tee-se-itse infrapunasauna
|

Tee-se-itse integroitu infrapunasauna kylppäriin

Toteutin kokeellisen projektin, jossa rakensin pieneen kerrostalon kylpyhuoneeseen infrapunahuoneen, tai yhden hengen ”infrapunasaunan”. Korvikesauna vaati paljon suunnittelua, mutta on toteutukseltaan yksinkertainen ja lisää asumismukavuutta tarjoamalla mahdollisuuden hikoiluun ja lämmittelyyn. Projektista tuli myös saatua useampi kokemus, joita lukijoiden ei kannata toistaa.

Mistä on kysymys?

Kirjoitin Saunologiaan vuonna 2019 useamman artikkelin, joissa selitetään mitä infrapunasäteily on, mitä ns. infrapunasaunat tai tarkemmin ottaen infrapunakopit ovat ja miten infrapunakopit eroavat varsinaisista saunoista. Tämän työn yhteydessä vakuutuin siitä, että infrapunalämmityksellä voi saada aikaan miellyttävän lämpökylvyn, vaikkei lopputulosta voi saunomiseen verrata.

Jos kaipaa nykyiseen asuntoonsa saunamaista lämmittelyvaihtoehtoa, infrapunaratkaisuissa on joitakin etuja perinteiseen saunateknologiaan nähden. Näistä tärkein on se, että sellaisen voi pystyttää asunnossa lähes mihin tahansa ilman rakennuslupaa tai ilmoitusta. Kiuas on sen sijaan lämmittimenä haastava sähkölaite, joka edellyttää pysyvää asennusta sähkö- ja paloturvallisuusasiat huomioon ottaen. Se vie aina vähintään puolisen neliötä omaa tilaa, helposti selvästi enemmän.

Infrapunalämmittimet taas ovat seinälle asennettavia paneeleita, joiden lämpösäteily suuntautuu voimakkaasti. Ne vievät tästä syystä vain vähän tilaa ja ovat paloturvallisuuden kannalta paljon kiuasta turvallisempia. Kiukaiden tavoin myös niiden sähköosat on useimmiten suojattu vedeltä (näkyy IP-luokituksessa), joten sähköasennusvaatimusten mukaisesti IR-paneelin voi sijoittaa märkätilassa vesipisteen lähelle, koska kysymyksessä on teknisesti lämmitin.

”Huone” huoneessa

Infrapunaelementtejä on suunniteltu erilaisiin tiloihin, mukaan lukien märkätilat. Myynnissä on infrapunakoppeja, joissa on yhdistelmä suihku, höyrysauna ja IR-lämmitys. Vaatimattomampikin infrapunakoppi vaatii kuitenkin noin neliön verran vapaata tilaa. Mitäpä jos sitä ei ole?

tylohelo-infrared-cabin
Infrapunakaappi olohuoneessa. Kuva: TyloHelo.com

Omalla kohdallani tilaa ei ollut, mutta tarvetta oli ja tästä kypsyi ajatus, että mitä jos infrapunakopin olohuoneeseen istuttamisen sijaan integroisi sen nykyiseen kylpyhuoneeseen. Onko tämä mahdollista, tai onko se turvallista?

Aiempien artikkelien kirjoittamisen yhteydessä selvitin asiaa Tukesia ja lämmitinvalmistajia myöten ja tulin siihen tulokseen, että kyllä, pitäisi olla mahdollista!

Räätälöity infrapunahuone kylpyhuoneeseen kylpyammeen rinnalle

Lähtökohtana projektilleni oli tavanomainen, n. 3 m2 ja 6.6 m3 kokoinen kerrostalon kaakeloitu kylpyhuone. Huoneessa oli lattialämmitys, kaksi vesipistettä ja kylpyamme. Katto on laskettu pari vuotta sitten tehdyn linjasaneerauksen yhteydessä ja kylpyhuoneeseen tulee kaksi sähkölinjaa, joihin on molempiin 16 ampeerin varoke. Ilmanvaihtona on koneellinen poistoilmaventtiili. Korvausilmaa tulee oven alta.

Tästä voidaan arvioida onko hankkeelle onnistumisen mahdollisuuksia. IR-lämmityksen tehomitoitussuositus on suoraan sähkökiuasmaailmasta, eli n. 1 kW / 1 m3. Tähän nähden tilaan tarvittaisiin siis ideaalisti 6 kW säteilytehoa – tai itse asiassa jopa 9 kW, jos pintamateriaalien lämpöävarastoiva vaikutus huomioidaan.

1911-Rauduspuu-Rentous
Infrapunahuone ja käyttäjä. Kuva: Rauduspuu.

Sähköturvallisuusnäkökulmasta sekä aiempien kokeilujeni pohjalta olin päättänyt käyttää projektissa kotimaisen Rauduspuun valmistamia Duetto-lämmittimiä. Nämä ovat Suomessa valmistettuja, IP-56 luokiteltuja 900 W tehoisia paneeleja, joiden huipputeho on n. 7 mikrometrin kohdalla. Kysymyksessä on siis IR-säteilyn ”kaukoalue” (IR-C) ja sen alkupää. Keskeinen ominaisuus on se, että huipputehon aallonpituutta vastaavasti säteilijän sisälämpötila on toiminnassa maltillinen, noin sata astetta. Identtinen tuote löytyy eri nimillä esimerkiks TyloHelon valikoimista. Tällaisia pitäisi siis saada suosituksen mukaisesti mahtumaan 7 kappaletta.

Kompromissit jatkuvat

Suunniteltuun tilaan paneeleita ei kuitenkaan saanut sopimaan kuin kolme. Vapaata seinätilaa olisi ollut vielä yhdelle, mutta sähköistys olisi muuttunut hieman mutkikkaammaksi, kun yhden 16 A sulakkeen taakse voi asentaa vain kolme paneelia. Otin tietoisen riskin sen suhteen miten kokonaisuus tulee toimimaan, suurimpana riskinä pidin liian viileäksi jäävää huonetilaa.

Sähkötyöt suunniteltiin niin, että kaikki liitännät on sijoitettu välikattoon, huonetilan ulkopuolelle. Vedot seinien pinnalla vielä koteloitu johtokouruin. Näin minimoituu mahdollisuus, että vesi pääsisi kosketuksiin maadoitettujen sähkölaitteiden kanssa.

ajastin infrapunasaunaan
Kahden tunnin ajastin on kiinnitetty kattoon, kuvakulma sen mukaisesti outo

Laitteistoon kuuluu paneelien lisäksi ainoastaan ajastin (kaksinapainen, 2h, IP 45), joka toimii käyttökytkimenä. Se on asennettu katonrajaan huoneen toiseen päätyyn, niin ettei kukaan vahingossa pääse käynnistämään lämmitystä. Järjestelmässä ei ole termostaattia, koska oli selvää ettei tila tule näillä tehoilla ylilämpiämään.

Kylpyamme, istuin ja lämpönurka

Paneelien sijoituspaikaksi tuli kylpyammeen pääty suihkua vastapäätä. Paneelit asennettiin n. 30 cm ammeen reunan yläpuolelle. Osittain ulkonäkösyistä, osittain siitä syystä, ettei paneelein tai niitä suojaaviin nojailuritilöihin kohdistu liikaa kosteusrasitusta. Asennuskorkeudesta seuraa välittömästi tarve jollekin räätäliratkaisulle, jonka avulla pääsee istumaan samalle tasolle paneelien kanssa. Tätä varten kylpyammeen päälle piti nikkaroida istuin, jota voisin kai leikkimielisesti kutsua lauteiksi.

tee-se-itse infrapunasauna
Lämpönurkka ilman ”lauteita” normaalitilassa käyttöhetken ulkopuolella. Huomaa IR-paneeleiden valkoiset johtokourut

Istuin tehtiin mielikuvituksen ja puutyötaitojen puutteessa vuoksi kaksiosaisena. Alempi osa on kylpyammeen levyinen laveri, jonka päälle voidaan asettaa hieman kapeampi taittuvajalkainen penkkiosa. Molemmat kalusteet mahtuvat säilytykseen kylpyammeen alle, mutta painavat useamman kilon.

jalkalaude
Istumatasolla pääty lauta on hieman koholla tasosta, jolloin varpaat voi työntää sitä päin.

Istuinrakenne ja nojailuritilät on valmistettu vaaleasta haavasta ja ne on käsitelty yksipuolisesti valkoiseksi sävytetyllä saunavahalla, joka suojaa herkkää puuta ja helpottaa puhtaana pitämistä.

tee-se-itse infrapunasauna
Tee-se-itse kokonaisuus käyttökunnossa

Lämpönurkaksi nimetty rakennelma valmistui erittäin verkkaisesti. Sähköasennuksiin ja puutöihin kului aikaa suunnilleen saman verran aikaa, eli puolisen päivää, aikaa kun töihin lopulta tartuttiin. Ryhtymiseen meni kuukausia. Sähköasennukset teki ammattilainen, puutyöt hoidin enimmäkseen itse, tosin puolittain asiantuntijan avustuksella. Isosta työstä ei ollut kyse.

Miten kylpyammesauna toimii?

Lämpönurkan käyttöönotto alkoi vaiheittain, kun istuinosat eivät valmistuneet saman aikaisesti. Ensimmäiset kokeilut olivat hieman ristiriitaisia. Lämpötehoa ei vaikuttanut olevan riittävästi, vähän kuten pelkäsinkin etukäteen. Kylpyhuoneen ilman lämpötila kohosi tunnissa alle 10 astetta.

201104-diy-ir-sauna-yleiskuva-pyyhe-0122
Lämpönurkka käyttövalmiina

Kun tarkalleen paneelien tasolle nouseva istuin saatiin paikalleen, tilanne kuitenkin korjaantui. Säteilyenergian kannalta etäisyys säteilylähteeseen on ensisijaisen tärkeää ja kun asettautuu istumaan aivan paneelien korkeudelle, lämmittävä vaikutus on parhaimmillaan. Erityisesti jos pysyttelee yhden ohuen vaatekerroksen verhoamaa. Varsinaisissa IR-kopeissa etäisyys onkin minimaalinen.

saunologi
Saunologi lämmittelemässä. Olen havainnut jonkinmoisen vaatetuksen nopeuttavan lämpiämistä

Lopputuloksena ratkaisu on kyllä edelleen lämpöteholtaan alimitoitettu, mutta soveltuu satunnaiseen lämmittelyyn ja on ollut talvikaudella ollut käytössä pari kertaa viikossa puolisen tuntia kerrallaan. Tilaa voi lämmittää noin 30 minuuttia etukäteen, tämän jälkeen lisäajasta ei ole juuri iloa.

Kokonaisuus vaikutelma tuntuu olisi välimerellisellä hiekkarannalla kuumana päivänä, kevyttä hikoilua ei voi välttää

Kantapään kautta opittua

Projektista jäi käteen joitakin selviä opetuksia. Ensinnäkin se, että tehomitoitusohjeet ovat todellisia ja kaakelipintainen seinä on huono energitehokkuuden kannalta. Teho jäi tässä pahasti vajaaksi, mutta asiaa olisi voinut kompensoida kylpyhuoneen osittaisella puuverhoilulla. Tähän tuskin koskaan ryhdytään, mutta jos sinun kylpykomerossasi on vastaava tilanne, kannattaa harkita, voi olla helpompaa kuin lisätä paneeleita.

Käsittelin säteilijäpaneelien suojaritilät kahteen kertaan saunasuojalla. Tiesin itse, että tässä on riskinsä, mutta tein kuitenkin ja nyt kaduttaa. Toisaalta jätin käsittelemättä paneelien vaalean haapakehikon. Tämäkin harmittaa.

Oikea toimintatapa olisi ollut käsitellä nojailuritilä sekä paneelin kehys molemmat yhden kerran. Ainoa paikka jonka voi käsitellä kahdeksi ovat puiden poikkipinnat (sahauspinnat), joista kosteutta pääsee laudan sisään. Nämä on hyvä saada täysin tukkoon, koska ne saavat haavan hyvin nopeasti vaihtamaan väriään.

201104-diy-ir-sauna-harmaantuva-haapa-0978
Käsittelemätön vaalea haapa imee helposti itseensä vettä ja mikäli kuivuminen ei ole nopeaa, se harmaantuu kuten tässä yhdelle laudan päälle on käynyt.

Kolmas epäkohta liittyy edelliseen, eli puuosin suojeluun kosteuden vaikutuksilta. Tosiasia on, että puuosat säilyisivät mainiosti, jos ne voisi suojata vesiroiskeilta. Nyt tämä ei ole mahdollista. En ole keksinyt tähän mitään eleganttia ratkaisua. Katosta vedettävä rullakaihdin on tullut taittuvan lasioven lisäksi mieleen, mutta en ole lähtenyt testaamaan kumpaakaan.

Jotkin asiat myös onnistuivat. Ensinnäkin ilmanvaihdollisesti tila toimii edelleen hyvin. Vaikka korvausilmaa rajoittaisi, ei ilma muutu ”raskaaksi”. Suhteellisen yksinkertainen istuinratkaisu on myös riittävän hyvä ja mukava. Istuimen käsittelinkin saunasuojalla vain kertaalleen, mikä oli selvästi oikea ratkaisu.

201104-diy-ir-sauna-yleiskuva-laude-detail-0117

Kannattiko?

Lämpönurkka tuli maksamaan töineen ja tarvikkeineen noin puolitoista tuhatta euroa, joten mikään halpa kokeilu tämä ei ollut. Kylpykäyttöön sopivia IR-lämmittimiä voi hankkia vaikka Kiinasta kymmenesosa hintaan, mutta en halunnut tässä tapauksessa ottaa lisäriskejä tuotteiden laadun tai turvallisuuden suhteen. Duetto-lämmittimet on suunniteltu tavanomaiseen kiuassaunaan, ja ne ovat tästä syystä myös ohjehinnaltaan kiinalaisia paljon kalliimpia (350-450€/kpl kaupasta riippuen).

Kun tätä kirjoitettaessa eletään edelleen pandemiahysterian aikaa, niin korvikesaunaan investoiminen vaikuttaa asumismukavuutta parantavalle idealle. Huoneistoon ei olisi voinut tavanomaista saunaa integroida ja IR-kopille ei ollut tilaa.

201104-diy-ir-sauna-duetto-detail-0977
Yksityiskohta vierekkäin asennetuista paneeleista. Nojailuritilät on itse asiassa kiinnitetty toisiinsa eikä reikiä suojaavien ”puunappien” alla tässä kohtaa ole ruuveja. Ruuvit on kiinnitetty vain ulompiin reunoihin, niin kylpyhuoneen kaakelia on tarvinnut rei’ittää vähemmän.

Suosittelen kaikki kokeilunhaluisia saunanpuutteessa eläviä kokeilemaan IR-saunoja ja miettimään sitten voisiko se tyydyttää saunahaluja edes osittain. 1500 eurolla jo pitkälle tuotteistetun valmiin kopin.

Tee-se-itse vaihtoehdon voi rakentaa kuivatilaan olennaisesti edullisemmin kuin tässä esimerkissä. Maailmalta löytyy infrapunapaneeleita halvemmallakin, jos IP-luku tai säteilyalue eivät ole kriittisiä vaatimuksia. Jos itse nikkaroi tiukasti mitoituen kopin, niin pärjää pienemmällä teholla. Tee-se-itse -ratkaisuja voi keksiä loputtomasti erilaisiin tiloihin.

Artikkelissa esiteltyjä tuotteita voi ostaa verkkokaupasta, esim. https://www.taloon.com/infrasaunan-paneelit

Kiitokset Rauduspuulle yhteistyöstä!

Saunologian saunan parannus- ja suunnittelupalvelut auttavat, kun hyvän saunakokemuksen varmistaminen askarruttaa.

Sinua saattaisi kiinnostaa

2 Kommenttia

  1. Hieno! Samalla kyllä helpotuin, että tämä meidän takapihaprojekti ei sentään ole ihan kaikista mahdottomin viritys 🙂

  2. Hieno kokeilu.
    Olen itse meinannut lisätä nuo ” panelit” omaan sähkösaunaani. Jolloin saunomista sekä kiukaan että infrapunan avulla voisi yhdistellä.
    Eräänlaista hybridi saunomista ajatuksella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *