Skip to content

Saunaprojektin opetuksia eli mitä tekisin toisin

Edellisessä Saunologian julkaisussa esittelin kesällä valmistunutta Suvikallion saunaa. Kerroin siinä saunan viimeistelystä ja mm. painovoimaisen ilmanvaihdon toteuttamisesta sekä lopputuloksena saaduista löylyistä.

Totesin silloin, että olin lopputulokseen erittäin tyytyväinen. Eihän siitä saunasta tietenkään täydellistä tullut. Totesin viimeksi, ymmärrys siitä mitä saunalta voi vaatia on merkittävästi muuttunut projektin kuluessa.

Tässä artikkelissa kerron mitä tekisin nyt eri tavalla, jos suunnittelisin saunaa ja mikä tässä saunassa voi vielä muuttua. Näillä ohjeille suunnittelet paremman saunan kuin saunologilla!

170723-Suvikallion_auringonlasku-3_0181

Kehityskohteet jakautuvat neljään osaan:

  1. etukäteissuunnittelu,
  2. hirsirakentaminen,
  3. löylyhuoneen koko ja saunan malli ja
  4. hormiratkaisu.

Suunnittelu ja budjetointi

Panosta suunnitteluun yksityiskohtaisesti. Paremmat suunnitelmat säästävät aikaa, rahaa ja hermoja. Tee myös sähköistyssuunnitelma alkajaisiksi, jos sähköä ylipäänsä käytät.

Tarkista saunamökin rakentajan tarkistuslistalta oletko huomioinut kaikki kululajit. Harrastelijalta unohtuu helposti pieniä kulueriä, joista voi sitten kertyä melkoinen vuo lisäkuluja. Jos tarvitset lainaa rakentamiseen, on budjetointi erityisen tärkeää. Mökkivalmistajien valmiit täystoimitukset ovat tässä mielessä tee-se-itse –rakentamista kustannusriskittömämpiä vaihtoehto.

Suunnittelun jälkeen aloita rakennuslupaprosessi heti kun voit, niin se ei myöhemmin muodostu hidasteeksi. Lupien käsittelyaikatauluja kannattaa tiedustella kunnan rakennusvalvonnasta välittömästi, kun ajatus saunasta alkaa kutkuttamaan. Näin voit varautua käsittelyn viemään aikaan ja odotettavissa oleviin lupaprosessin vaiheisiin.

Omassa kohteessani asemakatselmus viivästyi ja sitä kautta koko mökin pystytys.

En suosittele luvatta rakentamista.

Hirrestä huolella

Hirsirakentaminen on edelleen hyvä vaihtoehto saunan laittajalle, mutta sitä ei kannata tehdä niin kuin minä tein. Ensinnäkin on parempi kuivattaa hirret ennen veistämistä niin mökki ei myöhemmin elä niin paljoa.

Pintahomeen poistaminen hirrestä
Seinävaraus ennen ja jälkeen mekaanisen homeen poiston

Veistämisen ja valmiin rungon säilyttämisen aikana vaadi tuulettuvaa hirsien suojausta rakentajalta. Oma hirsirunkoni ehti kärsiä jo valmistuttuaan kosteusvaurioita, joiden kosmeettisten haittojen paikkaaminen on yhä kesken. Rakennusteknisesti pysyvää vahinkoa ei onneksi syntynyt.

Pelkkahirsi on parempi valinta.

En rakentaisi toista saunaa, tai muutakaan hirsirakennusta,  täysin pyöreästä hirrestä. Pelkkahirsi on parempi valinta. Jos päädyt pyöröhirteen, mieti voiko sen pelkata ja piiluta edes sisäpuolelta – saat lisätilaa ja paljon helpommin käytettävän seinän. Pyöröhirren pinta-ala on myös jopa kolmanneksen suurempi kuin pelkan. Toki sen minkä ottaa lämmitettäessä, antaa saunottaessa.

Isompi on parempi, sisäkatolla on väliä

Jos suunnitelmaa tehdään sauna edellä, kannattaa panostaa siihen, että löylyhuoneesta tulee riittävän iso. Rakensin itse kahdelle ihmiselle suuren saunan, johon mahtuu juuri ja juuri viisi aikuista. Lauteet ovat kuitenkin niukat.

