Skip to content 123456qwerty

Löylyjen laatu unohtuu usein saunan suunnittelussa

Viime viikosta alkaen on mediassa kohkattu siitä, mikä on tai ei ole suomalainen sauna. En itse pidä tarkkoja saunomisen määritelmiä saunakokemuksen parantamiselle tai varmistamiselle tärkeänä (ainakaan ilman suojattua alkuperämerkintää). Uskon wittgensteiniläisittäin suomalaisten tunnistavan saunan perheyhtäläisyyden kautta ja haluankin vastata keskusteluun julkaisemalla tämän löylyjen laatua korostavan pamfletin, joka ilmestyi ensi kerran Rakentamisen laatu RaLa ry -blogissa viime vuonna.


Suomalaiset ovat ylpeitä saunoistaan. Missään muualla maailmassa ei ole näin paljon saunoja suhteessa väkilukuun ja yhtenäistä saunakulttuurin jatkumoa. Saunanatiivit suomalaiset helposti ajattelevat, että saunojen suunnittelu ja rakentaminenkin käy meiltä kuin luonnostaan. Kyllähän suomainen saunan tunnistaa!

Totuus on kuitenkin likaisempi.

Uusien saunojen toteutuksessa tehdään monenlaisia virheitä. Nämä laatuvirheet eivät yleensä aiheuta suoraan aineellista vahinkoa, vaan vaikuttavat negatiivisesti tilojen käytönkokemukseen. Lausahdukset ”happi loppuu” tai ”varpaita paleli” ovat varmoja signaaleja huonosta käyttökokemusta.

Paras mittari saunan laadulle on se, kauanko saunoja siellä viihtyy, jos saa itse hallita olosuhteita. Alle viisi minuuttia on heikko, yli vartin kelvollinen suoritus. Epäviihtyisät saunat vähentävät saunatilojen käyttöä. Viime vuosina tehtyjen tutkimusten perusteella saunominen vähintään 3–4 kertaa viikossa vähentää monien sairauksien ja ennenaikaisen kuoleman riskiä. Miellyttävien saunojen verkosto siis edistää kansanterveyttä.

Paras mittari saunan laadulle on se, kauanko saunoja siellä viihtyy, jos saa itse hallita olosuhteita.

Historiallisesti surullisin esimerkki saunalaadusta olivat vuosituhannen vaihteen kerrostaloasuntojen huoneistosaunat. Pienimpiinkin asuntoihin pyrittiin mahduttamaan sauna, vaikka sen tekninen toteuttaminen oli kallista, vaikeaa ja saunomismukavuus hyvin heikko. Tästä asuntomyynnin ajamasta trendistä on sittemmin luovuttu, vaikka YIT:n vuoden 2021 tutkimuksessa yli puolet kerrostaloasukkaista edelleen halusi oman saunan.

Kerrostaloasujat ovat kuitenkin nykyään yhä tyytyväisempiä yläkerroksiin sijoitettuihin yhteiskäyttösaunoihin. Kymmeniä tuhansia saunoja on kuitenkin jäänyt varastoiksi. Pahimmillaan niitä ei ole edes poistettu asianmukaisesti käytöstä, kuten vuoden 2017 neljän kuolonuhria vaatineessa Helsingin Vuosaaren tulipalossa. Tässä huono laatu: yhdistelmä tarpeettomuutta, heikkoa käytettävyyttä ja huonoa tuuria johti korjaamattomaan vahinkoon.

Saunan suunnittelun ja toteutuksen tyypillisimmät virheet

Saunojen teknisiä laatuvirheitä ei ole koskaan systemaattisesti tutkittu. Taustalla on se, ettei mistään rakentamisohjeesta tai -määräyksestä, kuten RT-kortit tai RYL:t, löydy yksiselitteistä arviointipohjaa.

Omien kokemusten ja lukuisten saunankäyttäjien kertoman perusteella ongelmia kuitenkin on. Ne ovat myös ehkä jopa lisääntyneet johtuen saunasisustamisen trendeistä. Olen käynyt aiheen yksityiskohtaisemmin läpi Hyvien löylyjen salaisuus -kirjassa, johon on ensimmäistä kertaa laajasti koottu ohjeita saunomisen laatuongelmien havaitsemiseen ja korjaamiseen.

Tyypillisimpiä virheitä uusissa saunoissa ovat:

  1. Ilmanvaihdon väärä toteutus
  2. Väärä laudekorkeus
  3. Siivoamistarpeen unohtaminen
  4. Väärä pintakäsittely
  5. Esteettömyysvaatimusten unohtaminen.

Yleisin ongelmatilanteen aiheuttaja uuden pientalon saunassa on korkean, lauteisiin integroidun pilarikiukaan ja matalien, kiukaan mahtia korostavan yhtenäisen lauderakennelman yhdistelmä. Korvaus- ja poistoilmaventtiilit on sijoitettu kattoon.

Tässä esimerkissä yhdistyvät kaikki kolme ensimmäistä virhettä sillä seurauksella, että saunassa ei saa kunnollisia löylyjä. Perimmäinen syy on fysiikan lakien mukaisessa lämpimän ilman kerrostumisessa. Sauna lämpiää tehokkaimmin kiukaan yläpuolisista osista. Lämpimin ilma on saunan kattotasolla, mutta istumalauteen etäisyys katosta on enimmäissuositusta (< 1200 mm) kauempana. Tänne menee ensimmäisen myös kiukaalta haihtuva vesihöyry, jonka kattoon asennettu poistoilmaventtiili tehokkaasti hävittää. Löylyt tuntuvat vain korvalehdissä, varpailla on kylmä.

Pinnoitettu laudemonoliitti

Yhtenäinen, kaksi vastakkaista laudetta yhdistävä, lauderakennelma on mukava niin kauan kuin sitä ei tarvitse siivota. Useampi saunan omistaja on joutunut purkamaan tai tekemään muutostöitä lauteisiin, kun on käynyt ilmi, ettei lauteiden alle mahdu tai pääse puhdistamaan viemäriä tai pesemään lattiaa. Valaistuskin voi olla ongelma, mutta kannettavat ja siirrettävät Led-valot ovat onneksi ratkaisseet tämän.

Tämän vuosituhannen saunatrendeistä korkeiden kiukaiden ohella näkyvin on peittävä, värikäs pintakäsittely. Valmistajien ohjeita noudattaen pitäisi tehdä ohuita kerroksia, mutta jos tavoitellaan täysin peittävää pintaa, voivat ohjeet unohtua. Tai sitten luullaan, että saunaa voi käsitellä, kuten muitakin puupintoja. Lauteiden väärä käsittely tekee niistä epämiellyttävän kuuman tuntuiset tai liukkaat, riippuen siitä mitä tarkalleen ottaen meni pieleen. Lopputuloksena vesihöyrynvastus kasvaa ja puupaneelin luontainen hygrostaattinen toiminta estyy.

Esteettömyyden ja turvallisuuden huomiointi jää myös monissa kohteissa puolitiehen. Esteetön sauna on kieltämättä haastava, mutta nykyisillä kiertoilmakiukailla mahdollinen toteuttaa kohtuullisin lisäkustannuksin. Tila on kuitenkin mietittävä alusta pitäen niin, että liikuntarajoitteinenkin sinne pääsee. Monet apuvälineet, kuten kaiteet ja matalat askelmat auttavat meitä kaikkia tilapäisen liikuntarajoitteen kohdatessa: oli ongelma sitten nyrjähtänyt nilkka tai etukäteen nautittu saunajuoma.

Villa Mikael esteetön sauna ja lauteet lattiatasossa voi äkkiseltään herättää kummastusta. Tämä on kuitenkin suomalainen Sauna.

Pienillä muutoksilla isoja parannuksia

Hyvä uutinen on, että useimpien saunan rakennusvirheiden korjaaminen on helppoa, halpaa ja maksaa itsensä takaisin parempana käyttöasteena sekä jopa vähentyneenä energiankulutuksena.

Uudiskohteiden osalta helpoin parannus on toteuttaa ilmanvaihto käyttäen ns. saunakanavaa, joka jatkaa poistoilmakanavan katon tasolta lauteiden alle (kts. Sisäsaunan remontti: LVIS pohjatyöt ja lämmöneristys). Kanavan lisäkustannus jää reiluun sataseen, mutta hyödyt saunaviihtyvyyteen kannattaa: varpaat eivät enää jää kylmiksi. Tyypillisen sähkösaunan kohdalla parempia ratkaisuja ei ole vaikea löytää, kunhan vaivautuu kiinnittämään asioihin huomiota.

Laadukkaammat saunat nostavat asumismukavuutta, kiinteistön käyttöarvoa ja parantavat aktiivisesti käytettyinä asukkaiden terveyttä. Saunomisviihtyvyys ei perustu pelkästään löylyhuoneen tekniseen laatuun, mutta siihen panostamalla päästään jo pitkälle.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop