|

Mihin saunan lämpömittari kannattaa sijoittaa?

Mihin saunan lämpömittari  kannattaa sijoittaa?

Miten saunan lämpömittari toimii varmasti oikein? Mikä on märkälämpötilamittari?

Saunan lämpötila mitataan yleensä pään korkeudelta eli reilu metri ylälauteelta ylöspäin. Mittarin sijoittelussa kannattaa kuitenkin pitää mielessä kaksi asiaa.

  1. Mittari pitää sijoittaa mahdollisimman etäälle kiukaasta. Jos mittari on lähellä kiuasta, mittaa se myös kiukaan säteilylämpöä, samaan tapaan kuin aurinkoon sijoitettu ulkolämpömittari.
  2. Saunassa on lämpimintä ylhäällä, suoraan kiukaan yläpuolella. Mitä alemmas ja kauemmas kiukaasta mittarin sijoittaa, sitä matalampia mitatut lämpötilat ovat.

    Suositeltu ”standardimittapiste” on metri ylälauteelta. Eli jos jotakin paikkaa voi suositella niin tätä.

Kunhan ensimmäistä ohjetta noudattaa, mittarin sijoituksella ei ole loppujen lopuksi valtavan suurta merkitystä, ellei yritä hakea saunaansa yleisesti vertailukelpoista lämpötilaa. Jos kaipaa referenssiä, suositeltu ”standardimittapiste” on metri ylälauteelta ylöspäin. Huomaa, että uusissa sähkösaunoissa, joissa lämpötilan voi valita, anturi sijoitetaan kattoon ja mittari näyttää näin olla useimmiten selvästi matalampaa lämpötilaa. 

160416-Lämpömittari
Lasiputkimittari on yleensä viisarillista tarkempi mittalaite.

Jos haluaa saada lämmittämisen kannalta sopivan vertailulämpötilan, kannattaa mittari sijoittaa paikkaan, josta se on mahdollisimman helppoa lukea. Erityisesti ”elohopea”mittarien eli käytännössä värjättyä alkoholia sisältävien mittareiden kohdalla kulma, josta pylvään korkeus näkyy, on usein niin kapea että kannattaa huolehtia mistä lämpötila näkyy. Digitaalisen mittarin näytön voi toki helposti sijoittaa vaikka löylyhuoneen ulkopuolelle tai rakennuksen ulkoseinään.

Jos saunalla on paljon käyttäjiä, kannattaa noudattaa yli hartiankorkuista suositusta.

Saunan lämpömittaritesti
Rakennusmaailma 2005 testasi lämpömittareita

Mittareiden näyttämä lämpötila ei myöskään aina pidä paikkaansa. Rakennusmaailma 4/2005 testasi 7 saunalämpömittaria. Lähes jokaisessa lämpötila oli pielessä. Pahimmillaan todellisen lämpötilan ollessa 80 astetta oli mittarin arvio jopa 30 astetta alakanttiin! Jos siis haluat vertailukelpoisen lämpötila-arvion, täytyy hankkia tarkka mittari. Nestemittarin tarkkuuden voi tarkistaa helposti upottamalla sen kiehuvaan veteen. Jos lämpötila poikkeaa sadasta asteesta, on jotain vialla.

Ilmankosteusmittari on myös teoriassa erittäin käyttökelpoinen lisälaite. Valitettavasti käytännössä perinteiset hiuskosteusmittarit (joissa kosteus vaikuttaa karvan pituuteen) eivät ole huhupuheiden mukaan ole saunan lämpötiloissa lainkaan tarkkoja. Tarkan kosteuden saa mitattua märkälämpötilamittarilla ja vertailemalla sitä kuivalämpötilamittariin, jollaisia mittarit normaalisti ovat.

Märkälämpötilan mittaaminen perustuu siihen, että mikäli suhteellinen ilmankosteus on alle 100% (kts. artikkeli saunafysiikasta LINKKI), nestemäinen vesi höyrystyy ja jäähdyttää pintaa, jolta se katoaa. Mitä kuivempaa, sitä suurempi ero märän ja kuivan lämpötilan välillä on. Yksinkertaisin hygrometri märkälämpötilan mittaukseen on kostutettu kengännauha alkoholitäytteisen laboratoriolämpömittarin päässä. Myös digitaalisia laitteita saa rahalla.

Masonin hygrometri mittaa märkälämpötilaa pienen vesisäiliön avulla

Sinua saattaisi kiinnostaa

8 Kommenttia

  1. Saunan lämpötilan mittaaminen on hyvin jännä juttu. Harvian asentaja asensi ohjauspaneeliin mittaukset lähettävän anturin kiukaan yläpuolelle ehkä 15cm katonrajasta alaspäin. Kun paneeli näyttää 82 celsiusastetta, on löyly sopiva. Ylälauteen istumatasolla lämpötila on tällöin noin 42 astetta, katonrajassa n. 53 astetta. Tämä Suomen Lämpömittarin +150 asteeseen asti näyttävillä neljällä eri anturilla mitattuna. Nuo SL:n mittarit ovat jotain tuontikamaa, nimestään huolimatta, mutta tarkoilta vaikuttavat.

    Mistä esim. Saunomisen MM-kilpailuissa mitattiin lämpötila?

    1. Sähkökiuasvalmistajat vaativat lämpöanturin sijoittamista turvallisuussyistä mahdollisimman kuumaan paikkaan katonrajassa. Tällä tavalla he minimoivat omaa riskiään saunan ylikuumenemisen tulipalovaaralta. Saunan käyttäjälle tämä on tietysti varsin epäkäytännöllistä, koska mitatut lämpötilat eivät ole enää vertailukelpoisia mihinkään.

      Heinolan surullisen kuuluisan kilpailun mittaustavasta ei ole tietoa (https://issuu.com/sauna-lehti/docs/sauna_4_2016_kevyt_sivuttain__002_), mutta tapahtumasta olevien kuvien perusteella todennäköisesti mittauspiste ei vastannut nykyisten sähkökiukaiden vaatimuksia, sillä sauna oli myös poikkeuksellisen muotoinen.

      Lassi

  2. Tässä artikkelissahan ei siis ole mitään ehdotuksia eikä ratkaisuita, eli täysin tyhjänpäiväinen. Jopa ainoa esimerkkinä käytetty Masonin hygrometri ei lämpötilan osalta mene kuin 50’C että… ”Myös digitaalisia laitteita saa rahalla.” mutta sellaisia ei kuitenkaan linkitetä tai edes määritettä artikkelissa.

    1. Hei,
      Artikkeli oli selvästi päässyt jäämään ajasta jälkeen, lisäsin sinne nyt konkretiaa.
      Digitaalisista mittareista on tulossa tänä vuonna oma juttunsa, sinne mahtuu paljon huonoja.
      Lassi

  3. Hei. Mikä on sitten kapasitiivinen kosteus- ja lämpötila-anturi?

    1. Terve vaan

      Vähän elektroniikkaa tuntevana amatöörinä arvailen vastauksen sulle.

      Kapasitanssi on sähkövarauksen suure, vähän kuten vaikka auton akusta ilmoitetaan ampeeritunnit.

      Kapasitiivisessa anturissa siis jonkinlainen kondensaattori eli pieni ”akku”, joka toimii anturina.

      Tuohon anturina toimivaan kondensaattoriin siis joko lämpötila taikka kosteus vaikuttanee sillä tapaa että sen sähköenergian varauskyky, kapasitanssi muuttuu.

      Tämä muutos voitais taas elektroniikan keinoin havaita sähkövirran/jännitteen muutoksena josta saadaan sitten pienellä mittarin sisäisellä ”tietokoneella” laskettua se ihmisen ymmärtämä lämpötila celsius-asteina taikka ilmankosteusprosentit.

      Kondensaattorissa yleensä on siis 2 elektrodia toisistaan irti(sähköä johtavaa johdinta). Näiden välissä on joku eristeaine, johon lämpötilan tai kosteuden vaikutus voisi vaikuttaa siten että se kondensaattorin kapasitanssi muuttuu..

      Jos vielä syvästi kiinnostaa niin google opastaa lisää kun hakusanoiks laitat kondensaattorin tai kapasitiiviset anturit 🙂

  4. Kannattaa huomata, ettei lämpötila kerro koko totuutta kylpyolosuhteista.

    Digitaaliset sekä lasiputkimittarit ovat todennäköisesti aina tarkempia kuin viisarimittarit. Kosteusmittareiden suhteen tilanne on epäselvä.

    Kovin tuoreita testejä ei ole kuitenkaan olemassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *