Saunatekstiilien valinta ja hoito
Toimiva ja tyylikäs saunatekstiili kruunaa saunaelämyksen. Oman saunan ilmettä voi helposti vaihtaa erilaisilla laudeliinoilla tai saunatyynyillä. Saunavieraita vastaanottava voi taas huomioida saunojat saunapyyhkeillä ja kylpytakeilla. Kerron tässä jutussa mikä tekee tekstiilistä toimivan saunaolosuhteisiin, miten saunakankaat pestään ja miten pellavapyyhkeet saa kuivumaan suoriksi. Jutun päätteeksi suosittelen lämpimästi pellavaisten saunatekstiilien käyttöä!
Ensin kuitenkin vetoomus kaikille lukijoille:
Henkilökohtaisesti toivon, että kaikki lukijat luopuisivat saunaelämyksen ilonpilaajien, kertakäyttöisten muovipeflettien käytöstä. Julkisissakin saunapaikoissa saunoja voi ottaa oman kankaisen liinan mukaan.
Laudeliina suojelee lauteita
Saunan tärkein tekstiili on laudeliina (lauteinen, pefletti tai pyllynalunen). Laudeliina on hyväksi sekä saunalle että saunojalle. Aloitetaan saunasta. Lauteet säilyvät parempina ja vaativat vähemmän puhdistusta, jos niiden päällä istutaan ja maataan aina kankaan päällä. Mitä vaaleammat lauteet tai kevyemmin käsitellyt lauteet ovat, sitä tärkeämpää niiden suojelu.
Saksassa lauteiden suojeluun suhtaudutaan paljon Suomea vakavammin. Siellä julkisissa saunoissa on ehdoton määräys ettei iho saa koskea puupintoja. Tältä kontakilta suojaudutaan käyttämällä poikkeuksellisen pitkiä kylpypyyhkeitä. Kovassa käytössä olevissa julkisissa saunoissa tämä pidentää lauteiden huoltoväliä merkittävästi.
Laudeliina toki suojelee myös käyttäjää. VTT:n Terveen saunan tekijät –tutkimuksen mukaan erityisesti julkisten saunojen kaakelilauteet, joissa on vesijäähdytys, ovat usein epähygieenisia. Niiden lämpötila on liian matala pitämään bakteerit loitolla. Vasta yli 55 asteen lämpötiloissa mikrobit ja sienet häviävät.
Pöpöjen pelko voi olla liioittelua, mutta jokainen sata-asteiselle puulle takapuolensa asettanut tietää, että laudeliina tarvitaan myös lämpöeristeeksi. Pefletin voi toki tehdä vaikka vanerista tai solumuovista, mutta kangas on henkilökohtaisempi, miellyttävämpi ja helpommin puhdistettavissa.
Tekstiilivalinta saunaan
Suomessa on myynnissä kolmesta materiaalista valmistettuja saunatekstiilejä. Puuvilla, pellava ja puuvilla-pellavasekoite ovat kaikki saunaan soveltuvia materiaaleja, sillä ne voi huoletta pestä 60 asteessa. Pellavasekoite on eräs suosituimmista materiaaleista. Se on oiva materiaali pellavan lämmöneristävyyden vuoksi. Pellava saa sekoitekankaan tuntumaan pellavaiselle, jolla itse tarkoitan pientä karheutta ja sileyttä.
Puuvilla tekee sekoitetekstiilistä käytännöllisen käyttää ja huoltaa.
Sekoitteet ovat suosittuja myös, koska puuvilla on pellavaa edullisempaa Esimerkiksi Euronkankaan 100% pellava pyyhekangas maksaa 8,90€/m ja 60% sekoite 6,90€/m.
Keinokuituisia superpyyhkeitä tai sisustustyynyjä ei saunaan kannata tuoda. Esimerkiksi mikrokuitupyyhkeen nailon (polyamidi) sulaa noin kahdessa sadassa asteessa ja saattaa siten kiuasta hipaistuaan jäädä siihen pysyvästi kiinni.
Pellavaa vai puuvillaa?
Alla on vertailutaulukko puuvillan ja pellavakuidun eroista. Näistä tärkeimpinä voi mainita sen, että pellava on puuvillaa lujempaa ja jäykempää. Jäykkyys johtaa helposti pellavatekstiilien rypistymiseen.
Puuvilla | Pellava |
---|---|
Kuitupituus ja hienous Puuvillakuidun pituus on 10 – 60 mm, paksuus (leveys) 12 – 22 ?m. Parhailla puuvillalaaduilla (esim. Sea Island) kuidun pituuden suhde paksuuteen on noin 5000, huonommilla laaduilla (esim. intialaiset puuvillat) alle 1000. Pitkäkuituiset puuvillat ovat yleensä hienoja ja lyhytkuituiset paksumpia. Puuvillan hienous vaihtelee välillä 1 – 4 dtex.Lujuus ja venymä Puuvilla on melko luja kuitu. Sen lujuus vaihtelee lajista riippuen. Puuvilla on märkänä lujempaa kuin kuivana. Kuivalujuus on 18 – 52 cN/tex. Murtovenymä on 3 – 7 % ja elastinen palautuminen on pieni eli puuvilla on varsin joustamaton kuitu. Tästä johtuu puuvillatuotteiden taipumus rypistyä. Puuvillan taivutuslujuus ja hankauslujuus ovat melko hyvät. Puuvillatuote ei nyppyynny helposti.Lämpökäyttäytyminen Puuvilla on selluloosakuitu, se kestää suhteellisen hyvin lämpöä. Kuitu ei sula kuten synteettiset kuidut. Puuvillaa voi silittää kuumalla raudalla (220°C) riippuen kuitenkin tuotteen viimeistyksestä. Pitkä säilytys korkeassa lämpötilassa kellastuttaa ja haurastuttaa puuvillaa. Palokäyttäytymiseltään puuvilla muistuttaa paperia. Puuvilla palaa kuten paperi, haju on sama, palojäännös on harmaata tuhkaa. |
Kuitupituus ja hienous Pellavakuitukimpun pituus on 30 – 120 cm. Peruskuidun pituus on 25 – 30 mm. Pellavalle on tyypillistä, että kuidun paksuus vaihtelee peruskuitujen muodon, lukumäärän ja paksuuden mukaan. Tällainen epätasaisuus on luonteenomaista pellavalle. Tällä perusteella voi esim. erottaa pellavakankaan puuvillasta.Tiheys ja kemiallinen koostumus Pellavan tiheys on sama kuin puuvillan eli 1,5 g/cm3, se on painava kuitu. Pellavan kemiallinen koostumus on suunnilleen sama kuin puuvillalla, sisältää suurelta osin selluloosaa, mukana on peruskuituja yhteen liittävää kasviliima.Lujuus ja venymä Pellavakuidut ovat erittäin lujia, märkälujuus on vielä kuivalujuutta suurempi. Kuivalujuus on 20 – 65 cN/tex. Murtovenymä on erittäin pieni, 1 – 2 %. Pellava on jäykkä ja joustamaton kuitu. Jäykkyyden vuoksi pellavatuotteet rypistyvät helposti. Taivutus- ja hankauslujuus ovat huonot.Lämpökäyttäytyminen Pellava on suurelta osin selluloosaa. Sitä voi silittää kosteana korkeissa lämpötiloissa, 220 – 240°C. Pitkäaikainen säilytys korkeissa lämpötiloissa alentaa kuidun lujuutta ja vaurioittaa sitä. Pellava palaa kuten puuvilla. Pellavan lämmönjohtokyky on erittäin hyvä. |
Lähde: Virtuaali ammattikorkeakoulu, Kuidut ja langat
Nukkaa vai sileää?
Kangasmateriaalin lisäksi tekstiilien tuntua ja toiminnallisuutta määrittää kankaan sidos. Sileä ja frotee ovat tavalliset vaihtoehdot. Frotee on se pehmeän nukkaisen tuntuinen kangas, jota yleensä käytetään pyyhkeissä. Frotee on paksumpaa, painavampaa, imukykyisempää ja kalliimpaa. Jos sauna on lämmitetty kuumaksi, alkaa froteepyyhkeen paksuus hyödyttää takapuolen pitämiseksi viileänä.
Froteepyyhkeet ovat yleensä puuvillaa, mutta myös pellavafroteeta on saatavilla. Pellavafrotee on puuvillafroteeta karheamman tuntuista.
Milla Kivimäen mukaan lempeän karhea pellavafrotee toimii myös ihokuorinnassa ja vilkastuttaa verenkiertoa.
Istuinalusena tai laudepyyhkeenä suosin itse sileää kangasta. Tällainen kangas ei ime yhtä paljon kosteutta tai likaa itseensä kuin frotee. Ei vaikka lauteille tulisi vettä saunan ulkopuolella huljuteltujen vartaloiden mukana. Vastapainoksi sileä kangas kuivuu nopeammin ja pysyy paremmin puhtaana.
Saunatekstiilien hoito
Saunatekstiilit pestään hoito-ohjeen mukaan, liinat ja pyyhkeet aina 60 asteessa. Korkeassa lämpötilassa pestessä bakteerit kuolevat ja tekstiili raikastuu. Tekstiilit kannattaa yleensä aina pestä ennen käyttöä, niin niiden mahdolliset kemikaalijäämät poistuvat.
Ensimmäinen pesu herättää pyyhkeen imukyvyn sekä tiivistää ja pehmentää kankaan. Laudeliinojen pesu ei tässä tarkoituksessa ole välttämätöntä, sille niiden ei tarvitse imeä pyyhkeiden lailla vettä.
Pellava voi tuoksua ennen pesua hieman öljyiselle, mutta tuoksu katoaa pesussa. Ensipesussa pellava kutistuu alle 10% pituudestaan. Jotkin valmistajat, kuten Lapuan Kankurit, toimittavat osan tuotteista esipestyinä.
Kotikäytössä laudeliinat säilyvät pidempään raikkailla kuivattamalla ne välittömästi saunomisen jälkeen, sillä kuivassa tekstiilissä bakteerit eivät pääse lisääntymään. Yhteiskäyttösaunoissa pyyhkeet on syytä pestä jokaisen käyttökerran jälkeen.
Saunatekstiilit huolletaan pesemällä ne säännöllisesti. Erityisesti pellava kestää toistuvia pesuja hyvin. Kankaan kuitujen kuluessa pesuissa niiden imukyky myötä lisääntyy, mistä sanonta: ”pesussa pellava paranee”.
Tunnettu suomalainen saunatekstiilivalmistaja Jokipiin Pellava listaa seuraavat hoito-ohjeet pellavatekstiileille:
- Kastele tekstiilit ennen ensimmäistä pesua
- Pese pellavat erikseen, noudata normaalia kirjo- ja valkopyykki erottelua
- Täytä pesukone vain puolilleen
- Tarkista nukkasihti säännöllisesti
Pellavat pestään erikseen tai muiden pyyhkeiden kanssa. Niistä irtoaa etenkin aluksi nukkaa joka voi tarttua muihin tekstiileihin ja näkyä ikävästi esimerkiksi mustissa vaatteissa.
Miten estää pellavaliinojen rypistyminen?
Jäykkä pellavatekstiili rypistyy kovan linkoamisen ja nopean kuivumisen seurauksena. Rypistymisen esto –ohjelmat pesukoneissa jättävät pyykit joko veteen lillumaan tai eivät linkoa niitä ollenkaan. Tekstiilin saa kuitenkin tämänkin jälkeen rypistettyä pistämällä sen vaikka kuivausrumpuun.
Linkoa pellavat erittäin kevyesti (esim. 400/600 rpm) ja ripusta kuivumaan välittömästi. Tekstiiliä kannattaa ripustamisvaiheessa oikoa tai suoristella, pohojalaiset käyttävät tästä verbiä pudistella. Idea on poista rypyt ennen kuivumista.
Kosteana kuivattu pellava rypistyy vähemmän, mutta silittämiseltä tai mankeloinnilta ei silti välttämättä säästy, jos on kovin kriittinen siitä, miten suoralle liinan pitää näyttää. Silittämisessä käytetään höyrysilitysrautaa tai kastellaan kangas sumuttamalla.
Miten savusaunan noki irtoaa pesussa?
Noki ei ole ongelma saunatekstiilille, jotka pestään 60 asteessa. Noki lähtee tällöin irti. Jos sen sijaan huovutettu saunahattu on savusaunassa päässyt mustumaan, se kannattaa pestä käsin hellävaraisella nestemäisellä pesuaineella. Lopputuloksena lähes puhtoinen hattu.
Mistä saunatekstiilit kannattaa ostaa?
Saunakankaista ei ole Suomessa pulaa. Kangasta saa ostaa vaikka metritavarana, jos mielii itse tehdä saunatuotteensa. Ei ole kuitenkaan pakko, sillä asiantuntevia saunatekstiilivalmistajia riittää. Erityisesti peruspuuvillatuotteita saa käytännössä joka paikasta, eikä kukaan estä käyttämästä vaikka Ikean halvimpia euron puuvillapyyhkeitä saunan istuinalusina. Nekin ovat varmasti parempia ja ekologisempia kuin kertakäyttöpefletit!
Konsultoin tätä artikkelia varten Jokipiin Pellavaa, yhtä kotimaista valmistajaa. Jokipiin Pellava on valmistanut saunatekstiilejä Pohjanmaalla jo lähes sata vuotta.Jokipiin valikoimista löytyy kaikkea mahdollista saunaan ja saunojalle (katso Jokipiin verkkokaupan valikoimaa).
Nimestä huolimatta pellavatuotteet eivät ole yleensä puhdasta pellavaa, vaan useimmiten sekoitetta, joka on käytännöllisempi vaihtoehto. Tuotteet valmistetaan Suomessa, mutta raaka-aineita hankitaan myös muualta. Jokipiin tiedottaja Milla Kivimäki kertoo tuotteiden alkuperästä seuraavaa:
Pellavalankamme tulee länsi-eurooppalaisilta tiloilta. Näin pystymme luotettavasti jäljittämään raaka-aineen alkuperän ja varmistumaan viljelyn ja valmistusprosessin luonnonmukaisuudesta.
Pellava- ja puuvillalankamme ovat Ökotex-hyväksyttyjä. Ökotex-sertifikaatti takaa sen, että langoissamme ei ole ihmiselle haitallisia kemikaaleja. Pellavakankaan viimeistelyssä käytetään ainoastaan kuumaa vesihöyryä kankaan sileyden aikaansaamiseksi.
Tavanomaisten tekstiilien lisäksi Jokipiiltä löytyy paljon erikoistuotteita, kuten vaikkapa pyyhemäinen lannevaate pellavafroteesta:
Lannevaate on erityisesti miehille sopiva kylpytakin korvike, jonka kiristysvara on tosin suunniteltu selvästi saunologia tukevammille saunojille.
Saunatekstiilit tilaustyönä
Jokipiin Pellava tekee pellavasta erilaisia lahjatuotteita yrityksille. Tuotteita tehdään asikkaiden omien mallien mukaan. Esimerkiksi Saunologiaa varten Jokipiin Pellava valmisti Saunologian lehtimerkkiä kantavat kaksisävyiset laudeliinan ja ison pellavapyyhkeen.
Pellavaliina omalla logolla tai kuvalla onnistuu parhaiten graafiikasta, jossa on rajallinen määrä sävyjä. Valmistaja veloittaa tuotekohtaisen ohjelmointikulun ja tämän lisäksi normaalin kappalehinnan.
Tilaustuotteet on suunnattu yrityslahjoiksi, minimimäärän ollessa 200 kpl. Yksittäisen tuotteen hinta on tällöin erittäin kilpailukykyinen. Kuluttajille myytävien pienten laudeliinojen kappalehinnat Jokipiin verkkokaupassa alkavat 16 eurosta.
Loppusanat
Kesäisen talviloman viettämisen jälkeen voin todeta, että pellava sopii kevyenä pyyhemateriaalina saunan lisäksi hyvin myös rantakäyttöön. Se ei esimerkiksi kerää puuvillafroteen tavoin itseensä hiekkaa tai vie repusta paljoa tilaa.
Jos olen saunomassa vain pikaisesti, otan mukaan useimmiten ohuen, puuvillaisen hamam-pyyhkeen. Tällainen pyyhe on erittäin kevyt, mutta imukyvyltään rajoitettu. Pyyhkeen reilu koko kompensoi asiaa. Tällä pyyhkeellä kuivaa yhden kerran, sen jälkeen kädessä on märkä rätti. Turkkilaisia hamam-pyyhkeitä tuo maahan Lina.
Henkilökohtaisesti olen käyttänyt Suvikallion saunassa Jokipiin pellavatuotteita laudeliinoina ensimmäisistä löylyistä alkaen ja ollut liinoihin erittäin tyytyväinen. Sileä pellavaliina on erinomainen laudeliina, niin toiminnallisesti kuin esteettisesti!
Kiitokset Jokipiin Pellavalle haastattelusta ja esitelyjen tuotteiden toimittamisesta!
Henkilökohtaisesti toivon, että kaikki lukijat luopuisivat saunaelämyksen ilonpilaajien, kertakäyttöisten muovipeflettien käytöstä. Julkisissakin saunapaikoissa saunoja voi ottaa oman kankaisen liinan mukaan.
Hanki Saunologian Saunakoivu istuinalunen itsellesi tai lahjaksi