Miten kiuaskiviä valmistetaan? Saunologia vierailee kiuaskivitehtaalla
Saunologiassa on kirjoiteltu kiuaskivistä pariin otteeseen. Olen selvittänyt niin kivien ominaisuuksista, tutkimustuloksista kuin hinnastakin. Olen suositellut kuluttajia käyttämään saunassa tarkoitukseen valmistettuja kiviä, joita rautakauppojen hyllyt ovat pullollaan ja joita on testattu esim. asbestin varalta. Vaan mistä kivet kauppaan tulevat?
Poikkeuksia lukuun ottamatta kiviä ei poimita kivipellosta, vaan valmistetaan teollisesti pilkkomalla kalliosta louhittua kiviainesta sopivaan kokoon.
Kävin tutustumassa kiuaskivien tuotantoon todennäköisesti maailman suurimmassa kivitehtaassa Länsi-Suomen Luvialla. Siellä Sauna-Eurox oy on viimeistellyt jo yli kolmen kymmenen vuoden ajan kiuaskiviä muun muassa oliviinidiabaasi- (tai oliviini-diabaasi; OD) ja vulkaniittimurikoista, jotka on louhittu länsirannikon esiintymistä. Luvialta kiuaskivet lähtevät matkaan ympäri maailman. Laitoksen toimintaa esitteli perheyrityksen nykyinen pää, Vesa Rintala.
Louhokselta tehtaalle
Kiuaskiven tuotanto alkaa avolouhokselta. Riittävän laadukkaasta, homogeenisesta esiintymästä räjäytetään irti kivilohkareita. Näitä louhoksella murskataan valmiiksi kuluttajille tuttuja myyntikokoja vastaaviin kokoihin: 5-10, 10-15 ja 15+ cm. Louhoksella nämä kokomerkinnät eivät ole täällä käytössä, vaan kivenmurskaajia kiinnostavat fraktiot ja seulakoot.
Hyötyprosentti louhinnassa ei ole erityisen hyvä. Vain noin neljännes louhitusta kivimassasta jalostuu kiuaskiviksi. Loput hyödynnetään maanrakentamiseen. Louhokselta murske siirtyy kuorma-auton kyydissä Luvian tehtaalle. Täällä raaka-aine läjitetään kokonsa mukaiseen kasaan odottelemaan käsittelyä.
Suihkuun, tarkastukseen ja pakettiin
Mitä murskeelle tehtaalla tehdään? Kivien käsittely on kirjaimellisesti liukuhihnahommaa. Ensimmäisenä kivet pitää perusteellisesti pestä. Tässä kestää vuoden ajasta riippuen jopa tunteja. Kivet ovat siis tehtaan jäljeltä puhtaita, tosin ne saattavat kuljetuksen aikana hankautua toisiinsa ja synnyttää kivipölyä, jonka voi ennen käyttöönottoa huuhtaista pois.
Pesun jälkeen kivien koko luokitus pitää tarkistaa. Laadunvarmistus alkaa automaattisella järjestelmällä, mutta päättyy ihmissilmien ja käsien alle. Kahta vuoroa tekevässä tehtaassa pakataan kerrallaan aina yhtä kokoa, joten koko prosessi viritetään aina tähän kokoon ja siihen sopimattomat koot palaavat odottamaan vuoroaan.
Kivet tarkistetaan ja valikoidaan koon lisäksi muiden poikkeavuuksien varalta työntekijöiden toimesta. Hihnan loppupäässä odottaa vaaka, joka punnitsee laatikkoon vähintään pakkauksessa luvatun, yleensä 20 kg määrän kiviä. Ennen laatikon sulkemista viimeinen laaduntarkastaja katsoo, että paketin sisältö vastaisi mahdollisimman hyvin lupauksia, esimerkiksi ettei sinne ole kertynyt liikaa pieniä tai suuria kiviä.
Pakkaamisen jälkeen kivet pääsevät paketeissa hetkeksi huilaamaan varastoon. Sieltä ne lähtevät päivittäin matkalle ympäri maata ja maailmaa. Suomen lisäksi kiviä lähtee erityisesti Saksaan ja muualle Keski-Eurooppaan. Tehdas pyörii aamukuudesta iltayhteentoista huoltoseisokkeja lukuun ottamatta. Kunnon raskasta teollisuutta siis!
Luvian laitoksessa ei tehdä kiville erikoiskäsittelyjä. Pyöristys tapahtuu jo louhosolosuhteissa ja lämpökäsittely toisaalla.
Tehtaan historia
Sauna-Euroxin toiminnan käynnisti Vesan Eero vuonna 1991. Oliviini-diabaasin asema tätä ennen kiuaskivimarkkinoilla ei ollut kovin erikoinen, se tunnettiin kyllä, mutta sitä ei kaupallisesti hyödynnetty. 70-luvulla suosituin kivi Suomessa oli ehdottomasti peridotiitti. Peridotiitti ei ole kadonnut, mutta on muuttunut harvinaiseksi ja tutkimusten mukaan sisältää myös asbestiriskin.
Sauna-Eurox on sisaryhtiöineen tehnyt useamman vuosikymmenen töitä oliviini-diabaasin eteen. Toimitusjohtaja kuvailee heidän olleen ensimmäinen toimija, joka pyrki tekemään kiuaskivestä tuotteen, joka on pakattu käyttövalmiiksi ja jonka laatu on vakioitu.
Peridotiitin hiipuminen avasi markkinoita vaihtoehtoisille tuotteille. 2000-luvulta katsottuna on selvää, että oliviinidiabaasi on vetänyt kilpailussa pisimmän korren. Sauna-Eurox on ehdoton markkinajohtaja, todennäköisesti koko maailman suurin kiuaskivivalmistaja!
Käytän termiä todennäköisesti, sillä en ole saanut tietoja Venäjän omalaatuisesta kiuaskiviteollisuudesta mistään.
On hyvän tuotteistuksen ansiota, että näin on käynyt. Oliviini-diabaasi olisi voinut päätyä tasaisempaan markkinatilanteeseen oliviinin kanssa, joka oli toinen 70-luvulla ”löydetty” kiuaskivimateriaali. Eurajoen oliviini-diabaasissa oliviinia on korkeintaan 20%, vähintään 10%. Enempää tai vähempää Vesa ei kelpuuta kiveen. Suurin osa oliivinidiabaasi kivestä (n. 70%) on maasalpää.
Usko kiveen
Vesa Rintala pitää nyt louhittavaa oliviini-diabaasia erittäin hyvänä saunakivenä. Vuosien aikana Sauna-Eurox on tehnyt siitä erilaisia variaatioita. Edelleen myynnissä on pyöristettyjä sekä lämpökäsiteltyjä, Eliitti-nimellä myytäviä kiviä. Pyöristettyjä kiviä Rintala oli myynyt mm. vuoden 2017 parhaaksi palkittuun savusaunaan. Isompia kokoja pyöristetyistä kivistä kaupoista yleensä löydäkään.
Jos kiviä aletaan katsomaan tarkemmin, niin huomataan, että OD ei ole vain yksi kivityyppi, vaan siihenkin liittyy useampia variaatioita. Silmillä voi havaita satunnaisesta kivipaketista silloin tällöin kiven, jossa on hieman erilainen rakenne. Tämä on karkearakeista oliivinidiabaasia. Sitä sattuu mukaan silloin tällöin. Se ei ole mainittavasti huonompaa, mutta sen verran harvinaista, ettei kiveä tarkoituksella pakata mukaan, kun päätuote on hienorakeinen oliviinidiabaasi. Karkearakenteista kiveä myytiin yrityksen alkuaikoina erikseen ennen kuin esiintymä loppui. Nyt se lähinnä pyritään pitämään erillään päätuotteesta.
Kiuaskivestä muuhun käyttöön?
OD:sta on tehty myös muita tuotteita. Sauna-Eurox valmistaa edelleen Sauna-Granit tasokiuasta, jossa levyt on vuolukiven sijaan valmistettu oliviinista. Tämä on Vesan mukaan kestävämpi vaihtoehto kuin tasokiukaissa alun perin käytetty vuolukivi. Uskon, ettei se ainakaan ikäänny yhtä rumasti. Tasokiukaan saa myös kaiverrettuna.
Suurempi kivitasoja tai esimerkiksi venäläistyyppisiä kivikiukaita ei tällä hetkellä myynnissä ole. Vesan mukaan suurten kivipintojen valmistaminen tulee turhan kalliiksi nykytekniikalla heikon hyötysuhteen vuoksi.
