Viisi saunaa Tokiossa, yksi Fujin rinteillä
Iskikö saunaikävä Tokiossa? Tässä on viisi kokeilemisen arvoista julkista saunapaikkaa eri puolilla Tokion aluetta. Bonuksena mukana rohkean erilainen saunakohde Fujin lähistöllä. Rohkaisen lämpimästi Japanin kävijöitä unohtamaan ennakkoluulot ja kokeilemaan löylyjä myös paikalliseen tapaan!
Lue yleisohjeet japanilaisiin saunoihin Saunologian aiemmasta artikkelista, jossa esiteltiin miten Sauna Tokyossa käyttäydytään. Samoilla ohjeilla selviät muistakin saunakohteista vaikkei Japanin kielitaitoa löytyisi.
Japanilaisten saunojen nettisivuihin kannattaa tutustua esim. Google Chrome -selaimen käännöstoimintoa käyttäen, jolloin voi hyödyntää japaninkielisiä sivuja usein niukkojen tai olemattomien englanninkielisten sijaan.
Tämän artikkelin kohteet ovat Hokuo Sauna, Saunalab Kandan, Shibuya Sauna, Karumaru, Konparu-Yu, sekä Thermal Climb Studio Fuji. Edellisessä artikkelissa esiteltiin perusteellisesti myös Sauna Tokyo.
Hokuo sauna, Ueno (Tokio) vain miehille.
Miksi tähän saunaan kannattaa mennä:
Japanilaisille tuttu mangasta ja japanilaisesta TV-sarjasta. Edullisen majoituksen oheispalvelu.
Ainoastaan miehiä palveleva kapselihotellin ja saunan seitsenkerroksinen yhdistelmä sijaitsee ähellä Uenon asemaa. Paikka on saanut nostetta mediasta ja siellä on päiväsaikaankin runsaasti asiakkaita. Sisäänkäynti kuudennessa kerroksessa, johon pääsee katutasosta hissillä. Hotelli ja ravintola alemmissa kerroksissa.
Hokuon asiakkaat tuskin ovat paikalla hyvien saunojen takia. Seitsemännessä kerroksessa on kaksi saunaa: kuuma ja kuumempi sauna, n. 90 ja 95 astetta. Lämpötilat ovat japanilaisen Sauna-Ikitain saunaopassivun perusteella olleet joskus enemmän toisistaan poikkeavia, mutta tilanne toukokuussa 2024 oli tämä.
Suurempi ja kuumempi sisältää äänekkään television. Siellä on löylykauha ja kiulu tarjolla. Löylyä ei kukaan käyntini aikana heittänyt eikä tehnyt itsekään mieli, sillä saunassa oli turhan kuuma ja heikko ilmanlaatu ilmankin. Muoviset istuinaluset löytyvät saunojen vierestä ja sellaista on käytettävä, ellei halua vielä epämukavampaa saunakokemusta.
Lämmin vesiallas (furo) sekä sisällä että ulkona ja miellyttävän viileä kylmävesiallas saunojen välittömässä läheisyydessä. Saunassa on runsaasti varusteluja edulliseen (2000 yen) kokonaishintaan.
Saunaelämys ei ole täällä kaksinen, mutta paikassa saa käsityksen mitä miesten sauna on aiempina vuosikymmeninä Japanissa tarkoittanut.
https://www.saunahokuou.com/en/
Saunalab, Kandan (Tokio)
Miksi tähän saunaan kannattaa mennä:
Etäännyttää kävijän kaupungin vilskeestä ja vie ajatukset suomalaiseen kaupunkisaunaan. Vapaa löyly, saunoja molemmille sukupuolille.
Saunalab sijaitsee mitäänsanomattoman korttelin keskellä. Vaatimattoman julkisivun takana tämä yksi Tokion uusimmista saunoista vaalii monia suomalaisen saunan elementtejä. Kellaritiloihin sijoitetut saunatilat on koristeltu koivunoksilla ja vihdoilla. Joka paikassa leijailee tuttu koivun tuoksu. Saunalab tarjoaa säännöllisesti vihdotuspalveluita saunan ohelle. Tiloissa on erittäin laajan valikoiman saunatarvike- ja kirjakauppa sekä kirjasto.
Saunalabissa on omat tilat miehille ja naisille sekä pieni ravintola. Ruokalistalla on jopa saunamakkara! Miesten saunatiloista löytyy kolme löylyhuonetta, joista kaksi tarjoaa autenttista saunatunnelmaa. Erityisesti Forest sauna -niminen tila muistuttaa erittäin paljon moderneja suomalaisia talosaunoja vastakkaisine lauteineen. Siellä on myös kohtuullinen lämpötila ja erinomaiset mahdollisuudet hyviin löylyihin.
Toinen mainitsemisen arvoinen kuumahuone on nimeltään Karafuro, eräänlainen mietiskelytila, jossa on yksi henkilö voi maata selällään kohtalaisessa lämpötilassa ajatukset kaukana kaupungin kiireistä. Kolmaskin sauna on käyttökelpoinen.
Saunalabissa ei ole poikkeuksellisesti kylmäallasta, vaan pikkuruinen kylmähuone. Siellä on reilusti pakkasta ja jäähtyminen taattua. Sen häiritsevät tekijät ovat, että se on nimetty jääsaunaksi ja oven saaminen auki sisäpuolelta ei ole ihan helppoa.
Saunalabiin on varattava paikka etukäteen netissä. Ilta-ajat ovat suosittuja, mutta päivällä saunaan todennäköisesti mahtuu ilman varausta. Minulle jäi epäselväksi voiko maksun maksaa suoraan paikan päällä. Kaksi tuntia maksaa n. 3000 jenia.
Saunalabilla on toimipisteet myös Nagoyassa ja Fukuokassa.
Shibuya saunas, Shibuya (Tokio)
Miksi tähän saunaan kannattaa mennä:
Tyylikkäitä saunoja, kiinnostavia äänimaisemia. Vapaa löyly, saunoja molemmille sukupuolille.
Toinen uuden sukupolven saunapaikka, joka omistautunut suomalaistyyppisen saunan arvoille. Shibuyan aseman läheltä löytyvä sauna palvelee sekä miehiä että naisia. Sauna jakautuu itäiseen ja läntiseen osaan, jotka ovat vuorotellen eri sukupuolten käytössä.
Länsipuolelta löytyy neljä erilaista tilaa, joita kaikkia voi kutsua saunoiksi. Itäiselle puolelle en kyseisenä päivänä sukupuoleni päässyt kurkistamaan, mutta sieltä olisi löytynyt viisi sauna lisää. Kaikkien saunojen nimet ovat hellyttävästi suomalaisia. Kahteen kerrokseen sijoitettujen saunojen lisäksi kummallakin puolella on kylmävesiallas molemmissa kerroksessa.
Länsipuolen saunoista minulle jäi erittäin nopeatempoiselle vierailulla keskimäärin hyvä fiilis. Saunat ovat nykysuomalaisen tyylin mukaan yksinkertaistettuja, siistejä ja tyylikkäitä. Niissä saa myös useimmiten heittää löylyä. Kiinnostavin konsepti oli edellisessä artikkelissa mainostettu Sound Sauna, joka on ehdottomasti käynnin arvoinen jo itsessään.
Shibuyassa on myös ravintola. Siellä voi myös hyvällä tuurilla tavata saunamanga-kirjailija Katsuki Tanakan, johon minullakin oli ilo törmätä.
Sisäänpääsy 3100 jeniä viikolla, 3900 jeniä viikonloppuisin ja julkisina vapaapäivinä.
Sauna & Hotel KARUMARU (Ikebukuro, Tokio) Vain miehille.
Miksi tähän saunaan kannattaa mennä:
Hyvät ulkotilat ja poikkeuksellinen höyrysauna.
Karumaru löytyy Tokion luoteispuolelta Toshimasta, Kanton alueella, läheltä Ikebukuron juna-asemaa. Karumarun kylpylä sijaitsee kerrostalon ylimmissä kerroksissa ja sinne mennään omalla hissillä. Saunatilat ovat ylimpänä ja vastaanotto löytyy kuudennesta kerroksesta, jonka kautta muihin kerroksiin pääsee. Karumaru palvelee tavanomaisesti vain 18-vuotta täyttäneitä miehiä.
Karumaru on ilmeeltään tuoreen oloinen ja vilisee sunnuntaina paikallisia asiakkaita. Yhdeksännessä ja kymmenennessä kerroksessa sijaitsevat saunatilat ovat hiljaisia, sillä tiloissa vallitsee ”seurustelukielto”. Tästä huolimatta suuren väkimäärän jatkuva liike tuo tiloihin omanlaisensa levottoman tunnelman.
Saunoja talon huipulle on rakennettu neljä. Niiden lisäksi tiloihin mahtuu useita paikallisia kylpyjä. Alemmassa saunakerroksessa palvelevat Kelosauna ja Rock-sauna. Jälkimmäisessä ei pauhaa rytmimusiikki, vaan nimi tulee paneloinnista. Siellä kuitenkin pistetään tämän tästä tuulemaan, tässä saunassa nimittäin on säännöllisesti aufgussia. Kelosaunassa saa heittää löylyä, tosin molempien saunojen perustunnelma on erittäin kuuma (90+) ja kuiva, joten tästä ei ole hirveästi iloa.
Samasta kerroksesta löytyy myös ainutlaatuinen höyrysauna, joka myös pääsi aiemman artikkelin suosituslistalle. Sinne jonotetaan saunan edessä olevilla muovisilla jakkaroilla. Saunaan astuttaessa asetetaan ehkä muille käyttäjille merkiksi ajastin kertomaan siitä, milloin yhden hengen höyrysauna on vapautumassa.
Karumarun kylmäaltaat ovat vaikuttavia. Ne ovat nimeltään Tornado ja Avant. Luulen, että jälkimmäisestä on unohtunut o-kirjain, mutta mitäpä pienistä. Molemmissa kierrätetään kylmää vettä vauhdilla, joten kuuman saunan jälkeen jäähtyminen on varmistettu. Viileänä vuodenaikana jäähdytellä voi myös pienellä terassilla, josta avautuu urbaani katunäkymä. Kylmien lisäksi tiloista löytyy useampi perinteinen kuuma kylpy, jotka ovat paikallisten mieleen.
Ylimmästä kerroksesta löytyy Tokion alueen mahdollisesti ainoa julkinen, puulämmitteinen sauna. Siellä hohkaa Metoksen edustama IKI:n KIVI. Vihtomiseen jollain tapaa suunnitellun saunan muoto on erikoinen tunneli ja siellä on tasan viisi asiakaspaikkaa. Vihtoja on saunassa myös koristeena. Tunnelma on tiivis ja jopa klaustrofobinen, mutta lämpötila miellyttävän kohtuullinen noin 80 astetta. Löylyä saa valitettavasti vain henkilökunnan avustuksella. Erikoisena yksityiskohtana saunassa on erittäin hämmentävä peili matalalla kiukaan ja lauteiden vastaisella seinällä, mikä on ehkä tarkoitettu kiukaan tarkkailuun. Saunassa on joskus ollut myös sähkökiuas, vierailuhetkellä ei. Puukiuas ei myöskään ollut kunnossa, sillä arina oli vaihdon tarpeessa.
Kahden tunnin perushinta 2900 jeniä, erikoishintoja erityispäivinä tai vuorokauden aikoina. Auki lähes vuorokauden ympäri. Ravintola löytyy kerroksesta seitsemän.
https://karumaru.jp/ikebukuro/
Konparu-yu (Shinagawa, Tokio)
Miksi tähän saunaan kannattaa mennä:
Autenttinen perinteisen korttelisenton tunnelma ja bonussauna. Miesten ja naisten osastot.
Konparu-yu on tunnettu, perinteinen kylpypaikka eteläisessä Tokiossa Osakissa. Tässä 1950 perustetussa kylpylässä saa nopeasti kosketuksen siihen, millaista konstailematon kaupunkikylpeminen Tokiossa on vuosikymmenien ajan ollut.
Palvelu on erittäin edullinen ja molemmille sukupuolille omat osastot. Miesten puolella on myös sympaattinen pikkusauna, vaikka painopiste on peseytymistiloissa ja kylpyaltaissa. Kylpyjä on kolme, yksi näistä kylmä.
Sauna on hauska vaikkei suomalainen ilmestys. Siellä ei ole tavanomaista kiuasta, jonkinlainen höyrystin puskee kosteutta seinän takaa kulkevasta kanavasta kohti kattoa. Löylyä ei siis kukaan pääse heittämään, mutta kyllä sielläkin kuuma tulee. Yhdistettynä kylmäaltaaseen täällä saa kelvollisen saunomiskokemuksen, vaikkei sauna vastaakaan suomalaisia standardeja.
Sisäänpääsy 520 jeniä, saunan käytöstä peritään korkeampi maksu 600 jeniä.
Thermal Climb Studio Fuji (Shizuoko, lähellä Fujia)
Miksi tähän saunaan kannattaa mennä:
Tatuointiystävällinen, kokonaisvaltainen ja tuore saunakonsepti luonnon keskellä. Yhteiset uimapukusaunat molemmille sukupuolille.
Viimeinen saunakohde on tuntuvasti Tokion ulkopuolella. Fujin lähistöllä sijaitseva Thermal Climb Studio on ensisijaisesti jäseniä palveleva ainutlaatuinen saunakokonaisuus. Se erottaa monella tapaa kaikista muista esittelemistäni saunoista. Tässä kohteessa sukupuolet voivat saunoa samoissa tiloissa pakolliset uikkarit päällä. Viikonloppuna kohteessa olikin vierailulla runsaasti pariskuntia. Toisekseen tilat muistuttavat suomalaisia luonnon läheisiä kohteita: tarjolla on runsaasti ulkotiloja metsän siimeksessä.
Thermal Climbin toiminta perustuu vuosijäsenyyteen. Tuntuvaa (8800 jen; noin 50 eur) kertaluontoista kokeilumaksua vastaan siellä voi kuitenkin saunoa kuka tahansa. Rahoilla vastineeksi pääsee nauttimaan yhdeksästä erilaisesta kylpemisen ihmeestä. Teknisesti sauna on myös ultramoderni, vaikkei tällä ole kylpijöiden kannalta suurta merkitystä. Siellä voi myös majoittua.
Lämpönousun lumoava kylpykonsepti
Thermal Climbin eli ”lämpönousun” konsepti rakentuu erilaisten saunojen, suihkujen ja kylpyjen varaan. Idea on johdatella asiakas viileämmistä yhä kuumempiin kokemuksiin, huipentuen monikerroksisen vuorisaunan (Mountain sauna) ylimmälle lauteelle. Analogia tulee luonnollisesti majesteettisen Fujin huipulle kiipeämisestä. Tätä kokemusta täydentämään on tehty oma äänimaisema tai musiikki, jota voi kiipeilyetappien välillä nauttia kuulokkeet päässä jäähdyttelyalueen persialaisen maton päällä maaten.
Tämän studion kokemus on poikkeuksellisen moniulotteinen. Saunat ovat kokoelma eurooppalaisia ja paikallisia luomuksia. Kolme ulkosaunaa lämpiää pääasiassa puilla, mutta japanilaiseen tyyliin ei ainoastaan puilla. Kodan muotoiseen Ecosaunaan paistaa aurinko kaikista suunnista (silloin kun paistaa) ja suomalaisessa Kelosaunassa on puulämmitteisen IKI-kiukaan lisäksi kaksi sähkökiuasta.
Sisältä löytyy kaksi täysin sähkölämmitteistä saunaa. Näistä kiinnostavimmaksi nousee täysin yllättäen saksalainen Bemberg-sauna. Alle nelineliöinen sauna on erikoinen ilmestys. Kaiken huomion vie poikkeuksellisista puuelementeistä koottu katto. Periaatteessa tasakatto on käytännössä epätasainen ja monimuotoinen, monista eri kokoisista höylätyistä ja pyöristetyistä puupalikoista kasattu.
Onko tämä sitten kyseisen saunan salaisuus, ehkä? Pikkuruisesta kiukaasta saa joka tapauksessa poikkeuksellisen miellyttävät löylyt. Sauna ei myöskään tunnu korkeasta lämpötilasta ja puutteellisesta ilmanvaihdosta huolimatta välittömästi ahdistavalle.
Varauksen kokeilukerralle voi tehdä verkossa. Huomioi saunan tavanomaista rajoitetummat aukiolojat: ke-su klo 10-20, suljettu maanantaisin ja tiistaisin.
https://www.sauna-club.jp/thermalclimb
Yhteenveto
Kokonaisuudessaan olin hämmästynyt monesta sauna-asiasta Japanissa. Saunan ystävän kannattaa siis saunoa myös Japanissa. Erilaisia vaihtoehtoja riittää ja kekseliäät saunakonseptit takaavat, että kiinnostavia kokemuksia varmasti kertyy!
Vaikkeivat tokiolaiset saunapaikat löylyjen tai lämpökokemuksen laadun suhteen aina pärjää suomalaisille verrokeille, ei käy kiistäminen, että palvelukokemuksen kokonaislaatu on usein erinomainen. Oheispalvelut ja kokonaisuus on hallittu erittäin hyvin. Lisäksi jäähdyttelymahdollisuudet on joka paikassa järjestetty hyvin tai jopa erinomaisesti, ainakin jos kylmä vesi kelpaa.
Vaikkei kaikista saunoista löydy ilmanvaihtoa niin ainakin toukokuun alussa kaikki pukutilat vaikuttivat ilmanlaadultaan varsin raikkaille. Meillä Suomessa monissa klassisissa paikoissa, kuten Rajaportilla, ehdoton kohokohta on itse löylyhuone ja muille tiloille on jäänyt vähemmän rakkautta.
Tähän päättyy Saunologian neliosainen Japanin kylvyt-artikkelisarja. Aiemmat osat
- Japanilainen kylpykulttuuri
- Opas japanilaisissa kylvyissä käyttäytymiseen
- Tokion saunavaliot ja saunaturistin selviytymisohje
Kiitos Keiichille ja Takalle opastuksesta saunoihin sekä Mikille Shibuyan saunomismahdollisuuden järjestelystä. Eetu-Antti Hartikainen auttoi minua löytämään tieni Hokuoon sekä auttoi tämän artikkelin editoinnissa. Eetu-Antti on harvinainen suomalainen japanilaisen saunakulttuurin asiantuntija ja asuu tällä hetkellä Japanissa. Eetu-Antin tekemisistä voit lukea lisää hänen nettisivultaan: https://hartikainen.pro/, suuri kiitos myös Eetulle.