Skip to content

Tiedote – Vanhoja savusaunoja adoptoitavana

Nyt on todella ainutlaatuinen tilaisuus ryhtyä kummiksi historialliselle savusaunalle. Tässä tiedotteessa lisää uudesta Jämsän saunakohteesta.

Tausta

Vuonna 1983 presidentti Mauno Koivisto vihki Muuramen kunnassa käyttöön ainutlaatuisen ulkomuseon, Muuramen saunakylän. Jo 70-luvun puolella Risto Vuolle-Apialan aloitteesta alkunsa saanut projekti oli tätä ennen etsinyt kotiaan Jyväskylän alueelta vuosia Keski-Suomen Maakuntaliiton avustuksella. Maalaiskunta käänsi kelkkansa ennen kuin kunnallispolitiikan ja elinkeinoelämän tähtimerkit olivat kohdallaan ja projekti kotiutui Muurameen.

Saunakylään museoitiin savusaunoja eri puolilta Suomea säilömään saunaperintöä tulevaisuuteen. Osaa saunoista käytettiin sekä saunomiseen että palvaamiseen myös museoinnin jälkeen silloin tällöin.

Muuramen saunakylä. Risto Vuolle-Apiala
Muuramen saunakylän saunat historiallisena sijainteineen projektin huippukohdalla. Kuva Risto Vuolle-Apiala, Savusauna ennen ja nyt. 2016

Muuramen kunnan voimat museon ylläpitoon kuitenkin vuosien saatossa hiipuivat. Saunatkin päätyivät huonolle hoidolle. Se päättikin luopua kylän ylläpidosta joitakin vuosia sitten.

Onneksi saunoille löytyi uusi koti Jämsän Juokslahteen saunojen tulevaisuutta puolustaneen Suomen Saunakulttuuri ry:n ponnistelujen ansiosta. Ensimmäiset saunat ovat jo siirtyneet Jämsään, osa on edelleen Muuramessa ja osa kunnostettavana Sisu-saunalla. Muuramen 28 saunasta siirretään 23, näiden lisäksi uuteen kylään on tulossa joitakin uusia lahjoituskohteita. Varsinaista museota ei olla kuitenkaan perustamassa.

Tällä hetkellä Saunakulttuuri yhdistys hakeaa toiminnalle sponsoreita, tai kummeja kuten he järjestelyä kutsuvat. Kummeilla on tarjolla seitsemän vuoden sopimusta vastaan etuuksia, mm. mahdollisuus saunomiseen! Kummeilta odotetaan 2000e kertasuoritusta "lasten" suojelun.

Saunakylän ensimmäiset kohteet saapumassa Jämsään. Kuva: Himoksella.info
Saunakylän ensimmäiset kohteet saapumassa Jämsään syyskuussa 2016. Kuva: Himoksella.info

Lisätietoja kummiksi ryhtymisestä ja sen tarjoamista eduista tästä tiedotteesta (PDF).

Kummilapset

Ilkka Silén saunakulttuuriyhdistyksestä kertoi, että suurin osa saunoista kaipaa hetkellä edelleen kummia.  Saunoista Virpiö, Siparila, Korpilahden sauna ja Lampila ovat varattuina. Turpassauna, Vitikka ja Lassus eivät enää ole mukana uudessa saunakohteessa. Viimeisenä mainittu hyödynnetään muiden saunojen korjauksessa hirsimateriaalina.

Parhaan käsityksen kummilapsista saa Risto-Vuolle Apialan kirjasta Savusauna ennen ja nyt. Kirjassa on esitelty erittäin monipuolisesti kaikki Muuramen saunat. Tälle sivulle olen koonnut joitakin kuvia yhdistyksen Facebook-sivulta. On syytä huomata, että saunoja edelleen kunnostetaan, erityisesti kattojen osalta, ja Jämsässä saunat tullaan näkemään entistä ehompina.

Projektia on esitelty myös Himoksella.info-sivuston uutisessa.

Alla olevissa kuvissa joitakin kohteita:


ulkokuva2

ka%cc%88hko%cc%88sen_sauna

ulkosauna5

Kiitos Ilkka Silénille, Risto Vuolle-Apialalle ja Risto Elomaalle projektiin liittyviin kysymyksiin vastaamisesta sekä Silénille kuvien käyttöluvista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop