Skip to content

Testi Narvi Avanto – erilaista kylmää kotioloissa

Saunologia testasi Narvi Avanto -kylmähoitolaitteen, jonka luvataan tuovan kylmäaltistuksen hoidot jokaiseen kylpyhuoneeseen. Intensiivisen testauksen aikana sumusuihku osoittautui uuden kategorian tuotteeksi, joka tuottaa  poikkeuksellisen miellyttävän tavan nauttia kylmästä vedestä. Kylmäsumusuihku toimii hienosti saunomisen kaverina. Luonnon kylmävesialtistukseen verrattuna kokemus on kuitenkin erilainen hyvässä ja pahassa. Terveyshyötyjen suhteen on huojentavaa tietää, että laitteen käytöstä on saatu uskottavaa tutkimusnäyttöä sekä palautumisen vauhdittamisessa että kipujen hoidossa.

Mikä on Narvi Avanto?

Avanto rovaniemeläisen Amandan Healthcaren kehittämä ja patentoima laite helppoon kylmähoitoon vaikka kotioloissa. Tuotteen on muotoillut Harri Koskinen. Laitteisto liitetään tavanomaisen suihkun hanan eli sekoittajan yhteyteen, tavallisen suihkun rinnalle.

Vesiletkun liitäntäsarja kromin väriseen Avantoon.

Laitteisto koostuu liitäntäletkusta, haaroituskappaleesta ja sumusuihkulaitteesta. Laitteessa on kaksihaaraisen ”haarukan” eripuolilla yhteensä neljä suutinta. Se on saatavilla mustana ja kromin värisenä.

Narvi Avanto, musta

Avanto kiinnitetään suihkuista tuttuun pystytankoon, joita on käytetty perinteisissä, esimerkiksi Oraksen valmistamissa, suihkuseteissä. Laite lukitaan tankoon halutulle korkeudelle ja letku liitetään haaroittimen kanssa tavallisen suihkun johdon rinnalle. Korkeutta voi säätää tangon asettamissa rajoissa ja säätävara riittää hyvin aikuisille.

Asennettuna laitteen leveys on 78 cm ja syvyys 83 cm. Sitä ei voi asentaa tätä pienempään tilaan. Laite ei ole näin syvä, mutta tämä on kokonaisulkonema suihkutangon takana olevasta seinästä mitattuna.  Lisäksi tangon kiinnityspisteen on hyvä olla parin sentin tarkkuudella keskellä haarukkaa, jos tilaa on sivuussuunnassa niukasti.. Pystyyn käännettynä haarukka on 70 cm korkea, saman verran kuin itse suihkutanko.

Miten Avanto toimii?

Laite ei vaadi sähköä, vaan viilennys perustuu suuttimien tuottaman erittäin ohuen sumun ja pienen ilmavirran vaikutukseen. Kylmää vesijohtovettä kuluu vain 0,6 l/minuutissa ja ylimääräistä sähköä ei laisinkaan. Valmistaja kutsuu mekanismia sumujäähdytykseksi.

Avanto tuottaa sumupilven

Kokemuksia asennuksesta

Sain kokeiltavaksi Narvilta mustan version Avannosta syyskuussa 2023. Laite toimitetaan valmiiksi koottuna isossa, n. 80 x 80 cm pahvilaatikossa, joka ei mahdu mihinkään pakettiautomaattiin. Heti laitteen saavuttua kotiinkuljetuksena ryhdyin asennushommiin.

Avannon tuotepakkaus sisältää lähinnä tyhjää, sillä laite on valmiiksi kasattu.

Laitteen asentaminen käy helposti. Mukana toimitetaan kaikki tarvittavat liittimet tavalliseen Oraksen hanaan. Ainoa haaste on muistaa laittaa tiivisteet paikoilleen. Puuhaan meni n. 7 minuuttia, kuten alta olevasta videosta näkyy:

Vaikein kohta asennusta oli kuitenkin se, että olin etukäteen mitannut suihkusyvennyksen ja todennut sen juuri ja juuri riittävän leveäksi. En kuitenkaan huomannut, että suihkutanko oli asennettu ohi keskilinjalta ja Avannon kiinnitystä piti siksi siirtää.

Tällöin  kävi ilmi, ettei mustan laitteen tankoa ole suunniteltu siirrettäväksi keskilinjasta. Musta pintakäsittely luo mattamaisen pinnan, jossa on liikaa kitkaa sujuvaan siirtelyyn. Työllä ja tuskalla sain kuitenkin vivuttua tangon pari senttiä toiseen suuntaan, mikä riitti siihen, että laite mahtui liikkumaan.

Avanto asennettuna Saunologian pääkonttorin suihkunurkkaan. Mitoitus on juuri ja juuri riittävä.

Kokemuksia Narvi Avanto -laitteen käytöstä

Ensimmäinen todella kokemus Avannon kanssa oli hämmentävä.

Ei shokkia, ei polttavaa kipua jaloissa tai sormissa.

Kylmän veden sumupilvi paljaalla iholla ei vastaa mitään muuta kylmävesikokemusta. Ei luonnon avantoa, ei kylmää suihkua, ehkä parhaiten lämpimissä maissa julkisilla paikoilla käytettyjä sumuttajia.

Ensin oli opeteltava, miten laite toimii.  Ainoa käyttökytkin on haaroituslaitteen vetonuppi. Käytännössä omassa hanassani pitää varsinainen suihkukytkin ja uusi nuppi vetää auki yhtä aikaa, joten käynnistämiseen tarvitaan kahta kättä. Vedenpaineemme on sellainen, että virtaama on n. 12 l/min.

Testijakson aluksi nautittiin leudosta syyskuusta ja kylmänkin veden lämpötila oli 15℃. Myöhemmin puheet ”lämpimästä” syksystä voitiin unohtaa ja testijakson lopussa veden lämpötila oli laskenut 9 ℃ asteeseen.

Omat referenssini kylmävesihoidoista ovat aika kirjavat, vaikken käy säännöllisesti avannossa. Vuoden 2023 aikana olen ollut erilaisissa kylmissä vesissä ja kokeillut myös kylmävesialtaita niin julkisissa saunoissa kuin kotonakin. Lisäksi olen vieraillut Viiking Span ”jääsaunassa” eli suuressa lumihuoneessa, jossa vallitsevat pakastinolosuhteet. Järvelän talviparatiisiin en tänä vuonna ehtinyt.

Miltä Narvi Avanto tuntuu?

Luonnon avantoon laskeutuminen on kirjaimellisesti henkeä salpaava kokemus, jota kuvaavat sanat kipu ja shokki. Nautinto tulee useimmilla vasta kylmästä nousemisen jälkeen. Todennäköisesti helpommin niille, joille avannon hyinen syleily on jo muodostunut tutuksi. Itse olen tänä vuonna opiskellut Wim Hof -tyyppistä hengitystekniikkaa helpottaakseni kylmän kokemista.

Kylmä suihku taas  raaka tapa peseytyä tai kastautua. Sekin voi hetkeksi salvata hengityksen, mutta lähinnä kaipaa hetkeä, jolloin hanan voi sulkea. Itselleni avantoon laskeutuminen on miellyttävämpää kuin niskaan ropiseva kylmyys.

Avannon sumusuihku ei muistuta näistä kokemuksista kumpaakaan.

Sumusuihku saapuu kuin tuulen tuoma kostea pilvi vasten vartaloa. Koska vesimäärä on pieni, kestää hetken ennen kuin vesi on jäähtynyt viileimmilleen sen virratessa muoviputkien ja sumusuihkulaitteen läpi ja toisaalta iho alkanut reagoimaan sumuun.

Sumu tuo tullessaan kevyen, mutta iholla aistittavan ilmavirtauksen, joka tehostaa viilentävää vaikutusta. Erityisesti saunomisen päätteeksi Avannossa tekee mieli seisoskella ikuisuudelta kestävän ajan. Ei tarvitse kokea huonoa omatuntoa ylenpalttisesta veden tai energian tuhlaamisesta. Kokemus on siis varsin mukava.

Kuumien löylyjen jälkeen Avannon kylmässä sumussa seisominen on mahtavaa. Aivan kuin joisi raikasta vettä hengityksen mukana!

Ihon pintalämpötilan muutoksen perusteella Avanto jäähdyttää tehokkaasti. Mittasin Fluken infrapunalämpömittarilla iholämpötilaani rintalastan keskeltä ennen saunaa, löylyjen jälkeen ja kylmäsumusuihkun jälkeen. Lähtölämpötila oli aluksi n. 34 astetta, 20 minuutin saunominen nosti sen 38 asteeseen ja sumu laski sen 29 asteeseen, eli lähes 10 astetta. Sumuttelu kesti pari minuuttia, kunnes lopetin sen omien tuntemusteni perusteella.

Avannon huoltotarve

Avannon ainoa liikkuva osa on Oraksen mekaaninen vesijohdon haaroitus. Suuttimet voi tarvittaessa irrottaa ja puhdistaa sitruunahapolla, jos niihin kertyy esimerkiksi kalkkia. Näin ollen Avantoa voi pitää huoltovapaana.

Kylmävesialtistuksen yleisistä eduista

Vesi johtaa lämpöä moninkertaisesti tehokkaammin kuin ilma. Tämän takia kylmä vesi tarjoaa kylmään ilmaan nähden tehokkaan tavan jäähdyttää kehoa nopeasti ja kokonaisvaltaisesti. Mutta miksi näin tekisi, kun Suomessa talvisaikaan enimmäkseen täytyy pakoilla liikaa jäähtymistä vaattein ja lämmityksin?

Kylmävesialtistuksen, kuten avantouinnin, terveysvaikutuksia on tutkittu jonkin verran. Esimerkiksi Saunologiassa mainitun, tunnetun tanskalaisen tietokirjailija Susanne Söbergin väitöskirja käsitteli aihetta ja vuonna 2022 norjalaisten tutkijoiden julkaisemassa katsausartikkelissa arvioitiin 104 vertaisarvioitua tutkimusta aiheesta. Avanto-laitteesta on tehty kaksi erityistä, julkisesti saatavilla olevaa tutkimusta, vertaisarvioimaton Työterveyslaitoksen (TTL) toimesta ja tieteellisesti vertaisarvioitu Reumaliiton tutkijoiden tekemänä.

Avanto ja samaa tyyliä edustava lepotuoli.

Yleisistä tutkimuksista tiedetään, että kylmävesialtistus aiheuttaa kehossa monenlaisia muutoksia. Lisäksi talviuinnin harrastaminen tuo tullessaan monia asioita, joista koetaan suurta henkistä hyötyä.

Reaktiot ja vaikutukset ovat yksilöllisiä. Ikä, sukupuoli, kehon rasvapitoisuus ja aiempi kokemus vaikuttavat kehon kylmäreaktioon. Kehon sopeutuminen kylmäaltistukseen ei useimmiten tapahdu välittömästi ,vaan sille pitäisi antaa useampi mahdollisuus.

Hyödyt voi jakaa karkeasti kahtia. Välittömästi kylmäaltistusta seuraaviin etuihin sekä pitkäaikaisella altistuksella pidemmällä aikavälillä saavutettaviin höytyihin. Ensimmäisiin kuuluvat välittömät stressitilan muutokset, hyvänolon tunteet tai kipujen lievitykset. Jälkimmäisiin esimerkiksi ruumiin rasvakoostumuksen muuttuminen, kylmälle siedättyminen, diabeteksen ehkäisy tai flunssien mahdollinen välttely. Kaikkia uskottuja vaikutuksia ei ole tieteellisesti todistettu.

Jos tutkimuksia, harrastajien kertomuksia ja kylmäaltistusta markkinoivien mainospuheita vertaa, on johtopäätös mielestäni se, että tutkimuksellista näyttöä pitkäaikaisista höydyistä on vähemmän kuin henkilökohtaisesti koettuja hyötyjä. Tutkijoille satakunta tieteellistä tutkimusta kylmävesialtistuksesta on vasta hyvä alku ja motivaatio työn jatkamiselle.

Tanelilammen talviuintipaikka Seinäjoella. Sauna ja talviuinti ovat suosittu yhdistelmä.

Paljon puhetta, paljon kokemuksia

Tässä yhteydessä riittää todeta, että tärkein ”hyöty” kylmävesialtistuksessa on se hyvä kokemus, jonka ihminen itse aistii. Se pitääkö kylmävesialtistus vaikka flunssan todellisuudessa loitolla, on toissijaista siihen nähden millaista henkistä luottamusta säännöllinen kylmävesialtistus tuo arkiseen elämään. Koetut hyödyt ovat mielenterveysasioissa, kun masennuksen ja ahdistuksen hoidossa, ensiarvoisen tärkeitä ja riittäviä perustelemaan toiminnan jatkon. Palaan talvella 2024 Saunologiassa kylmäaltistuksen saloihin tarkemmin.

Toisaalta kylmävesialtistus ei ole ole yksiselitteisen myönteinen harjoite. Siihen liittyy merkittäviä käytännön vaatimuksia, epämukavuutta sekä todellisia terveysriskejä mm. hypotermian muodossa. Viimeksi mainituista yleensä vaietaan hyödyistä puhuttaessa. Avanto-laitetta on siis arvioitava suhteessa kylmävesihoitojen etuihin ja haittoihin.

Onko Avannon käytöstä terveyshyötyjä?

TTL:n tutkimuksessa vertailtiin Avannon tarjoamaa viileää sumusuihkua sekä lämpimän ja viileän sumusuihkun yhdistelmää fyysisestä rasituksesta palautumisen tehostamiseksi palomiehillä. Tulokset osoittivat, että verrattuna palautumiseen ilman sumusuihkua, Avanto nopeutti sitä sekä fysiologisen mittarein että itsearvioituna merkittävästi. Viileäsumusuihku nopeutti erityisesti hermostollista palautumista. Lämpimän ja kylmän sumusuihkun vuorottelu koettiin miellyttävämpänä.

Reumaliiton kanssa tehdyssä tutkimuksessa 121 kuntoutettavaa käytti sumusuihkua aamuin illoin. Viikon kestäneen seurannan aikana havaittiin itsearvioitujen kipujen vähentymistä hoitojakson loppua kohden. Tämän lisäksi unenlaadun paranemisesta saatiin viitteitä.

Tutkijan ja käyttäjän näkemys Avannon hyödyistä

Haastattelin Avantoon liittyvistä hyödyistä eläkkeelle jääneen tutkijaa, termobiologian dosentti Pirkko Hiissa Huttusta. Huttunen on ollut mukana Avantoon liittyvässä kehitystutkimuksessa ja on yksi kirjoittaja 2022 julkaisussa Avantoon! -kirjassa. Kirja on uusi versio Hyinen hurmio -kirjasta, joka ilmestyi jo 2000. Työvuosinaan hän teki kliinistä tutkimusta mm. hypotermiasta. Tätä nykyä Pirkko harrastaa luonnonvesissä uimista aina niiden jäätymiseen asti ja jäiden aikaan käyttää Avanto-sumusuihkua.

Huttusen mukaan kylmävesialtistuksen hyödyt ovat henkilökohtaisia. ”Tutkimuksiin ei kannata takertua. Oman kokemukseni mukaan kylmä hyvä stressin tasaaja, rauhoittaa tai aktivoi jokaista tarpeen mukaan. Stressin lievitykseen työpäivän päätteeksi, aamulla energiataso nousee. Säännöllinen käyttö antaa parhaat hyödyt. Jos mahdollista niin joka päivä, vähintään kolme kertaa viikossa.”

Kysyin Pirkolta kuinka pitkään sumusuihkua pitäisi kerralla käyttää terveysvaikutusten saamiseksi? Pirkko vastasi seuraavasti:

Ei mennä kellon kanssa kylmään. Kylmäreseptorit iholla aktivoituvat heti. Suosittelen aloittamaan kylmäkokeilut varovaisesti ja totuttelemaan hitaasti. Ole aluksi lyhyemmän aikaa, ei tarvitse tavoitella hypotermiaa. Ei stressiä stressin päälle, liiallinen altistus ei auta, vaan stimuloi vääränlaista stressiä lisää. Kädet ja jalat voi suojella, jos ne jäähtyvät liiaksi. Lämmintä juomaa tai ruokaa kannattaa nauttia kylmän jälkeen, jos keho ei meinaa muutoin lämmetä.

Pirkon mukaan kylmähoito saunomisen päättymiseksi on hyvä yhdistelmä, tällöin iho on lämmin ja sietää paremmin kylmäaltistusta.

Vastaako Avanto avantoa?

Pirkko kertoi, että mikä tahansa kylmähermosto aktivoi kylmäreseptorien kautta hermostoa ja vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin. Kylmän muoto ei vaikuta fysiologisiin vasteisiin. Kokonaiselämys voi kuitenkin vaikuttaa eri tavoin. Avantoon! -kirjassa Hiissa Huttunen kirjoittaa seuraavasti:

”Avantouimarit kertovat, että kylmässä luonnonvedessä uiminen on miellyttävämpää kuin altistuminen kylmälle sisätiloissa. Luonnossa, missä vesi on yhteydessä muuhun luontoon, visuaalinen elämys lisää kylmän vuoden tuomaa mielihyvää.”

Saunologian saunatiloissa laitetta kokeillut kokenut avantouimari piti Avannon jäähdyttävää vaikutusta mietona useammankin minuutin sumuttelussa. Kokemusta on vaikea kiistää, Narvi Avanto ei ole vain nopeaa kastautumista varten, vaan vaatii pidemmän altistuksen.

Avantoa asentamassa, kromin värinen sumusuihku.

Yhteenveto: vahvuuksia ja heikkouksia

Avanto-laite tarjoaa aiemmasta poikkeavan tavan jäähdyttää kehoa. Se on piristävä kotimainen innovaatio, jonka  suurin vahvuus on ekologisuus. Sen käyttökustannukset ja ympäristörasitteet minimaaliset. Samaa ei voi sanoa tavallisesta avantouinnista, johon enemmistö suomalaisista hurauttaa omalla autolla.

Narvi Avanto käyttää puhdasta vesijohtovettä, mikä tekee siitä hygieenisen, vaikka käyttäjiä olisi päivässä satoja. Vedenkulutus pysyy kohtuullisena, tosin altistusaika on todennäköisesti pidempi kuin veteen upottautuessa.

Avanto-laitteen vahvuuksiin kuuluu myös, se ettei laite itsessään vie lattia- tai säilytystilaa. Tämä on tavaraa pursuilevassa nykyelämänmuodossa iso plussa. Kääntöpuolena laite on aina esillä.

Hyvää Parannettavaa
Inklusiivisuus: Madaltaa kynnystä kylmävesialtistukselle minimiin, myös liikuntarajoitteisille

Ekologisuus veden ja sähkön kulutuksessa

Hallittu altistus minimoi riskit

Tutkimusnäyttöä terveyshyödyistä

Hygieenisyys

Huoltovapaa

Valmistettu Suomessa

Kallis

Joustamaton asennuspaikan suhteen

Tieteellistä tutkimusta vielä vähän

Ei vastaa luonnon avantoa kokemuksellisesti

Riippuvainen vesijohtoveden ja huoneen lämpötilasta

Avanto maksaa kirjoitushetkellä halvimmillaan Netraudassa yli 1150€. Hinnan ohella minulla on joitakin varauksia Avannon suhteen. Selvin on joustamaton asennuspaikkavaatimus. Jos sinulla on moderni suihku ilman suihkutankoa tai suihkunurkka, ei Avantoa saa paikoilleen ihan helposti.

Toinen tekninen rajoite on riippuvuus vesijohtoveden lämpötilasta ja tähän liittyvä tieteellisen tutkimuksen puute. TTL:n tutkimuksessa kylmävesisumun tuottamiseen käytetyn veden lämpötila oli 15℃. Tämä on kuitenkin poikkeuksellisen korkea, sillä esimerkiksi norjalaisten tutkimuksessa kylmävesialtistuksesta puhutaan vasta yhdeksän asteen tai matalammissa lämpötiloissa. Koska sumusuihku toimii eri tavalla kuin vesialtistus, on vaikea sanoa, miten suuri merkitys lämpötilalla on.

Omalla kokeilujaksollani uskallan väittää lämpötilan laskun olleen koettavissa sumusuihkun jäähdyttävässä vaikutuksessa, mutta tällaista asiaa on mahdoton subjektiivisesti arvioida. Ottaen positiivisen tutkimusnäytön huomioon, ei sisääntulevan veden lämpötila voi olla kriittisin tekijä. Tarkistaisin oman käyttöveden kylmimmän lämpötilan kuitenkin ennen laitteen hankintaa, sillä olen asunut huoneistossa, jossa veden lämpötila ei laskenut millään alle 20 asteen.

Toinen asia on kylpyhuoneen – tai muun asennuspaikan – lämpötila. Testasin sumun jäähdyttävää vaikutusta ilmassa roikkuviin anodisoituihin 0,5 mm alumiinilevyn paloihin. Kiinnostavaa oli, ettei 9 asteisena suihkuun menevä vesi onnistunut jäähdyttämän levyjä millään alle 18 asteen, kun lähtölämpötila (huonelämpötila) oli 25 astetta (RH 26 %). Koska alumiini on ”vaihtolämpöinen”, tulkitsen tämän niin, että jos haluat voimakkaamman jäähdytyksen, pitäisi huonelämpötilaa laskea, jolloin sumu voisi jäähdyttää tehokkaammin. Vesijohtoveden lämpötilaa ei yleensä voi muuttaa.

tutkin infrapunalämpömittarilla ja metallisella mittakohteella sumun jäähdyttävää vaikutusta "vaihtolämpöiseen" objektiin.

Eräs huomionarvoinen asia on, että uima-asun käyttäminen Avannon kanssa ei vaikuta fiksulle. Koska vesimäärä on pieni, olisi sen hyvä päästä suoraan iholle. Miesten uimahousut eivät varmaan juuri vaikuta, mutta naisten uima-asu todennäköisesti haittaa.  Märkä tekstiilihän puskuroi jäähdyttävää vaikutusta. Niin pitkään kun asu on kostea ja viileä, se jatkaa käyttäjän jäähdyttämistä. Tämä huomioksi sille, joka haluaisi asentaa suihkun haluaisi julkiseen saunatilaan.

Viimeisenä ja oudoimpana kritiikkinä nostan esiin, että tuotenimi Avanto ei mielestäni ole osunut napakymppiin. Nimen kanssa ollaan oikealla sektorilla, mutta avannon luonnolliset mielleyhtymät voivat herättää odotuksia, joita tämän tuotteen on mahdoton täyttää. Saunologian ideapaja olisi ehdottanut nimeksi Sumua, Puhuria tai Pohjantuulta.

Kenelle Avantoa voi suositella?

Avanto toimii uskoakseni parhaiten niille, joille säännöllinen kylmävesialtistus toisaalla ei ole vaihtoehto. Se voi olla tapa täydentää kylmäuintimahdollisuuksia tai aloittaa kokonaan uusi terveyttä edistävä rutiini sille, jolle vaikkapa luonnon avantoon pääseminen ei onnistu. Erityisesti liikuntarajoitteisille Avanto voi avata täysin uuden maailman. Kotioloissa tapahtuva kylmäsumuttelu ei ole kuitenkaan suora korvaaja avantouinnille. Kynnyksen madaltaminen on joka tapauksessa keskeistä, koska terveysvaikutuksista nauttiminen edellyttää pitkäjänteisyyttä.

On kiinnostavaa havaita, että Saunumin kiertoilmalaitteiden ja Avannon tapaiset viime vuosikymmenen keksinnöt ovat tuoneet kylmän ja kuuman kokemukset liikuntarajoitteisten koteihin! Jos tähän vielä jonain päivänä yhdistetään sopiva virtuaalitodellisuuskokemus, niin voidaan päästä lähemmäs kokemusta kylmän laiturin nokassa saunan jälkeen kärvistelyä hyisenä tammikuun aamuna.

Saunologin talouteen Avanto on toistaiseksi tullut jäädäkseen. Allekirjoittaneen lisäksi muutkin perheenjäsenet ovat kokeilleet sitä. Innokkain käyttäjä on ollut kuusivuotias, joka on kylvyn jälkeen viihtynyt sumussa jopa kolme minuuttia. Hän oli myös kiintynyt laitteeseen parin käyttökerran jälkeen.

Kerrottuani, että Saunologian testilaitteet palautetaan valmistajalle kokeilun jälkeen, hän kysyi voiko ostaa laitteen omilla säästöillään!

Itse olen koko syksyn kärsinyt erilaisista kulkutaudeista enkä koskaan saanut toteutettua kahden viikon päivittäistä suihkujaksoa ennen kuin aika viimeistellä tämä artikkeli koitti. Julkaisuhetkellä tämä projekti on edelleen kesken. Epäsäännöllisessä käytössä olen kokenut Avannon mukavammaksi lisäksi nimenomaan saunomisen kanssa. Saunomisen loppuessa sumusuihkua pari kolme minuuttia, kylpytakki niskaan ja olo on mukavan raikastanut, jälkihiki on tiessään.

Kannattaako Narvi Avanto hankkia?

Avanto-laitetta harkitsevan olisi hyvä päästä kokeilemaan sitä etukäteen. Toisaalta tutkimusten perusteella ei ole realistista uskoa, että se tuottaisi välittömiä kicksejä vaan sitä pitäisi käyttää pitkäjänteisesti.

Uskon, että Avannon säännöllinen käyttö voi edistää terveyttä samankaltaisesti kuin muu kylmävesialtistus.  En pidä tutkimusaineistoa nykyisellään täysin riittävänä. Vaikkei minulle tule mieleen, miten Avantoa voisi lääketieteellisen tutkimuksen tiukoin kriteerein (ns. satunnaistettu kontrolloitu tutkimus; RCT) tutkia, olisi säännöllisen Avanto-suihkuttelun ja koko vartalon kylmävesialtistuksen eroja – tai erojen mahdollista olemassaoloa – syytä tutkia.

Vastinetta rahalle?

Yli tuhannen euron hintainen Avanto ole huokea hankinta, jonka voi heittää metallin keräykseen, mikäli se ei seuraavalla viikolla inspiroi. Kestävällä brändituotteella voi tosin toivoa olevan jälleenmyyntiarvoa.

Jos Avantoa vertaa muihin kylmäaltistuslaitteisiin, se ei vaikuta niin kalliille. Kategorian hintakärkeä edustavat jäähdytetyt kylmäaltaat maksavat (AvantoPool, Arctic Dip, Harvia Frosty) vähintään viisinkertaisen summan ja vaativat enemmän tilaa, vettä ja sähköä. Suomeenkin rantautuneet muoviset kylmävesiammeet maksavat alle 200€ (Icedify ja FX-Fysio), mutta eivät ole silti rahanarvoisia. Näistä on oma tarinansa kerrottavana Saunologiassa myöhemmin.

Vaihtoehtoihin verrattuna Avannon hinta vaikuttaa perustellulle, onhan kysymyksessä täysin kotimainen tuote eikä kiinalaista halpatuotantoa. Mukavuudella on hintansa. Tavallisen kylmän suihkun voit ottaa ihan ilmaiseksi, mutta montako päivää putkeen jaksat sitä tehdä vapaaehtoisesti? Sumusuihkun kanssa varmasti pidempään.

Kiitos Panu Vapaavallalle ja Pirkka Hiissa Huttuselle haastatteluista sekä pääkuvan valokuvamallille.

Tämän artikkeli on tehty osana Narvin ja Saunologian kaupallista yhteistyötä 2023

Lähteet

Espeland, de Weerd, Mercera (2022) Health effects of voluntary exposure to cold water – a continuing subject of debate. International Journal of Circumpolar Health 2022, VOL. 81, 2111789 https://doi.org/10.1080/22423982.2022.2111789

Heikura, Hiissa Huttunen, Kinnunen, Lindfors (2022) Avantoon! Talviuimarin käsikirja. Minerva kustannus: Helsinki.

Hinkka, Väättänen, Ala-Peijari, Nummi (2016) Effects of cold mist shower on patients with inflammatory arthritis: a crossover controlled clinical trial. Scand J Rheumatol 2016;00:1–4 1 https://trepo.tuni.fi/handle/10024/101049

Mänttäri, Karkulehto, Oksa (2020) Fyysisen kuormituksen hallinta pelastajan työssä. Työterveyslaitos: Oulu. https://www.julkari.fi/handle/10024/140060

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop