Esittelyssä verkkokiuas Helo Laine 9kW STJ
Helo julkaisi syksyllä 2023 uuden kompaktin tornikiukaan. Laine-niminen Suomessa valmistettu sähkökiuas sopii pieniin ja keskisuuriin saunoihin. Helon tunnistettavasta muotoiluista ja leppoisista löylyistä pitävälle se on harkinnan arvoinen vaihtoehto.
Helo on pitkän linjan kiuasyritys
Helo on yksi Suomen vanhimmista kiuastuotemerkeistä. Karjalan sähkö -nimisen yrityksen historia ulottuu aina vuoteen 1919. Kiuasvalmistajaksi tämä Viipurin perustettu yritys siirtyi 1950-luvun alussa. Yritys aloitti sähkökiukailla, mutta 1960-luvulla tuotemerkillä käynnistyi myös puukiukaiden valmistus.
Vuodet veivät yritystä moniin suuntiin. Toiminta siirtyi Helsingistä Hankoon jo 1960-luvulla. 80-luvulla yritys lanseerasi ensimmäisen aina valmiin sähkökiukaan, jotka ovat olleet valikoimissa siitä asti. Merkittävin muutos tapahtui vuonna 2009, kun Helo hankki yrityskaupoilla ruotsalaisen Tylon ja samalla Kastor-tuotemerkin. Tyloa ja Heloa yhdisti pitkäjänteinen Pohjois-Amerikan toiminta. Kastor taas tunnettiin puukiukaista ja senkin juuret ovat yli sadan vuoden takaa Viipurista. 1990-luvulla Kastor päätyi ruotsalaisomistukseen. Kastorin valikoimista tähän päivään ovat säilyneet puukiukaat.
Tylon ja Helon yhteistyö otti vuonna 2023 uuden suunnan, kun jonkin aikaa nimellä TyloHelo toiminut emoyritys muutti nimeään Sauna360:ksi omistajamuutosten yhteydessä. Edistyksellisesti Suomessa Helo avasi myös oman, suoraan kuluttajille kiukaita myyvän verkkokaupan nimeltä https://www.helokiuas.fi/. Samalla ilmoitettiin yrityksen tähtäävän mahdollisesti pörssiin. Vuonna 2024 alussa Helo jatkaa sähkökiukaiden valmistusta Hangossa ja Tylo sähkökiukaineen Ruotsissa ja maailmalla.
Mikä on Helo Laine?
Laine on Helon ns. verkkokiuasmalliston uusin tulokas. Muotoilultaan se on tunnistettavissa perheen uudeksi vesaksi mustasta ulkoasusta ja mehiläiskennokuvioinnista. Noin vuoden tuotekehittelyn tulos on suunnattu Euroopan markkinoille, myös kotimaahan.
Kiuas ei ole muodoltaan täysin pyöreä sylinteri, sillä se litistyy hieman takaosastaan. Sen leveys 330 mm riittäisi halkaisijaksi, jos muoto olisi sylinteri. Takaosan seinäkiinnitys on tehty niin, että kiinnityspisteitä on ylhäällä ja alhaalla. Erityinen tukirakenne varmistaa kiukaan pysymisen 75 mm etäisyydellä takaseinästä. Kiukaan korkeus on 860 mm. Kivitilavuus on valmistajan mukaan n. 70 kg.
Laine on pienempi kuin iso pilarikiuas Himalaya ja suurempi kuin Ringo. Himalayassa käytetään Helon Water technology (WT, aiemmin BWT) höyrystinteknologiaa. WT ei kuitenkaan kuulu uuden Laineen ominaisuuksiin, vaan Laine on yksinkertaistettu, pieneen tilaan mahtuva sähkökiuas. Laine on ajateltu vaihtoehdoksi korvaamaan seinäkiuasta, sillä sen voi sijoittaa hyvin lähelle seinää.
Laine on tarjolla 6, 8 ja 9 kilowatin tehoisena ulkoisella tai integroidulla eli kiinteällä ohjauksella (malli Laine STJ). Ulkoinen ohjaus on saatavilla mallinimellä Laine D. Saunologian testiin saatiin 9 kW integroitu STJ-malli. D-mallin voi tilata erikseen jälleenmyyjiltä ja sen ohella on hankittava kontaktorikotelo (esim. WE30) ja ohjauspaneeli. Ohjauspaneelina voi käyttää Helo Purea tai HeloElite Freetä. Jälkimmäiseen kuuluu etäohjaus wifin ja internetin kautta.
Helolla on pilarikiukaissa käytössä erityisesti vastuslevyjä. Nämä teräksiset levyt pujotetaan vastusten väliin pitämään niitä paikoillaan. Helon tehdaspäällikkö Ben Janssonin mukaan ne parantavat vastusten elinikää erityisesti kovassa käytössä.
Yhteenveto
Laine on kotimainen pienehkö pilarikiuas, jonka muotoilu on moderni ja vastaa Helon tyyliä. Mustaksi maalattu metallikehys sopii mukavasti tummasävyisiin saunoihin.
Kaiken kaikkiaan Laine on asiallinen uutuus Helon valikoimaan. Jos kiinteä ohjaus kelpaa, niin Laine on hinnaltaan varteenotettava vaihtoehto monen muun sähkökiukaan rinnalla ja päätöksessä voi hyvin nojata ulkonäköön.
Kiukaan voi ostaa netistä hintaan alkaen 430€ (Netrauta hinta 11.1.2024).
Tämä esittely toteuttiin Saunologian ja Sauna 360 kaupallisena yhteistyönä.