Oiva Kallion klassinen hirsisauna 1920-luvulta

Tämän kertaisen päivityksen aiheena on saunaklassikko. Nimittäin arkkitehti Oiva Kallion johtaja O. Uusikylän käyttöön suunnittelema hirsisauna Helsingin Villingin saaressa. Kallio dokumentoi saunan epätyypillisen rakennesuunnitelman Arkkitehti-lehdessä vuonna 1930, josta sen olen digitoinut iloksenne. Oheinen PDF sisältää taiteilijan työselostuksen kohdekuvio sekä piirustukset.

PDF: Oiva Kallio. Saunarakennus. Arkkitehti, 1930.

Hirsisauna on tyyliltään erikoinen yhdistelmä perinteistä suomalaista pyöröhirsirakentamista ja toisaalta keskieurooppalaisia alppien hirsirakennuksia. Myös Risto Vuolle-Apiala on esitellyt Kallion saunaa kirjassaan Savusauna ennen ja nyt. Tämä siitä huolimatta, ettei Kallion sauna ole savusauna vaan siinä on  kertalämmitteinen, tilaustyönä tehty pönttökiuas. Riston mukaan Kallion sauna on merkittävä, koska se toimi innoittajana seuraavien sukupolvien saunan- ja lauteenrakentajille, ollen jopa suoranaisen kopioinnin kohde.

Katso itse ja ihmettele, mistä 80-vuotta sitten kohistiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka Lassi A Liikkanen?

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.