Skip to content Narvi Showroom

Saunan suunnitteluohjelmat internetissä

Internetistä, tarkemmin ottaen www:stä, löytyy joitakin saunansuunnitteluohjelmiksi itseään kutsuvia palveluita. Tässä kontekstissa saunansuunnitteluohjelman parempi nimitys olisi varmaankin vuorovaikutteinen tuoteopas, sillä ohjelmilla pyritään auttamaan kuluttajaa ostamaan kyseisen valmistajan saunatuotteita. Tässä artikkelissa testi Harvian, Sunsaunan ja Narvin suunnitteluohjelmista.

Testasin verkkosovelluksia Firefox selaimella läppärissä, jossa Windows käyttöjärjestelmä.  Palvelut on selvästi suunniteltu työpöytäkäyttöön, Narvi on ainoa, josta saa mobiililaitteella helposti kaiken irti.

Päivitys 28.11.2016: Harvian sauna designer ohjelmisto päivittyi marraskuussa 2016. Uudessa ohjlemassa on panostettu ajanmukaiseen ulkoasuun, toiminnallisuudet pääasiassa samat. Tällä sivulla on arvioitu vanhaa versiota. Uusi ohjelma löytyy osoitteesta http://saunadesigner.harvia.fi

Harvia Designer -saunaohjelma, vanha versio

Harvia Designer -ohjelmassa pystyy hahmottelemaan saunan sisärakenteita suhteellisen monipuolisesti. Ohjelma auttaa myös huomioimaan erilaisten kiukaiden turvaetäisyyksien aiheuttamia ongelmia. Ohjelma ei automaattisesti huomioi eri objektien (lauteet, kiukaat, ovi yms.) keskinäisiä suhteita ja niiden vaatimuksia, vaan käyttäjän pitää olla tarkkana.

Visualisointi on kovin vanhanaikaista, mutta tyhjää parempi. Vanhaan suunnitelmaan palaaminen ja ohjelman käyttäminen uudestaan edellyttää yhteystietojen jättämistä ja tarjouspyynnön tekemistä. Ohjelma ilmeisesti julkaistu vuonna 2007, mikä selittää sen karua ilmettä.

Harvia designer
Saunologin saunan tapainen hätäisesti mallinnettuna Harvia Designer ohjelmalla

SunSaunan laudesuunnitteluohjelma

SunSaunan suunnitteluohjelma esittelee erilaisia lauderatkaisuja valaistusvaihtoehtoineen. Ohjelman tulokset ovat suuntaa antavia eivätkä aina päivity käyttäjän tekemien valintojen mukaan. Toimii ensisijassa tarkan tarjouspyynnön luomistyökaluna.

SunSaunan saunan suunnitteluohjelma
SunSauna suunnitteluohjelma näyttää lauteen paikan

Narvin kiukaan visualisointisovellus

Narvin Showroom sovellus visualisoi erilaisia sauna-kiuas –yhdistelmiä. Siitä on rajallinen apu suunnittelutyössä, mutta se on visuaalisesti kertaluokkaa pidemmälle kuin kilpailijansa ja helpottaa oman saunan ulkoasun kuvittelua. Hyvin rajoitetut konfigurointimahdollisuudet vähentävät sovelluksen hyödyllisyyttä, toisaalta tarkkojen mallien hyöty on erityisesti kiukaan koon realistisessa hahmottamisessa ilman vierailua kaupassa.

Narvi Showroom
Narvin Showroom käyttää 3d malleja saunan kiuas- ja laudevaihtoehtojen visualisointiin

Tulevaisuudessa nähdään toivottavasti sovelluksia, joiden ulkoasu on yhtä tyylikäs kuin Narvin ja joissa on yhtä paljon ominaisuuksia kuin Harvialla, mutta lisäksi mallinnuksia lämpövirtauksista saunan sisällä ja saunan ilmanvaihdon toimivuudesta. Tämä vaikuttaisi varmasti positiivisesti kiukaiden verkkorautakauppaan, mutta edellyttäisi myös valmistajilta 3d-mallien julkistamista. Tämä saattaa tosin pian virtuaalitodellisuus (VR) teknologian myötä muutenkin tulla ajankohtaiseksi.

Yhteenvetona verkon saunan suunnitteluohjelmista voi todeta, ettei niillä voi saunaa valmiiksi suunnitella. Harvian sovelluksella saa nopeasti osviittaa millaisia palikoita saunaan mahtuu. Narvin sovellus visualisoi tyylikkäästi mille kiuas voi näyttää. Uskon vielä näkeväni kertaluokkaa monipuolisemman kuluttajille suunnatun 3d-suunnitteluohjelma jonkun verkkokaupan kylkiäisenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop