Toimivan saunan mitoitus perustuu käyttötarpeisiin. Tämä artikkeli esittelee kuinka paljon tilaa pitää varata löylyhuoneelle ja muille tiloille saunojamäärän mukaisesti. Miten pieni saunan pitää olla, voiko se olla liian suuri?
Tämä artikkeli on ensimmäinen osa Saunologian pikakurssi –artikkelisarjaa, jossa ratkaisut saunan suunnittelun ja käytön suurimpiin kysymyksiin ratkotaan tiivistetysti. Pikakurssit julkaistaan pääsääntöisesti sekä suomeksi että englanniksi!
Saunan mitoituksessa on kaksi merkittävää valintaa:
- varsinaisen löylyhuoneen tilavuus
- saunarakennuksen tai –osaston muiden tilojen pinta-ala
Löylyhuoneen tilavuus
Tärkein löylyhuoneen kokoa säätelevä asia on se, montako henkeä saunaan pitää kerralla mahtua. Perinteinen lauteiden mitoitusohje edellyttää minimissään noin puolen neliön verran tilaa (n. 60 x 80 cm) per saunoja. Itse arvostan mahdollisuutta tarvittaessa myös maata lauteilla, jolloin penkkiä on oltava mielellään 200 cm yhteen suuntaan. Lauteiden lisäksi on varattava tilaa askelmille ja kiukaalle.
Mitään ehdotonta minimikokoa saunalle ei ole, mutta neljän hengen saunaa ei kannata sulloa alle 4 m2 pohjaan (esim. 2x2 m), suosittelisin itse 6 m2 (esim. 2,4 x 2,5m) kokoa alkajaisiksi. Eräs klassinen savusaunamitta on 3x3 m, jolloin suuri kiuas on mahtunut saunaan ongelmitta.
Pinta-alan lisäksi on erittäin tärkeää ottaa huomioon sisätilan korkeus. Yleisesti ottaen ja vallitsevasta sisäsaunakäytännöstä poiketen suosittelen rakentamaan niin korkean saunan kuin mahdollista. Oma pihasaunaideaalini vastaa länsi-suomalaista parvisaunaa, joka oli oikeastaan kaksikerroksinen: alhaalla peseydyttiin ja ylhäällä saunottiin!
Vaikka tyytyisi yksikerroksiseen saunaan, pitää huolehtia siitä, että löylynlaki toteutuu eli kiukaan kivipinnan yläpuolelle mahtuu reilusti jalkalaude- ja istumalaude. Kiuasvalinnasta riippuu millaista sisäkattokorkeutta tämä vastaa. Sisäkattoa voi myöhemmin yhteydessä laskea, jos tarpeen, korottomainen ei onnistu niin helposti. Löylynlaki ei tarkalleen ottaen pidä paikkaansa , ja saunan lämpiämiseen vaikuttaa erityisesti ilmanvaihto, mutta sitä ei kannata tarkoituksella rikkoa, jos haluaa tasaisen lämpimän saunan ja kunnon löylyt.
Liian ylös ei tarvitse kurkottaa. Istumalauteelta kattoon pitäisi jäädä korkeintaan 120 cm, vähintään 100 cm tilaa. Ylimääräinen tila ei lämmitä ketään ja vaimentaa löylyjä tarpeettomasti. Kokonaisuudessaan 250 cm sisätilaa on useimmiten riittävä.
15 m3 tilavuus on hyvä tavoite neljän hengen saunalle
Tästä päästään siihen lopputulokseen, että 15 m3 tilavuus on hyvä tavoite neljän hengen saunalle. Sen kokoiseen saunaan on tarjolla runsaasti sekä puu- että sähkölämmitteisiä kiukaita. Mittoja voi sitten omien erityistarpeiden mukaan säätää. Esteettömyys, vihtominen, kiukaan integrointi lauteisiin ja monet muut tekijät muuttavat tilannetta.
Muiden tilojen koko
Saunakokemuksen kannalta sauna ei koskaan ole vain löylyhuone. Löylyhuoneen lisäksi saunaan kuuluu useimmiten muita peseytymis-, pukeutumis- ja vilvoittelutiloja ja esimerkiksi vessa. Ne ovat erittäin merkittäviä sille mille saunakäynti kokonaisuudessaan tuntuu, sillä yleensä niissä vietetään yhteensä enemmän aikaa kuin löylyissä. Näiden koko suhteutuu myös saunojamäärään eli samalla löylyhuoneen kokoon. Pekka Tommilan kirjoituksista lainattu mitoituskuva alla on mielestäni edelleen validi. Mikäli sitä noudettaisiin, niin monet julkiset kylpytilat olisivat tilavantuntuisia.
Ohjeen mukaan pesuhuoneen on pinta-alaltaan 50% suurempi kuin löylyhuone ja pukuhuone kaksi kertaa löylyhuoneen kokoinen. Suurimmassa osassa myytäviä saunamökkejä tilasuhteet eivät ole nämä, joten pienemmälläkin voi pärjätä, mutta tämä voi rajoittaa saunan käyttöä kauniiden kesäpäivien ulkopuolella.
Kaikissa tilanteissa ei ole välttämättä tarvetta rakentaa näitä tiloja erikseen, mutta saunan suunnittelijan täytyy huomioida, miten pukeutuminen, peseytyminen ja jäähdyttely käytännössä hoituvat. Esimerkiksi ulkosaunassa pienikin pukuhuone tekee saunan ympärivuotisesta käytöstä olennaisesti miellyttävämpää. Kesäkäytössä tarvitaan vähintään katettu terassia, jossa vaatteet ja pyyhkeet pysyvät kuivina.
Yhteenveto: voiko sauna olla liian pieni?
Jos saunan koossa säästelee, niin saunominen muuttuu eri tavoin ikäväksi. Pinta-alaltaan naftissa saunassa yhdelläkin saunojalla voi tulla epämukavaa, jos jalat ovat melkein kiinni kiukaassa. Säteilylämpö saapuu sitä epätasaisemmin, mitä pienempi sauna on. Suurempi ilmatila puskuroi (hidastaa) taas löylyjä vähemmän äkäisiksi.
Kannattaa siis tehdä riittävän suuri ja korkea sauna! Toisaalta saunaa ei kannata kasvattaa tarpeettomasti. Suuri sauna vaatii enemmän lämmitysenergiaa. Löylyjen puskuroituminen voi olla ongelma, jos tykkäät nauttia kovemmista löylyistä niin pienemmässä saunassa se on helpompaa. Suurissa julkisissa saunoissa on vaikea saada samanlaisia löylyjä kuin pienissä saunoissa. Löylyä on vaikea luoda valtavalla voluumilla ja löyly ei leviä silmän räpäyksessä, lisäksi ilmanvaihto imee sitä jatkuvasti pois tilasta.
Esimerkkejä omaan käyttöön sopivasta saunakoosta kannattaa etsiskellä toimivista saunoista, malleja saunavalmistajien katalogeista.