161107-valmiit_lauteet_7685
Suvikallion valmis L-laude jakkaroineen. Suuri ikkuna sivulla toimii myös tuuletuskäytössä.

Tilaa ei myöhemmin voi lisätä. Suurempi löylyhuone, johon olisi mahtunut isommat lauteet II-mallia olisi ollut kiva. Jo 2,5 x 3 m kokoisessa saunassa tilanne olisi ollut olennaisesti parempi.

Kannattaa myös rakentaa mahdollisimman korkea löylyhuone. 3 metriä ei ole missään tapauksessa liikaa! Jos korkeutta on 3,5 m niin lauteiden alle voi rakentaa vaikka peseytymistilat

Kattoa voi aina laskea ja esimerkiksi muotoilla vapaammin, kun siihen on mahdollisuus. Esimerkiksi verkkokiukaat ovat korkeita ja painovoimaisen ilmanvaihdon saunoissa ei löylyn lakia kannata ehdoin tahdoin rikkoa. Saunan sisätilan korottaminen on jälkikäteen sen sijaan lähes mahdotonta.

Muotoile saunan katto holvimaiseksi. Pyöreämpi muoto on parempi löylyille, sillä se saa ne jakaantumaan tasaisemmin löylytaskun sisällä. Asiasta tulossa on pidempi perustelu, kun esittelen Holvisaunojen kaarevakattoista maasavusaunaa ensi vuoden puolella. Suvikallion saunan kattoa aion itse vielä tuunata pyöristämällä sen sivuilta, kuten alla olevan kuvan versiossa A.

Kattomallit ja löylyt
Hahmotelmia löylyn kierrosta kiukaalta saunan katon tuntumaan laipion muodon mukaan. Vaihtoehto b löylyille huono.

Katon lisäksi oviratkaisu on jäänyt hieman puristamaan kenkää. Löylyhuoneen puinen väliovi tilattiin Starkin kautta virolaiselta valmistajalta, kun vastaavia tuotteita ei löytynyt kotimaasta. Ovi näyttää edelleen toiveiden mukaiselle, mutta on toiminnaltaan aiheuttanut muita ongelmia ja lisätöitä alusta pitäen. Oven sulkeutuminen ja kiinni pysyminen aiheuttavat ongelmia. Karmi ehti myös tilapäisesti vinoutua karapuun juuttumisen takia. Tämä hirsirakennuksen haaste on ohitse menevä. Sopiva oven sulkija on vielä haussa.

161206-saunan_ovi_sisaovi_haserv_feat_7850
Haservin väliovi näyttää kivalle, mutta ei ole koskaan oikein sulkeutunut oikein.

Kiuas ja hormi

Puukiukaan hormin kanssa, harkitse tiilihormia huolella, sillä sitä ei voi jälkikäteen tehdä kovinkaan helposti. Tiilihormissa on sekä huonoja että hyviä ominaisuuksia kevythormiin nähden, mutta se on erityisesti pitkäikäinen ja tulevaisuuden tarpeiden kannalta kevythormia joustavampi vaihtoehto.

Kiuas on tärkeä, muttei lopullinen osa saunaa. Omassa kiukaassani ei ole valittamista, mutta nykyinen tuskin jää viimeiseksi. Haaveiden kertalämmitteinen kiuas mahdollistaa vaivattoman saunomisen, kun lämmitykseen ei tarvitse keskittyä saunomisen aikana.

161016-tiilimuuri_pystyssa_img_7263
Suvikallioon tehtiin väliseinä tiilestä. Muuraus on tiilimallin vuoksi tuettu molemmin puolin puilla. Muistaa ostaa hormiin rei'itettyjä tiiliä.

Toisaalta, jos minulla ei olisi kuutiokaupalla kuivaa polttopuuta varastoissa, huokailisin jo pellettilämmitteisen kiukaan perään joka käynnistyisi vaikkapa kännykän sovelluksesta nappia painamalla. Nykypuuvarasto riittäneen kuitenkin vielä kymmenen vuoden tarpeisiin…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop