Skip to content

Testi: talvivihdat kuivana vai pakkasesta?

Saunologia testasi neljä talvivihtaa. Vihdat saivat arvosanoja erinomaisesta huonoon. Hyvän vihdan löytäminen osoittautui yllättävän vaikeaksi eikä laatua voi paketista katsottuna ennustaa.


Olen Saunologiassa aiemmin liputtanut pakastevihtojen puolesta. Juhannuksen tienoilla tuorekelmuun kääräisty ja pakastettu vihta on joulun korvilla kuin uusi!

Talven vain jatkuessa on pakastin ennemmin tai myöhemmin kuitenkin tyhjentynyt kotivarasta. Vihdasta haaveilevan täytyy lähteä ostoksille. Vaan millainen vihta kannattaisi ostaa?

Saunologia kokeili neljää Helsingin alueella myynnissä olevaa vihtaa. Vihdat hankittiin helmi-maaliskuussa 2024. Testijoukko on kirjava ja vain puoliksi kotimainen.

Testissä kiinnitettiin huomiota henkilökohtaiseen vihtomiseen, toisen vihtomiseen, vihtaan ilmaan sekoittamisessa, vihdan kestävyyteen, ergonomisuuteen ja ekologisuuteen. Kaikkia vihtoja käytettiin vähintään kahdessa saunakerrassa, ellei toisin sanottu.

Testin tulokset esitellään vihta kerrallaan, yhteenveto lopussa. Ensin kuitenkin ammattisaunottajan vinkki kuivavihdan hautomiseen ja myyjän ohjeet säilytykseen.

Ennen testiä vihdat punnittiin ja mitattiin. Mittaus paljasti myöhemmin missä määrin vihta oli käytön aikana "laihtunut".

Kuivatun vihdan säilytys

Kuivattuja vihtoja postimyyntinä toimittavan Saunalahjan Katja Sainio kertoo, että kuivatut vihdat pitää säilyttää viileässä ja valolta suojattuna. Valo muuttaa vihdan värittömäksi tai ruskeaksi, lämpö kuivattaa vihtaa liikaa.

Näin haudot kuivatun vihdan

Kun kuivatun vihdan haluaa ottaa käyttöön, se kannattaa tehdä ajatuksella.

Taiteilija ja perinnesaunahoitaja Mari Keski-Korsu sitoo näytteeksi vihtaa kesäkuussa 2019.

Perinnesaunottaja-koulutuksia pitävä Mari Keski-Korsu on erilaisten vihtojen asiantuntija. Mari kollegoineen suosii tuorevihtoja, mutta myös kuivavihtoja käytetään vihtahoidoissa.

Mari suosittelee tunnin, korkeintaan kahden liotusta viileässä vedessä. Tammi sietää pidempää aikaa, koivu ja erityisesti pihlaja ei kestä liiallista lilluttelua. Mikäli on kiire, veden täytyy olla lämpimämpää, jolloin koivu nuortuu noin vartissa.

Itse hyväksi havaitsemani taktiikka on käyttää haudutukseen lasten kylpyammetta (maks. 50 l), johon vettä reilu kolmannes, vihdat ammeeseen ja päälle paino pitämään ne pinnan alla. Vihdat voi sopivassa kohdassa kääntää toisinpäin, mikäli joku osa vihtaa pilkottaa veden pinnalla. Yhtäaikaa mahtuu hautomaan kahta vihtaa.

Enemmän painoa, vähemmän vettä. Lasten kylpyallas sopii hyvin hautomiseen, käsipainokiekko varmistaa vihdan pysymisen pinnan all.

Finnvihta: koivupakastevihta (13 eur; 53 cm, 335 gr)

Finnvihdan tyhjiöpakastettu koivuvihta on testin selvä ykkönen. Se säilyy pakastimessa vaikka vuosia. Pakastevihta on myös yleensä raikas vaihtoehto ja näin on myös Finnvihdan kohdalla.

Vihta sulaa käyttökuntoon huoneilmassa reilussa puolessa tunnissa. Upottamalla kylmään veteen alle minuutissa. Tämän jälkeen kädessä on vihta, joka on kuin keskellä kesää kerätty! Tuoksu on myös lähes uuden veroinen, ei tosin aivan yhtä eloisa.

Finnvihta on sidottu vanhaan tyyliin ja muotoiltu klassisesti. Vihta on pidempi kuin vaikkapa vihtamestarin referenssivihta, mutta vielä riittävän tasapainoinen. Vihta toimii hyvin sekä omaan että kaverin vihtomiseen.

Vihta on erittäin kestävä. Ohjeiden mukaisessa sulatuksessa siitä ei irtoa juuri mitään. Ensimmäisen käyttökerran jälkeen vihdasta on irronnut vasta viisi lehteä! Seuraavankin kerran jälkeen vihta oli edelleen mallikas.

Erikoisimpana ominaisuutena vihdan voi pakastaa käytön jälkeen uudelleen, kunhan pussin sulkee tiiviisti. Tämä on kriittistä, sillä ellei pakkaus ole ilmatiivis, vihta kuivuu pakastimessa hitaasti mutta varmasti. Pari viikkoa huolimattomasti  säilytettynä ei kuitenkaan tuhonnut vihtaa.

Finnvihdan pakkaus on uskomattoman litteä. Yksinkertaiset käyttöohjeet on painettu muovikääreeseen.

Vihtoja valmistumismäärät ovat Finnvihdalla vuosien varrella laskeneet. Tällä hetkellä vihtoja tulee vuosittain alle 1 000 ja jälleenmyyntiä on vain nimellisesti. Helsingissä vihtoja voi ostaa julkisista paikoista ainoastaan Kaurilan saunan kaupasta Munkkiniemestä. Toinen myyntipiste, Suomen saunaseuran kahvio palvelee vain jäseniä.

Finnvihta on selvä testivoittaja erinomaisella arvosanalla. Sitä voi suositella varauksetta kaikille muille paitsi koivuallergikoille. Vihta on kuivattuja verrokkeja lähes tuplasti kalliimpi, mutta todennäköisesti myös vastaavasti kestävämpi.

Sipakson kuivattu punainen tammivihta (7 eur; 47 cm, 238 gr)

Virolainen Sipakson tuottaa laajaa valikoimaa kuivattuja vihtoja. Osa vihdoista valmistetaan Baltian ulkopuolella, esimerkiksi punainen tammi tulee Ukrainasta. Tämä tammi on erittäin tukevaa ja isolehtistä vihtamateriaalia.

Punatammivihta on varsin muhkea paketti, vaikkei paina mahdottomasti. Verkko kannattaa pitää paikoillaan hautomisen aikana.

Vihdan mukana ei ole käyttöohjeita, joten liotin sitä parisen tuntia kylmässä vedessä ilman päällimmäistä suojamuovia. Sisempi muoviverkko oli paikoillaan. Tässä vaiheessa vihdasta irtosi muutamia lehtiä.

Tammivihdat ovat isoja. Tämä ei ole suurin käyttämäni, mutta tuntuvan kokoinen. Kuivapaino on reilu 200 gr, mutta käytössä ja kosteana vihtaan tulee selvästi lisää massaa.

Tammivihdan tuntuma poikkeaa esimerkiksi koivusta jonkun verran. Lehdet ovat isompi ja taipuvat eri tavoin. Makuasia kumpi miellyttää enemmän. Tämä yksilö sopii hyvin sekä itsen että toisen vihtomiseen.

Kourallinen lehtiä irtosi tammivihdasta ensimmäisellä kerralla, mutta paljon jäi vielä jäljelle.

Tuoksu on poikkeuksellisen mieto. Voi olla, että vihta on ehtinyt olemaan varastossa pitkään, se ei pakkauksesta selviä. Vihta on kuitenkin kestävä: käytön aikana siitä irtoaa muutamia lehtiä, mutta tästä ei synny isompaa sotkua.

Sipakson vihdan suurin miinus tulee sidonnasta. Se on tehty kahdella eri värisellä nippusiteellä, jotka eivät meinaa pysyä paikoillaan. Lisäksi nippusiteiden lukot osuvat ilkeästi kämmeneen tämän tästä mikä laskee käyttömukavuutta esteettisen haitan ohella.

Nippusiteiden käyttö sidonnasta laskee Sipaksonin vihdan arvosanaa.

Tammivihta saa hyvän arvosanan. Se kestää useita käyttökertoja ja on edullinen. Vihtoja on valitettavasti huonosti myynnissä. Pääkaupunkiseudulla olevista virolaisten tuotteiden erikoiskaupoista ainakin Eestin Herkut (Vuosaari ja Lassila) myyvät tätä ja muita Sipakson-vihtoja. Virossa vihdan saa todennäköisesti vaikka Prismasta. Saunalahjan verkkosivuilta voi tilata vastaavan perustammivihdan Suomessa. Hinta Saunalahjassa on postikuluineen eestiläisiin nähden moninkertainen.

Relax Saunavihta (32 eur; 50 cm, 380 gr)

Olen vuosia ihmetellyt Relax-tuotemerkillä myytävää muovista vihdankorviketta. Päätin testiä varten rohkaista mieleni ja pyysin kotimaiselta valmistajalta vihtaa testiin.

Relax-vihta on saatavilla useammassa eri värissä. Kuva: Saunavihta.fi

Testissä vihta yllätti iloisesti siinä suhteessa, että sillä voi kyllä vihtoa itseään ja ajaa saunan ilmaa liikkeelle. Se ei myöskään lämpene vauhdikkaasti ja on käyttövalmis välittömästi.

Odotusten mukaisesti vihta vaikuttaa myös erittäin kestävällä ja puhdistettavana hygieeniselle. Käsiosa tuntuu tennismailalle ja siitä saa hyvän otteen. Otetta voi parantaa pujauttamalla peukalon pieneen silmukkaan. Vihta on testatuista painavin, mutta tämä ei häiritse käytössä, ehkä juuri hyvän otteen ansiosta. Vertailun vuoksi tennismailat painavat useimmiten hieman vähemmän kuin tämä vihta.

Muilta osin vihdan kokeilu vahvisti negatiivisia ennakko-odotuksia. Vaikka sillä voi auttavasti vihtoa itseään, vihdan tuntuma on huono ja sillä on vaikea vihtoa ketään muuta sillä vihdan muoto ja painopiste eivät ole kohdallaan.

Muovisissa vihdaksissa ei ole orgaanisen esikuvan tavoin rankaa, vaan ne valuvat painovoiman myötä alaspäin.  Tämän seurauksena laite tuntuu veltolle läpsyttimelle jäntevän vihdan sijaan.

Hyvät ja huonot puolet samassa kuvassa. Relax-vihdan varresta saa erittäin tukevan otteen, mutta muoviliuskat eivät voi painovoimalle mitään, vaan riippuvat surullisina alaspäin.

Relaxista puuttuu ymmärrettävästi tavallisen vihdan tuntuma ja tuoksu. Baltialaisessa perinteessä uskotaan vihtomisessa siirtyvän vihdasta iholle erilaisia vaikuttavia aineita, tässä tapauksessa on toivottavaakin ettei näin käy.

Vihta on valmistettu tavanomaisesta muovista, mutta sitä ei voi kierrättää, sillä se ei ole pakkausmateriaalia. Vihta täytyy hävittää energia- tai yleisjätteen mukana.

Relax on rohkea tuote, joka saa arvosanan välttävä

Se lähtee mukaan Saunologian maailmankiertueelle välttäviin saunoihin. Vihta on sen verran kallis, että on vaikea sanoa kenelle sitä voisi varauksetta suositella. Ehkä saunan siivouskammoisille tai allergisille?

Myynnissä useissa paikoissa ympäri Suomen, myös valmistajan verkkosivuilta: https://saunavihta.fi/

Rento saunavihta (koivu; 9 eur; 43 cm,175 gr)

Rento vihta on kuivattu koivuvihta ja mitä ilmeisemmin maamme laajimmin myynnissä oleva vihta. Vihta on kuivapainoltaan kevyin testatuista ja pituudeltaan lyhin. Pakkauksessa on etiketin kääntöpuolella käyttöohjeet. Vihta on valmistettu Latviassa.

Sidos on narua.

Rennon kanssa haasteet alkavat päällimmäisen kääreen poistamisen jälkeen välittömästi. Vihta alkaa hajoamaan käsiin ennen kuin sen saa edes hautumaan. Ohjeen mukaisen haudutuksen aikana vihdasta irtoaa runsaasti ainesta.

Kääreen poistamisen jälkeen vihta alkaa hajoamaan. Käyttöohjeet löytyivät kartonkipalan kääntöpuolelta.

Kun päästään vihdan kanssa saunaan, disintegraatio kiihtyy kohti vääjäämätöntä entropian maksimoitumista. Suomeksi sanottuna, vihta menee silpuksi.

Vihtominen onnistuu hetken kivasti, painopiste on sopiva ja sidos sopii käteen. Vihdan tuntuma iholla on aluksi sopivan tiivis ja kiinteä. Vihdasta tulee mieto, mutta luonnollinen koivuaromi. Kaiken pilaa kuitenkin joka paikkaan sinkoileva lehtisilppu. Lehtien karsiutuminen tekee vihdasta lopulta piiskamaisen vitsaskimpun.

Selkä saunan jälkeen - ei pitäisi näyttää tältä.

Olen pohtinut ja harmitellut vihdontakulttuurin alamäkeä Suomessa. Jos jonkun kokemukset vihdasta ovat sellaisia kuin tämän yksilön kanssa, niin yksi mahdollinen syyllinen on tunnistettu. Sotku saunassa yhdenkin käyttökerran jälkeen on niin ankara, etten enää edes yrittänyt käyttää vihtaa uudelleen. Jotain kertoo vihdan painon pudotus, n. 40 gr eli lähes neljännes hävisi yhdellä kertaa!

Siivottavaa tuli. Tätä vihtaa ei viitsi yrittää käyttää uudelleen.

Onneksi Rento saunavihta on kokonaisuudessaan orgaanista materiaalia, joten tulisijan omistajana pääsin siitä helposti eroon. Kolmannes vihtaa toimi erinomaisena sytykkeenä. Tämä on valitettavasti vihdan paras käyttötarkoitus. Tällaisenaan sitä ei voi suositella kenellekään, vihta varisee jo kääreestä poistettaessa niin paljon ettei se vaikuta hyvälle koristeellekaan.

Rento saa arvosanan huono.

Epäilen itse, että Rennon ongelma on tuntematon hyllyikä. Vihdassa ei ole parasta ennen -merkintää tai pakkauspäivää, minkä takia kaupan hyllyssä mahdollisesti pitkäänkin ollut vihta on todennäköisesti kuivanut liiaksi eikä sitä voi enää pelastaa liottamalla. Kauppojen ilmahan on varsin kuivaa ja lämpimähköä ympäri vuoden.

Tiedustelin valmistajalta (Tammer-brands) selitystä asiaan, mutta en saanut vastausta tämän artikkelin julkaisuun mennessä. Joka tapauksessa harmillista nähdä näin heikko suoritus, sillä vihta on todennäköisesti jossain vaiheessa elinkaarta ollut aivan käyttökelpoinen tuote ja sen olisi pitänyt voida kilpailla Sipaksonin kanssa tasavertaisemmin. Nyt tuli pahasti takkiin.

Myynnissä lukuisissa kaupoissa, mukaan lukien K- ja S-ketjujen myymälöissä kautta maan.

Yhteenveto

Testi osoitti, että toimivia vihtoja voi ostaa kaupasta, mutta rajoitetusti. Laadukas pakastevihta on ylivoimaisesti varmin valinta.

Ostajan tilanne on kuitenkin huono, sillä parhaita vihtoja ei ole myynnissä lainkaan suurissa kauppaketjuissa kansallisesti huono. Sipaksonin kuivattuja vihtoja voi ostaa postimyynnistä ainakin Saunalahjan verkkosivuilta. Jos talvella tulee käytyä Tallinnassa tai Helsingin Eesti-puodeissa, niin hinta-laatu -suhteeltaan hyviä kuivattuja vihtoja kannattaa kokeilla. Sipaksonilta löytyy koivun ja tammen lisäksi myös esimerkiksi lehmusta ja erilaisia sekoituksia.


Kiitos Relax-vihdan valmistajalle vihdan toimittamisesta sekä puhelinhaastattelusta.

One thought on “Testi: talvivihdat kuivana vai pakkasesta?

  1. Petteri Mökkönen

    Nuorena ( 10 v.) vastan tekijänä käytin sidontaan kumilenkkejä. Ajattelin että Koivun oksien kuivatessa ja kutistuessa kumilenkki vaan tiukentaa otettaan. Minulla oli sen verran kova urakka (150 Vastaa/kesässä. kaksi viikkoa ennen ja kaksi vuiikkoa jälkeen juhannuksen) että en olisi ehtinyt “Vääntämään” aitoa koivupantaa.
    En saanut minkäänlaista palautetta tehtaan omistajalta, joten oletin Kumilenkkien olleen OK. Savon radan paloaukeilta riitti runsaasti sopivan kokoisia Rauduskoivuja. Olisinko mahdollisesti Ollut Suomen mestari? Tein 600 vastaa v. 54-57, Siihen vielä n.20 vastaa ystäville.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop