tämä kiuas on vasta alkua.

Vierimaa toteaa. Kiuas elää jatkuvasti, mutta markkinointiviestintä tämän suhteen on ollut ainakin minulle vaikeaselkoista. Vierimaa kertoi kuitenkin, että pian kiukaasta tulee selvästi isompi sisarmalli aina 30m3 kokoisiin saunoihin asti. Tähän saakka tilauksesta tehtiin korkeampaa kiuasta, mutta siitä ollaan uuden mallin myötä luopumassa.

Vierimaan lähestyessä vääjäämättä eläkeikää nuorempien saunan ystävien on odotettava kauhulla, tai innolla, mitä tälle keksinnölle tulevaisuudessa tapahtuu. Henkilökohtaisesti toivon Vierimaan patenttien jatkavan eloaan sekä alan kehityksen stimuloinnin että puhtaamman ympäristön vuoksi. Jos kiukaiden kilpa-ajoja järjestetään tulevaisuudessakin vain kymmenen vuoden välein ei teknisellä etumatkalla tosin ole kovin suurta merkitystä. Tästä seuraavassa lisää.

Saunologin arvio Sydän-kiukaasta

Vierimaa tutustutti allekirjoittaneen Sydän-kiukaan historiaan sekä nykykuntoon kesäasunnollaan Lahden liepeillä. Seurasin kiuasta lämmityksestä saunomiseen. Minulle ei ole – hyvässä tai pahassa – syytä uskoa, että esittelytilannetta oli manipuloitu normaalista saunomisesta suuntaan tai toiseen.

Testin tiivistetyt havainnot

+ tehostaa saunan ilmanvaihtoa selvästi

+ lämmittää isonkin saunan tehokkaasti

- löylyt miedot

Testisauna

Pelkattu seinävaraus
Reijo on miettinyt myös saunarakennuksen hirren varauksen omalla tavallaan - maksimoimaan varauksen leveyden!

Tulosten ymmärtämisen vuoksi esitellään sauna. Reijon sauna on pääasiassa hirsirakenteinen. 28m3 kokoisen, lapekattoisen saunan yhdessä nurkassa on täyskorkea muuri. Hirren lisäksi puupaneeliverhoilu. Pesuhuoneesta saunaan johtava ovi on lasia ja alhaalta auki. Saunassa, tai koko talossa, ei ole Vierimaan mukaan koneellista ilmanvaihtoa (en alkanut tekemään tästä etsiväntyötä). Korvausilma saunaan tulee noin 40 cm lattiasta kulkevasta 100 mm ilmastointiputkesta, joka päättyy noin metri päässä kiukaassa. Erillistä poistoilmaa ei, ainoastaan kiukaan savuhormi.

Vaikutelmat käytöstä ja löylyistä

Reijo sytytti kiukaan täydellä pesällisellä. Tämä ei näyttänyt tuottavan kiukaalle suurempia ongelmia. Kiukaassa on omintakeinen paloilmansäätötanko, jota pitää osata sopivassa kohdin avata tai sulkea. Pian sytytyksen jälkeen kiukaan markkinointilauseen, läpivirtauskiukaan, idea tuli esiin. Kiuas todellakin kierrättää saunan ilmaa todella tehokkaasti lävitseen ja saunan lämpiäminen alkaa nopeasti.

Paperilla Onni 20 kiuas on tilaan alimitoitettu. Infrapunalämpömittarin mukaan saunan lämpötila nousi kuitenkin kolmessa vartissa melkein kahdeksaan kymppiin. Aloituspanoksestakin oli tosin jäljellä melkein pelkkiä hiiliä, sillä aikaa oli vierähtänyt keskustelun lomassa ajatettua pidempään. Henkilökohtaiset mieltymykseni ovat yleensä 70 asteen luokkaa, joten epäilin hieman saunan lämpötilaa.

pelkattu hirsivaraus

Kun tuli aika hikoilun, oli sauna tasaisen lämmin. Lämpötilaero kiukaan yläreunan tasalla olevan jalkalauteen ja hartiatason välillä oli noin kaksikymmentä astetta, joten jalkoja ei tarvinnut tämän takia halailla. Saunasta ei löytynyt rajuja lämpötilaeroja, katon korkeimmassakaan kohdassa ei ylletty sataan asteeseen. Oli uskottava, että ilmankierto kiukaan läpi ja sitä kautta lämmönvaihto saunatilaan todella toimii erittäin mallikkaasti.

Ja toimi se löylyjen aikanakin. Sydän-kiuas tarjoaa paljon pehmeää, mutta kuivakkaa lämpöä ja vaihtuvaa ilmaa. Saunassa jaksaa jutustella pitkään. Kiuas auttaa siis selvästi painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaa ja ilman pysymistä raikkaana myös hartiakorkeudella. Ilmankosteuden mittaria ei ollut mukana, joten vaikutelma ilmankosteudesta on täysin aistinvarainen.

Vaikeita valintoja ominaisuuksien välillä

Kokemus ei kuitenkaan ollut täysin ristiriidaton. Havaintoni löylyjen laadusta oli sama kuin Tekniikan maailman testiryhmän vuonna 2003. Kiuas kuumentaa ensisijassa löylyhuoneen ilmaa (ja pintoja), ei kiuaskiviä. Kivilämpötilat pinnasta mitattuna olivat kahden sadan asteen molemmin puolin ja löylyt sitä myöten miedot. Saunan tilavuus ja katon muotoilu vaikutti varmasti myös asiaan. Reijon mukaan tämä oli myös tavoitteena ja pidetään sitä siis onnistuneen suunnittelun ja toteutuksen lopputuloksena.

Henkilökohtaisesti kaipaan kuitenkin löylyiltä mahdollisuutta tuikata tuntuvat höyryt ja niitä ei (ehkä epäoptimaalisenkaan lämmityksenkään takia) irronnut. Täytyy sanoa, että huomasin kaipaavani tätä vasta havaittuani sen puuttuvan. Jos tästä näkökulmasta arvioi Tekniikan maailman vertailutuloksia, oli Sydän-kiukaalle itse asiassa hyväksi päästä 2014 testiin, jossa arviointikriteereistä oli poistettu löylykapasiteetti ja korvattu puunkulutus hyötysuhteella. Eri kriteereillä ja painotuksilla menestys olisi ollut toisenlaista.

160904-Sydankiuas_aloituspanos_7177

Kokonaisuutena vaikutelma kiukaasta oli positiivinen ja pysyn aiemmassa arviossani että Sydän-kiuas on varmasti käyttökelpoinen vaihtoehto useimpiin tämän mallista puukiuasta kaipaaville. Löylyjen suhteen kannattaa etsiä koelöylypaikka varmistuakseen, sopiiko kiukaan tyyli omiin mieltymyksiin vai ei.

Muotoilullisesti kiuas on vanhahtava. Kiukaan onnistuneet arvot ovat ympäristöystävällisyys, paloturvallisuus ja tehokkuus lämpimien ja kuivien löylyjen loihtimisessa. Seuraavan sukupolven mallin turvaetäisyydet sivuille tulevat myös olemaan 5 cm luokkaa, jolloin kiukaan sijoiteltavuus on erinomainen.

Sydän-kiuas on tilattavissa Warmheart Oy:n verkkosivuilta ja valikoiduilta riippumattomilta jälleenmyyjiltä.

Kiitos Reijo Vierimaalle mahdollisuudesta testata kiuasta käytännössä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop