Kirja-arvostelu : Bryon Macwilliams With Light Steam – a Personal Journey Through the Russian Baths

MacWilliams: With Light Steam -kirjan kansikuva
MacWilliams: With Light Steam -kirjan kansikuva

Kirjaa myyvät mm. seuraavat verkkokaupat:

Booky
CDon.com
AdLibris
Suomalainen.com

Arvostelu (julkaistu Sauna-lehdessä 3/2016, ilm. 13.10.2016)

Amerikkalainen rakastuu venäläiseen

Kun nuori amerikkalainen toimittaja lähti vuonna 1996 etsimään itseään Venäjälle, hän arveli palaavansa pian takaisin Yhdysvaltoihin. Hän ei aavistanut viettävänsä Moskovan nopeasti muuttuvassa ilmapiirissä kaksitoista ennen paluutaan. Hän ei myöskään aavistanut rakastuvansa viehättäviä venäjättäriä palavammin kuumana käyvään venäläiseen saunaan eli banjaan.

Bryon MacWilliamsin omaelämänkerrallinen esikoisteos With Light Steam julkaistiin Illinoisissa 2014. Entinen Venäjän kirjeenvaihtaja kertoo teoksessaan matkastaan venäläisen saunakulttuurin ja -verkostojen syövereissä. Kirja koostuu saunamatkakertomuksista, joiden välillä nuori mies ehtii rehvakkaaseen sävyyn luettelemaan vierestään yksi kerrallaan poistuvien naisten etunimiä.

Kirjailija on nimennyt kirjan luvut venäläisten saunan merkitystä ylistävien lausuntojen mukaan; ”sauna on kaikki/filosofia/pyhä/yhteisö”. Jokainen luku avaa näkökulman erilaiseen saunaan ja sen merkitykseen nyky-Venäjällä. Kirjan ansiot ovat  yksityiskohtaisessa venäläisten saunatapojen kuvailussa.

Banjojen kirjo on nimittäin suuri. MacWilliams kertoo ahtaista ja ruuhkaisista edelleen toimivista neuvostosaunoista Moskovasta. Hän kirjoittaa myös yksinäisistä luksus- tai trofeesaunoista Uralin toisella puolella sekä epätoivoisen vaikeasta matkastaan venäläiseen ”mustaan banjaan” eli savusaunaan.

Itseeni eniten kirjassa vetosi sen välittämä kuva monimuotoisesta, dogmeja kaihtavasta ja asialleen omistautuneesta saunakulttuurista. Erityisen kiinnostavaa oli venäläistä saunakokemusta rikastavan vihtomiskulttuurin todella monipuolinen ja yksityiskohtainen kuvailu. Se sai suomalaiset vastatoimet tuntumaan alkeellisille!

Saunakokemusten lisäksi kirjaa värittävät sinne tänne ripotellut saunahistorian tietopalat. Näitä mies oli ennen FSB:n maastapoistumisvihjeitä käynyt Venäjän valtionkirjastossa poimimassa vanhoista venäjänkielisistä lähteistä. Ne on kirjassa myös listattu.

Kirja ei ole kaunokirjallisuuden merkkipaalu ja sisältää joitakin epäuskottavia yksityiskohtia. Tästä huolimatta se on suositeltava viihdyttävä ja helppo englanninkielinen teos saunan ystäville. Samalla Suomessa kirjaa lukiessaan voi pitää itseään onnekkaana, kun ei kirjailijan tavoin tarinan lopuksi joudu pysyvästi eroon suuresta rakkaudestaan.

Kuvat: Bryon MacWilliams, all rights reserved

 

Sinua saattaisi kiinnostaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *