Skip to content

Kiuaskivien vaihto ja ladonta sähkökiukaaseen

Tätä ohjetta seuraamalla vaihdat sähkökiukaan kiuaskivet nopeasti, turvallisesti ja ammattimaisesti. Hanki uudet kivet, tyhjennä ja siivoa kiuas, huuhdo kivet, lado kivet oikein ja nauti löylyistä! Lue yksityiskohtaiset ohjeet sähkösaunan kivien vaihtoon ja katso ladontaohje videolta:

Työn kesto: 15-45 min

Vaikeusaste: Helppo

Lue myös:

Milloin sähkökiukaan kiuaskivet pitää vaihtaa?

Kiuaskivet rapautuvat ajan mukana. Mitä useammin kiuasta lämmitetään ja löylyä heitetään, sitä enemmän kivet vaurioituvat. Tämän merkkinä saunan lattialle kiukaan edustalle kertyy kivimurskaa ja pölyä. Kiukaan pinnalla kivet muuttuvat vaalean harmaiksi tai värjäytyvät löylyveden mineraalipitoisuuden mukaan.

180109-kivienvaihto-vanha-oliviini-diabaasi
Vasemmalla: tuore kiuaskivi
Oikealla: pitkään käytössä ollut kivi on selvästi vaaleampi ja pyöristynyt reunoiltaan

Vanhentuneet kivet tunnistaa myös siitä, että ne lohkeilevat helposti yhteen lyötäessä ja kuulostavat pehmeiltä. Sähkökiukaassa kivet ikääntyvät melko tasaisesti. Hyvä kuntoisia vanhoja kiviä ei ole välttämätöntä vaihtaa, mutta mikäli käytät kilohinnaltaan edullisia kiviä, ei ole mitään järkeä käyttää aikaa kivien valikointiin tai testailuun.

Pekka_Paasonen_Kerkesit hiekassa
Kovassa käytössä kiuaskivistä jää jäljelle vain hiekkaa. Kerkesit ja oliviini-diabaasit savukiukaassa kahdestaan. Kerkesit ovat pyöreitä palloja, diabaasit pieniä murusia. Kuva: Pekka Paasonen

Kivet kannattaa kotikäytössä tarkistaa vähintään kerran vuodessa latomalla kivet uudestaan (katso ohje alempaa). Tällöin myös pinnan alla olevien kivien kunto paljastuu ja vastusten väliin juuttunet kivet voi irroittaa ennen kuin vastus vauroituu. Jos kiukaassa on selvästi ikääntyneitä kiviä, kannattaa ne vaihtaa.

Jos kiuaskiviä ei vaihda, saunan lämpiäminen hidastuu, sähkönkulutus lisääntyy ja löylyt hiipuvat.

Kivien vaihdon aluksi: hanki ensin uudet kivet

Kuinka paljon kiuaskiviä tarvitaan?

Selvitä kiukaan käyttöohjeesta, tai sen puuttuessa kiukaan kuvan tai mallin perusteella netistä kuinka paljon kiviä kiukaaseen mahtuu. Kivimäärä ilmoitetaan kiloina ja se on ohjeellinen. Koot vaihtelevat välillä 20-200 kg.

Jos tietoa ei löydy, kannattaa aloitta työ vapaapäivänä aamulla varaamalla pari isoa ämpäriä ja purkamalla kiviä pois kiukaasta. Kun selviää suunnilleen paljonko kivet painavat, voi lähteä rautakauppaan ostamaa vastaavan määrän uusia kiviä. Yksi 10 litran ämpärillinen kiviä painaa n. 15 kg.

Kiuaskiviä myydään yleensä 20-25 kg pakkauksissa. Yksittäisten kivien koot vaihtelevat ns. luonnonkivissä (kuten oliviini-diabaasi) aika paljon. Jos kiukaaseesi suositellaan 20/40/80/… kg kivimäärää, suosittelen ostamaan yhden laatikon ylimääräistä. Näin voit täyttää kiukaan varmasti oikean kokoisilla kivillä. Kivet tulevat kyllä käytetyiksi aikanaan, kun vaihdat kiviä seuraavan kerran. Niitä voi säilyttää hyvin vaikka kylmässä ulkovarastossa (ainoastaan pahvilaatikko voi kärsiä).

160505-Kiuaskivilaatikot-KotkanKRaudasta
Parhaat Löylyt kivet on pakattu 20 kg laatikoihin, kuten Harvian, Helon ja Kodankin kivet

Millaiset kivet sähkökiukaaseen?

Sähkökiukaissa käytetään yleensä pienintä kivikokoa, 5-10 cm. Isoissa sähkökiukaissa voi käyttää myös 10-15 cm kokoisia kiviä. Käyttöohjeissa mainitaan yleensä myös minkäkokoisia kiviä on tarkoitus käyttää. Toisaalta esimerkiksi Helon Himalaya kiukaan käyttöohje suosittelee kokoa 80-120 mm. Tällaista ei ole olemassakaan. Himalayaan ei kannata ostaa 10-15cm kokoisia kiviä kuin korkeintaan pintakiviksi. Liian suuret kivet aiheuttavat Himalayassa liian väljän ladonnan ja kivet jäävät helposti saunaa lämmitettäessä liian viileiksi.

Kivilaatuja on markkinoilla jonkin verran ja niiden hinnat vaihtelevat alkaen 50 sentistä kilo . Kivet ovat suhteellisen edullisia. Kalleimpia ovat erikoisvalmisteiset keraamiset, lämpökäsitellyt sekä vulkaaniset kivet. Myös vuolukivi ja valkoiset kiuaskivet ovat kalliimpia, tosin molemmat soveltuvat vain pintakiviksi tai koristekiviksi kiukaan pinnalla käytettäviksi.

 

150426-tulikivi-integroitu-2543
Valkoisia, kalkkipitoisia kiuaskiviä voi ja kannattaa käyttää ainoastaan kiukaan pinnalla.

1. vaihe: Tyhjennä ja siivoa kiuas

Touhutessasi kiukaan kimpussa, käytä suojakäsineitä. Sähkökiukaissa on usein teräviä pellinkulmia, samoin lohkeilleet kivet voivat olla teräviä. Varmista myös, ettei kiuas mene operaation aikana vahingossa päälle. Tämä onnistuu takuuvarmasti, jos irroitat sulakkeen eli varokkeen työn ajaksi.

180109-kivienvaihto-otsalamppu-hanskat
Työvälineet kiukaan huoltoon: käsineet ja otsalamppu

Tyhjennä vanhat kivet ämpäreihin, kottikärryihin tai muuhun painoa kestävään kuljetuslaatikkoon. Käytä otsalamppua tai taskulamppua ja käy läpi kiuas huolella poistaaksesi vanhoista kivistä lohkeilleet palaset.

Kiuasta ei tarvitse imuroida, mutta kivipöly kannatta poistaa harjaamalla tai miten parhaiten onnistuu. Muuten se on ennemmin tai myöhemmin lattialla.

Lattia kannattaa puhdistaa kiukaan alta, kun kivet on poistettu. Kiuasta voi silloin yleensä nostella mahdollisuuksien mukaan.

Mitä teen vanhoille kiuaskiville?

Kiuaskivet eivät ole ongelmajätettä. Niillä voi koristella kukkapenkkiä tai tien piennarta. Pienissä erissä ne voi hävittää myös jätteen mukana, mutta suosittelen palauttamaan ne luontoon.

2. Vaihe: Huuhtele uudet kivet

Kiuaskivet on ennen pakkaamista useampaan kertaan pesty, joten niitä ei ole välttämätöntä pestä. Kivistä tulee käytön aikana jatkuvasti irtoamaan joka tapauksessa pölyä.

Toisaalta kivet hankautuvat toisiinsa kuljetuksen aikana ja niiden pintaan jää pölyä. Tämä irtoaa yksinkertaisesti huljauttamalla kiveä vedessä. Älä jätä keraamisia kiviä kuitenkaan pitkäksi aikaa veteen, ne imevät kosteutta itseensä.

kiuaskivien huuhtelu
Kiuaskivien kevytpesuohjelma ilman pesu- tai huuhteluaineita

Tässä kohtaa itse yleensä lajittelen kivet eri kokoisiin läjiin. 5-10 cm kivien joukossa on yleensä saunologin silmällä arvioiden ainakin kolmea eri kokoa kiviä.

3. vaihe: Kiuaskivien ladonta sähkökiukaaseen

Kiuaskivien vaihdon tai tarkastuksen lopuksi kivet asetellaan takaisin kiukaaseen. Tässäkin työvaiheessa kannattaa käyttää otsalamppua ja käsineitä.

Jos kiukaassa on erikoisrakenteita tai lisälaitteita, kuten vesisäiliö (Veto ta Helo) tai Kastee-järjestelmä, katso valmistajan ohjeet, miten ne asennetaan ja miten ne vaikuttavat ladontaan.

Ladonnassa on kaksi sääntöä:

  • Älä kiilaa vastuksia
  • Pitkulaiset kivet pystyyn

Kivien latominen sähkökiukaaseen tapahtuu vastusten ehdoilla. Vastukset ovat kiviä lämmittäviä, paksujen rautalankojen näköisiä sähköelementtejä. Kivet asetellaan kiukaaseen tiivisti vastusten väliin, kuitenkin niin etteivät kivet kiilaa vastuksia liian tiiviistii. Terävät kiven reunat voivat vahingoittaa vastuksia lämpinä.

170528-Kastee-kiukaan-sisalle_8324
Saunologin näpit pelissä kiuas kivien asettelussa. Vanhan sähkökiukaan vastukset ovat hieman taipuneet, mutta toimivat edelleen hyvin.

Pienissä kiukaissa vastusten välit voivat olla ahtaita. Valikoi kivet niin, että ne mahtuvat paikoilleen ilman vastuksen taipumista voimakkaasti vastakkaiseen suuntaan. Tämän takia kiviä on hyvä olla riittävästi. Kivet kannattaa myös latoa tasaisesti koko kerros kerrallaan, niin kaikki välit pysyvät tasakokoisina.

180109-kivienvaihto-pieni-narvi-vastusten-ympari
Kivet ladotaan sähkökiukaaseen tasaisesti vastusten ympärille, niin ne eivät kiilaudu tai taitu väärään suuntaan

Lohkotut luonnonkivet ovat yleensä pitkulaisia. Kiuaskivien kokomerkintä (5-10, 10-15, 15+ cm) kun viittaa enemmänkin kiviseulan silmäkokoon kuin kivien pituuteen.

Pitkulaiset kivet sijoitetaan mieluiten pystyyn. Tällä tavalla kivien väliin jää mahdollisimman paljon pystysuuntaista ilmatilaa, jossa vastusten kuumentava ilma nousee esteettä ylöspäin. Tällaisella ladonnalla kiuas ja sauna lämpenevät nopeimmiten.

Jos laitat pitkulaiset kivet lappeelleen, läpivirtaus väistämättä heikkenee.

Kerkes-kivien ladontaesimerkki näyttää miten sähkökiuas ladotaan. Kerkes valmistaa lituskaisia kiviä, jotka mahtuvat helposti vastusten väliin.
kerkes-ladontaohje
Kerkes oy:n ladontaohje heidän kivilleen esittää hyvin periaatteen

Latominen jatkuu näillä ohjeilla, kunnes vastuksen jäävät piiloon. Vastusten yläpuolelle voi vielä laittaa pintakiviä tai samoja sisäkiviä kuin alempiinkin kerroksiin. Älä tee suurta kekoa pinnan yläpuolelle, sillä mitä kauemmas vastuksista mennään sitä heikommin kivet lämpenevät (ellet erityisesti halua hillitä löylyjä).

Siivoa lopuksi sotkut pois saunasta.

4. vaihe: Valmista!

Tässä vaiheessa on jo yleensä kiire testaamaan millaiset löylyt uusista kivistä saa. Luonnonkivistä irtoaa  kuitenkin ensimmäisillä lämmityksillä aikamoinen käry. Suosittelen, että lämmität kiukaan etukäteen, niin että voit heittää parit löylyt ja tuulettaa saunan ennen kuin siellä varsinaisesti saunotaan, niin ei tarvitse miettiä miten terveellisiä käryt ovat.

Nauti löylyistä uusien kivien kanssa! Tulet todennäköisesti huomaamaan saunan lämpiävän aiempaa nopeammin. Jos vaihdoit kivilaatua saattavat myös löylyt olla erilaiset.

Kiitos Pekka Paasoselle artikkelin ahkerasta kommentoinnista!

Yhteistyössä 2020
Parhaat Löylyt
Parhaat Löylyt -logo

Lue myös nämä artikkelit kiuaskivistä:

Lue myös Saunologia saunablogin muut kiuaskiviartikkelit:

25 thoughts on “Kiuaskivien vaihto ja ladonta sähkökiukaaseen

  1. Olli

    Erittäin hyvät ohjeet, kiitos näistä! Itsellä meni näillä kerralla oikein kun vaihdoin oman talouden kiukaaseen kivet. Mahtavasti myös tuo viimeinen vaihe selitetty. Eli kannattaa ottaa parit kunnon haisevat koelöylyt tuuletuksineen ennen varsinaista saunomista.

    Harmillisesti meidän kiukaassa on välipohja, jonka alle pääsi livahtamaan pari pientä kiveä purkuvaiheessa. Tai sitten ne kivet ovat olleet siellä jo pitkään muutenkin, ken tietää. Piti kuitenkin jättää nuo kivet alapohjaan, sillä niitä en mitenkään saanut ronkittua pois. Tästä tuskin koituu haittaa, sillä siirsin ne irti vastuksista, jotka menevät välipohjan läpi varsinaiseen kivien asettelupaikkaan.

    Vastaa
  2. Marjo

    Meillä on 1,5m pilarikiuas ja alaosaan ei yletä vaihtamaan kiviä oikein millään, koska kiuas on lauteiden alla (menee niiden läpi) ja häkkiä ei saa ruuvattua irti. Haittaako jos kivet jättää sieltä vaihtamatta ja vaihtaa siihen asti mihin ylettää?
    Kuinka paljon alaosan kivet kuluvat käytössä ja tukkivatko ne joka tapauksessa ilma-aukot kiukaan pohjalla? Pitkät vastukset ovat myös aika pahasti ylhäältä vääntyneet.

    Vastaa
    1. Lassi A Liikkanen

      Hei Marjo,
      Tilanteesi on nykyään varsin tavanomainen ja pohjimmiltaan suunnitteluvirhe. Vastusten vääntyminen on suht normaalia, niin pitkään kuin ne toimivateivätkä osu toisiinsa, tilanne on ok.

      Pilarikiuas on kuumin ylhäältä ja kiuaskivien ikääntyminen voimakkainta siellä mihin löylyvettä heitetään. Alimpia kiviä tuskin tarvitsee vuosiin vaihtaa ellei sauna ole päivittäin tunteja päällä.

      Jos kiuas on avoin eikä suljettu, kannattaa lauteiden alle kömpiä (jos siivoustila on) katsomaan näyttävätkö ne taskulampun valossa olevan ok.

      Vastaa
  3. Leena

    Moi,
    Osaatko kertoa mistä julmeton käry sähkökiukaassa johtuu, kun kivet on vaihdettu. Kyseessä omilla jaloillaan seisova kiuas minne upposi 4 laatikollista kiviä. Kaamee käry nousee, kun vettä heittää.
    Olen nyt neljä kertaa kuumentanut kiukaan ja heittänyt vettä kiukaalle, että käryt loppuisivat (pölyt ym. Palaisivat pois), mutta ei mitään heikkenemistä nähtävissä.

    Vastaa
    1. Lassi A Liikkanen

      Tuleeko käryä siis ainoastaan löylyä heitettäessä, ei lämmitysvaiheessa tai saunan lämmittyä?

      Millaisia kiviä olet hankkinut?
      Lassi

      Vastaa
      1. Leena

        Joo, ainoastaan sillon, kun vettä heittää. Käry on paksua ja kaamee haju. Narvin ihan normaaleja kiuaskiviä.

      2. Lassi A Liikkanen

        Onpas outoa ja harmillista!
        Käytettävä vesi on ilmeisesti tavallista vesijohtovettä?

        Yleensä epäilisin että kivien vaihdon yhteydessä kiukaaseen on joutunut jotain pakkausmateriaalia mutta se ei sovi tilanteeseen.

        Suosittelen reklamoimaan kauppaan tai suoraan valmistajalle.

        Lassi

  4. Jarno

    Terve,

    vuokra-asuntoni sähkökiukaan pohjassa pellin ja kivien välissä on ruskea pahvi, pahvi tursuu ulos kiukaan etureunasta alapellin ja rungon välistä. Vuokraisäntä ei osannut kertoa pahvin merkitystä. Olisikö täällä apua, onko pahvi tarpeellinen vai peräti vaarallinen?

    Jarno

    Vastaa
  5. Minna

    Kiitos, näihin sivuihin olen törmännyt kerta toisensa jälkeen kun olen etsinyt apua ja ajatuksia kerrostalon sähkösaunaremonttiin liittyen.

    Artikkelissa vinkkasit, että uusia kiviä kannattaa saman tien ostaa ylimääräinen laatikollinen, ja että valmistajien ilmoittavat kivimäärät ovat ohjeellisia. Ladoin Narvin pilarikiukaaseen. Valmistajan ohje oli 70-80 kg, mutta sain kiukaaseen uppoamaan lähes kaikki 5x20kg laatikkoa, vajaat 10 isointa kiveä jäi. Olenko täyttänyt kiukaan liian tehokkaasti, vai meneekö tuo ohan normaalin vaihtelun piiriin?

    Vastaa
    1. Lassi A Liikkanen

      Kuulostaa ihan normaalille.

      Jos isoja kiviä jättää vähemmälle, niin voi käydä noin.
      Pääasia, että olet muutoin noudattanut ohjeita ja hyvä että kivet riittivät!
      Lassi

      Vastaa
  6. C

    Kiitos selkeästä postauksessa! Muutettiin ekaa kertaa kämppään jossa on oma sauna ja mietin just että kivet tarvii varmaan vaihtaa, kun aika kulahtaneilta ne näyttää! Hauska, että tästä tuli miun projekti, kun mies on etelä-amerikasta, eikä kamalasti saunoista vielä tiedä paljoa 😀

    Vastaa
  7. Anne-Mari

    Onko mitä otettava huomioon 4v käyttämättä olleen sähkökiukaan uudelleenkäyttöönotossa? Ollut saunan seinässä koko tuon ajan.
    Sauna talon 1980-luvun "elintasosiivessä" jos sillä merkitystä. Saunassa ei ole mitään venttiiliä katossa tai seinässä, suihkun puolella on seinässä pelkkä reikä...

    Vastaa
    1. Lassi A Liikkanen

      Sähköturvallisuuden kannalta tärkeintä on katsoa, ettei kiukaan sisällä (tai sen päälle) ole päässyt mitään ylimääräistä hiirenpesää tai siivousrättiä, joka syttyisi tuleen.

      Muiden saunanparannustoimien kannalta suosittelen katsomaan muita artikkeleita.

      Lassi

      Vastaa
  8. Pasi

    Moi
    Kiukaan vaihto edessä. Vanha Mondexin vuolukivikiuas vaihtuu pieneen pylväsmalliseen sähkökiukaaseen.
    Ajatuksena olisi täyttää kiukaan ydin (vastusten ympärystä) keraamisilla kivillä ja ulkopuoli nätimmillä diabaasikivillä.
    Voisiko tuota vanhan kiukaan vuolukiveä käyttää tuon keraamisen tilalla, palastelisi vaan vuolukivet pienemmiksi ? Onko mitään järkeä ?

    Vastaa
    1. Lassi A Liikkanen

      Hei,
      Suunnitelma kuulostaa pääasiassa fiksulle.

      Vuolukivi ei ole omimmillaan kovassa käytössä tai kontaktissa vastuksiin. En itse uudelleen käyttäisi levyjä enää kiukaassa. Vuolukiven kestävyys on valitettavan kaukana keraamisista, erityisesti jos kivi on jo valmiiksi vanhaa.

      Lassi

      Vastaa
  9. Päivi Kuokkanen

    Hei,

    ihanat ja hyvin tehdyt sivut, kiitos niistä. Naisimmeinenkin uskaltaa nyt kiukaansa purkaa 🙂 Kysynpä tässä vielä koivunlehdistä... Saunon mieluiten vastomalla ja kyllähän siinä mäiskeessä lehtiä lentelee kiukaallekin, pienestä saunasta kun on kyse. Onko lehdistä haittaa esimerkiksi vastuksille, jos niitä livahtaa vastuksen viereen? Entä erilaiset saunatuoksut, joita olen saanut paljonkin joululahjaksi. Mitä kivet niistä tuumaavat - tykkäävätkö tuoksua muulle kuin - kivelle? Kiitos vastauksesta etukäteen. Hyviä joululöytyjä, toivottaen.

    Päivi

    Vastaa
    1. lassial

      Hei,

      Kiitos Päivi palautteesta!
      Lehtien joutuminen kiukaaseen aiheuttaa lähinnä palaneen käryä. Lehdet tuskin syttyvät kunnolla tuleen.

      Saunatuoksut aiheuttavat lähinnä vaaleille kiville ja saunailmalle ongelmia. Kiuas ei näistä vahingoitu.

      Lassi

      Vastaa
  10. Pentti Laine

    HEI,
    Hyvät ja perusteelliset ja käytännönläheiset ohjeet ilman turhaa vouhotusta ja ylivarottelua. Sitä on tässä maailmassa jo aivan liikaa.
    Yksi varoituksen sana eräälle kysyjälle, joka totesi että pölynimurin ei ylety.
    Se on hyvä se, nimittäin jos on keskuspölynimuri. Meillä imurin keskusyksikkö on yläkerrassa ja kun meillä korjattiin leivinuunia niin menin ja imuroin raskaamman materiaalin käsin siivoamisen jälkeen lopun tiili-laastipölyn (painavaa!) sillä ja putki meni tukkoon. Avaamiseen tarvittiin kallis imuriauto. Toki kiukaan pölymäärä on pienehkö mutta se kyllä voi hyvinkin jäädä putkeen.
    Pentti L

    Vastaa
  11. Leena Seppälä

    Kiitokset erittäin yksityiskohtaisesta ja perusteellisesta ohjeistuksesta. Nyt minäkin uskallan ryhtyä toimeen. Monenlaista tietoa tuli kiuaskivistä -voiko itse kerätä kiuaskiviä luonnosta? Jokamiehen oikeudet? kun mainitsit,että on keraamisia kiuaskiviä, niin voiko kiukaan pinnalle käyttää lahjaksi saamiani tonttuja,jos ne eivät ole maalattuja tai onttoja?
    tonttu

    Vastaa
    1. Lassi A Liikkanen

      Hei Leena,

      Erillisessä tutkimustietoa kiuaskivistä -artikkelissa kerron, miksi kivien keräily ei ole perusteltua. Jos niitä välttämättä haluaa käyttää, niin mahdollisimman tummia ja yksivärisiä kiviä.

      Kiukaan pinnalle voi toki asettaa palamattomia koriste-esineitä, en kuitenkaan ota vastuuta siitä, mikäli välittömästi halkeavat tai alkavat käryämään ikävästi. Esimerkiksi Hukka design valmistaa kiukaalle tarkoitettuja koristeita.

      t.
      Lassi

      Vastaa
  12. Markku K

    Jos rikottuja kiviä käyttää,kannattaa harjata veden kanssa pöyt ja epäpuhtaudet,muuten ne mutjut löytyy seinistä eka löylyjen yhteydessä.Jos vielä peset kivet lateksit käsissä,vältyt ikävältä rasvan hajulta. Pölyimuri on tärkä väline kivienvaihdon yhteydessä.Mitä enemmän hitusta rööreissä,sen hitaammin kiuas kuumenee.Monissa kiukaissa on palopesän yläosassa levy,ettei tuli polta kivitilan pohjaa rikki.Levyn päällys kerää palojäämää ja toimii tehokkaana kuumaneristeenä.Sama juttu niiden murujen kanssa.Kun ne peittää kivitilan pohjan,lämpövirtaus vaikeutuu kiville,ja rasitus liekin puolella kovenee.Ainoa syy,miksi nuo kannattaa jättää tekemättä,on kiuasmyynnin edistäminen.

    Vastaa
  13. Saunooja

    Kiitos artikkelista, kiuaskivien vaihto menossa.

    Kysyisin että onko jotain haittaa jos kiukaan alimmalle tasolle jää vanhoja kiven murenia tai pieniä kiviä jotka sinne pudonneet? Kiuasta ei saa alta avattua puhdistusta varten, ja ihan alimpaan tasoon ei edes näy kunnolla. Sain tökittyä näkyvät kivenmurenat pois reunojen raoista. Imurikaan ei sinne yllä. Vastusten alapäät näkyvät ja niihin ei ainakaan paina mikään kivi.

    Toinen kysymys: uudet kivet olivat noin tunnin likoamassa jonka jälkeen huuhtelin ne ja laitoin pyyhkeen päälle kuivumaan. Kauanko antaa kuivua ennen kuin latoo ne kiukaaseen? Ovat niitä perus oliviinidiabaasikiviä. Kiitos.

    Vastaa
    1. lassial

      Hei,
      Kivimurua kerääntyy helposti paikkoihin joita on vaikea puhdistaa. Niin pitkään kun se ei tuki kiukaan alaosan ilma-aukkoja kokonaan, ei kannata huolehtia. Olennaista on ettei kiuas ole täynnä hiekkaa.

      Oliviinidiabaaseja ei yleensä tarvitse hirveästi liuottaa, kuljetuksessa irronnut pöly lähtee huuhtelulla. Kivi ei myöskään ime vettä, joten sen voi laittaa kiukaaseen vaikka se olisi märkä. Mukavampi käsitellä kuitenkin pintakuivana.

      Lassi

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop