|

Näin valmistelet saunan talviteloilta kesäkuntoon

Mökkeilykauden käynnistyessä on hyvä kerrata kuinka kesämökin saunan saa näppärästi valmisteltua talviteloilta käyttökuntoon. Tässä artikkelissa keskitytään kevään ensimmäistä saunomiskertaa edeltävään mökkisaunan puhdistukseen; yleisiä ohjeita saunan pesuun saat täältä. Samoilla vinkeillä huollat kyllä myös kodin sähkösaunan.


Saunan säännöllinen puhdistus ja hoito sekä perusteellisempi pesu kerran tai kahdesti vuodessa kannattaa, sillä näin kiuas ja puuosat pysyvät hyväkuntoisina pidempään.

Kiukaan tarkistaminen ja huolto

Saunomisturvallisuuden varmistamiseksi saunan keväthuolto on parasta aloittaa kiukaan huollosta. Pura kiukaan kivet ja puhdista kiukaan pohjalla oleva kivipöly ja kivenmurut. Tarkista taskulampun avulla, etteivät tulipesän seinät ole palaneet puhki tai ettei kiukaan arina ole vääntynyt tai halkeillut. Tarkista myös sähkösaunan vastusten kunto ja vaihda rikkoutuneet vastukset tarvittaessa. Katso tarvittaessa Saunologian tarkemmat ohjeet kivien vaihtoon niin puukiukaan kuin sähkökiukaan kohdalla.

Vaihda haljenneet kiuaskivet ja testaa ehjältä vaikuttavien kivien kunto lyömällä niitä vastakkain – jos kivet murenevat tai lohkeilevat, ne tulee vaihtaa uusiin. Vanhat kiuaskivet voi hävittää laittamalla ne sekajätteeseen pienissä erissä tai käyttämällä niitä esimerkiksi kukkapenkin kivinä.

Ahkerassa käytössä kiviin kertyy usein kalkkia. Voit harjata kalkkeutuneet kiuaskivet puhtaiksi teräsharjalla tai jäykällä harjalla ja vedellä, jos et halua vaihtaa kiviä. Edullisia luonnonkiviä ei kuitenkaan kannata liikoja säästellä.

Kiukaan huollon jälkeen on aika tarkistaa myös ilmanvaihdon toimivuus, esim. onko räppänän takana iso ampiaispesä Myös saunan ulkoiset osat, kuten vesikatto ja rännit, kannattaa tarkistaa ja puhdistaa. Kannattaa myös muistaa, että yksityiskäytössä oleva puulämmitteinen sauna täytyy lain mukaan nuohota joka kolmas vuosi.

Saunan puhdistaminen

Saunan kevätsiivous on parasta aloittaa saunan lattian imuroinnilla – jos saunan seiniin on kertynyt pölyä, kannattaa nekin imuroida. Varsinainen saunan pesu alkaa tämän jälkeen huuhtomalla saunan lauteet ja muut puuosat lämpimällä vedellä puun syiden avaamiseksi, jotta puupinnat puhdistuvat tehokkaammin.

Pese puuosat pehmeällä harjalla ja miedolla pesuaineella (esimerkiksi mäntysuovalla tai Tolulla). Liian kova juuriharja saa lauteiden pinnan karheaksi ja saattaa aiheuttaa pintaan tikkuja, ja toisaalta liian voimakas pesuaine saa etenkin lämpökäsitellyn puupinnan halkeilemaan.

Lauteet ja muut puupinnat on aina parasta käsitellä syiden mukaisesti, jotta pinnat pysyvät hyvännäköisinä eikä niihin tule tikkuja. Myös höyrypesuri voi osoittautua käteväksi apuvälineeksi saunan pesussa, mikäli sellainen sattuu olemaan käytettävissä.

Pese saunan seinät alhaalta ylöspäin ja kiinnitä erityistä huomiota lauteiden alapintojen, rakojen ja etuosan pesemiseen, jottei niihin pääse pinttymään likaa. Huuhtele pesuaine huolellisesti pois (tarvittaessa kahdesti) ja huuhtele puupinnat lopuksi vielä kylmällä vedellä, jotta puun huokoset sulkeutuvat kunnolla.

Puhdista tämän jälkeen lattiakaivo ja pese pesutarvikkeet (vadit, harjat, sienet jne.) ja aseta ne kuivumaan. Tämän jälkeen pese, huuhtele ja kuivaa myös lattiapinnat ja anna saunan tuulettua raikkaaksi. Kuivata sauna lopuksi pitämällä kiuasta päällä jonkin aikaa.

Lauteiden huolto

Puhdistuksen ja kuivatuksen jälkeen lauteet kannattaa käsitellä värittömällä ja hajuttomalla parafiiniöljyllä, joka sopii kaikille puumateriaaleille – suojakäsittely pidentää lauteiden käyttöikää huomattavasti, sillä puun solukkoon imeytyvä öljy estää tehokkaasti lian ja kosteuden pääsyä lauteisiin. Seinät ja kattopaneelit eivät sen sijaan parafiiniöljykäsittelyä tarvitse, mikäli niihin ei nojailla (lue saunan muista pintakäsittelymateriaaleista ).

Levitä parafiiniöljy puhtaille ja kuiville lauteille pensselillä tai nukkaantumattomalla liinalla. Jos saunan lauteet ovat irrotettavaa mallia, öljyäminen kannattaa tehdä saunan pihalla aurinkoisena päivänä, sillä lämpö saa öljyn notkistumaan ja imeytymään puuhun hyvin. Lisäksi lauteet kannattaa jättää aurinkoon vähäksi aikaa, jotta öljy pääsee imeytymään puupintaan kunnolla.

Salli öljyn imeytyä lauteisiin, kunnes puu on ”kylläinen”. Auttaaksesi prosessia voit myös halutessasi lämmittää saunan kertaalleen. Pyyhi lopuksi kaikki Imeytymätön öljy pois, mikäli sitä on jäljellä. Lopuksi on hyvä muistaa, että saunaa voidaan käyttää vasta silloin, kun parafiiniöljy on imeytynyt lauteisiin täysin. Öljyiset rätit kannattaa hävittää polttamalla vaikkei itsesyttymisvaaraa olekaan.

Tämän artikkelin Saunologialle toimittivat Kalle Uusitalo ja Marjo Väliaho.

Sinua saattaisi kiinnostaa

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *