Vihtamestari Pentti Hakala ja saunavihdan syventävä oppimäärä
Saunologian saunaviisaat haastattelusarjassa on kesän korvilla käsillä ajankohtainen aihe. Kameran edessä kansanviisauksia jakaa Pentti Hakala, palkittu vihdantekijä. Pentti kertoo videolla mistä parhaat vihdakset löytää luonnossa, mikä on tärkeää talvivihtojen varastoinnissa ja käyttöönotossa sekä mihin raudus- ja hieskoivua käytetään. Haastattelu on kuvattu kesällä 2019 Ikaalisten Saunafestivaaleilla.
kaikki se mitä sinun olisi aina pitänyt tietää vihtojen tekemisestä, mutta et ole ymmärtänyt kysyä
Saunavihdan tai –vastan tekeminen on Suomessa nykyään valitettavan harvinainen harrastus. Laadukkaasti taitetut tuoreet tai kuivatut vastat ovat myös hävinneet myynnistä. Kuivattuna tai pakastettuina tarjolla olevat vihdat ovat keskimäärin luokattoman huonoja. Myös vihdan käyttö voi olla vierasta, kuten kirjoitin vuoden 2019 saunavihtavinkkejä käsitelleessä artikkelissa.
Olen itse vakuuttunut siitä, että hyvin valmistettu vihta ei roskaa löylyhuonetta ja sitä voi käyttää monta kertaa.
Saunavihdan tekemisohjeita on netti pullollaan. Halusin itse löytää vastauksia saunavihdan koko elinkaarta käsitteleviin kysymyksiin: millaista puuta kannattaa käyttää, mikä tekee vihdasta kestävän, miten se varastoidaan ja elvytetään oikein?
Tätä varten löysin haastateltavaksi vihtamestari Pentti Hakalan, jonka tehtäväspesifi ansioluettelo on vakuuttava. Pentti on niin vihdanteon Suomen- kuin maailmanmestari. Maailmanmestaruuskisat eivät ole synonyymi piirinmestaruuksille, siellä on kilpailijoita käynyt myös naapurimaista. Pentti on esiintynyt vihta-asioissa runsaasti mediassa ja väittää jopa tietävänsä mitä eroa on vihdalla ja vastalla, joten tässä on selvästi mies, jolta pitäisi mielipiteitä löytyä!
Katso koko haastattelu (7 min) tästä tai lue tiivistelmä alta
Pentin vinkit vihta-ainesten hakuun
Perinteiseen vihtaan käytetään raudus- ja hieskoivua, ei kuitenkaan riippukoivua joka on rauduskoivun ”ryhditön” alalaji. Ensisijaisesti suositaan ryhdikästä rauduskoivua, hieskoivu tuoksuu voimakkaammin ja sopii vihdan keskelle.
”Oikeaan” vihtaan tarvitaan sekä sidosoksia että vihdasoksia. Sidoksilla sidotaan kädensija, vihdakset muodostavat vihdan. Niitä tarvitaan noin 40 per vihta. Sidokset ovat yli metrisiä koivuntaimia (ei kuitenkaan kantovesoja), vihdakset reilu 60 senttisiä oksia, joissa on täyskasvuiset lehdet. Lehtien ei pidä olla kellastuneita eikä niissä pitäisi olla siemeniä.
2022 päivitys: Omien kokemusteni mukaan kannattaa sidontavaiheessa tähdätä yhteensä n. 50 cm mittaiseen vihtaan. Näin jää yleensä 10-15 cm lyhennettävää, 60 cm vihta on Pentin tyyliseksi aivan liian iso. Kahvaosa on jopa 2/5 koko pituudesta!
Kestävät vihdat syntyvät Pentin mukaan kuivilla alueilla kasvaneista koivuista. Esimerkiksi yläviltä hiekkakankailta, ei kosteilta matalikoilta. Talvivihta-ainekset kerätään nousevan kuun aikana, reilu viikko uudesta kuusta, kun lehdet ovat jo täysikokoisia.
Keräysretkelle kannattaa ottaa mukaan 60-100 litran saavi ja yhden käden oksasakset. Pentin tapana on katkaista oksat mielellään jo metsässä vähän käyttöpituutta pidemmäksi sekä kädensijasta oksat pois. Näin ei tarvitse kotiin kantaa mitään ylimääräistä. Kuumalla ilmalla saavin pohjalle kannattaa laittaa vettä mikäli vihdakset joutuvat odottamaan.
Kesällä 2020 tällaisia ajankohtia ovat esim. 31.5., 28.6. ja 27.6.2020. Lisää päiviä löydät Yliopiston almanakasta.
Vihtoja voi kyllä tehdä myös muista puulajeista. Pentti käyttää mm. pihtakuusta, perinnesaunottajat pihlajaa, tammea ja leppää.
Muista: vihta-ainesten keruuseen vaaditaan maanomistajan lupa!
Vihtojen käyttöönotto ja säilytys
Talvikaudelle säilöttävät vihdat eli talvivihdat kuivataan valolta suojatussa, mutta ilmavassa ja lämpimässä paikassa pystyasennossa. Kun vihtaa halutaan käyttää, sitä haudotaan korkeintaan kädenlämpöisessä vedessä pari tuntia.
Pimeä, ilmava paikka ja säilytys pystyasentoon, roikkumaan alaspäin.
Pentin vihjeiden lisäksi en voi olla kertaamatta entisen naapurini, iäkkäämmän karjalaisrouvan vastavinkkejä. Sukujuuriltaan Syvärille asti ulottuva säilöntäperinne alkoi vihtojen tekemisellä viikkoa Juhannuksen molemmin puolin. Tämän jälkeen niitä kuivattiin hämärissä pystyasennossa korkeintaan viikon verran, jolloin lehdet olivat selvästi kuivahtaneet. Kaupungissa rouva hoiti tämän vaiheen autotallissa. Kuivahtaneet vihdat ladottiin pahvilaatikkoon ja vihtojen päälle ripoteltiin karkeaa suolaa. Tämän jälkeen uusi kerros vihtoja. Laatikko säilyi viileässä ja kuivassa, esimerkiksi juureskellarissa seuraavaan kesään.
Noin tunnin liottamisen jälkeen kesäinen vihta oli käyttökunnossa. Rouvan mukaan vihtaa pystyi käyttämään jopa neljä kertaa, kun sen välillä jälleen kuivasi ja säilytti viileässä.
Vihdan pakastamien
Kuivatuksen vaihtoehtona Pentti suosittelee pakastamista. Vihta kiedotaan tiivisti muovikelmuun. Syntynyt rulla säilyy mukavasti erityisesti arkkupakastimessa. Vihta sulatetaan upottamalla kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi.
Hyvin tehty vihta kestää useita käyttökertoja! Älä heitä heti menemään, vaan huuhtele ja kuivata.
Vihdan valmistus
Tässä artikkelissa ei ole tarkoitus syventyä vihdan taittoon, siitä löytyy netistä useita mm. Pentin työtä esitteleviä videoita ja artikkeleita. Pentin taidon näyte on lähes kokonaisuudessaan kuitenkin katsottavissa alla olevassa Saunafestivaalien näytöksessä kuvatussa videossa ja ammattimaisempana videona Yhteishyvän verkkosivulla . Pari Pentin parasta vinkkiä kuitenkin dokumentoin:
- Älä riivi sidoksen lehtiä repimällä vaan kuori siistiksi puukolla
- Sidosta pitää pehmittää pyörittämällä ja pitää jännityksessä punomisen aikana
- Vihdakset asetellaan keskenään eri päin
- Uloimmat vihdakset ovat lehden alapuoli ulospäin
- Vihdan ei tarvitse olla valtava, Pentin 60 cm vihtaan mahtuu myös parikytsenttinen kädensija
Lisää vihta-asiaa verkossa:
- https://yhteishyva.fi/koti/ohjeet-saunavihdan-tekoon/article-359441
- Saunologian vastajuttu kesältä 2019
Suurkiitos Pentille haastattelusta!
pentti on hieno mies ja hyvä saunoon
Videot ei lähde pyörimään. Testattu iPadissa Safarilla ja Firefoxilla.
Virheilmoitus:
null
Jos tämän videon omistaja on myöntänyt sinulle käyttöoikeuden, kirjaudu sisään.
Kiitos huomiosta! Oli käynyt niin että videoisen julkaisu tuli ajastettua väärälle päivälle, korjattu nyt
Toimii