Mikään ei ole kuluttajalle liian halpaa
Rintalan kivitehdas valmistaa kiviä, joita useimmat suomalaiset omissa saunoissaan käyttävät. Tuotannon tehokkuus ja alan pitkäaikainen kilpailutilanne ovat pudottaneet kilohinnat jopa surullisen alhaiselle tasoille. Tämä on kuluttajien ilo, sillä nyt rautakaupoista saa pikkurahalla kelvollista kiviainesta.
Hinnasta huolimatta moni vaihtaa kiviä turhan harvaan. Tämä hidastaa saunan lämpiämistä ja voi jopa vaurioittaa sähkösaunan vastuksia. Ei ole ihme, että kiuaskivijohtajan suositus on säännöllinen kiuaskivien uudelleenladonta ja tarkastus.
2000-luvun kiuastrendi ovat olleet korkeat tornikiukaat ja verkkokiukaat, joihin menee kiviä jopa satoja kiloja. Onko tämä näkynyt suotuisasti kivien kysynnässä? Vaikka Rintala myöntää, että suurin asiakasryhmä ovat uudiskohteet, hän ei tunnusta suurempien kiukaiden kasvattaneen kysyntää näkyvästi:
”Tottakai se tavallaan näkyy, mutta tuntuu, että nyt kun ihmisillä on 100-200 kiloisia kiukaita, joista kiviä ei meinaa saada edes pois, niin kivien vaihtaminen entisestään hidastuu. Toisaalta noin suuri kiuas täytetään peruskivellä, ei erikoistuotteilla, jotka ovat meille kiinnostavampia.” –Vesa Rintala
Hintatilanteeseen liittyy myös joitakin ikäviä puolia. Kivien etämyynti ei ole kannattavaa, koska kivet painavat hintaan nähden kohtuuttoman paljon. Tästä syystä kiuaskivien verkkokauppa on valikoimiltaan varsin rajoittunutta ja Sauna-Euroxinkin tuotteet löytyvät parhaiten Bauhausin tai K-Raudan tyyppisistä ketjumyymälöistä. Jälkimmäinen on viime vuonna tuonut saunaosastoille tyylikkäät esittelylaarit, joissa Rintalan tuotteet ovat kauniisti esillä.
Monet eivät edes tiedä, että kiviä pitää vaihtaa!
Tässä vaiheessa lukija voi ihmetellä, miten on mahdollista, että Sauna-Eurox Oy on alan markkinajohtaja, mutta nimi ei ole lainkaan tuttu. Tämä johtuu siitä, että Rintalan kiviä on myynnissä heidän omalla Parhaat Löylyt -brändillään, mutta myös monien muiden suomalaisten saunabrändien alla! Muun muassa Narvi/Kota, Helo ja Harvia kivilaatikot sisältävät Luvialta lähteneitä kiviä! Esimerkiksi Helo on pitkään markkinoinut Rintalan tuottamaa vulkaniiittia.
Tulevaisuus on kivinen
Tehtaan pääasiallinen tuote tulee Eurajoen ja Luvian esiintymästä. Rintalan mukaan nykytuotantovauhdilla kiviä tulee riittämään sieltä hamaan tulevaisuuteen. Joten kiuaskivien saatavuus ei ainakaan ole saunomisen tulevaisuuden uhkana. Tosin valikoima on rajallinen. Vanhoista kirjoituksista tuttuja kromimalmia tai gabroa ei ole tulossa takaisin, sillä niiden tunnetut esiintymät eivät ole riittävän homogeenisia laajempaan kaupalliseen käyttöön.
Sauna-Euroxin valikoima ei vuosien aikana ole radikaalisti muuttunut. Tällä hetkellä tehtaalta lähtee matkaan myös ulkomaista ”valkoista kiuaskiviä”, johon monet sisustajat ovat ihastuneet. Seuraava mahdollinen tuotteistettava variaatio voisi olla karkearakeinen oliivinidiabaasi pyöristettynä. Tätä laatua historian saatossa hyödynnetty eri tavoin. Kivi on omastakin mielestäni erittäin tyylikäs, joten toivotaan että se tekee vielä paluun!
Kiitos Vesa Rintalalle vierailun isännöinnistä, valokuvista sekä Saunologian kiuaskivikumppanina toimimisesta!
Espoon keskuksen lähiöbaarissa Mummon Tuvassa oliviinidiabaasikivet ovat käytössä maailman ensinmäisen kuivasaunan kiukaassa.